Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103750 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #285 poslato: Decembar 30, 2015, 13:43:31 »

Никола - теби здравља ( за остало се потруди сам ) , воћњаку добар род а пчелињаку медну годину .Треба ли нешто више да пожелим  " Пчелињаку - воћњаку Маодуш ".   

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #286 poslato: Decembar 31, 2015, 11:28:36 »
Хвала колега Раковац.
Такође желим здравља теби и твојој породици и да се сладите медом из својег пчелињака још дуго година.
Надам се да ће стандард на Пчелињаку Раковац само да расте а број кошница увек бити на оптимуму.
Нека лењост никад не уђе на твој пчелињак.  ;)

Ову прилику бих да искористим да и осталим колегама пожелим срећне празнике, сигурно зимовање и успешну наступајућу годину.
Одморите се за празнике и у току зиме да долазећу активну пчеларску сезону дочекате пуни елана.

Свако добро

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #287 poslato: Decembar 31, 2015, 18:08:12 »
Sretna i medna 2016. kolega!

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #288 poslato: Januar 01, 2016, 18:10:07 »
Хвала колега Мићко.
Све најбоље и теби у нобој години желим.
Свако добро.

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #289 poslato: Januar 08, 2016, 22:51:42 »
Mir BoZiji Hristos se rodi!

Pozdrav iz Sanada

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #290 poslato: Januar 11, 2016, 08:25:20 »
Ваистину се роди!
Свако добро желим колега. Пре свега здравља и среће. :)

Извињавам се на касном одгвору, нисам био при рачунару.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #291 poslato: Januar 16, 2016, 16:01:39 »
Да се вратим на тему...
Заборавио сам да напишем резултате спајања друштава по препорученом Шолетовом методу. :)
Прегледом мреже на подњачи и околине кошнице нисам приметио мртве пчеле, тек неколико мртвих пчела на жици (једно 5-6) а испред ништа. Значи да је спајање протекло успешно, да су се уклопиле и да није било неке озбиљније борбе у кошници.
Варое у кошницама је опало још мали број (можда 30-ак) након оног иницијалног опадања.
Толико за сада...
Поздрав

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #292 poslato: Mart 20, 2016, 18:40:34 »
Први детаљнији преглед сам обавио још 20. фебруара, а данас сам поново прегледао друштва.
Стање са поленом у односу на фебруарски преглед значајно боље. Легло је школски ограничено поленом, а унос полена је доста појачан јер пчеле долећу доста већим грудвицама.
У фебруару је било по 3 или 4 рама легла, а сада се тај број креће од 4 до 7 рамова. Матице су вредне, легло здраво и компактно, а у појединим друштвима има и трутовског легла и по неки трутић.
Стање са храном је у великој већини одлично тако да се са те стране не бринем.
Има и видно свеже унешеног нектара
Због гужве на летима, скинуо сам им пола чешља да лакше ординирају. Нису биле нешто агресивне, само у две кошнице су биле мало љуће, а остале су доста мирне, али свакако сам зарадио једно 15-ак убода по шакама.
Све у свему задовољан сам стањем.
Свако добро.

П.С. Сва друштва су прешла у други наставак. У првом им је остало меда који сам малко начео, да га пренесу где им треба...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #293 poslato: Mart 21, 2016, 12:23:45 »

Поздрав Никола ,

Колико видим све иде у добром правцу , ствари су под контролом. Одавно нисмо видели ни једну фотографију са пчелињака Маодуш. Недостају па дај потруди се достави неку.

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #294 poslato: Mart 22, 2016, 09:44:48 »
 Svaka cas' Nidzo, samo napred.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #295 poslato: April 07, 2016, 09:30:34 »
У уторак одрадио преглед једног дела друштава.
Прво што се примети је мирис свежег нектара када се отвори кошница, а када се рамови изваде и окрећу из саћа цури нектар.
Стање са храном је задовољавајуће. Полена имају у изобиљу, а и унос нектара је добар.
Све РВ кошнице су ми на два наставка, али видим да је понегде потребно проширење са трећим.
Стање са леглом: У 1 РВ има 12 рамова легла, па сам је већ ограничио матичном решетком. Иначе у тој кошници се налази прошлогодишња матица и друштво које је прошле године било у тој кошници се такође брзо развијало и ушло у ројеви нагон већ 20. априла. Та млада матица је ћерка матице чије се друштво ројило тако рано. Ту кошницу сам поделио тако што сам оставио 6 рамова са леглом у наставку на подњачи и 6 рамова у другом наставку (иначе је само друштво тако организовало) па сам само убацио матичну решетку не тражећи матицу. Том друштву ћу додати и трећи наставак.
У остале 3 прегледане РВ кошнице има 7 до 8 рамова легла и оне су ограничиле легло на 1 наставак. У једној сам видео да гризу саће до зида. Тај рам је баш тамне боје, па ћу га заменити данас када одем да наставим са прегледима.
Стање у ДБ12 кошници је такође више него добро. Хране имају у изобиљу, а легло се простире на 7 рамова. Размишљам да је ограничим преградном даском да видим хоће ли је даска мало обуздати да не шири легло превише.
У свим кошницама пчеле извлаче саће и спајају рамове. Реално, у већини кошница су ми рамови релативно свежи и већ видим да би могао бити проблем са упошљавањем пчела које луче восак. Код ДБ12 кошнице ћу поставити полунаставак. да мало упослим младе пчеле на градњи саћа, али код РВ ми је сво саће изграђено...
Живо ме интересује колико легла има друштво са матицом која је прошле године рано ушла у ројеви нагон. Иначе то је матиица из 2014. још.
Имам још једну матицу из 2014. која се показала изузетно прошле године. Она сада има 7 рамова легла, а легло је компактно. Видећемо шта ће од те две матице бити ове године.
Пчеле су биле малчице љуте али није страшно.
Вишње и трешње су у завршној фази цветања, крушке такође. Јабука у пуном цвату а дуња почиње да цвета.
Багремови пупољци су величине око 2 центиметра и све ми некако вуче да би могао процветати раније као и 2014 (око 20. априла).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #296 poslato: April 08, 2016, 08:23:15 »
Јуче сам после посла (предвече) одрадио нешто што сам заборавио у току претходног прегледа на кошницама које сам прегледао у уторак и таман сам имао времена да прегледам друштво са матицом из 2014. које се ројило још у априлу прошле године, пре багрема... Радови на кошницама од уторка прошли без и једног убода, пчеле мирне као бубице.
Е онда је дошао ред на ову последњу кошницу... Оно није било нормално... преглед нисам могао да извршим до краја. Одмах у старту су биле љуте, није помагало ни димљење ни прскање пумпицом са нозевојем ни мазање руку сирћетом... како размакнем рамове ето неколико нових из дубине. Срећа па сам матицу нашао одмах при отварању кошнице. Све што сам успео да урадим је да утврдим да има легла само у горњем наставку. Колико рамова легла има немам појма. Када ме је неколико уболо у шаке узео сам рукавице јер су баш биле агресивне па рекох можда ћу тако завршити преглед. Само се стање погоршало јер збг рукавица немам осећај па сам нагњечио неке пчеле а онда су подивљале скроз. У три наврата сам морао да се одаљим од кошнице јер су ме толико убадале кроз одело да сам морао да се померим и да одвојим жаоке од тела. Неке су чак и нашле како да уђу испод блузе. На крају сам само набацао рамове назад, пустио матицу из штипаљке и затворио кошницу.
Е сад ово се дешавало непуних сат времена пред оно невреме, грмљавину, ветар и кишу. Колико се сећам то друштво је иначе мало склоније убадању али оно јуче је било ненормално...
Претпостављам да је због тога била ткава реакција. Видећемо следећи пут када будем прегледао какве ће бити...
Оно што сам приметио код осталих друштава је да се у периоду од уторка до четвртка број рамова са леглом повећао за 1 у свим кошницама. Значи на два дана 1 нови рам легла.

Ове године нисам нешто задовољан развојем пчела. Имале су довољно хране и нисам прихрањивао подстицајно, али нешто ми касне са развојем у односу на прошлу годину. Можда су им залихе перге биле слабије јер друштва малтене нису ни прекидале легло у току ове зиме. За сада су само две заједнице (од 6 прегледаних) спремне за багрем уколико порани, остале су ту негде са по 8 до 9 рамова легла (а мислим да би требале имати бар по рам-два више).

Толико за сада.
Поздрав

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #297 poslato: April 08, 2016, 10:19:07 »

Тако је то Никола . У рату увек има жртава а кајгана се никад није појела док се јаја нису полупала. Е , па ни меда се моженабрати без по неког убода. Тако је како је . Стегни зубе и изджи све то је добро за реуму. Поздрав .

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #298 poslato: April 13, 2016, 09:21:15 »
Јуче је одрађен и преглед остатка друштава и изведени радови који су били неопходни.
Мислим да се багрем ближи и да би код нас могао цветати као и 2014., тј. десетак дана раније...
Због тога сам на сва друштва поставио матичну решетку без обзира на број рамова са леглом.
У РВ имам три друштва која су одлична и имала су по 12 до 14 рамова са леглом. Из два друшта сам одузимао рамове са затвореним леглом и појачао два средње развијена друштва (која су имала по 9 и 10 рамова легла), тако да сам их мало изједначио.
Остала су три друштва у РВ која нису слаба (имају 8 и 9 рамова легла) али која неће у багрем ући са пуном снагом.
Друштвима која сам појачавао сам одузимао рамове са медом и још нисам додао трећи наставак да би боље покриле додато легло.
Јаким друштвима сам додао по један наставак са изграђеним саћем пошто су накупиле солидне количине нектара са воћака.
Друштву у ДБ сам додао медишни наставак са делимично изграђеним саћем и тракицама сатних основа. Почеле су да граде саће па сам спустио плодишни рам назад у плодиште. При том су изградиле два мања заперка која матица није стигла да залеже, али су доградиле радиличко, а не трутовско саће, како сам мислио да ће бити.
У друштвима има добрих залиха нектара којег поклапају, па ће вероватно пасти и неко врцкање пред сам багрем...
Стање је шаролико, али од 9 друштава мислим да ће 6 бити спремно за багрем. Остала три, неће бити у пуној снази.

Оно што сам приметио је да су две матице из 2014 које су имале велике количине легла прошле године сада залегле само осредње количине легла (по 9 до 10 рамова) наспрам прошлогодишњег стања у приближно исто време. Легло им је и даље компактно и лепо, али су смањиле количине. Е сад то може бити до њих а може бити и да сам их слабије припремио за зиму прошле године. У сваком случају њихове ћерке су те које су ове године најјача друштва, али њихове ћерке су и два осредња друштва.

У једној кошници сам нашао необележену матицу како залеже (једној од ове три са доста легла), што ме изненадило јер сам их све прошле године обележио. Могуће да јој је спала фарба али ми некако делује свежија. Морам погледати дневник да видим шта је ту било...

У једној кошници сам видео да су на једном тамнијем раму, у централном делу, огулиле ћелије до "сатне основе". Нисам тај рам вадио, оставио сам га у медишту, али би га требало заменити првом приликом.

Сада се лакше дише. Стање у кошницама ми је познато и сређено и сад остаје само да се додају медишта и врше контролни прегледи друштава.

Толико за сада.
На жалост без слика за сад јер се сваки минут користи да се нешто уради а ради се до мрака.
Свако добро.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #299 poslato: April 13, 2016, 10:49:46 »

Заборавио си да кажеш да је остала да се укључи и центрифуга и изврца воћни мед.
Стање на пчелињаку Ти је одлични , гурај напред па јави  кад багрем процвета. Поздрав .