Коначно један леп дан на пчелињаку, после силних киша и хладног времена. Данас сам уграбио мало времена, па сам обишао кошнице, и онако "одокативно", погледао стање. Све у свему није лоше.
Иако нисам остварио све што сам планирао за ову сезону, када све саберем и одузмем, на крају могу бити задовољан.
Што се тиче меда, ја ове године нисам упалио центрифугу. Додуше није баш да меда толико није било, али сам и ове године прилично увећавао пчелињак, па сам багрем и нешто каснијег уноса оставио пчелама, јер ми је година "мирисала", на проблем са храном.
Мање-више тако је и било. Остављени мед је одлично завршио посао и покрио беспашни период, од прве трећине маја, па све до сунцокрета. На сунцокрет сам возио нешто преко 70 кошница, просечан принос по кошници, био је око 15-17 кг. мислим на мед у медиштима. Ја избегавам актуелне терене, радије идем где је мања гужва, па и нека је принос мањи. Мање ме боли глава.
Са обзиром на врло "популарну", цену сунцокретовог меда ове године, ни њега нисам вадио из кошница.
Пчеле сад баш имају хране
Ове године смо направили подоста кошница, преко 70-80 комада, али смо и прилично продали у међувремену, морало се.
Све у свему није лоше, ове године смо заменили нешто око 50 матица, зазимили смо нешто преко 100 кошница, и спремамо се за наредну сезону.
Због обавеза које имам мимо пчеларства, некако ми је промакао један безматак на пчелињаку почетком овог месеца. Стигао сам са пута и затекао грабеж на тој кошници. Сузио сам одмах лето на њој и осталима, али за ту кошницу је било касно.
Сутрадан сам истресао преостале пчеле, и склонио кошницу у магацин, а на њено место поставио празну. Остало је прилично хране, и њу ћу током јесени додати некој кошници на чување. Ово је на нашем пчелињаку, први губитак за 4 године како пчеларим

на себе ...
Третман против варое радио сам хербом, коју сам поставио око 20 августа. То је и једини третман током ове године.
Кошнице су зазимљене са више него довољном количином хране. На целом пчелињаку има 10 кошница које сада имају око 15-20 кг. остављеног меда. Све остале су са око 30 кг. Друштва нису прихрањивана сирупом ни једном током ове године.
Од првог октобра сам поставио вагу под једно слабије друштво, оно је зазимљено са 42,70 кг, а то значи да има око 23-25 кг. хране. Иначе пад ваге у октобру је за сада око 300 гр. До краја месеца ће свакако бити већи, очекујем потрошњу око 1,2 кг.
То је то у кратким цртама, што се тиче протекле сезоне. За догодине, Боже здравља, видећемо. Идемо даље
Данас је био леп и сунчан дан, па су пчеле коначно протегле крила у већем броју. Зезао их сунђер на летима, па је мало већа гужва, али шта да им радим, нека се снађу. Код нас има доста осица, истина када су пчеле напољу не могу ни прићи улазу, али чим преко дана захладни, или предвече а поготово када пада кишица, оће понека да шмугне у нутра, но то пчелама и није неки проблем. Ево и нека данашња фотографија.
Све вас поздрављам, вашим пчелама желим успешно и безбедно зимовање, а свима нама успешну и медну годину
Поздрав и здраво били!