Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 161443 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #450 poslato: Avgust 26, 2016, 21:32:13 »
Тек дођох до ове Драганове теме и погледах пролећне слике које је поставио 22. маја. Шта рећи, нешто што се само пожелети може.

Прелеп пчелињак са кошницама Родна Воја у свом пуном сјају... Браво Драгане!!! Браво, браво, браво...

На жалост лоша година и претпостављам слаби приноси меда. Не знам да ли је Драган возио пчеле на сунцокрет?

Поздрав домаћину теме и свим драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #451 poslato: Septembar 01, 2016, 10:31:49 »
Добар дан, добри људи!

Није ме било неко време, притисле разне обавезе, таква тура наишла у животу.
Богу хвала пчеле су одлично, иако поштено речено нисам имао баш пуно времена за њих. Снађу се оне саме  ;) 
Што се тиче ове године, као и код већине колега, и код мене је било тањушно са медом. Биће боље.
Хвала свима на поздравима, и још једно извињење свима којима се нисам јављао у протеклом периоду.

Надам се да сте и Ви, и ваше пчеле добро.

Поздрав свима из Мале Моштанице  :)

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #452 poslato: Septembar 01, 2016, 14:01:33 »
Nije Vas bilo bas dugo,iscitao sam ovu temu i uz Goranove,Miroslavove i Nikoline komentare i pomoci nama pocetnicima,nedostajete. Verovatno zauzetost.ali ide malo mirniji period pa ja licno ocekujem i Vase ucesce... Svako dobro,,

« Odgovor #453 poslato: Septembar 02, 2016, 17:44:39 »
Колега Зоране,
Много посла, а времена никад доста  ;)  Само опуштено колега, на нашем форуму има већ све написано, у бар 95% случајева, и питања и одговори, већ постоје. Биће времена за чешће дружење, наравно.

Поздрав!

« Odgovor #454 poslato: Oktobar 13, 2016, 21:05:46 »
Добро вече пријатељи,

Никако да напишем пар речи у овој теми, стално се нешто нема времена ...  ::)  Код нас је целе године прилично радно, спремамо се за следећу сезону. Први део нових кошница, око 77 комада населили смо крајем априла, онда смо због које чега, одложили даље ширење за јул, па смо на крају одустали за ову годину. Једноставно нисам могао да уклопим неке своје обавезе, и своје пчеларење. Тада је постало мало лакше ...  ;D

Од августа смо почели са припремама за нову сезону, стигло нам је око 10500 рамова, и прва тура кошница неких 70 комада и нешто подњача, наставака, хранилица, кровова, бежалица ... Чим мало дођем до времена, почеће да стижу и наредне кошнице. Почели смо са склапањем рамова, па нам је остало нешто мање од пола да се занимамо.
Ево пар фотографија, те позитивне гужве код нас.

Поздрав свима  :)

Van mreže Mladen Todorovic 1982

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Авала
« Odgovor #455 poslato: Oktobar 13, 2016, 21:40:45 »
Драгане где сте куповали рамове? Кошнице претпостављам у Ваљеву??

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #456 poslato: Oktobar 13, 2016, 22:02:33 »
Dragane, interesantna mi je ova tvoja podnjača. Puna ili AV? Voleo bih da vidim detaljnije, konstrukciju.
Pozdrav.

Van mreže Goran ilic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Gornje Suhotno 220m
« Odgovor #457 poslato: Oktobar 13, 2016, 22:13:54 »
Svaka cast Dragance.....
Ovaj Maher CUDA PRAVI.... :D

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #458 poslato: Oktobar 13, 2016, 22:30:22 »
Dragane, jel si koristio do sad ove podnjače sa unutrašnjim letom? Ja sam sebi napravio nekoliko komada, ima je medju mojim slikama ovde i probao sam ove godine pa me baš zanima tvoje mišljenje o njima ako si ih koristio.

« Odgovor #459 poslato: Oktobar 13, 2016, 23:11:46 »
Драгане где сте куповали рамове? Кошнице претпостављам у Ваљеву??

Младене, па код сторлара  ;)  Ове кошнице није радио мој пријатељ Саша из Ваљева, већ један мој други пријатељ из Београда. Мој ваљевац је радио кошнице пре ових, а онда му је посао затрпао сво време.
Ослободио се тек пред јесен. Желим му сваку такву годину  :)  Ако ти треба рамова или кошница, јави па ћу ти дати телефоне и једног и другог, столара, колеге, пријатеља итд.

Поздрав  :)
« Poslednja izmena: Oktobar 13, 2016, 23:36:46 od strane Драган Нешковић »

« Odgovor #460 poslato: Oktobar 13, 2016, 23:14:02 »
Dragane, interesantna mi je ova tvoja podnjača. Puna ili AV? Voleo bih da vidim detaljnije, konstrukciju. Pozdrav.

Душане, то је пуна подњача. Сликаћу када дођем до времена, па ти шаљем слике.

« Odgovor #461 poslato: Oktobar 13, 2016, 23:16:26 »
Svaka cast Dragance..... Ovaj Maher CUDA PRAVI.... :D

Шта да ти кажем Горане, када већ све и сам знаш  ;)
Поздрав друже  :)

« Odgovor #462 poslato: Oktobar 13, 2016, 23:24:23 »
Коначно један леп дан на пчелињаку, после силних киша и хладног времена. Данас сам уграбио мало времена, па сам обишао кошнице, и онако "одокативно", погледао стање. Све у свему није лоше.
Иако нисам остварио све што сам планирао за ову сезону, када све саберем и одузмем, на крају могу бити задовољан.

Што се тиче меда, ја ове године нисам упалио центрифугу. Додуше није баш да меда толико није било, али сам и ове године прилично увећавао пчелињак, па сам багрем и нешто каснијег уноса оставио пчелама, јер ми је година "мирисала", на проблем са храном.
Мање-више тако је и било. Остављени мед је одлично завршио посао и покрио беспашни период, од прве трећине маја, па све до сунцокрета. На сунцокрет сам возио нешто преко 70 кошница, просечан принос по кошници, био је око 15-17 кг. мислим на мед у медиштима. Ја избегавам актуелне терене, радије идем где је мања гужва, па и нека је принос мањи. Мање ме боли глава.
Са обзиром на врло "популарну", цену сунцокретовог меда ове године, ни њега нисам вадио из кошница.
Пчеле сад баш имају хране  ;D 

Ове године смо направили подоста кошница, преко 70-80 комада, али смо и прилично продали у међувремену, морало се.
Све у свему није лоше, ове године смо заменили нешто око 50 матица, зазимили смо нешто преко 100 кошница, и спремамо се за наредну сезону.

Због обавеза које имам мимо пчеларства, некако ми је промакао један безматак на пчелињаку почетком овог месеца. Стигао сам са пута и затекао грабеж на тој кошници. Сузио сам одмах лето на њој и осталима, али за ту кошницу је било касно.
Сутрадан сам истресао преостале пчеле, и склонио кошницу у магацин, а на њено место поставио празну. Остало је прилично хране, и њу ћу током јесени додати некој кошници на чување. Ово је на нашем пчелињаку, први губитак за 4 године како пчеларим  >:( на себе ...

Третман против варое радио сам хербом, коју сам поставио око 20 августа. То је и једини третман током ове године.

Кошнице су зазимљене са више него довољном количином хране. На целом пчелињаку има 10 кошница које сада имају око 15-20 кг. остављеног меда. Све остале су са око 30 кг. Друштва нису прихрањивана сирупом ни једном током ове године.
Од првог октобра сам поставио вагу под једно слабије друштво, оно је зазимљено са 42,70 кг, а то значи да има око 23-25 кг. хране. Иначе пад ваге у октобру је за сада око 300 гр. До краја месеца ће свакако бити већи, очекујем потрошњу око 1,2 кг.
То је то у кратким цртама, што се тиче протекле сезоне. За догодине, Боже здравља, видећемо. Идемо даље  8)

Данас је био леп и сунчан дан, па су пчеле коначно протегле крила у већем броју. Зезао их сунђер на летима, па је мало већа гужва, али шта да им радим, нека се снађу. Код нас има доста осица, истина када су пчеле напољу не могу ни прићи улазу, али чим преко дана захладни, или предвече а поготово када пада кишица, оће понека да шмугне у нутра, но то пчелама и није неки проблем. Ево и нека данашња фотографија.

Све вас поздрављам, вашим пчелама желим успешно и безбедно зимовање, а свима нама успешну и медну годину  :)
Поздрав и здраво били!  :D

« Odgovor #463 poslato: Oktobar 13, 2016, 23:34:56 »
Dragane, jel si koristio do sad ove podnjače sa unutrašnjim letom? Ja sam sebi napravio nekoliko komada, ima je medju mojim slikama ovde i probao sam ove godine pa me baš zanima tvoje mišljenje o njima ako si ih koristio.

Ивице, нисам до сада користио ове подњаче. А што се мог мишљења о њима тиче, мишљење имам.
Све подњаче на нашем пчелињаку мењам, и постављам ове са "унутрашњим", летом. Много су практичније и пчелама и мени.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #464 poslato: Oktobar 14, 2016, 00:06:48 »
Moje misljenje sto se tice licnog iskustva od ove godine je suprotno od tvog, ali voleo bih da mi sledece godine ovakve podnjace promene misljenje. Videcu, vreme ce pokazati, a i iskustvo koje ti budes izneo. Da me ne shvatis pogresno, imaju dosta prednosti, ali i isto toliko mana po meni. Pozdrav.