Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 161466 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #465 poslato: Oktobar 14, 2016, 08:13:06 »

Поздрав друже. Већ сам се запитао шта је са тобом , месецима те није било. Добро је видим да ти се планови остварују . Само напред кад си се извукао из ове године за тебе више зиме нема. Чујемо се и гледамо ускоро.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #466 poslato: Oktobar 14, 2016, 10:38:40 »
Здраво Горане, па таљига некако ...
Поздрав  :)

« Odgovor #467 poslato: Oktobar 14, 2016, 13:49:51 »
Moje misljenje sto se tice licnog iskustva od ove godine je suprotno od tvog, ali voleo bih da mi sledece godine ovakve podnjace promene misljenje. Videcu, vreme ce pokazati, a i iskustvo koje ti budes izneo. Da me ne shvatis pogresno, imaju dosta prednosti, ali i isto toliko mana po meni. Pozdrav.

Ивице, шта каже твоје искуство са оваквим подњачама, какве мане си приметио?
Моја одлука да поставим ове подњаче, првенствено има за циљ да олакшам себи селидбу пчелињака. Због начина селидбе, а мало и због веселих столара, скидање и постављање досадашњих полетаљки, попело ми се на врх главе.
Са овим подњачама тих проблема више нећу имати, уштедећу силно време и своје нерве.
А како ће се показати у пракси, видећемо.

Поздрав 

Van mreže sljivic b miljko

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Globoder, Krusevac
« Odgovor #468 poslato: Oktobar 14, 2016, 14:02:43 »
Treba mi malo vremena da sagledam pisanje o Vašem pčelinjaku i čim budem imao mogućnosti da bar deo pročitam i pregledam daću svoj komentar. Koliko vidim na prvu  za svaku pohvalu.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #469 poslato: Oktobar 14, 2016, 18:12:51 »
Slažem se sa Draganom što se tiče ovih podnjača.
I na mom pčelinjaku nema poletaljki, a kako poleću
Bez "piste”nemam pojma :)

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #470 poslato: Oktobar 14, 2016, 18:39:01 »
 [/quote]
Ивице, шта каже твоје искуство са оваквим подњачама, какве мане си приметио?
Моја одлука да поставим ове подњаче, првенствено има за циљ да олакшам себи селидбу пчелињака. Због начина селидбе, а мало и због веселих столара, скидање и постављање досадашњих полетаљки, попело ми се на врх главе.
Са овим подњачама тих проблема више нећу имати, уштедећу силно време и своје нерве.
А како ће се показати у пракси, видећемо.

Поздрав 
[/quote]
Kazem mozda te mane koje sam ja uvideo i koje su mene naterale da na ovakvim mojim podnjacama uradim poletaljke su sledece : 1. Cesalj je moguce postaviti samo sa unutrasnje strane letvice pa ako zelim da smanjim leto kod rojeva ili pri prihrani moram da dignem prvi nastavak tj. celu kosnicu sem podnjace. To se moze resiti sundjerom, ali ja vise praktikujem cesljeve pa mi je to prva mana. 2. Ako pcela dolazi puna "tovara" ona bukvalno padne na poletaljku. Ovde kod ove podnjace ako tako natovarena promasi ulaz zavrsi na zemlji. 3. Kod jacih drustava mi se stvarala mnogo veca guzva na ulazu nego kod podnjaca koje imaju poletaljku, pa samim tim pcele koje dolaze sa tovarom teze udju. Eto to su neke mane koje sam ja zapazio ove godine koristeci iste ovakve podnjace i to je moje licno ubedjenje. Sto se tice selidbe svakako su extra jer ne zauzimaju prostor kao poletaljka. Pozdrav.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #471 poslato: Oktobar 14, 2016, 18:40:41 »
Izgleda da je veći problem sletanje...
Danas je kod mojih curica tajfun ćarlijao jače nego juče i poletanje je bilo gotovo savršeno.
Medjutim, kod sletanja je bilo malo zanošenja u krivini.

« Odgovor #472 poslato: Oktobar 15, 2016, 17:21:59 »
Treba mi malo vremena da sagledam pisanje o Vašem pčelinjaku i čim budem imao mogućnosti da bar deo pročitam i pregledam daću svoj komentar. Koliko vidim na prvu  za svaku pohvalu.

Колега Миљко,
Добро дошли на наш скромни пчелињак, са задовољством ћу прочитати ваш коментар.
Поздрав и свако добро  :)

« Odgovor #473 poslato: Oktobar 15, 2016, 17:23:53 »
Slažem se sa Draganom što se tiče ovih podnjača. I na mom pčelinjaku nema poletaljki, a kako poleću Bez "piste”nemam pojma :)

Па усавршиле технику, уважени колега  ;D  Поздрав  :)

« Odgovor #474 poslato: Oktobar 15, 2016, 17:48:51 »
Kazem mozda te mane koje sam ja uvideo i koje su mene naterale da na ovakvim mojim podnjacama uradim poletaljke su sledece :

1. Cesalj je moguce postaviti samo sa unutrasnje strane letvice pa ako zelim da smanjim leto kod rojeva ili pri prihrani moram da dignem prvi nastavak tj. celu kosnicu sem podnjace. To se moze resiti sundjerom, ali ja vise praktikujem cesljeve pa mi je to prva mana.

2. Ako pcela dolazi puna "tovara" ona bukvalno padne na poletaljku. Ovde kod ove podnjace ako tako natovarena promasi ulaz zavrsi na zemlji.

3. Kod jacih drustava mi se stvarala mnogo veca guzva na ulazu nego kod podnjaca koje imaju poletaljku, pa samim tim pcele koje dolaze sa tovarom teze udju.

Eto to su neke mane koje sam ja zapazio ove godine koristeci iste ovakve podnjace i to je moje licno ubedjenje. Sto se tice selidbe svakako su extra jer ne zauzimaju prostor kao poletaljka. Pozdrav.

Ивице,

1. Ако су ти чешљеви практичнији за рад, онда је то реалан минус овакве подњаче.

Ја чешљеве не користим, сматрам да сметају пчелама.

2. Сасвим си у праву, бива тако у одређеним условима.

Ја сам ове године поскидао већину полетаљки са кошница, али истина тек при крају сезоне. Није било интезивног рада пчела као при багрему, или сунцокрету на пример, али је било периода са добрим радом пчела, и уноса нектара и уноса полена. Нисам приметио веће проблеме у раду пчела из тих кошница, у односу на оне са полетаљкама. Недостатак ових подњача по мени, пре ће се показати у периоду раног пролећа, када би пчеле могле имати већих проблема ако заврше на земљи.
Видећу како то иде, па ако буде проблема, лако је додати полетаљку.

3. Може бити, да је тако.

Нисам то приметио на мојим кошницама за сада. За даље видећемо.

Поздрав

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #475 poslato: Oktobar 15, 2016, 17:56:46 »
Smisliti neku poletaljku na "click".
Klik da je skineš, preseliš košnice, pa klik da staviš...

Sigurno može.

« Odgovor #476 poslato: Oktobar 15, 2016, 18:44:48 »
Smisliti neku poletaljku na "click". Klik da je skineš, preseliš košnice, pa klik da staviš... Sigurno može.

Нешо,
Има времена, вечност је пред нама. Пре или после, биће и то решено ...  8)

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #477 poslato: Oktobar 15, 2016, 20:27:32 »
Bitno je da se problem resi, a sad kako to je druga prica. Nuzda zakon menja, mozda ih i ja budem vratio ako pocnem seliti. Pozdrav  ;)

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #478 poslato: Oktobar 15, 2016, 23:02:17 »
Negdje sam vidio podnjače sa kojih se poletaljke mogu skinuti prema potrebi. Na podnjači sa prednje strane ispod leta dvije rupe prečnika cca 4-5mm a na poletaljki vire dva eksera koji ampas sjedaju u one rupe tako da se poletalka lako postavlja i uklanja. Nije baš "na klik" ali slično. ;)

Pozdrav

« Odgovor #479 poslato: Oktobar 18, 2016, 23:27:02 »
Бојане, има наравно сасвим довољно различитих решења, што се полетаљки тиче. На нама је да одаберемо ону варијанту за коју мислимо да је боља у нашим условима пчеларења.

Колеге Небојша и Кристиане, добро дошли  :)  Наравно то важи и за Мићка  ;) 

Као што сте приметили, сва моја друштва су зазимљена на два рв наставка. Друштва су здрава, зазимљена са довољно пчела, и са више хране него што је потребно пчелама за зимовање.

Зашто су друштва зазимљена на два наставка, а не на три или четири?
Ја сам ове године заменио већину матица у својим кошницама, тако да су у свим кошницама које видите на овом пчелињаку младе, овогодишње матице.
Пошто очекујем релативно благу зиму, одлучио сам да зазимим овај пчелињак на два наставка, јер тиме желим да колико-толико спречим младе матице да покрену легло пре времена.
Уколико зима буде права, то свакако неће сметати пчелама, а ако буде топла, ова конфигурација ће свакако смањити жељу друштву за леглом, када га ја никако не желим у кошници.

Ова друштва се наравно могу зазимити и на три, четири наставка, али би то у овом случају свакако допринело раном покретању легла. Друштво зазимљено на три наставка, потрошиће нешто мање хране, али у мојим кошницама има сасвим довољно хране, да ми таква уштеда у овом тренутку није приоритет.

Све препоруке које постоје, треба прилагодити својим кошницама, условима у којима се те кошнице налазе, и својим плановима за даљи рад. Сматрам да пчеларење по шаблону није добро у свакој ситуацији, и на сваком пчелињаку.
Зато и саветујем све колеге да сваку препоруку сагледају из више углова, препорука може бити добра, али одговорност за моју кошницу је само моја. Колегама које тек почињу да пчеларе са рв кошницом, увек саветујем да је зазиме на два рв тела, јер је у тој конфигурацији пчелама много лакше да преживе њихове грешке.
Када се савладају основе зазимљавања рв кошнице, онда можете безбедно зазимити своју рв кошницу, и на три и на четири наставка. На крају крајева, све је то ствар наше одлуке у датом тренутку.

Надам се да сам вам одговорио на ваше питање. Ако имате још које на ову тему, слободно питајте, радо ћу одговорити ако знам.

Поздрав свима и свако добро  :)