Бојане, има наравно сасвим довољно различитих решења, што се полетаљки тиче. На нама је да одаберемо ону варијанту за коју мислимо да је боља у нашим условима пчеларења.
Колеге Небојша и Кристиане, добро дошли

Наравно то важи и за Мићка
Као што сте приметили, сва моја друштва су зазимљена на два рв наставка. Друштва су здрава, зазимљена са довољно пчела, и са више хране него што је потребно пчелама за зимовање.
Зашто су друштва зазимљена на два наставка, а не на три или четири?
Ја сам ове године заменио већину матица у својим кошницама, тако да су у свим кошницама које видите на овом пчелињаку младе, овогодишње матице.
Пошто очекујем релативно благу зиму, одлучио сам да зазимим овај пчелињак на два наставка, јер тиме желим да колико-толико спречим младе матице да покрену легло пре времена.
Уколико зима буде права, то свакако неће сметати пчелама, а ако буде топла, ова конфигурација ће свакако смањити жељу друштву за леглом, када га ја никако не желим у кошници.
Ова друштва се наравно могу зазимити и на три, четири наставка, али би то у овом случају свакако допринело раном покретању легла. Друштво зазимљено на три наставка, потрошиће нешто мање хране, али у мојим кошницама има сасвим довољно хране, да ми таква уштеда у овом тренутку није приоритет.
Све препоруке које постоје, треба прилагодити својим кошницама, условима у којима се те кошнице налазе, и својим плановима за даљи рад. Сматрам да пчеларење по шаблону није добро у свакој ситуацији, и на сваком пчелињаку.
Зато и саветујем све колеге да сваку препоруку сагледају из више углова, препорука може бити добра, али одговорност за моју кошницу је само моја. Колегама које тек почињу да пчеларе са рв кошницом, увек саветујем да је зазиме на два рв тела, јер је у тој конфигурацији пчелама много лакше да преживе њихове грешке.
Када се савладају основе зазимљавања рв кошнице, онда можете безбедно зазимити своју рв кошницу, и на три и на четири наставка. На крају крајева, све је то ствар наше одлуке у датом тренутку.
Надам се да сам вам одговорио на ваше питање. Ако имате још које на ову тему, слободно питајте, радо ћу одговорити ако знам.
Поздрав свима и свако добро