Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 161477 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #315 poslato: April 14, 2015, 10:57:10 »

Зрно по зрно погача ... Камен по камен палата ... Кошница по кошница - Пчелињак Нешковић.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #316 poslato: April 14, 2015, 11:05:25 »

Зрно по зрно погача ... Камен по камен палата ... Кошница по кошница - Пчелињак Нешковић.

Горане пријатељу, тако то иде у животу. Како је било у твом Радовању? Јавни се да се договоримо око одласка код наших веселих колега, обећали смо људима па нема смисла да чекају  ;) . Поздрав  :)

« Odgovor #317 poslato: April 17, 2015, 00:15:31 »
Данас сам почео да радим преглед својих кошница. Сва прегледана друштва се развијају у складу са мојим очекивањима за овај период. Прво сам прегледао најслабија друштва и једно од бољих друштава. Легло се у кошницама креће од 5 рамова до 12,5 рамова. Пошто планирам проширење пчелињака, чекао сам са прегледом прилично дуго, да би пчеле сакупиле што више полена који ми треба при формирању ројева. У свакој кошници коју сам данас отворио има бар по 2 рама крцата поленом које пчеле заливају нектаром, и те рамове ћу вадити када будем формирао ројеве.

Једна кошница је била у блокади поленом, у њој има дупке пуних 5 рамова легла у горњем (трећем наставку), матицу сам нашао у другом наставку, шета по рамовима у које пчеле доносе полен и нектар, ваљда тражи слободне ћелије саћа. Пчела има доста, заузимају први и добар део другог наставка. Наставак са леглом сам спустио на место број два, склонио сам два рама пуна полена у бивши други наставак на места 2 и 8, до пуних рамова сунцокретовог меда, а на њихова места уз легло, лево и десно додао сам 2 рама са тамним саћем које ће матица брзо попунити леглом.

Остале кошнице су солидне, једна је са 6 рамова легла, скоро блокада у трећем наставку али је матица већ сишла у други и почела да сеје легло, а све остале су на 8 и више рамова легла. Како која кошница али у принципу, у трећем наставку је од 6 до 8 рамова легла, а остатак легла је у средини другог наставка.
Имам још 7 кошница које сматрам слабијим у односу на остале, и све оне су вероватно на 5-6 рамова легла и у блажој или јачој блокади, видећу током сутрашњег прегледа.

У оној једној кошници која је у групи бољих, данас је имало 12,5 рамова дупке залегнутих, а од тога скоро 8 рамова са старим леглом пред сам излазак пчела. Код ње је 8 рамова старог легла у трећем наставку, а 4,5 рама легла у средини другог наставка. То друштво је врло јако има преко 23 рама пчела, пун трећи, пун други и прилично пчела у наставку на подњачи. На сликама се види бројност пчела у другом наставку. Пчеле су између трећег и другог наставка, извукле трутовско саће које је матица залегла, направио сам пар слика. Том друштву сам одузео 4 рама легла пред само излажење и додао по два рама у две кошнице из групе слабијих које нисам ни прегледао, само сам им одузео по два тамна рама и убацио по ова два са леглом у средину другог наставка, њих ћу детаљније погледати сутра.
Ова кошница је већ сада зрела за матичну решетку али је нећу стављати. Видећу док завршим преглед свих кошница како стоје ствари, паралелно са овим прегледом извршићу и прво изједначавање кошница, пчелом и храном. То планирам да урадим још једанпут за неких 7 дана. То је отприлике и време када бих требао да поставим матичне решетке или да правим ране ројеве. Када томе дође време, видећу шта и како даље.

Све у свему стање је солидно, друштва су снажна, легла имају сасвим довољно, хране такође. Има довољно уноса новог нектара за потребе пчела, унос полена је одличан, тако да се пчеле и легло развијају у добрим условима.
Заменио сам места наставцима на свим кошницама, тако да сам трећи поставио да буде други, а други, трећи. Све преко 5 рамова легла сам подигао у садашњи трећи наставак. Сатне основе нисам постављао, њих сам планирао да додајем у плодишта када будем постављао матичну решетку.
Приликом овог прегледа, све наставке сам испрскао преко сатоноша нозевојом. Пчеле су при прегледу биле врло мирне, а време врло топло, око 25 степени, са благим ветром. 
Направио сам и пар фотографија при данашњем прегледу, на којима се види ово што сам описао.
Толико за ово моје јављање.

Поздрав свима из Мале Моштанице и медно колеге  :)

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #318 poslato: April 17, 2015, 05:46:28 »
Pozdrav kolega Dragane
Kao i uvek do sada izvanredan izveštaj sa pčelinjaka.Jasno i glasno
navedeno stanje u košnicama i detaljno opisan postupak pri pregledu
i zahvatima u košnicama.Odlična društva,nema šta.Biće ovde i meda i
rojeva  ;)

Svako dobro i pozdrav iz Naupare kod Kruševca

« Odgovor #319 poslato: April 17, 2015, 23:30:59 »
Радиша пријатељу, то је тако како је. Друштва су реално добра, а треба и меда и ројева  ;) . Само нека све стиже на време и по реду, и биће добро. Поздрав и медно!

Данас сам завршио преглед свих кошница. Слично јучерашњем стању, и данас сам нашао пар кошница у благој блокади легла. Само једна кошница је била на 4 рама легла у трећем наставку, а матица није прешла у други. Сем пар кошница где су матице због блокаде поленом успеле да залегну по 5,6 рамова легла, све остале кошнице су од 9 до 13 рамова легла. Код ових кошница са више легла, скоро по правилу легло је подељено по пола, у трећем и другом наставку. У свакој тој кошници има од 6 до 8 рамова где је легло пред излажење, тако да ће ускоро кошнице бити тесне за све пчеле. Друштва су одлично развијена, у свакој кошници у овом тренутку има још бар 3-4 рама сунцокретовог меда, и наравно, нешто новог нектара које су пчеле донеле током ових лепих дана.

Пчеле су и данас биле доста мирне иако сам радио до 19 часова вечерас, а последњих пола сата уз слабу кишицу. Све наставке са пчелама испрскао сам нозевојом по сатоношама.
Генерално речено, укупно стање легла је изнад очекивања, јачина заједница је одлична, стање хране добро.
После ових пар дана захлађења, поново преглед па ћу видети шта и како даље.

Поздрав свима и медно :)

Van mreže SasaRadovanovic1977

• Stari član foruma
  • 060/323 70 75
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
« Odgovor #320 poslato: April 18, 2015, 15:35:09 »
Kako dalje zavisi ti i od mene
salim se pozdrav

Van mreže Brkic Sasa

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novaci
« Odgovor #321 poslato: April 18, 2015, 18:28:21 »
Kolega sve pohvale za pcelinjak i za izvestaj zaista sve lepo.... Pozdrav iz zupe....

« Odgovor #322 poslato: April 18, 2015, 22:02:43 »
Мајстор Сале, само опуштено и на тенане  ;)  Видимо се по договору  8) 

Хвала колега Саша.

Поздрав свима из Мале Моштанице  :)

« Odgovor #323 poslato: April 21, 2015, 17:22:21 »
Код нас је сунчано, али дува на моменте врло јак и хладан ветар. Пчеле су се скоро повукле у кошнице.
Данас сам планирао да почнем са постављењем матичних решетки, али сам одустао због овог ветра. Боже здравља тај посао почећу сутра. Ево и мало слика од данас.
На самом крају ове поруке, посебно поздрављам мог столара Сашу, са песмом, Где си душо, где си рано!  ;D ;D ;) 

Поздрав свима и медно  :)

Van mreže SasaRadovanovic1977

• Stari član foruma
  • 060/323 70 75
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
« Odgovor #324 poslato: April 21, 2015, 21:59:40 »
hvala prijatelju na pozdravima vidimo se za koji dan
pozdrav

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #325 poslato: April 22, 2015, 20:41:51 »
Dragane,ako si poceo sa postavljanjem maticnih resetki kod PZ uzimljenih na tri nastavka na koji nacin si ga uradio..da li si leglo rasporedio odozdo prema gore mladje pa starije u sva tri nastavka.
I da li si dodavao so ako jesi onda se mora vaditi izgradjeni ramovi.Molim te pojasni malo....

« Odgovor #326 poslato: April 22, 2015, 21:15:43 »
Мирославе,
Данас сам поставио матичне решетке на три кошнице јер су нагрувале по 13 и 14 рамова легла. Нека мало прикоче.
Мислим да је још увек рано за матичне решетке, па осталим кошницама нећу стављати докле год будем могао.
Што се тиче распореда легла у кошници, радим по уобичајеном поступку.
Доле у плодишту оставим матицу са 5 рамова тек залеженог и младог легла. Код овако јаких заједница, поставим три основе или већ изграђена рама, шта ми се нађе у тој кошници. Једну основу поставим у центар легла, а две лево и десно од легла. Вишак хране дижем у други наставак и постављам до зидова, а у средину мало старије легло, са чијих крајева додам или основе или изграђене рамове. Исто радим и у трећем наставку.

У једној од ове три кошнице, данас је било 7 рамова што тек залежених, што врло маладог легла. Све те рамове сам оставио у плодишту, а додао сам само једну основу са стране. Остало легло сам поделио, 4 у другом и 3 у трећем.
Значи увек распоредим легло од плодишта, па навише.
Пошто сам зазимио пчеле на три наставка, у свакој кошници у наставку на подњачи има по нека со. или делимично изграђен рам. Приликом замене наставака, те основе или рамове, испрскам нозевојем и постављам их где мислим да треба. Значи користио сам само рамове које сам већ имао у кошницама.

Поздрав  :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #327 poslato: April 22, 2015, 21:32:16 »
Kod mene na tri ista situacija,13 i 14 ramova legla.Planirao sam danas ali je duvao vetar pa cu im sutra dodati MR.Mislio sam isto tako da uradim kao ti ali ajd da pitam....Kod dodavanja vec izgradjenog rama u centar prvog nastavka jer moramo voditi racuna da bude ram iz kojeg je vec izlazilo leglo ili ce zaleci i novi ram....da li leto na mr treba suzavati.....
Pozdrav i srecno...

« Odgovor #328 poslato: April 22, 2015, 22:02:55 »
Битно је да рам буде добар, са исправним саћем. Најпре ће залегнути тамне рамове, докле год њих има, а када њих нема, матица ће почети да залеже и сатну основу коју су пчеле тек почеле да граде.
Ја лета на мр. не сужавам.

Поздрав и медно!

« Odgovor #329 poslato: April 30, 2015, 19:51:46 »
После два врло хладна дана, јуче тек 10 степени, данас леп и сунчан дан, а пчеле су наставиле тамо где су стале прекључе. Проверио сам кошнице којима сам поставио мр. пре пар дана. Само у две кошнице сам нашао повучене матичњаке, код једне у трећем, а код друге, у другом наставку. То сам порушио. Ових дана биће лепо време, надам се да ће бити и уноса нектара, па мислим да неће бити проблема са матичњацима, али опет ћу проверити за пар дана  8) 

Данашња вест дана на мом пчелињаку је, столар и колега пчелар Саша довезао ми је кошнице  :D 
По нашем договору довезао ми је 67 кошница на по један наставак, а за 10-так дана, довешће и преостале наставке.
То је прва тура кошница, следећа стиже за месец дана. Кошнице су одличне :D  Оно што је мајстор рекао да ће да уради, од чега ће да уради, и како ће да уради, то је и урадио. А то је за свако поштовање.
Поштено одрађен посао, и свака част мајстор Салету! Пу, пу, да га не урекнем!  ;) 
Ево и пар слика, када будем почео да фарбам кошнице направићу слике свих делова и поставити. Толико за сада.

Поздрав свима и медно колеге  :)