Данас сам почео да радим преглед својих кошница. Сва прегледана друштва се развијају у складу са мојим очекивањима за овај период. Прво сам прегледао најслабија друштва и једно од бољих друштава. Легло се у кошницама креће од 5 рамова до 12,5 рамова. Пошто планирам проширење пчелињака, чекао сам са прегледом прилично дуго, да би пчеле сакупиле што више полена који ми треба при формирању ројева. У свакој кошници коју сам данас отворио има бар по 2 рама крцата поленом које пчеле заливају нектаром, и те рамове ћу вадити када будем формирао ројеве.
Једна кошница је била у блокади поленом, у њој има дупке пуних 5 рамова легла у горњем (трећем наставку), матицу сам нашао у другом наставку, шета по рамовима у које пчеле доносе полен и нектар, ваљда тражи слободне ћелије саћа.
Пчела има доста, заузимају први и добар део другог наставка. Наставак са леглом сам спустио на место број два, склонио сам два рама пуна полена у бивши други наставак на места 2 и 8, до пуних рамова сунцокретовог меда, а на њихова места уз легло, лево и десно додао сам 2 рама са тамним саћем које ће матица брзо попунити леглом. Остале кошнице су солидне, једна је са 6 рамова легла, скоро блокада у трећем наставку али је матица већ сишла у други и почела да сеје легло, а све остале су на 8 и више рамова легла. Како која кошница али у принципу, у трећем наставку је од 6 до 8 рамова легла, а остатак легла је у средини другог наставка.
Имам још 7 кошница које сматрам слабијим у односу на остале, и све оне су вероватно на 5-6 рамова легла и у блажој или јачој блокади, видећу током сутрашњег прегледа.
У оној једној кошници која је у групи бољих, данас је имало 12,5 рамова дупке залегнутих, а од тога скоро 8 рамова са старим леглом пред сам излазак пчела. Код ње је 8 рамова старог легла у трећем наставку, а 4,5 рама легла у средини другог наставка. То друштво је врло јако има преко 23 рама пчела, пун трећи, пун други и прилично пчела у наставку на подњачи. На сликама се види бројност пчела у другом наставку. Пчеле су између трећег и другог наставка, извукле трутовско саће које је матица залегла, направио сам пар слика. Том друштву сам одузео 4 рама легла пред само излажење и додао по два рама у две кошнице из групе слабијих које нисам ни прегледао, само сам им одузео по два тамна рама и убацио по ова два са леглом у средину другог наставка, њих ћу детаљније погледати сутра.
Ова кошница је већ сада зрела за матичну решетку али је нећу стављати. Видећу док завршим преглед свих кошница како стоје ствари, паралелно са овим прегледом извршићу и прво изједначавање кошница, пчелом и храном. То планирам да урадим још једанпут за неких 7 дана. То је отприлике и време када бих требао да поставим матичне решетке или да правим ране ројеве. Када томе дође време, видећу шта и како даље.
Све у свему стање је солидно, друштва су снажна, легла имају сасвим довољно, хране такође. Има довољно уноса новог нектара за потребе пчела, унос полена је одличан, тако да се пчеле и легло развијају у добрим условима.
Заменио сам места наставцима на свим кошницама, тако да сам трећи поставио да буде други, а други, трећи. Све преко 5 рамова легла сам подигао у садашњи трећи наставак. Сатне основе нисам постављао, њих сам планирао да додајем у плодишта када будем постављао матичну решетку.
Приликом овог прегледа, све наставке сам испрскао преко сатоноша нозевојом. Пчеле су при прегледу биле врло мирне, а време врло топло, око 25 степени, са благим ветром.
Направио сам и пар фотографија при данашњем прегледу, на којима се види ово што сам описао.
Толико за ово моје јављање.
Поздрав свима из Мале Моштанице и медно колеге