Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 459603 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1485 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:52:13 »

Јуче сам са колегомса овог форума Александром Савићем обишао сајам пчеларства на Ташмајдану. Утисци су више него разочаравајући.
На Таш смо стигли око 11 сати . Време облачно , прохладно али без кише. Суморно време се уклопило у суморну атмосферу међу излагачима и посетиоцима.
На Малом Ташу испод Правног факултета тек десетак – дванаест штандова. Посетиоца исто толико можда пар људи више. Празно , пусто и жалосно. Излагачи већ пакују своју робу и спремају се за одлазак. Од познатих сретох само Тодосића који је увек на истом месту. Пазарисмо нешто мало код њега тек да не буде да смо долазили џабе.
На Великом Ташу ситуација још гора. Свега пар излагача опреме , остало продавци меда. Посетилаца премало да би они који су дошли исплатили трошкове.
Све у свему још једна бледа слика српског пчеларства.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1486 poslato: Oktobar 06, 2025, 22:28:56 »
Гого пријатељу,
Време је додатно покварило посету пчелара и купаца. Излагачи опреме су знали да ће због лоше године посета од стране пчелара бити слаба.
Желео сам у суботу да дођем али сам имао неку испоруку меда. За недељу сам претпоставио да ће бити слаба посета и нисам имао сапутника а да идем сам на 140-150 км далек пут само да бих видио како је мали број људи или да бих купио нешто мало пчеларске опреме није ми се ишло.

Даће Бог да у фебруару на сајму буде боље.

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1487 poslato: Oktobar 07, 2025, 09:04:04 »

Нисам баш сигуран да ће ове и наредне године нешто ићи на боље по питању пчеларења. Након 3 узастопно лоше године огроман број људи је одустао од пчеларења. Кошнице и опрема се нуде на продају по огласима понекад и по багателним ценама. Људи су разочарани јер и цене меда нису реалне у односу на трошкове и уложени рад. Биће потребно бар 2 - 3 добре године да се поново јави интересовање за пчеларење. Знаш и сам Војо да је тешко саставити толико добрих година.
Но , има ту и нечег доброг. Опстаће најупорнији и најорганизованији као и у сваком другом послу.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1488 poslato: Oktobar 15, 2025, 09:14:58 »

Последњих 5 дана сам провео у Великој Плани. До јуче време је било прохладно , облачно са ветром. Кошнице нисам отварао али сам средио лета и очистио увлаке на антиварозним подњачама. Пчеле су спорадично и стидљиво радиле од поднева до 15 – 16 сати.
Јуче је пробило сунце и ситуација се одмах променила. Пчеле су масовно излазиле. Било је и игре младих пчела на више кошница. Искористио сам овакво време и урадио још један третман мрављом киселином. Преко од раније постављених картона сам напрскао по 10 кубика мравље киселине.

Успут сам методом случајног узорка проверио легло. На пчелињаку у Великој Плани легла више нема. Матице су овде престале да носе. У Ливадици код отприлике половине кошница има још увек легла на по 2 рама али само затвореног. Пчеле се лепо зазимљавају хране је довољно. Све што је било до мене сам урадио а сада могу да се уздам само у њих и у Бога.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1489 poslato: Oktobar 27, 2025, 13:37:18 »
Претходна два дана викенда сам искористио за дружење са колегама пчеларима.

Субота 25.октобар.

Од раног јутра сунчан дан  без ветра . Око поднева температура 18 степени. Субјективни осећај је да је још топлије. На позив колеге са овог форума Душана Лазића отишао сам до њега у Војку. Ово ми је друга посета Душану и његовом пчелињаку. Прва је била пре пар година. Неколико заједнички проведених сати ми је улепшало дан и испунило ме задовољством. Најпре смо мало диванили смо уз домаће ђаконије о свему и свачему па затим прешли на пчелињак и пчеларске теме.
Свака посета Душановом пчелињаку оставља утисак и инспирише. Као код свакога озбиљног домаћина код Душана је све сређено , на свом месту , доступно у сваком тренутку. Контејнер и пчелињак за пример. Пчеле у раду по лепом времену. Изузетно су мирне.  Душан ми је показао пар својих „ цака „ које користи при раду. Вреди погледати , саслушати па касније применити на свом пчелињаку. Време је брзо пролетело али ће се зато утисци лагано сажимати у наредном периоду.

Недеља 26. октобар.

За разлику од суботе недељно јутро је освануло мрачно , тмурно , кишовито. и прохладно. Но , то није сметало да посетим још једног колегу са овога форума Воју Станојевића. Воја је до пре неку годину био један од најактивнијих на овом форуму међутим већ дуго времена се уопште не јавља. Без обзира на то остали смо у блиском контакту и с  времена на време се посећујемо , размењујемо искуства и помажемо. Овога пута сам био код њега у стану. Сумирали смо заједно стање на његовом и мом пчелињаку , планове за наредну годину . Посебну пажњу смо обратили на коришћење средстава против варое и искуства која имамо са различитим средствима које смо употребљавали. Ово посебно јер смо заједнички дошли до констатације да је ризично куповати све и свашта обзиром да су на тржишту бројни фалсификати а са вароом се није играти. То је најбоље показала прошла зима када су страдања на пчелињацима било јако велика. Било је ту и других узрока али је вароа ипак непријатељ пчела број један. И овде је време пролетело али лепи утисци са дружења су остали.

Долази зима , радови на пчелињацима су се проредили па мислим да оваква и слична дружења пчелара могу само да користе и топло их препоручујем свим колегама.

Поздрав свима који свраћају на ову тему и срећно зимовање.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1490 poslato: Novembar 17, 2025, 09:40:24 »

Средина је новембра месеца. Природа се опет заиграла. Дневне температуре се крећу око 20 – так степени . Пчеле су се расклубиле и на велико раде и опште са природом. По дворишту се расцветао маслачак и на сваком цвету је по која пчела. Не радује ме оваква ситуација и више би волео да су у дубоком клубету али шта је ту је. Када је већ тако како је нисам одолео и искористио сам протекла два дана да погледам стање у кошницама последњи пут ове календарске године.

Општим стањем сам задовољан. Око 90 % друштава су у фул стању са довољним бројем пчела и довољном количином хране. Једно друштво је касно мењало матицу и сумњиво ми је јер је са мањом количином пчела. Пар комада су мањкала од оса и тихе грабежи али сам на то и раније рачунао а нисам хтео а ни имао времена да их преспајам . Боље је што су сада отишла да не муче ни мене ни себе. Као што рекох малочас задовољан сам и надам се да ће ово што сам зазимео добро зимовати.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1491 poslato: Novembar 17, 2025, 22:49:55 »
Браво Горане.
Имаш колико видим готово пресликано стање са пчелама као и ја у Банату.
И код мене је око 90% друштава са доста хране и пчела а ових око 10 % је слабије. Да се осе нису премножиле у атару не би било губитака од оса али је то нешто ново што сам морао да прихватим као чињеницу.
Нисам имао тихе грабежи од стране пчела али сам имао грабеж од оса и то на сасвим добрим заједницама док ми у Новом Бечеју у близини кућа као и у Новом Милошеву осе нусу нападале здраве и мале заједнице.

Све је то добро јер се ради о малом проценту заједница и можемо бити задовољни са општим стањем.

Надам се нормалном зимовању пчелињих заједница јер су доста јаке ушле у зиму.
Срећно зимовање и теби и свим другим колегама и пријатељима пчеларима!
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1492 poslato: Novembar 20, 2025, 09:50:20 »

16.11.2025. године - Ђурђиц.

Природа је чудо. Половином новембра двориште се прошарало расцветалим маслачком. Пчеле одмах реаговале.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1493 poslato: Decembar 19, 2025, 10:03:51 »

Услужни оглас :

РВ рамови 35 динара - Сима Радовање - 063 - 77 - 12 - 609.
За веће количине могућа корекција цене.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1494 poslato: Decembar 19, 2025, 11:16:25 »
Хвала Гого на обавештењу.

Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1495 poslato: Januar 19, 2026, 12:14:40 »

Бог се јави.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1496 poslato: Januar 19, 2026, 18:01:56 »
Vaistinu se javi!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1497 poslato: Januar 20, 2026, 01:13:49 »
Ваистину се јави!

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1498 poslato: Januar 22, 2026, 12:42:59 »

Слика изронила са дна фијоке. Да се присетимо мало младости.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1499 poslato: Januar 23, 2026, 10:26:25 »
Jel to ono:"Kad sam bio visok i plav..." :)