Претходна два дана викенда сам искористио за дружење са колегама пчеларима.
Субота 25.октобар.
Од раног јутра сунчан дан без ветра . Око поднева температура 18 степени. Субјективни осећај је да је још топлије. На позив колеге са овог форума Душана Лазића отишао сам до њега у Војку. Ово ми је друга посета Душану и његовом пчелињаку. Прва је била пре пар година. Неколико заједнички проведених сати ми је улепшало дан и испунило ме задовољством. Најпре смо мало диванили смо уз домаће ђаконије о свему и свачему па затим прешли на пчелињак и пчеларске теме.
Свака посета Душановом пчелињаку оставља утисак и инспирише. Као код свакога озбиљног домаћина код Душана је све сређено , на свом месту , доступно у сваком тренутку. Контејнер и пчелињак за пример. Пчеле у раду по лепом времену. Изузетно су мирне. Душан ми је показао пар својих „ цака „ које користи при раду. Вреди погледати , саслушати па касније применити на свом пчелињаку. Време је брзо пролетело али ће се зато утисци лагано сажимати у наредном периоду.
Недеља 26. октобар.
За разлику од суботе недељно јутро је освануло мрачно , тмурно , кишовито. и прохладно. Но , то није сметало да посетим још једног колегу са овога форума Воју Станојевића. Воја је до пре неку годину био један од најактивнијих на овом форуму међутим већ дуго времена се уопште не јавља. Без обзира на то остали смо у блиском контакту и с времена на време се посећујемо , размењујемо искуства и помажемо. Овога пута сам био код њега у стану. Сумирали смо заједно стање на његовом и мом пчелињаку , планове за наредну годину . Посебну пажњу смо обратили на коришћење средстава против варое и искуства која имамо са различитим средствима које смо употребљавали. Ово посебно јер смо заједнички дошли до констатације да је ризично куповати све и свашта обзиром да су на тржишту бројни фалсификати а са вароом се није играти. То је најбоље показала прошла зима када су страдања на пчелињацима било јако велика. Било је ту и других узрока али је вароа ипак непријатељ пчела број један. И овде је време пролетело али лепи утисци са дружења су остали.
Долази зима , радови на пчелињацима су се проредили па мислим да оваква и слична дружења пчелара могу само да користе и топло их препоручујем свим колегама.
Поздрав свима који свраћају на ову тему и срећно зимовање.