Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 459258 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1515 poslato: Maj 09, 2026, 07:07:13 »

Данима је било лепо , сунчано време. Од јутрос облаци и ситна киша. Баш данас када ме чека велики посао.
Као прво још у 5 сати сам спаковао задње 2 кошнице за пребацивање из Плане . Комшије се љуте и плањански пчелињак се гаси.
Као друго за данас имам заказану испоруку 10 продатих ројева. Спремни су али треба то ваљано урадити.
И на крају као треће и најтеже данас ми стижу 15 наручених Шошићевих матичњака
 Значи треба формирати 15 нових ројева. И то се мора одрадити без обзира на временске услове.
Надам се да ће бити сунчаних интервала и да ће пчеле бити мирне.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1516 poslato: Maj 09, 2026, 07:51:19 »

Идемо Горане... нема стајања... Бог ће наградити вредан рад и добру намеру...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1517 poslato: Maj 09, 2026, 17:47:19 »

Целога дана севреме мењало. Ред кише па ред сунца. У сунчаним интервалима пчела радила као суманита. Слично сам и ја радио од 5 сати јутрос до малочас. Ако је за вајду за данас је доста. Засутра остаје да се мало почисти пчелињак и новоформираним ројевима дода још по рам хране.
Како само прија ова мученица пред закаснели ручак . Живели.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1518 poslato: Maj 11, 2026, 11:20:44 »

Први резултати уноса багрема.
Петак  8 мај 3,2 кила
Субота  9 мај 1,4 кила
Недеља 10 мај 6,5 кила.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1519 poslato: Maj 11, 2026, 12:01:55 »
Gorane, Bog nas pogledao u subotu....Dozvolio (za momenat razmaknuo oblake) taman da lepo i mirno prenesemo rojeve u moj auto. Putovanje i smeštaj su protekli sasvim u redu...
    Sutradan sam ih bolje pogledao, rasporedio ramove(dodao meda iz rezerve, dodao ram-hranilicu).

Jedino: što si se ti "zabrojao ", pa si naređa "nešto" više legla nego što je bio dogovor... ;) :D

p.s.
Ipak, imao sam i veliko razočarenje - ostavljajući tek zabelele šume bagrema... :(

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1520 poslato: Maj 11, 2026, 14:10:40 »

Није се забројао... од срца је то мој Душане...

Велики поздрав мајсторима пчеларства из Смедерева...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1521 poslato: Maj 14, 2026, 11:49:00 »

Ројеви на продају

На продају 15 ројева на 5 ( 3 легла и 2 хране ) или 6 ( 4 легла и 2 хране ) рамова са овогодишњим оплођеним младим матицама .

Наруџбине на тел. 069 20 24 250. Испорука у Великој Плани. Цена договор.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1522 poslato: Maj 18, 2026, 07:43:19 »
Након два новембарска дана јутрос зором засјало сунце. Прогнозирана температура прекп 20 степени. Наредна 3 дана без кише. Питам се да ли ће багрем бар још мало медити. Било је дана са 6 и више кила а ако би ова наредна 3 пребацила бар по 2 кила сезона би се могла означити као успешна.
Друштва улазе у ројево стање па ћу морати још да разројавам. Срећом данас стиже и помоћ из Београда па ће у друштву бити лакше. Крај Мораве креће и багремац  па се затворени рамови морају скидати за врцање. Посла преко главе али су ове године то слатке муке.
Ројеви експлодирали на багрему па сам свима у Радовању додао и други наставак. Има и оних који су донели  по 5 - 6 рамова за врцање.
Јуче набавио преко удржења средства за борбу против варое. Крећем одмах након врцања али се још нисам одлучио шта ћу прво употребити. Вероватно прво тимол.
Ројева за продају још има.
Медно свима који свраћају на ову тему.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1523 poslato: Maj 22, 2026, 22:21:45 »

22.мај 2026. Млади св. Никола.

Празник је црвено слово у календару па је питање шта се данас могло радити. У земљи не али у пчелињаку може. Пчела је богоугодно ствпрење и рад са њом не може бити никад грех  , напротив увек је благословен.

Баш тако проведох дан у мом Радовању у прегледу новоформираних ројева
 Направљени су у периоду од 24 априла до 1 маја претежно од мојих и нешто Шошићевих матичњака. Фан што би прогностичари рекли претежно облачан. Ред облака , ред синца са око 24 - 25 степени. Ветар умерен са повременим јачим удатима. Багрем на измаку , пожутео , опада али га у доброј кондицији још има по ррадовањским јаругама. Пчела активна , мирна значи има уноса.

Прегледани сви ројеви нешто преко 20 комада. Половина раније направљених и јачих је на 2 наставка остали на једном са још 4 пре недељу дана донетих оплодњака.

Општим стањем сам изузетно задовољан. У свима осим једног младе матице пронеле. Легла од 3 до 5 рама. Код свих хране у изобиљу. Оне на 2 наставка донеле и по 5 - 7 рамова за врцање. Најјача пун наставак.

Сви ројеви сређени , матице спуштене у наставак на подњачи , додате 2 - 3  сатне основе , постављене матичне решетке и постављени листићи тимола. Оној једној у кпјој није нађена матица ни легло додат рам са једнодневним јајима. Провета у понедељак.

Све у свему лепо и корисно проведен дан , касно поподне у тазбину на преславу пасуљ и рибу а сутра Богу хвала сличан посао у Ливадици.

Поздрав свима који свраћају на ову тему.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1524 poslato: Jun 03, 2026, 11:39:19 »

Багрем је прошао па сада чекамо липу. За сада година берићетна у сваком погледу. Има свега и меда и полена и ројева. Повађени наставци и рамови са бегремом и од сутра креће врцање. Трка са временом . Биће све добро.

Van mreže Ненад Живановић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
« Odgovor #1525 poslato: Jun 15, 2026, 12:29:13 »
Tako je, treba prodati tu varou zajedno sa leglom i zameniti trule ramove novim, kako nalaže plan i program Stranke zdravog razuma.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1526 poslato: Jun 27, 2026, 13:46:32 »

Тренутно паклене температуре 35 степени. За пар сати још веће. Гори небо и земља. Јутрос ројевома дао по пола литра сирупа 1 : 2 и до 10 сати све однели. Од вечерас идем на пуну рам хранилицу .
Данас отворио сунцокрет. Биће лакше колико толико иако код мене слабо меди. Биће полена и да ср настави са стабилним леглом. Матице смањиле залегање. Топлотни талас тек долази апчеле пију као краве.Стационар је изазов који има решења.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1527 poslato: Avgust 10, 2026, 13:01:09 »

Здравствени разлози ме спречили да са пчелама урадим све што сам планирао ове године. Пчелињаке нисам обишао задњих месец дана. Синоћ сам добио извештај од колеге кога сам замолио да ми обиђе пчеле у Радовању. Каже све на броју , појилица одавно пресушила , браде до земље. Ту је око 20 - так ројева на 2 и 3 наставка. Кад сам их задњи пут погледао пре око месец дана било је рамова за врцање тако да рачунам да са храном нису кубуриле. Због ових врућина питање је какво је стање јер су при задњем прегледу биле пред блокодам. Вода им је свакако недостајала а питање је и шта је колико легла сада. Третиране су против варое тимолом крајем маја и у јуну месецу а један третман је извршен и HIVE CLEAN - om . Све је то прерасло у супер друштва и греота би било сада испустити. Наставке не смем да подижем и ове године без помоћника који би обављао тежи део посла не смем ни да им приђем. Рачунам да поново одем до пчела крајем недеље и да ургентно почнем са третманима против варое.
Ипак и поред свега нисам незадовољан. Још пре два месеца сам урадио нове 22 подњаче са уграђеним сакупљачима полена. Још увек су код мајстора офарбане и спремне али по свему судећи тек за нову сезону.
 Пчелињак у Ливадици је још бољи имало је ту за врцање бар стотинак кила али и од тога неће бити ништа. Све остављам њима оне су то и донеле. Ту су урађена два третмана задњи пре три недеље.
Нема предаје , идемо даље. Ове године ће зимовати искључиво на меду.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1528 poslato: Avgust 10, 2026, 13:19:01 »

Ево и пар слика - подњаче , рам са багрема и један што зна да ужива.

Van mreže Ненад Живановић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
« Odgovor #1529 poslato: Avgust 15, 2026, 16:07:47 »
Fer bi bilo da uplatiš 15 eura na moj račun 4054 7600 0505 9189 Raiffeisen banka, ili da mi pošalješ moju podnjaču brzom poštom(svetlo plava sa žutom oznakom pozadi, hrastova, teška, antivarozna, bez uvlake).