Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 159226 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1723
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #870 poslato: Decembar 06, 2019, 11:17:44 »                          Ново у понуди са пчелињака Раковац. У средини багремов мед са ђумбиром. Са стране багремов мед са воћем ( смоква , кајсија , грожђе , брусница , шљива , бадем , орах , лешник и леблебија ).
                          Почетна заинтересованост купаца сасвим задовољавајућа.
                         

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1723
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #871 poslato: Decembar 11, 2019, 08:13:13 »          У недељу 08.децембра сам имао кратку и више него пријатну посету коју ми је уприличио Зоран Вучковић члан нашег форума. Видели смо се на кратко на пар минута јер смо и он и ја били при путу. Од Зорана сам на поклон добио две ствари - дозатор за оксалну киселину и килограм Зорановог меда. Оба поклона су ме обрадовала посебно овај други .
          Користим ову прилику да се Зорану захвалим на учињеним ми поклонима и посвети на етикети његовог меда.

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1723
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #872 poslato: Januar 27, 2020, 09:40:34 »                  Оксалну киселину сам урадио на пчелињаку 07.децембра прошле године. Од тада па до прекјуче пчелињак нисам обилазио. Запажања при раду оксалне су била углавном добра. Сва друштва су била на броју у солидној кондицији. Приметно је било код неких нешто мање пчела него ранијих година . Хране је свуда било сасвим довољно. Све у свему задовољавајуће стање.
                  У међувремену сам на овом и другим форумима као и у непосредном контакту са једним бројем колега пратио стање. Поприлично стидљиво али не мали број колега се пожалио на страдање пчела . Већина изокола кријући стварно стање ко змија ноге. На прсте једне руке се могу избројати они који су изнели стварно стање , разменили информације са колегама, уочили своје грешке при зазимљавању . Стога ћу се потрудити да будем у о овој мањој групи.
                  У суботу сам отворио и погледао 40. кошница - 37 мојих и 3 од колеге које зимују заједно са мојим пчелама. Стање је следеће :
                  Друштва су у доброј кондицили са довољно хране. Код једне је примећено нешто више мртвих пчела испред кошнице. Отворио сам је и унутра је све уредно. Страдало је једно друштво. Током прошле године је било међу најјачима. На саставу наставака сам приметио рупу вероватно од птице. Нисам га детаљно загледао али је приметно да су пчеле страдале разбацане по кошници. Хране су имале довољно. Детаљније ћу га прегледати при следећем обиласку можда већ наредног викенда ако не будем ишао на сајам.
                  Свим друштвима сам поставио по једну траку погаче ширине 4 - 5 сантиметра. Ова мера није због недостатка хране већ превасходно због лакшег пребацивања пчела из улице у улицу. Други разлог је лакше уочавање активности сваког појединачног друштва при следећем прегледу. Нисам залазио дубље у кошницу тако да нисам вршио проверу на постојање легла. Викенд су пчеле искористиле за прочистни лет кога у дужем периоду није било на мом терену. Стањем сам сасвим задовољан . Најкритичнији период тек долази али сам након виђеног стања оптимиста по питању даљег зимовања.
                   Толико од мене на првом јављању са пчелињака ове године. Поздрав свим колегама и мир на пчелињацима.
                 

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1723
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #873 poslato: Februar 03, 2020, 09:57:06 »                     Април у фебруару.
                     Протеклих 5 - 6 дана је донело априлске температуре. Пчеле масовно излазиле и доносиле полен. Приметан је жути ( маслачак ) и прљавобели ( леска ). Овако обиман унос полена који траје ево већ неколико дана а  нарочито јуче у поподневним сатима неизбежно ће провоцирати залегање матице и за ово доба године повеће легло. Добро је што су имале прилику за несметан и обилан прочиснио лет но није добро превише легла у ово доба године. Једно без другог изгледа не иде.
                    Воћке су напупеле ( кајсија и трешња посебно ) . Колико сутра ћемо се вратити у нормалу са правим зимским температурама око нуле и то за рано кренуло воће не може бити добро. Оно што највише забрињава је суша која ево траје од почетка јула прошле године. Доста њива је остало неузораних. У разговору са сељацима из мог краја да се закључити да плугови у земљу могу несметано десетак до петнаест сантиметара. Они са јаким тракторима ако узору дубље преврћу суву , сковану земљу попут камења. У разору на тој дубини огромне пукотине. Влаге у земљи нема ни у траговима. Неће ваљати за пољопривреду а ни за пчеларство. Питање је може ли багрем ове године замедити све и да му буде добро време у периду цветања.
                     Све ово ме тера на размишљање како их спремати овог пролећа. Код мене је багрем главна и фактички једина права паша . Међутим шта даље ? У потрази сам за локацијом у Хомољу за бруги багрем а носим се мишљу да их тамо оставим до августа на ливади. Пратимо ситуацију па видећемо. У овом тренутку све су у топ форми за ово време па није искључено да се бацим на веће прављење ројева ако буду било интересовања. Видећемо ?