Autor Tema: Pčelinjak Ante Dankića  (Pročitano 107964 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
Odg: Pčelinjak Ante Dankića
« Odgovor #90 poslato: Maj 06, 2016, 17:31:49 »
 Uh al bi se lijepo bilo prebaciti na repicu  ali granice jebu mamu svoju , Anto zavidim ti
SRETNO I MEDNO TI BILO
pozdrav od Reljica

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #91 poslato: Maj 06, 2016, 19:08:00 »
Repica je super za razvoj, samo da nije bilo ovog belaja od vremena...

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #92 poslato: Jun 10, 2016, 19:15:02 »
Moj pokušaj da uzgojim turu matica Jenterovim aparatom. Za sada ide sve po planu (doduše kasnim bar mjesec dana)....

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #93 poslato: Jun 15, 2016, 21:09:01 »
29 od 30 - ja zadovoljan :)

Van mreže Bosko Kolarevic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Padinska Skela
« Odgovor #94 poslato: Jun 16, 2016, 00:34:40 »
Drage kolege,molio bih Vas da mi odgovorite na jedno pitanje koje nema veze sa pcelarstvom.Zanima me samo kako ste uspeli da ubacite svoju sliku na profilu?Meni nece da prihvati,kaze da mi slika nije avatar(sta god to bilo).Izvinjavam se sto Vam prekidam temu,ali morao sam da pitam.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #95 poslato: Jun 16, 2016, 08:22:46 »
29 od 30 - ja zadovoljan :)

Не задовољан већ ПРЕЗАДОВОЉАН. Честитам и само напред.

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #96 poslato: Jun 22, 2016, 21:02:30 »
Očito da vrijedi ona poslovica da se prvi mačići bacaju u vodu. Po kalendaru su mi se matice iz jentera trebale izleći danas 22. Prekjučer nisam mogao do pčela zbog posla već tek jučer (dan prije izlijeganja) sam došao presaditi matičnjake, kad imam šta i vidjet. Izleglo se već preko 15 matičnjaka tako da sam uspio presaditi tek 10 u nukleuse. Moguće da se zbog većih temparatura matice i prije izlegle, u svakom slučaju još jedna škola za mene. Bolje presadit matičnjake 3 dana prije nego čekat pravi termin.
Druga interesantna stvar koja mi se desila je da sam prije 5-6 dana istresao neka društva gdje su se pojavile lažne matice ili legla nije bilo već mjesec dana pa sam dodavao iz nukleusa sparenu maticu sa leglom a leto suzio da se pčela sporije vrati nazad. Tako danas idem pokosit pčelinjak i naletim na šaku pčela u travi, pokušam ih malo rukom rasterat ali se uvijek vrate nazad u mali rojčić. Posumnjao sam da tu mora biti neka matica dok ne žele da se rasture. Stavim jedan prazan okvir i one se sve popnu na njega, naravno tu je bila i neobilježena matica. Strpam ju u nukleus sa hranom i pergom pa ćemo vidjeti što kaže. Društvance je preživjelo par dana u travi bez igdje ičega čak i sa par jakih pljuskova kiša. Vrijedilo bi ga sačuvati makar iz respekta

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #97 poslato: Jun 22, 2016, 23:07:55 »
Ante, a da li je to drustvance iz kosnice koju si istresao? Interesuje me jer ako jeste, onda se namece odgovor da i u drustvu u kom je bila matica (ta koju si pokupio iz trave) mogu da se pojave lazne matice. Javi kakva je situacija i da li zaleze. PozZ

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #98 poslato: Jun 22, 2016, 23:17:36 »
Imao sam 2 gdje se pojavile lažne matice i 2 koje nisu dugo zanijele, pa sam ih zbog sigurnosti istresao van da mi ne umlate odmah novu maticu. Javim kako će se situacija razviti

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #99 poslato: Jun 23, 2016, 00:40:15 »
Nabavio sam si ove godine 2 Rodne voje i naselio ih sa Bagremskim rojevima. Jedno društvo je izuzetno dobro i od 6.5. kada sam ga naselio do sada je izgradilo 3 nastavka, trenutno je na 12 okvira legla a u trećem nastavku je već zavidna količina meda mada neke značajnije paše nije bilo. Drugo društvo je malo kilavo (vjerovatno je stvar do matice) trenutno je na 7 okvira legla ali satne osnove koje joj stavim ne radi baš zadovoljavajućom brzinom. Mislim da je glupo da jednu košnicu forsiram na 4 nastavka a druga da se pati na 2, pošto mi je cilj ove godine samo da se društva razviju i spreme za zimu iskoristit ću jače društvo da izgradi okvire za ovo slabije pa i med da prebacim ako bude falilo. Trenutno im dajem svakih drugi dan po 2 dcl sirupa čisto radi stimulacije i bolje gradnje saća. RV sam uzeo da vidim razliku između LR, za sada sam zadovoljan. Moguće da se nagodinu proširim za još koju RV

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #100 poslato: Jun 27, 2016, 10:49:26 »
Imao sam 2 gdje se pojavile lažne matice i 2 koje nisu dugo zanijele, pa sam ih zbog sigurnosti istresao van da mi ne umlate odmah novu maticu. Javim kako će se situacija razviti

Anto tamo gdje imaš lažne matice istresi pčele iz košnice (odnesi košnicu 50-80m dalje) na njezino mjesto postavi novu košnicu bez ramova.
Ja bih ponovio još dva puta to istresanje jednom ujutro i navečer te onda dodao nastavak sa ramovima i izgrađenim saćom te savakako sirup u hranilicu.
I na kraju maticu u kavezu.
Ovim načinom ćeš šokirati pčele i prohvati će maticu bez problema a i lažne matice bih trebale prestati nesti.
U košnici možeš imati i do 70% lažnih matica i ona svaka iznese 30-40 jaja.
Bilo bi dobro i suziti leto.
Javi kako je prošlo
Do or do not, there is no try!

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #101 poslato: Jun 27, 2016, 11:41:41 »
Istresao sam sve pčele van, suzio leto a u košnicu stavio sparenu maticu iz nukleusa koja je već pronijela sa  njenih okvir-dva legla. Njene pčele bi ju trebale sačuvati od ovih "zbunjenih" dok je i one ne prihvate. Sutra bi trebao provjeriti stanje pa javim.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #102 poslato: Jun 27, 2016, 11:54:00 »

Колега Данкићу и ја сам на исти начин решавао проблем лажних матица претходних година. Нисам имао проблема , увек је успевало. Надам се да ће и код Вас бити тако. Поздрав.

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #103 poslato: Jun 27, 2016, 12:53:16 »
Gorane, nema potrebe za persiranjem. Ovaj forum bi trebao biti na razini kolega-kolegi pomaže.... :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #104 poslato: Jun 27, 2016, 13:04:19 »

Слажем се Анте . Од овог момента нисте више колега Данкић  већ си колега Анте .  И мени је тако и лакше и боље. Жив ми био и све најбоље ти желим.