Očito da vrijedi ona poslovica da se prvi mačići bacaju u vodu. Po kalendaru su mi se matice iz jentera trebale izleći danas 22. Prekjučer nisam mogao do pčela zbog posla već tek jučer (dan prije izlijeganja) sam došao presaditi matičnjake, kad imam šta i vidjet. Izleglo se već preko 15 matičnjaka tako da sam uspio presaditi tek 10 u nukleuse. Moguće da se zbog većih temparatura matice i prije izlegle, u svakom slučaju još jedna škola za mene. Bolje presadit matičnjake 3 dana prije nego čekat pravi termin.
Druga interesantna stvar koja mi se desila je da sam prije 5-6 dana istresao neka društva gdje su se pojavile lažne matice ili legla nije bilo već mjesec dana pa sam dodavao iz nukleusa sparenu maticu sa leglom a leto suzio da se pčela sporije vrati nazad. Tako danas idem pokosit pčelinjak i naletim na šaku pčela u travi, pokušam ih malo rukom rasterat ali se uvijek vrate nazad u mali rojčić. Posumnjao sam da tu mora biti neka matica dok ne žele da se rasture. Stavim jedan prazan okvir i one se sve popnu na njega, naravno tu je bila i neobilježena matica. Strpam ju u nukleus sa hranom i pergom pa ćemo vidjeti što kaže. Društvance je preživjelo par dana u travi bez igdje ičega čak i sa par jakih pljuskova kiša. Vrijedilo bi ga sačuvati makar iz respekta