Autor Tema: Prednosti i mane raznih tipova košnica  (Pročitano 54083 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Prednosti i mane raznih tipova košnica
« Odgovor #15 poslato: Septembar 15, 2014, 23:36:39 »
Игоре, питам хипотетички јер АЖ познајем само теоретски. Када меди багрем са неких 5-6 кг дневно за колико дана ти буде пуно АЖ медиште? Какво је стање у родним годинама када је  унос  већи? Дан, два, три? Шта радиш са тим рамовима не меда него нектара, врцаш или дајеш помоћним заједницама на поклапање?! Шта тек рећи за третмане против варое у АЖ кошници, ту су могућности за Богу плакати  :) . Колико ми је познато у Словенији су АЖ пчелари оптужили Апигард за угинуће пчела од варое а права је истина да га нису имали гдје квалитетно поставити. Како радити са мрављом?! Можда је ипак добра за димљење.
Рихар је документовао на паши врјесине у Лици и вријеска код Гламоча 50-100 % више приносе у ЛР кошницама него у АЖ све једне поред других.  Проблеме су имали они који су са АЖ прешли на ЛР а наставили радити по старом; дакле нису научили нову технологију. Да се разумијемо, нисам импресиониран нити одушевљен ЛР кошницом али могућности које нуди било која настављача у односу на АЖ су по мени неупоредиве.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #16 poslato: Septembar 16, 2014, 05:27:45 »
Kolega Radoje, nemoj vjerovati sve što piše.Možeš zaključiti da taj Rahar je upitan čim daje konačno mišljenje o jednom tipu košnica. Sa Až košnicom se malo drukčije pčelari, ali možeš mi vjerovati da su kod dobre pčelarske prakse rezultati slični.A to znam da literatura preferira LR.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #17 poslato: Septembar 16, 2014, 05:53:22 »
Pa evo ovako:kod Až košnice 10 okvirne standard 26x41vaga na bagremu može pokazati max36-37 kg.Kad izvrcaš medišta s tim da ne vadim med iz plodišta koje je u tom slučaju zaštopano dobije se24-25kg neto prosjek po košnici.To ti znači da prikolica sa 60 Až 10 košnica da oko1500 kg meda. E sad to ti je u super godinama.Kolege pčelari sa nastavljačama su skloni taj prosjek svakako računati.Prave od dvije košnice jednu pa dobiju super zajednicu sa duplo radilica. Ina kraju od 60 broje 40 i sl.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #18 poslato: Septembar 16, 2014, 06:00:42 »
Kolega Anto svaka čast dugo nisam vidio ovako nešto sređeno kod nastavljača.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #19 poslato: Septembar 16, 2014, 06:05:59 »
AŽ 10 okvirna košnica iskorištava se i za pravljenje nukleusa kad je puna što je po sadašnjoj cijeni nukleusa u prolječe isplativije nego iči samo na med.cca80e kom.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #20 poslato: Septembar 16, 2014, 06:23:37 »
Ne sječam se skoro kad sam vadio bagrema više od 20 kg po koš. Nekakav dugogodišnji prosjek po koš. mi je s tim da selim oko 40 kg. Selim na vrbu i repicu, bagrem i lipu te zlatošipku samo od nje več više godina nema niš.Primjetio sam da kolege sa až grom 11 koš. imaju malo više , no to bi se moglo pripisati i večem broju nukl. koje dodaju u koš. da razviju društva pa se to pozna i na medu.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #21 poslato: Septembar 16, 2014, 06:27:30 »
Kolga Anto daj reci koliko to košta tako sređeno.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #22 poslato: Septembar 16, 2014, 06:34:09 »
Kolega  Radoje u vezi lijekova istina je da je bilo prodaje nedjelotvornih lijekova, pa tko nije bio oprezan je nastradao.Nikad kod mene više samo jedno sredstvo.Naročito treba biti oprezan kad država da nešto đaba.Primjena lijekova kod až koš. nije problem o kojem treba rasp.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #23 poslato: Septembar 16, 2014, 12:45:45 »
evo kod mene u až stavljena letvica chekmite kao u lr nikakv problem, dimljenje još lakše nego u lr jer imam av podnicu sa limenom tacnom koja se izvlači, mravlja se također može staviti na tacnu....što se tiče prinosa tamo gdje ja pčelarim nije dugo bilo paše preko 15 kg ukupno..., ako pričamo realno....tako da nema tog problema sa vrcanjem...unos od 6 kila po danu nije nikad trajao duže od par dana a to ti je u stvarnosti 3 kile, na deset ramova punih zu medištu stane 20?
jedina prednost lr je u ekstra paši koje nije bilo dugo dugo, a to je da staviš treći nastavak, no prije toga sve moraš odraditi kao i u až ili slično. Po mojoj ocijeni ja tu razliku u prinosu ako je u opće ima stavljam na korist manipulacija i meni dobro jer mi je to prioritet.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #24 poslato: Septembar 16, 2014, 18:44:33 »
Kolga Anto daj reci koliko to košta tako sređeno.
Čovjek je radio sve sam tako da neznam konačnu cijenu samog kontejnera, znam da mi je pričao da je samo prikolica (koju je također sam radio) oko cca 20.000 kn sa atestom
... i još po koja slika...
http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/P1107853.jpg
Prednosti i mane raznih tipova košnica

http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/DSC06665.jpg
Prednosti i mane raznih tipova košnica

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #25 poslato: Septembar 16, 2014, 22:14:39 »
Да покушам да се мало прикључим теми на конструктиван начин...
Када сам почео са размишљањем да се бавим пчеларењем, прво сам у глави утврдио због чега желим да се бавим пчеларством, а затим сам купио књигу пчеларство од Умељића. У тој књизи има доста добро описан начин рада са различитим кошницама (за мање заступљене кошнице описана је суштина) док се за ДБ и ЛР наводи детаљнији начин рада, тако да сам на основу тога што сам прочитао већ могао да стекнем утисак са којом кошницом ми делује да је лакше радити.
Наравно, свако од нас је другачији и због тога и постоји толико типова кошница које су прилагођене одређеном поднебљу и начину пчеларења њиховог конструктора.
На нама је да одлучимо који тип кошница нам највише одговара с обзиром на време које можемо да издвојимо за рад са пчелама (и у крајњем случају са нашим жељама - да ли нам је битно да што више меда скупимо или пчеларимо да би код куће имали здраве производе). Неки ће и погрешити па ће се пребацити на други тип кошнице док се нађу, али то је процес спознаје.
На основу Умељићеве књиге и зимских предавања (обуке) у пчеларском удружењу Јован Живановић у Новом Саду (где су се предавања базирала на ЛР кошници) сам закључио да би мени од свега тога највише одговарала ДБ кошница. Читајући по интернету сам налетио на РВ кошницу са којом сам и почео да пчеларим, а од ове године сам уврстио и ДБ у свој арсенал алата.
Моје искуство није велико али могу да изнесем одређена запажања у вези са ове две кошнице која се истичу.

Код ДБ кошнице ми се допада то што је веома прегледна. Док се скине поклопац/збег/хранилица одмах се види какво је стање у друштву (бројност пчела, понашање...), вађењем крајњих оквира се веома брзо и лако може утврдити број рамова са храном и број рамова са леглом. Површина рамова је велика, матица се лако налази на њима, а велика површина легла је добра за лако утврђивање квалитета матице и здравственог стања легла (све је на једном месту и прегледно). Преградна даска је изузетно решење које може да послужи на разне начине за сужење/проширење кошнице, али и као систем за прихрану пчела додавањем рама са начетим медом иза преградне даске. Пчеле се лепо развијају, али мислим да је то случај са свим кошницама ако су пчеле здраве и матица добра (лепо би се развиле и у кутији од ципела под овим условима). Некима представља проблем тежина рамова. Мени то (хвала Богу) није проблем, али ако не могу да дигнем рам од 4-5 килограма онда сигурно не могу ни да подигнем наставак било које мале кошнице који је напуњен медом. Свиђа ми се концепт полунаставака, али то ћу још, надам се, да утврдим догодине. С обзиром да сам њу поставио ове године након багремове паше, остаје ми да видим како се понаша у другој половини сезоне (мислим на квалитет зимовања и стање са храном) и у пролеће.

Код РВ ми се допада то што не морам да размишљам о зимском прихрањивању. Остави се пун наставак меда поред наставка са леглом и нема бриге. Прошле године сам оставио пуне наставке меда и уопште нисам прихрањивао до почетка априла када сам им у три пута дао по 300 ml сирупа као подстицај иако су и даље имале нешто залиха меда.
Са друге стране ми се не допада то што треба да прекопам целу кошницу да бих нашао матицу и ограничио је у првом наставку са најмлађим леглом пред багремову пашу. То може да значи да је потребно претражити 30 рамова да би нашли матицу (зависи на колико је наставака кошница зазимљена и колико рамова заузимају пчеле) и распоредили остале рамове како треба. Нарочито је проблем ако матица није обележена, а у кошници има много пчела. Наравно људима који имају дугогодишњу праксу је то мањи проблем, али почетницима сигурно представља напор. Без обзира колико добро разликујете маицу, када имате два или три слоја пчела које се крећу по раму, то може бити проблем (барем је мени тако 'због чега сам их и обележавао). Мени се лично не допада концепт сталног пребацивања рамова из горњег у доњи наставак и обрнуто како би се постигао овај или онај ефекат. Не могу да тврдим да је развој пчела бржи у овој кошници него код ДБ кошнице јер постоји разлика у величини рамова и стицању утиска о бројности пчела код кошница са више наставака, али то свакако толико не зависи од саме кошнице колико од пчеларевих поступака и правовременог проширења простора.
Додатна ствар која ми се не допада је то што је немогуће избећи мешање рамова из којих је извођено легло са незалеганим рамовима (што опет повлачи доста манипулације рамовима како би се одабрали они који су за врцање), што код ДБ није случај.
То што је мени концепт рада са ДБ кошницом лакши, не значи да је једна кошница боља од друге или обрнуто. Мени је рад са кошницом у којој пчеле зимују на више наставака беспотребно закомпликован, али то је моје мишљење и нема потребе да га било ко усвоји.
Не желим да улазим у беспотребну полемику око тога како се и где успоставља каква микроклима код које кошнице и сличне приче (као што рекох, верујем да би се оне снашле и да су у кутији за ципеле).
Што се тиче приноса, не могу да тврдим ништа конкретно јер сам ове године разројио сва три друштва која сам формирао прошле године и направио сам неке почетничке грешке тако да нисам имао апсолутно никаквих приноса. Сва друштва и РВ и ДБ сам морао да прихрањујем добар део лета јер су у једном моменту пале на ниске количине (мање од 10 килограма по кошници).
У сваком случају и даље ћу да радим са ове две кошнице па ће време показати која ће се мени показати као једноставнија за рад. Што се тиче приноса, немам намеру да јурим за рекордима и да се хвалим како сам врцао не знам какве количине, а да при томе остављам пчеле да играју на граници потребних количина за опстанак.
Ово су нека запажања из мог угла.
Поздрав

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #26 poslato: Septembar 16, 2014, 22:32:44 »
Заборавих да додам да ми се код РВ кошнице допада концепт укрштених наставака који олакшавају пчелама да из било које улице једног наставка уђу у било коју улицу у следећем наставку.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #27 poslato: Septembar 17, 2014, 07:52:34 »
Govoriti o tipu košnice a da je nemam ili nisam imao je nezahvalno. Ipak imam ili sam imao 4 tipa. Lr, db, alpska sa 9 ramova i pološka. Imam uvid i u pčelinjak sa RV košnicama. Lr najzastupljenija al traži puno rada i još više znanja. Glavni problem je da pčele mogu umreti u toku zime a da imaju pun nastavak hrane. To se kod db ne događa ali tu je prelazak pčela iz plodišta u medište naročito kad se nema izgrađeno saće. Ne pomaže ni molba ni motka :-) . Alpska (najsličnija RV) lako zimuje, dobro se razvija u proleće. Ostaje problem traženja matice i prevešavanja ramova inače ode na granu. Treba osmisliti način da se matica ne traži i da se rad svede na rad nastavkom. Tu su neka rešenja koja primenjuje Goran Tomić ( farar 8). Prednost košnica uskovisokog tipa kako ja to kažem u koju svrstavam alpske i Vojine kosnice sam video ove godine po pitanju zazimljavanja. Same su obezbedile zimske rezerve i prihrana praktično nije bila potrebna. Dodao sam po par hranilica gustog sirupa za svaki slučaj. To sam video i kod Voje Stanojević koji ima RV.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #28 poslato: Septembar 17, 2014, 08:21:26 »
Da, nisam pomenuo pološku. Ni sanjao nisam da ću je ikad imati na pčelinjaku ali... Dobio sam na poklon dve db pre dve god. Kod kolege gde su bile godinama su se samo rojile a da nisu prelazile u medište. Hajde rekoh da pokušam. Najlogičnije mi se učinio sistem Radoslava Stupara da im suzim plodiš e na broj ramova sa leglom plus jedan zja polen i jedan za trutovsko leglo a ostale da izvadim. Međutim one su iza pregradne daske izuukle saće i skladištile med a da nisu prešle u polunastavak. Zaključim (možda i pogrešno) da ako neće gore već radije ide horizontalno uradim pološku sa db ramom i to dvojnu sa 28 ramova. Uradio i jednu jednomatičnu ove god. sa 14 ramova radi poređenja. Dvomtična je preteška i ako bi nekada selio to je skoro pa neizuodljivo. Prednost pološke što pregled traje par minuta. Rad ramom nije mana već prednost za ljude u godinama. Mana je i što je zapreminski ograničena ali ja kako pamtim od 99e nije bilo nekih rekordnih godina. Eto to su neka moja zapažanja kao hobi pčelara i amatera. Ipak kako me godine stižu  a imam želju da proširim pčelinjak odlučio sam da uradim još neku pološku. Radi mladih kolega koji počinju i imaju ambicije da budu pčelari pomenuću Gorana Tomića koji kaže da nije bitan prinos po košnici već koliko ulaganja i rada taj prinos zahteva. Stim u vezi treba izabrati tip košnice. Pozz i svako dobro.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #29 poslato: Septembar 17, 2014, 14:43:01 »
Kolega Nikola, tvojem izlaganju se nema što dodati. Za početnika jako dobro.Vjerujem da češ uživati baveći se ovim poslom.