Autor Tema: Prednosti i mane raznih tipova košnica  (Pročitano 54067 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
Odg: Prednosti i mane raznih tipova košnica
« Odgovor #45 poslato: Septembar 19, 2014, 19:28:18 »
nema loše košnice koliko rada toliko meda uz puno sreće sa vremenskom prilikama. ....sve su nijanse. kažu až se roji, a lr ne? ajd nemojte prevješavati i raditi sve će se rojiti...

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #46 poslato: Septembar 19, 2014, 20:51:12 »
Kolega Stanić pčelarenje sa kazetnim Až je dosta složeno pa nebih napamet ti htio dati polu informaciju. Jedan moj kolega u koprivnici ima 100 i nešto kom pa kad se malo porazgovaram sa njim moči ču o tome nešto reči.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #47 poslato: Septembar 19, 2014, 21:11:11 »
Kolega Igore u pravu si, roje se svi tipovi košnica to je njihov prirodni način razmnožavanja. Netreba se toliko posvečivati sprečavanju rojenja, nego tu njihovu navadu ekonomski iskoristiti. Za jednog solidnog pčelara je bedastoča kupoveti matice. Može ih sam proizvesti koliko hoče. E pe morao sam i ja to probati, ali se te matice nisu mogle ravnati sa mojima proizv. u 7 okv. nukl. Nijedna nije preživila bagrem iduče godine. Za nukl. je dobra ali ked se treba razmahati u koš. mijenjaju je.(proba 10 kom.) Ako mi več nešto treba rađe ču kupiti cijeli nukleus 7 okv. na prolječe za 80 Eura, dobiti od njega 40 kg meda, što je  150 e i tako zaraditi skoro duplo uz uvjet da imam izgrađenog sača za medište ,a pčele i 7 okv. je đaba.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #48 poslato: Septembar 19, 2014, 21:14:13 »
Zanio se malo pa pbjegoh od teme . Isprika.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #49 poslato: Septembar 19, 2014, 22:11:27 »
kolega damire ako nije problem da kratko opišete proizvodnju vlastitih matica u 7 okvirnom nukleusu..
ima kod mene svega AŽ RV LR....

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #50 poslato: Septembar 20, 2014, 14:42:14 »
Kolega Periću , nije problem, čak što više se ja malo podsjetim da ne gubim znanje preko zime. Iznijet ču ti primjer na cijeloj prikolici 10 okv. stand.Až 60 kom. Prilikom izlaska iz zime na prikolici ima svega.Govorim otprilike 3-4 propadnu,10 slabih(znači izađe iz zime na manje od 5 ulica.Znači imaš 45 kom. Od toga oko pola ili manje ide na rojenje prije bagrema.Uzmi 20. Bagrem u zadnji 35 g koliko pamtim nikad nije počeo prije28 IV ni kasnije od 21 V pa se po tome ravnaj.Društvima leglo ne diraš, ne prihranjuješ, ne dodaješ pogaču. Samo jesenska prihrana sirupom cca 5 kg po koš.(10L sirupa). Moraš imati dvadesetak slabijih nukleusa u rezervi.Mičeš stari med lijevo i desno od legla u medište i dodaješ osnovu.Taj med izvrcaš sa proljetnom pašom.(Zaboravio, jake nukl. prodaj slabije si ostavi). Ne presjecati leglo sa satnom, ako je svih 10 okv. leglo, rađe prevješaj u medište, ali to i zapiši jer če na tim okv. biti matičnjaci.Za vrijeme rojenja moraš biti prisutan da znaš koja se izrojila. E sad nastupa meni zanimljiv posao.Za to moraš imati odlučnosti i to odrad. temeljito. Prvo skineš roj i stavi ga kud več hočeš.Zatim ideš očerupati koš. koja se izroj.Koš ti je pun matičnjaka.Nukleuse praviš tako da uzmeš okv.meda sa pčelama i staviš u sedm okv. nuk. 1 okv. legla sa matičnjacima(po moguč. na okv.da ostanu 2 matičnjaka 1 otvoreni i jedan zatvoreni ili keko god ali ne više od 2-3.). Staviš opet okvir meda sa pčelama. Sa 1 ili 2 okv. iz medišta natreseš pčele u taj nukleus i stviš 1 satnu ili kolko več . Nosiš nukleuse bar 5 km daleko.Naravno napraviš nukleusa koliko ti več izađe.Obično između 3 i 7.Ako je na okviru mala površina legla staviš 2. E sad si ostavio očerupanu koš. bez legla.Onih 20 nukleusa moraš imati na drugom mjestu(oko 5 km). Iduče jutro(4h)dovezeš nukleus sa oplođenom maticom(prošlogodišnjom) i ubaciš u tu košnicu. Dodaš ostatak u plodištu satnu u medište izgrađeno sače, košnicu prekrižiš sa kredom i više sa njom nemaš posla osim vrcanja.Ona je odmah proizvodna bez obzira na rojenje.U to vrijeme oplodnja je obično brza i vrlo dobra.U to vrijeme nesmiju se napraviti prejaki nukleusi jer se hoče izrojiti. U kasnijem periodu se nukl. mogo praviti i od 2 ili 3 ili4 okvira legla.Gubitka prinosa po košnici, zbog pravljenja nukleusa, nema.Brojčano to sve skupa varira. Ja sam dao neki prosjek.
                                                                                      Pozdrav: BRZI

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #51 poslato: Septembar 20, 2014, 15:14:16 »
kolega Periču kad več raspravljamo da pitam imaš li ti ili koga znaš voska za prodat(plačam 60 kn po kg.
cca 100 kg.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #52 poslato: Septembar 21, 2014, 00:27:53 »
moram se raspitati kod kolega koji su jači pa ću ti javiti. zahvaljujem na objašnjenju za postupak .. još sam se sjetio jedan kolega je rekao d se ne može tretirati oksalnom kod až. kod mene se vadi matična rešetka, pčela je u donjem dijelu tako d to nije nikakav problem....

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #53 poslato: Septembar 22, 2014, 15:41:59 »
Kolega  Periću, naravno da sve ovisi i o resursima sa kojima pčelar raspolaže, a ima i puno raznih opcija . Nekih čemo se več dotaknuti.Treba sagledati i svoje želje i mogučnosti.Puno toga ovisi i o godini.Tako da to shvati kao jednu mogučnosti zmeđu više njih.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #54 poslato: Septembar 22, 2014, 15:57:26 »
Što se tiče oksalne, uzme se jedna velika injekcija, na nju se montira bakrena cijev, cijev se gurne ispod rešetke do prednjeg dijela loš. Polako se stišče injekcija i aplicira oksalna sve dok se cijev ne izvuče iz koš.Ponoviš za svaku ulicu.Eto ostalo ima u literaturi.Radeči na 100 kom uvjek mi je stradalo nešto matica,dve- tri.Ali zato u zimi dotučeš varou. Moje osobno mišljenje je da postupak ima smisla samo po zimi u plus temperaturi(par dana).

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #55 poslato: Oktobar 14, 2014, 21:37:39 »
Ovih dana sam vidio skoro idealnu koš. naime radi se o 11 okvirnoj až koš.  kod koje se otraga umjersto hranilice i medišnog prozorčića može ubaciti 2 boksa sa po 4 okvira popreko koš. Tako se medište u slučaju jake paše može proširiti na19 ookvira. Ako netreba boksovi se jednostavno maknu i stave hranilice. sve to može ili nemora biti odvojeno hanemankama.Širina 11okv. až je točno koliko i duljina až okv.
                                                                                                                                              brzi

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 14, 2014, 21:52:44 »
Neznam dali je itko razmišljao da leto nemora biti na dnu nastavka. Šta bi bilo daje na sredini nastavka ili na gornjem djelu, da svaki nastavak ima svoje leto. Eto malo za razmišljanje.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 14, 2014, 22:34:08 »
Jeste kolega, razmišljao je npr. Ivan Brndušić - Brnda... Koristite pretragu...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 15, 2014, 08:24:25 »
Neznam dali je itko razmišljao da leto nemora biti na dnu nastavka. Šta bi bilo daje na sredini nastavka ili na gornjem djelu, da svaki nastavak ima svoje leto. Eto malo za razmišljanje.
na mojim košnicama su samo takva leta. Tačnije okrugla leta par santimetara ispod žleba satonoše. Košnice su alpske sa devet ramova, pološke i jedna db pregrađena na pola 6+6 tj dva nukleusa.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #59 poslato: Oktobar 16, 2014, 00:25:33 »
Ово је веома интересантна тема и чим ухватим мало више слободног времена укључићу се са својим коментарима..
Овог пута ћу само укратко навести да многе кошнице попут ДБ, ЛР, Фарар којим се данас код нас као и у целом Балканском подручју па и шире масовно пчелари нису прилагођене раси пчела којом се пчелари, климатским условима као и пашним приликама на теренима на којим се пчелари.

То су америчке кошнице које су конструисане за италијанску расу пчела која у зиму улази са већом количином пчела, која има нешто спорији пролећни развој и која стално има већу количину легла.
Ова раса пчела даје веома слабе резултате у нашим климатским и пашним условима.

Такође и наша крајинска раса пчела у оваквим стаништима-кошницама ствара веома лошу структуру пчелињих заједница те због превеликог плодишта са дугим рамовима пчеле не могу или веома тешко у слабијој паши изблокирају матицу тако да уместо да се усмере на искоришћење паше оне отхрањују легло.
У нашим пашним условима осим сунцокретове паше ми немамо других дугих и обилних паша у којим би пчеле у овим кошницама постигле добре и задовољавајуће резултате.

Такође зимовање пчелињих заједница крајинске расе пчела којом углавном пчеларимо као и неповољан распоред хране веома су проблематични за наше климатске услове.

За подручје од Урала до Алпа где се одомаћила наша крајинка, за количину пчела којом она улази у зиму, за величину пчелињег клубета које формира током зиме, за стални контакт са храном без смртног простора, за сигурно и безбедно зимовање,  за потребе прихвата максимално развијене заједнице и довољне количине саћа, за веома брз пролећни развој и веома брзо проширење пчелињака, за искоришћење лаганих као и најјачих паша конструисао сам кошнице Родна и Еко Воја.
Оне пчелама наше крајинске расе пчела, за разлику од америчких кошница конструисаних за италијанску расу пчела, пружају могућност сигурнијег или боље речено сигурног презимљавања, удобнијег живота а пчелару лакши рад и веома, веома добре приносе. .

Поздрав свима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.