Isplativost se ne glada samo po tome pčelariš li sa jednom ili više matica. Ako se pčelari po sistemu - tamo imam vikendicu pa sam stavio i pčele, neće to dati nikakve rezultate, ako tu nema ništa za pčele tokom nekog dužeg razdoblja.
Ako ima paše (ne mislim na one tipa bagrema ili drugih jakih paša) rezultati mogu biti mnogo bolji nego sa jednomatičnim.
Sećam se kada smo jednom prilikom videli košnice urađene po sistemu koji je promovisao Vener. Neću napisati čije su to pčele bile, ali čovek ima visoku titulu. Moj brat je odmah pohvalio: O, vidi Venerov sistem, biće meda. Moja primedba nije bila usmerena na izgled košnice i sistem, nego na leto. Pčele su bile kao Železnice Srbije: izlazile su sa velikim kašnjenjem – na svakih 15 minuta po jedna pčela. Ne donose med nastavci, nego sa pčele. Ali ako nema dostupne paše, nema ništa od tog posla.
Ako neko
ne ume da oformi i upravlja dvomatičnim društvom, napisaće kako feromon jedne matice onemogućava drugu da se „razmahne“ (Stanimirović 2000). Sreća da ima feromona i virusa, da posluže kao izgovor

. Ili napiše da dvomatično društvo nema puno više legla nego jednomatično (S. Jevtić 2012)

To ti je nešto slično naletu pčela. Evo, opet možemo spomenuti ono „predavanje u vidu poklona“. Tu se vodi borba protiv naleta, kao mogućnosti za prenošenje bolesti. Društvo koje koristi nalet (dobija pčele), ne da ne može oboleti, nego napuni i prepuni košnicu za dan dva i počinje da poklapa med. I ne da može oboleti, već sa tom silnom masom pčela održava i leglo i košnicu u besprekornom stanju.Može biti ugroženo društvo koje trpi nalet (gubi pčele), ali se i to ne dešava tako lako, jer tu ostane dovoljno pčlela da održavaju leglo i ima stalnog povećanja broja pčela, rađanjem novih pečla. Dobro pripremljeno dvomatično društvo ima veliki broj pčela i donese znatno više meda. Ali, ako se to posmatra sa teoretske strane (ako dvomatično društvo razmatra neko ko to nije radio i koristi podatke iz literature kao referencu), to je smešno.
Pored vrlo jakih društava je potrebno imati i neke paše. Seti se letos, kada je zamedila bela detelina ili ona neka „sića“ od paše koja je tada bila. Unos je bio vrlo dobar. Zamisli sada da imaš izuzetno jaka društva šta bi uradila.