Autor Tema: Метода Зорана Севића  (Pročitano 46776 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Odg: Метода Зорана Севића
« Odgovor #75 poslato: Decembar 13, 2017, 20:44:08 »
Zorane,

Ja pčelarim sa RV i sa LR košnicama i sa LR pčelarim na sličan način dvomatičnog pčelarenja i vaš metod nije primjenljiv na RV i u potpunosti se slažem sa N: T. koji je napisao u svom postu.
Ja pčelarim samo sa RV i ove godine sam radio po metodi g. Sevića, tako da se ne bih složio sa Vama. A voleo bih čuti zašto, po Vama, nije primenljiv na RV?
« Poslednja izmena: Decembar 13, 2017, 21:04:36 od strane Ivica Bogdanovic »

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #76 poslato: Decembar 13, 2017, 22:03:05 »
Metoda nije vezana uopšte sa tipom kosnice, bitno je leglo 20 dana pre pase i razrojavanje sve ostalo pcele urade :)

• Stari član foruma
« Odgovor #77 poslato: Decembar 13, 2017, 22:43:27 »
Upravo to.

Van mreže Zoran Sević

• Član foruma
  • Zimi kolko leda, leti tolko meda
« Odgovor #78 poslato: Decembar 13, 2017, 23:28:31 »
Metod pčelarenja nema veze sa tipom košnice

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #79 poslato: Decembar 14, 2017, 08:22:42 »
Sevicem sistem je odlican samo je jedna stvar teska pri radu sa njom,a to je pronaci maticu pri oduzimanju legla .Desilo mi se jedne godine da kad sam pravio akumulator greskom sam prebacio i maticu iz nekog drustva i nikako da vidim prinudne maticnjake ha ha.Posto je drustvo tada jako mnogo je pcela i treba dosta vremena da se izgubi kontrolisuci ramove koji se uzimaju da se ne desi da se skrivena matica premesti u akumulator.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #80 poslato: Decembar 14, 2017, 09:29:03 »
U pravu si Siniša, to se i meni desilo prošle godine. Kada sam vadio ramove sa leglom u jednoj košnici nisam mogao da nađem maticu i umesto da te ramove vratim ja ih ubacim u akumulator. Vidim ja posle nekoliko dana u akumulatoru nema matičnjaka, proverim onu košnicu gde nisam mogao naći maticu, kad ono tamo započeti matičnjaci. Teško je sve te poslove odraditi brzo i bez greške, mislim da bi mnogo lakše išlo kada bi se taj posao radio uz pomoć još jednog kolege.
Neko je pisao da pre te operacije u proizvodnim društvima treba postaviti matičnu rešetku, ali kada tačno to uraditi i kako rasporediti leglo.
Ako bi mogao o ovome da nešto detaljnije napiše Sević.

• Stari član foruma
« Odgovor #81 poslato: Decembar 14, 2017, 13:16:01 »
Nebojša, kada se ne nadje matica a nemamo vremena Zoran predlaze  da se sve pcele sa ramova koje planiramo da izvadimo stresu pcele u plodiste, postavi se mr ostavimo tako da pcele ponovo pokriju leglo i skidamo.

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #82 poslato: Decembar 14, 2017, 13:34:27 »
Ja sam prosle godine radio Sevicevim metodom ali sam se ubio od posla.Dobije se mnogo rojeva ali vadjenje legla na pocetku bagrema  je ogroman posao i otvaranje kosnica kad je unos nije prijatno a to traje bar pet dana.Meni deluje jednostavnije sistem Fehra Mustabasica.

• Stari član foruma
« Odgovor #83 poslato: Decembar 14, 2017, 18:23:48 »
Sevicem sistem je odlican samo je jedna stvar teska pri radu sa njom,a to je pronaci maticu pri oduzimanju legla .Desilo mi se jedne godine da kad sam pravio akumulator greskom sam prebacio i maticu iz nekog drustva i nikako da vidim prinudne maticnjake ha ha.Posto je drustvo tada jako mnogo je pcela i treba dosta vremena da se izgubi kontrolisuci ramove koji se uzimaju da se ne desi da se skrivena matica premesti u akumulator.
Ja sam zbog ovoga ove godine obeležio sve matice 😁

Van mreže Zoran Sević

• Član foruma
  • Zimi kolko leda, leti tolko meda
« Odgovor #84 poslato: Decembar 14, 2017, 23:02:43 »
Kolege, pošto me pritiskate, a nisam planirao još da objavljujem, evo za ovaj forum "REŠAVANJE PROBLEMA PRONALASKA MATICE".

Ta pitanja i pitanja slične prirode, teraju me da manje spavam, a više razmišljam. Do rešavanja takvog problema, razmišljajući danonoćno, nije dalo rezultata. Tako da sam taj problem, ostavio po stranu, trudeći da o njemu ne razmišljam. Međutim, to je ipak ostalo negde u podsvesti. Ideja oko najjednostavnijeg rešavanja problema, sinula je onda, kada sam radio neke poslove, koji nemaju veze sa pčelarstvom. To mi se često dešavalo i dok sam studirao na fakultetu, da su mi ideje oko rešavanja nekih složenih zadataka iz oblasti mašinstva, sinule dok sam sa društvom bio u kafani ili šetao gradom.Tako i za ovaj i neke druge probleme, a vezano za brži rad i rad sa većim brojem košnica, uskoro će biti javno objavljeno (dok rešim još neke sitne probleme). Ove godine sam isprobao i odlično funkcioniše. Informaciju će imati svi koji rade po ovom metodu, pre aktivne pčelarske sezone. Sistem se zasniva na istoj tehnici koju radim, ali bez traženja matice i bez prinudnih matičnjaka u starterima.

Još malo strpljenja i nadam se odličnom rešenju.
Naravno svega ovoga nebi bilo, da nije bilo Vas (aktivan sam na svim forumima).

Pozdrav (svakako postavljajte pitanja, možda još nešto iz toga proizađe, pa da ja odradim u 2018. godini, jer ništa ne objavljujem u javnost, dok se sam ne uverim da je to ispravno)!

• Stari član foruma
« Odgovor #85 poslato: Decembar 14, 2017, 23:31:09 »
Odlicno Zorane, jedva cekamo resenje i za to. Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #86 poslato: Decembar 15, 2017, 00:50:21 »
Интересантно, и ја чекам да прочитам.
Мени иначе тражење матице не представља скоро никада никакав проблем и ако ми матице нису обележене.
На крају крајева ко не може да нађе матицу може пчеле истрести у један празан наставак који стави на подњачу и ограничи ново плодиште матичном решетком. Након неког периода пчеле ће се вратити на своје легло а затим се могу рамови са леглом извадити и однети у неки акумулатор.
Постоји ту мноштво разних начина рада али ова тема се бави Методом Зорана Севића па бих ја најрадије да чујем његову оригиналну или неку нову побољшану верзију...

Поздрав драгим пријатељима....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #87 poslato: Decembar 15, 2017, 10:01:16 »
Čitajući o raznim tehnikama pcelarenja kada naiđem na deo gde piše pronaći maticu tu se za mene priča završava! Prateći šta piše Brstina usvojio sam rad sa dve matične rešetke... Onda je to sasvim druga priča...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Zoran Indjic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Krnule kod Vladimiraca
« Odgovor #88 poslato: Decembar 15, 2017, 21:02:09 »
Trazenje matice zna biti proble. I ja sam imao peh sa ubacivanjem matica u starter. Od tada se ne mucim puno sa trezenje, ako ne nadjem u prvom krugu jednostavno ih sve steram u plodiste i ostavim ram sa malo legla pa maticna resetka i gotovo. Popodne (ako stignem) ili sutradan dodjem i od ne nadjenih formiram nove startere bez problema. Morate pripremiti dovoljan broj ramova sa S.O. Dobro preracunajte koliko Vam treba nije mali broj.
Pozdrav

• Stari član foruma
« Odgovor #89 poslato: Decembar 15, 2017, 22:21:34 »
Ako je resiva i ta enigma onda je ovo vrh.