Autor Tema: Ekonomska opravdanost pčelarenja profesija i hobi  (Pročitano 75180 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Ekonomska opravdanost pčelarenja profesija i hobi
« Odgovor #105 poslato: Decembar 02, 2016, 11:17:04 »
Naravno Neso i ocekivao sam da se javis,vidim tvoj smer u bavljenju pcelarstvom i podrzavam ga, volja za uspehom,uspeha je pola... Opet nisi mi rekao sta prosecna kolicina u tvojim kalkulacijam...Licno mislim 25 kg. po kosinci.pa i da je za porodicu, necu ga kupiti.....

Miodraze,redovno gledam neki prilog o pcerarenju RV . Da li si ti ono snimio ?

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #106 poslato: Decembar 02, 2016, 11:48:02 »
Zoki, evo jedne od mogućih matematika, veoma skromnih, bez meda od bagrema ( najskupljeg ) i repice, bez propolisa, bez polena, ali i bez troškova prevoza ( 50 - 60 din/km ovde ) i prihranjivanja. Možda može i gore ( ne bi trebalo, obzirom na "seleći" pčelinjak ), ali može i daleko bolje. Sva je matematika na 50 proizvodnih društava. Naravno, mora biti i nešto u stacionaru.

« Odgovor #107 poslato: Decembar 02, 2016, 11:57:31 »
Da vidim,40 kg po kosnici meda....Bez rojeva je to profit od 290 ,onih mrskih novcanica,uproseceno....Hvala Neso sto me razumes i ne idemo u sitna crevca,sto bi raspravu odvelo u pogresnom smeru....Ja sam do sada ulozio 100 000 din. u ovih osam kosnica pa polako,cilj mi je 20-30 kom. u narednih pet god..

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #108 poslato: Decembar 02, 2016, 12:15:02 »
Ono što sam oduvek mislio i govorio ( Rakovac mi je svedok ), poslom ili se baviš ili se ne baviš... Kao devojka - ne može biti malo trudna. Ili jeste ili nije.  :)

Kakva je svrha i smisao imati godinu dve 10 košnica, pa godinu, dve, tri imati 20 košnica, pa narednih tri...

Šta si ti sa 10 košnica? Hobista? Šta će ti toliko? Pa ukućani najčešće ne pojedu ni onoliko, koliko jedna donese za godinu dana.
Šta ti možeš da naučiš sa 10 košnica više od onoga sa 3? Ništa. Nit imaš petlju da spajaš, nit imaš petlju i dovoljno za Sevića ili Cvitkovca. U stvari možeš da naučiš teoretski ( i bez košnica ) al' je teško da primeniš. Nit je da seliš, niti da ne seliš. Nit šta opipljivo možeš da privrediš. Slično je i sa 20.

De sad ti objasni čoveku, koji hoće da osnuje farmu nosilja, da mu je najbolje da prve dve tri godine drži 10 kokošAKA, pa da se u naredne četiri proširi na 20...  ;D :P
Svakom poslu, pa i pčelarenju se mora pristupati ozbiljno i odgovorno, materija se mora proučiti i naučiti i tako se može funkcionisati. Sve ostalo je "pričam ti priču".

Prošle nedelje u Miloševu, predavač Slobodan Dolašević je potvrdio ispravnost mog načina razmišljanja, rekavši da u komercijalno pčelarenje treba ući u fulu. Naravno u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima.

« Odgovor #109 poslato: Decembar 02, 2016, 12:22:53 »
Neso druze,ovo ce meni uz malinjak od 1 ha,gde imam puno posla i uglavnom sam obradjujem,biti prava mera a ako kasnije vidim da ima smisla,lako je prosiriti, ovom br.mogu da se posvetim.Da,posadio sam i mali vocnjak dunja i poloske idu tamo... Za sada ovim smerom pa uz tarabu..

Zato je i malinjak na 1 ha. a ne 10 po 10 ari..

Nema nam Gorana,cuti kao riba a imao bi stosta reci o ovoj nasoj racunici..

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #110 poslato: Decembar 02, 2016, 14:43:12 »
Pa da. Tebi je pčelinjak pomoćno sredstvo za uzgoj voća. Ja pišem o komercijalnom pčelarenju, a ne voćarenju...
Mada, mislim da je i tih 8 zajednica previše za 1 ha malina. Ili da širiš voćnjak i malinjak, ili da smanjuješ pčelinjak ( daleko bilo, puj, puj ).

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #111 poslato: Decembar 02, 2016, 15:57:39 »
Momci, čitam - duhoviti ste, podržavam, samo napred! Biće to dobro!

Van mreže Dragan Lojković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanjica, Brezova 850 nmv, Čepovo 1000 nmv
« Odgovor #112 poslato: Decembar 03, 2016, 08:50:59 »
Moram da se nadovežem, ipak sam iz malinarskog kraja, osam košnica je malo za hektar malina.Ja bih preporučio najmanje dvadeset.Cvetovi maline jako brzo precvetaju, iako im pčela ne priđe u pravom trenutku, ne mora ni kasnije.Kod nas je poslednjih godina u komunikaciji malinara čest izraz "nije se oprašila"!A kad im kažeš da nema dovljno pčela..."nije to"!Mada, se ipak može reći da ljudi sve više shvataju ulogu pčela u oprašivanju, pa se prema njima  odnose sa više poštovanja.

« Odgovor #113 poslato: Decembar 03, 2016, 08:59:46 »
Tako je Dragane, mada ja imam jesenje sorte, one cvetaju  dva meseca....

Dule, sta ti kazes na ono moje pitanje, koliko treba jedna kosnica da donese, da bi bila isplativa...

Hobista i na sve to pocetnik, mislim da gore kombinacije nema, za iskusnije kolege od kojih trazim savete... Neso, pod hitno moram da menjam smer, znas kako je Ekrem pevao,,,,, ja sam ovde turista, budi malo nudista....

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #114 poslato: Decembar 03, 2016, 11:02:29 »
Tako je Dragane, mada ja imam jesenje sorte, one cvetaju  dva meseca....

Dule, sta ti kazes na ono moje pitanje, koliko treba jedna kosnica da donese, da bi bila isplativa...

Hobista i na sve to pocetnik, mislim da gore kombinacije nema, za iskusnije kolege od kojih trazim savete... Neso, pod hitno moram da menjam smer, znas kako je Ekrem pevao,,,,, ja sam ovde turista, budi malo nudista....

Pitao mlad, početnik - pčelar, starog čiču-pčelara:
           -Može li se živeti od pčela...?
           -Dal se može živeti?? Od pčela MOŽEŠ POSTATI BOGAT!!
Podviknu mu čiča.
Prošlo je od tada dosta gogina, čitav jedan ljudski vek. Sedeo stari pčelar (onaj "naš", junoša, sa početka priče) na svom pčelinjaku. Završio jedan deo vrcanja meda...posmatra rad pčela...lepo rade...
Očekuje tog prepodneva, treba da dođu sin i snaha sa decom. Tad se setio (skoro bez razloga) svog početka i starog čiče-pčelara.
Gore, na putu, zaustavlja se auto. Čuje se dečija graja:
             -Dedaaaaaaaaaaaaaa!

p.s.
(ne znam dal sam ovu priču čuo ili sam je izmislio...)

« Odgovor #115 poslato: Decembar 03, 2016, 11:16:52 »
Kako god Dule, nas junasa je postao bogat...Zbog onoga, dedaaaaa ?!

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #116 poslato: Decembar 03, 2016, 13:19:39 »
Moram da se nadovežem, ipak sam iz malinarskog kraja, osam košnica je malo za hektar malina.Ja bih preporučio najmanje dvadeset.
Негде сам видео фотографију из САД, поред великог пчелињака два бурета, отворена, пуна до врха шећерним сирупом. Коментари су се ужасавали те праксе. После сам прочитао да је тамо главна зарада пчелара дневни најам по друштву за опрашивање, нарочито код бадема. Додатно прихрањују да би пчеле скупљале полен а не нектар и тако ефикасније опрашивале. Да ли би то помогло са малинама не знам.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #117 poslato: Decembar 03, 2016, 18:05:25 »
Uopšte nije pitanje da li se od pčelarstva može obogatiti, ili ne. U svetu može, a verovatno pravim, profesionalnim pristupom može i ovde. Naprosto demagogija profi pčelara, koji uzvikuju "Pčelarstvo je visokorizična a niskoprofitabilna delatnost" naprosto vredja intelekt.
Ako je tako, zbog čega onda svake godine uvećavaju pčelinjake? Zbog čega, kad već iz godine u godinu dolaze do tog razočaravajućeg iskustva, nisu odavno napustili pčelarstvo i prešli na neku "niskorizičnu a visokoprofitabilnu" delatnost.
Da se ne zavaravamo - ne može se od 50, 100, ili čak 200 košnica obogatiti. Ali, ako je to osnovna deltnost, nema matematike, gde savestan, obučen i predan pčelar neće moći da živi.
Potpisujem da može da se živi.

A inače, znate li neku delatnost, od koje može da se živi, a da nije ( u Srbiji ) visokorizična, te da je visokoprofitabilna?
Ako mislite na dilovanje žutog i belog - to je jeko, jako rizično.  ;)

Boriću, ima onaj lep snimak na Youtube o uvozu pčela iz Australije u USA. Pa ona rečenica - da nijedna od njih ne sluti da neće pošiveti duže od ( ne sećam se tačno) recimo mesec dana...
To je suština pčelarenja u Kaliforniji. Ide prehrana sirupom, da imaju energije za oprašivanje, a posle ih pojede varoa, a i mrak.
Dogodine novi kontigenti iz Australije....

« Odgovor #118 poslato: Decembar 03, 2016, 19:50:45 »
Neso,zabrinuo si me, nema te na forumu danas. Prvo sam mislio da si sa Goranom presao u ilegalu, ali nisi... Dohvatio si negde domacu slaninu i pekao je u onoj plavo-beloj labudici, kao da gledam......

Kolaga Neskovic je na ovoj temi lepo objasnio  moze i na 30 PZ da se stvori profit, mene licno a verujem i vecinu kolega ne interesuje bogacenje,nego pristojan zivot, dostojan coveka, cega smo mi sa ovih prostora vec dugo liseni... Zadnje sto sam gledao, u onoj zemlji preko okeana je da oni prave dogovor i uzimaju 20 % od profita na plantazama badema.

Ode tema siroko, nikako da neko bar priblizno kaze koliko 1 kosnica treba da donese meda u kg, da bi imalo smisla.... Sta god mi uradili sa tim medom, ostavili sebi i tako ustedeli na kupovini istog, prodali, menjali itd....

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #119 poslato: Decembar 03, 2016, 23:51:50 »
Neso,zabrinuo si me, nema te na forumu danas. Prvo sam mislio da si sa Goranom presao u ilegalu, ali nisi... Dohvatio si negde domacu slaninu i pekao je u onoj plavo-beloj labudici, kao da gledam......
E Zoki, to ću sutra. Danas sam išao do Miloševa da uzmem 200 RV ramova, usput ostavio taštu da vidi rodjaku baba-Daru, obišao Voju, pa onda nazad u Elemir, da se upoznam i popijem kafu sa kolegom Edijem Darušijem. Žao mi je što nisam mogao da ostanem na Miljkovom predavanju u Elemiru, jer sam imao karte za predstavu "Državni posao". Ta smehoterapija mi je baš legla...
Citat
Kolaga Neskovic je na ovoj temi lepo objasnio  moze i na 30 PZ da se stvori profit, mene licno a verujem i vecinu kolega ne interesuje bogacenje,nego pristojan zivot, dostojan coveka, cega smo mi sa ovih prostora vec dugo liseni...
Tako je. Profit je neodredjena kategorija i znači da je prihod veći od troškova. Pčelarenje je, osim što može doneti zaradu, plemenit i lep posao, uglavnom u prirodi i na svežem vazduhu. Posmatranje pčela umiruje i relaksira pčelara. Ima indicija da je životni vek onih, koji udišu isparenja košnica duži od onih, koji u organizam unose ustajali vazduh kancelaija, ili gradski smog.
Citat
Ode tema siroko, nikako da neko bar priblizno kaze koliko 1 kosnica treba da donese meda u kg, da bi imalo smisla.... Sta god mi uradili sa tim medom, ostavili sebi i tako ustedeli na kupovini istog, prodali, menjali itd....
Opet bih rekao da je to stvar pristupa - očekivanja i zalaganja. Neko će biti zadovoljan ako od 5 košnica dobije ukupno 20 kg meda, a da pri tom nije trošio na sirup, dobio je rojeve i košnice, a jedini mu je trošak bio amitraz i oksalna kiselina, što je ukupno manje od 1 kg. meda. On je debelo profitirao, jer korist nadaleko prevazilazi trošak, a njegova porodica ne može da pojede tih 20 kila do sledećeg vrcanja...

Drugo, ko se bavi proizvodnjom ( dobro, dobro -uzgojem ) matica i rojeva, ne računa ni na jedan jedini kilogram meda.

Dakle, profesionalan pristup donosi i profi rezultate. Setimo se Plužnjikova, kojeg i Miljko navodi kao primer pravog profića. Što veći broj društava, sa što manje rada. Tih 650 PZ da donesu u proseku po 10kg meda, pa to je čitavih šest ipo tona. Malo li je? A čisto sumnjam da je prosek tako mizeran. Čak i u najkilavijim godinama.
A kad smo već kod rada, treba biti realan i izračunati koliko radnih dana godišnje neophodnog angažmana imamo u pčelarenju. Onda ćemo videti da nam radni sat ( ili dnevnica, svejedno ) nije baš tako nedostojan čoveka.
Pri tome, tegla nije moje opredeljenje. Eventualno za poklon rodjacima i prijateljima.

Ma definitivno moramo, pored tehnike, menjati i pristup pčelarenju i način razmišljanja. Ako se od 2002. u Zborniku medjunarodnog stručnog seminara u Nišu "Pčelarenje za budućnost" konstatuje:
P~elarstvo u Srbiji karakteri{e:
- niska produktivnost (12 do 14 kg meda po dru{tvu),
- usitnjenost p~elinjaka (prose~no 12 do 15 dru{tava),
- prisustvo i neefikasno suzbijanje i iskorenjivanje zaraznih bolesti
p~ela i p~elinjeg legla,
- veliki zimski gubici p~elinjih zajednica (pojedinih godina do 30%),
- veliki gubici p~ela usled nekontrolisanog i prekomernog prskanja
hemijskim sredstvima u poljoprivredi,
- nestandardna oprema i pribor i
- nedovoljna stru~nost p~elara.

I ako se odonda nije mnogo toga promenilo, onda stvarno moramo debelo da se zamislimo.