Autor Tema: mrežasta ili puna podnjača?  (Pročitano 120770 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: mrežasta ili puna podnjača?
« Odgovor #45 poslato: Oktobar 20, 2011, 13:07:21 »
  Вукићу погрешан ти је закључак да на бугаркама затварју прополисом мрежу због вентилације. Прави разлог је што се код ДБ бугарки на тако малом отвору скупља сва влага и појављује се развој бактерија, вируса и гљивица. Једино оружје против људске глупости ,код пчела ,су прополис и жаоке.
   Поздрав.
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #46 poslato: Oktobar 20, 2011, 16:31:28 »
Жико, пријатељу драги,
Можемо се бар сложити да се око овог питања не слажемо.
Можемо се сложити и око тога да је моје знање о механици кретања флуида на нивоу танког гимназијског знања (године и заборав).
      Слажемо се и у томе да је оружје пчела против људске глупости жаока и прополис.
За мене као озбиљног пчелара практичара је најважније колико успешно моја друштва прегурају зиму, како се развијају и колико меда и других пчелињих производа сакупљају. Ако ти резултати кореспондирају са резултатима врхунских пчелара у истим или сличним условима, ја се као пијан плота држим техничких поступака који су дали резултате, по принципу "Не мењам тим који добија". Наравно да изузетно ценим људе који по цену  губитака и пчела и меда стално експериментишу, истражују, осмишљавају и пробају ново. Без таквих неби било напретка.
       Таквим предлажем да један број друштава зазиме у жичаном кавезу (окца 2,5 -3,0 mm) покривеном кровом па да их пореде са друштвима у ушушканим кошницама где је отворено само једно лето.
       Оно што мене опредељује код доношења било какве одлуке везано за пчеларство, то је максимално добра и логична процена заснована углавном ра стечаним искуствима.
Поздрав свима.

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
« Odgovor #47 poslato: Oktobar 20, 2011, 16:57:54 »
  Ја сам изнео разлоге затварања мреже прополисом у ДБ бугаркама. О начину пчеларења појединаца нисам рекао ништа нити имам намеру. Приноси меда и других пчелињих производа нису ни слични код ниједног пчелара  а да не причам од кошнице до кошнице. Ако  будем имао потребу или ме неко ангажује објаснићу и разлоге разлика у приносима како од плечара до пчелара или од кошнице до кошнице , а ово није за ову тему само сам навео разлог о затварању мреже код ДБ бугарке.Поздрав
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #48 poslato: Oktobar 20, 2011, 22:19:16 »
Žile.
ja bi voleo da znam zašto pčele proplišu mreže u desetoramnim DB a mreža je celom širinom.
Zašto je jedan broj košnica propolisom smanjio otvor na regulatoru leta u dužini oko 10 cm?
(Nisam pošetkom avgusta stavio zimske regulatore već su ostali široki letnji). Žao mi je što nisam slikao imalo je najmanje 50 gr. propolisa kojim su smanjile leto. Da li je i to isključivo zbog sprečavanja ulaza bakterija u unutrašnjost košnice?
Pitanje važi i za druge, da ne masiram mog druga. Volimo istu boju pa nije fer.
Pozdrav svima.
« Poslednja izmena: Oktobar 20, 2011, 22:24:54 od strane Milic Vukic »

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 20, 2011, 22:19:46 »
Žile, druže stari,
Šta misliš o eksperimentu sa košnicom koja ima mrežu sa svih strana, a da je pokrivena krovom da ne kisne.
Kladio bi se da će društvo u njoj da prezimi pod uslovom da je jako i da ima dovoljno meda i polena.

Srdačan pozdrav.

« Poslednja izmena: Oktobar 20, 2011, 22:29:45 od strane Milic Vukic »

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #50 poslato: Oktobar 20, 2011, 22:34:08 »
Da ne ispadne da branim Žiku. Tek sam juče stavio letvice leta, što se vidi na ovoj slici. Letvice su nove, napravljene pre neki dan. Sklonio sam ih početkom maja jer sam stavljao hvatače polena, a sa njima sam završio polovinom juna. Za vreme dok letvice nisu bile u podnjačama pčele mi nijedan otvor nisu zalepile niti smanjile otvor, čak ni na rupama na nastavcima koje su bile otvorene. A podnjače su za to vreme takođe bile otvorene, a tek juče sam im stavio lesonit ispod mreže. A dvomatičnim DB još nisam stavio letvice leta, jer sam ih negde zaturio. Moram napraviti nove. Jedino me strah da bse ne usele miševi u košnice. Pozdrav.

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #51 poslato: Oktobar 21, 2011, 08:02:33 »
Kolega Sveto
Može li malo pojašnjenje predhodne slike.
Dali su to dva društva odvojena poklopnom daskom ili jedno dvomatično društvo sa mladom maticom
na gornjem nastavku.
Pozdrav iz Aleksinca

« Odgovor #52 poslato: Oktobar 21, 2011, 14:32:10 »
To je ona slika i košnica na kojoj sam zazimio mali LR roj. Ustvari, ispade da su to dva društva odvojena plastičnom folijom i ramom sa mrežom. Oba društva imaju mlade matice. Pozdrav.

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #53 poslato: Oktobar 21, 2011, 15:18:32 »
Žile, druže stari,
Šta misliš o eksperimentu sa košnicom koja ima mrežu sa svih strana, a da je pokrivena krovom da ne kisne.
Kladio bi se da će društvo u njoj da prezimi pod uslovom da je jako i da ima dovoljno meda i polena.
Što ne znači da bi bilo pčelama dobro i ugodno.
Kladim se i ja, da bi čovek 'prezimio' u takvoj kući, samo da ima dovoljno hrane (i pića ;) ) ali to niko ne radi, jer svi žele da im je ugodno :D . I da se ne vidi, šta rade u sobi ;) .

Pozdrav svima.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #54 poslato: Oktobar 21, 2011, 15:38:54 »
Kolega Sveto
Koji je tip ove košnice / verovatno LR /.
Ako je i u donjem društvu mlada matica kakvo je stanje njenih nastavaka. Dali je na podnjači prvi nastavak
prazan..... No, ipak vi sami predstavite ovu košnicu.
Pozdrav iz Aleksinca

« Odgovor #55 poslato: Oktobar 21, 2011, 16:00:49 »
To je LR košnica. Stanje njenih pčela je izvanredno. Jednom rukom ne možeš da podigneš od pozadi ;D, ali stvarno. Na podnjači je farar nastavak koji koristim kao medište. Obično zazimljavam na dva LR tela, ali ove godine većinu mojih društava zazimio sam na tri, a neke na 4 nastavka. Do sada sam u ovo doba vadio jedan ram sa severne strane iz oba LR nastavka a sada sam u dilemi. Svi ramovi su krcati medom. Ne znam gde da ih ostavim, nemam rezervnih nastavaka. Kod ove košnice ću lako. Te izvađene pune ramove dobiće mali roj iznad. Pozdrav.

PS sad tek vidim da je KOlega Savo obrnuo sliku za 180o. Samo da mi ne iscuri med ;D

Van mreže sava mitic

« Odgovor #56 poslato: Oktobar 21, 2011, 16:12:39 »
Nadam se da za ovih nekoliko minuta nije iscurilo previše meda.
Evo košnice, sada je u normalnom položaju.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 21, 2011, 18:24:48 »
I mrezasta podnjaca,takozvana AV,antivarozna i puna podnjaca imaju i svoje prednosti i svoje mane.Kod AV podnjaca je zaista velika prednost sto opala varoa pri tretmanima,vise ne dolazi u kontakt sa pcelama,pa ih pcele ne mogu pokupiti,opale koje prezive tretman.Takve varoe onda cesto uginu na podnjaci,ili ih pokupi za hranu neki od mrava koji cesto svrljaju po podu u AV podnjacama.Ali zato se moze jako cesto naci i dost voskovog moljca,u svim fazama,ako se ne cisti recimo svakih 7 dana.Cesto se u vlaznim danima,ne samo zimi,vec i u kisnim periodima javi budj na dnu AV podnjaca.Cesto se jako puno dragocenog tereta,u vidu polenovih zrna nadje na AV podnjacama,covek prosto pomisli da su to skupljaci polena a ne AV podnjace.To ne smatram prednoscu,jer su po pravilu tu i neki moljci,mravi i td.A vise puta sam nalazio i citave kolonije mrava,desetine hiljada,sa gomilom jaja koji su napravili mravinjak na dnu podnjace,AV.S druge strane,leti je takodje zgodno sto se moze odskrinuti fijoka dole pa ima bolju ventilaciju,ali se cesto onda nadje dole dosta pcela koje se vrzmaju odozdo i traze ulaz u kosnicu.

Sto se tice pune podnjace,tu je druga prica,pcele je same drze uglavnom besprekorno cistom.Cak i u februaru cim otopli za procisni let,odmah krenu nakon toga za ciscenjem podnjace.Nema govora o nastanjivanju moljaca,larvi crva,kolonijama mrava i td.Ali jeste problem da cesto opala varoa,koja nije uginula vec samo osamucena,bude pokupljena od strane pcela i ponovo vracena na oporavak nazad u plodiste i leglo.To jeste mana,koja se valja uzeti ozbiljno u obzir..

Ja zato pcele drzim na AV podnjacama od pocetka AV tretmana,nakon vrcanja meda,obicno od 20 juna ili pocetka jula,pa sve do toplih dana u februaru ili martu,rano u martu,kada pcele premestam na punu podnjacu.Mislim da vredi imati za svako drustvo i AV podnjacu i podnjacu od punog drveta.Vredi investicija,sigurno.Na taj nacin se produzava znatno vek svake podnjace,jer se ima redovno vremena za neophodnu reparaciju podnjaca koje su nacete vlagom ili slicno.
Bitan deo i jednih i drugih je cvrsto leto sa adekvatnim otvorima i cesljevima stavljenim na vreme i dobro ucvrscenim.
Pozdrav svim kolegama,Aca

« Odgovor #58 poslato: Oktobar 21, 2011, 18:43:20 »
Takve varoe onda cesto uginu na podnjaci,ili ih pokupi za hranu neki od mrava koji cesto svrljaju po podu u AV podnjacama.Ali zato se moze jako cesto naci i dost voskovog moljca,u svim fazama,ako se ne cisti recimo svakih 7 dana.Cesto se u vlaznim danima,ne samo zimi,vec i u kisnim periodima javi budj na dnu AV podnjaca.Cesto se jako puno dragocenog tereta,u vidu polenovih zrna nadje na AV podnjacama,covek prosto pomisli da su to skupljaci polena a ne AV podnjace.

Ako ne držiš fioku ispod mreže onda nemaš ništa od ovoga. Na tu fiku se ponekad naseli i miš ili zelembać jer na njoj uvek ima hrane , a i toplo im je. Ja iz tog razloga u sezoni nikad ne držim ništa ispod mreže, sem mreža za sakupljanje polena kad su mi hvatači u podnjačama.
Baš me zanima kako pčele očiste buđave pune podnjače sa kakvim se obavezno izađe iz zime? Pozdrav.

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #59 poslato: Oktobar 21, 2011, 19:20:47 »
Citat
    Žile, druže stari,

Što ne znači da bi bilo pčelama dobro i ugodno.
Kladim se i ja, da bi čovek 'prezimio' u takvoj kući, samo da ima dovoljno hrane (i pića ;) ) ali to niko ne radi, jer svi žele da im je ugodno :D . I da se ne vidi, šta rade u sobi ;) .
Kolega Marko,
cilj ovako sročenog pitanja je bio da neko da  logičan odgovor. Sve je rečeno bolje nego što bi sam mogao.
Ne može nikako da bude toplije ženi koja stoji na mrazu u suknji bez gaća od  koleginice pored nje koja nosi gaće i pantalone, naročito ako dubva hladan vetar.
Citat
ako ne držiš fioku ispod mreže onda nemaš ništa od ovoga
Ima Sveto samo se ne vidi jer padne u travu ispod. Pored toga kad si daleko i retko svraćaš ne vidiš ptice koje kroz mrežu uznemiravaju klube, kao što nismo u stanju da dokučimo kako je pčelama u klubetu kad danima duva hladan vetar kome mreža uglavnom ne pravi smetnju da udara  u klube sa posledicama koje lepo opisa kolega Marko, brrrr.
Pozz.