Moje je mišljenje ako je vani tolika vlažnost (80%) da to kod otvorene mrežaste podnjače ne bi trebalo da bude neki veći problem za pčele. Takva vlažnost zna biti ponekad u maju, junu ili julu kad se okiša, kao što je to bilo kod mene prošle godine u drugoj polovini juna. Kiša je padala dvadesetak dana, skoro neprekidno, nije bilo hladno, vlažnost je sigurno bila i veća od 80%. Verovatno pčelama nije bilo jednostavno da održavaju potrebnu vlažnost u košnicama, ali kod pregleda (posle kišnog perioda) nisam primetio da su mi nastavci mokri od vlage, a u avgustu prilikom tretiranja mravljom kiselinom nije opadalo mnogo varoa, što znači da su pčele ipak uspevale da za vreme kišnog perioda održavaju odgovarajuću klimu u košnicama koja u isto vreme nije odgovarala razvoju varoe. E, sad da bi čovek tačno znao šta se događa u košnicama morao bi da ima neke merne uređaje kojima bi mogao tačno da odredi koja je temperatura i vlažnost bila u košnicama. Ko ima vremena i novca može i to da istražuje, ja nemam. U svakom slučaju moj zaključak bi bio da je za ovakve prilike mnogo bolja mrežasta podnjača nego puna jer mi je za to potvrda mali broj opale varoe u avgustu, pa i kasnije u novembru, posle tretmana oksalnom kiselinom. Znam slučajeve da su neki sa punim podnjačama imali ogroman broj opalih varoa prilikom kojekakvih tretmana, uglavnom amitrazom. Ne znam da li sam uspeo da odgovorim kolegi Slobodanu. Pozdrav.