Autor Tema: mrežasta ili puna podnjača?  (Pročitano 120722 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: mrežasta ili puna podnjača?
« Odgovor #120 poslato: Oktobar 29, 2015, 16:53:45 »
Vojo, nikako mi se ne sviđa ta kontrola, 10% ili 20%.
Šta će mi tih 10%? Da podelim sa brojem košnica pa da dobijem prosek?!  ;)  Naravno ne!
Izvini za šalu.
Jedina prava kontrola je: 100%. Ili:
     Moj san je da provalim dovoljno siguran način tretiranja varoe a to je OK/Brstivar/mravlja kiselina. Sa tendencijom da se izbaci OK. Ovo je (tek) druga godina kako ja to pokušavam. Nadam se da će treća godina dati konačan rezultat (meni pouzdan).

Za sledeću godinu pravim pune podnjače (sad imam u kontejneru 32, sve žičane). Plan je da žičane držim od septembra do marta, a zatim pune.

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #121 poslato: Februar 17, 2016, 17:37:29 »
Pitanje za gospodina Dragana S.
Ako higijenske navike pcela ne treba posmatrati s nijednog gledišta zasto uzgajivaci matica rede pin test ? Da li sam nesto krivo shvatio?
Nadam se da nisam previse van teme.
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #122 poslato: Februar 17, 2016, 18:43:57 »
Ако сам ја тај Драган С, написаћу моје мишљење (на форуму је још један Драган С(тантић) :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #123 poslato: Februar 18, 2016, 15:59:49 »
Ако сам ја тај Драган С, написаћу моје мишљење (на форуму је још један Драган С(тантић) :)

Da, na vas sam mislio... Ne bih vas gnjavio, no vise sam puta citao i slusao o tome kako pcelari raspravljaju o visoj ili manjoj higijenskoj navici kod pcele.... Te da o toj odlici kod pcela ovisi koliko ce brzo cistiti kosnicu od bolesnog legla, necistoca i stranih tijela. Prema tome moze se raspravljati o higijenskom ponasanju/navikama.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #124 poslato: Februar 18, 2016, 16:12:47 »
Одговор сам одмах јуче написао али сам чекао „академских 15 минута“.  :)

То стручњаци себи дају значај. То је „доживљај“ човека а не пчела (то „хигијенско понашање“).

Ради се тест да би реклама имала неку основу. Ја производим матице за тржиште откада пчеларим. После два месеца упознавања са пчелама, помагао сам стрицу око матица. Тако сам одмах на самом почетку научио да брзо и безбедно хватам матице, да уочим понешто и у понашању и ако се нешто рано почне, створи се добар осећај (под условом да занима човека, а не да схвати пчеларсво као седење у просторијама удружења). Пин тест нисам никада радио!

Надам се да рзумеш да не треба докторат да се уочи да пчеле чисте станиште увек када то могу. Али, морам додати следеће: ако тим стручњацима пчеле не чисте станиште, онда не знају дс пчеларе, па траже разлог да објасне своје незнање.

Штосе тиче мрежасте подњаче (ово има везе са темом и „хигијенским понашањем“), забуну уносе тврдње неких „стручњака“ (мислим на нпр. Брндушића пре свих зато што је он врло темељит у својим глупостима – иначе, ако можеш да посетиш форум СПОС-а, наћи ћеш да је и он није правио разлику  „муве“ и пчеле – тема Кајсија).  Пре неког времена је поставио слику мрежасте подњаче која је била потпуно облепљена проплолисом. Разлог што пчеле као знају да је то штетна подњача. Како је глупост бескрајна, исто тако се шири међу људима који су тек почели са пчелама и који сматрају озбиљним његове зајебанције и ти људи нису криви што то не виде у почетку, а касније...боље да не напишем шта мислим. Онда по томе испада да моје пчеле не могу да „закључе“ да им не ваља мрежата подњача и наступу потпуне конфузије не лепе прополис по мрежи. Никада ми се није десило да ми пчеле налепе прополиспо мрежи (осим по рубовима и то раде понека друштва). Дакле, закључак је да мају „хигијенско понашање“ (оне што не лепе, а не ове што су набацале по мало прополиса). Само ми није јасно како то никада нисам имао проблем са ноземом иако сам и ове године у кошницу ставио саће  са медом страдалих друштава са другог пчелињака у хранилицу кошнице. Такође постоји и "допринос" др. Станимировића (итд.) у општој збрци.

Разлог зашто пчеле залепе мрежу подњаче је далеко прозаичнији од маштовитих претпоставки неких стручњака. Са тиме нема никакве везе нека измишљотина која се назива „хигијенско понашање“ већ се ради о некој врсти одбране станишта од могућих нападача који се примичу гнезду.

ПС

Даље би могле само да се наброје моменти када пчеле запоставе чишћење подњаче или чак и гнезда. Реч је о поремећајима у друштву или ономе што сам назвао пречи посао пчела.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #125 poslato: Februar 18, 2016, 16:40:53 »
Malo poduzi tekst no jako zanimljiv. Hvala.
Poremecaj u drustvu po meni bi bio taj kad se dogodi da je u drustvu nepravilna starosna struktura pcela...
Nema matice.. etc...
Zna se da kucne pcele imaju period zivota kad se iskljucivo koncentriraju na ciscenje kosnice... Ako su one bolesne ili ih nema u kosnici iz ko zna kog razloga... Mogli bi rec da ce se u kosnici slabije odrzavati higijena...
Jos jednom hvala. Meni sve jasno.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #126 poslato: Februar 18, 2016, 17:18:57 »
Углавном треба разматрати приближно потпуна друштва, што значи да је матица у друштву. Разноврсност пчела (старосна структура), наравно да има утицај у друштву и то је разлог поремећаја обављања дужности у кошници јер нема ко да ради.

Пчеле увек чисте кошнице, али када то „дође на ред“. Неће пчеле у настављачи којима је гнездо у другом наставку да се замајавају са чишћењем подњаче. Прво што треба да одржавају легло, даље подњача је удаљена од гнезда и ту је хладније, а први моменат за излазак из кошнице би користиле за унос воде и потом полена, а према лету ће ићи по предњем зиду кошнице, тако да немају додира са подњачом.

Моменти када се пчеле посвете више чишћењу је када су спречене да раде нешто друго (али израженијем чишћењу од сталног и уобичајеног) и уз то имају довољно пчела. Када су болесне (односно има мањка пчела), не само да слабије чисте, него и слабије хране легло, слабије одржавају повољне услове итд. Не само да запоставе чишћење, већ је друштво животно угрожено.

Иначе, када сам веч навео и ме уваженог др. Станимировића, закључак научног рада је да јака друштва имају изражено хигијенско понашање!!!? (објављено у Пчелару). Па за ово не треба докторат да се закључи. То је суштина – потпуна друштва у повољним условима су здрава, и јако добро обављају своје дужности. Само треба упоредити са послом који обављају људи: када их је више, лакше се уради посао или ако је човек здрав све је лако да се уради.

• Stari član foruma
« Odgovor #127 poslato: Februar 18, 2016, 17:40:44 »
Zapoceo sam ovaj nas razgovor jer me bas zanima uzgoj matica te sam pin test smatrao jednim od glavnih stvari koje treba obaviti kod selekcije. Eto bit ce da se s tim ne treba zamarati. Koliko znam ni gosp. Vojo B. ne radi pin test i nisam ni jednom procitao da je imao problema sa bolestima iz razloga sto mu pcele nisu higijenske.

Tipkam na mobitel pa sam spor... :P

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #128 poslato: Februar 18, 2016, 17:44:43 »
Разлог зашто пчеле залепе мрежу подњаче је далеко прозаичнији од маштовитих претпоставки неких стручњака. Са тиме нема никакве везе нека измишљотина која се назива „хигијенско понашање“ већ се ради о некој врсти одбране станишта од могућих нападача који се примичу гнезду.

Ово назначено (болдирано), претпостављам да неће привући никакву пажњу и морам навсти да се не ради туђицама (углавном се на то помисли), него о „проширењу“ садржаја подњаче испод мреже. То је велика количина паучине која је већ и на мрежи подњаче, а не само на увлаци. То је резултат потпуне небриге пчелара (нпр Брндушића који завирује у пчелиња станишта у природи а не у своје кошнице - свакако да је лакше луњати около него радити по врелом дану око кошница).

Имам „пуне“ подњаче које имају по три кружна отвора са мрежицом за сваки будући одељак оплодњака. Иначе користим их углавном као уобичајену подњачу на кошницама пчелињих друштава. Отвори са мрежом нису били лепљени прополисом све док сам их редовно чистио од паучине. Када се накупи пуно паучине, пчеле су отворе залепиле прополисом. Има тих подњача којима отвори нису ни данас (после 25 година) залепљени проплолисом, али ту није улазио паук или сам чистио паучину.

Исто се дешава и са подњачама са мрежом које је осмислио неки „геније“. 1989 сам купио 9 комплетних кошница које су имале такве подњаче. Реч је о подњачи која је у суштини пуна подњача, али има дрвени рам на којем је мрежа и који се извлачи са задње стране. Проблем је што се после месец дана може извлачити само експлозивом, јер пчеле рам учврсте прополисом за зидове подњаче. У том случају, мора се „раструрити“ кошница да се дође до подњаче. И када немам времена за то, у догледно време затекнем мрежу облепљену прополисом. Испод има читаво "насеље" мољца и паукова и пуно је паучине која је наравно до мреже. Пчеле теже да тај простор раздвоје од гнезда – прополисом.

И то је то. Нема ту неког хигијенског понашања којим се препознаје нечиста подњача и сходно томе настојања да се то среди. Дешавало се да на увлаци подњаче има побуђалог садржаја у дебелом слоју (више од 10 мм). Било је тога нпр. прошле године по оним кишама, када је и пуно кристала завршило на подњачи и прополиса и још осталих „ситница“. И нигде пчеле нису ништа лепиле по мрежи. Све док то не дође до саме мреже и пчеле уоче кретање живуљки испод.

ПС

Можеш лако проверити сврсисходност и позданост пин теста и код неког изузтног друштва које мало „размрдаш“ тако што му одузмеш мало више пчела. Друштво које је пре тога имало изузетно „хигијенско понашање“ ће спасавати живу главу, а не да извршава налог пчелара који је убио део легла. Такође, сасвим нормално друштво које је било нешто слабије и које у одређеним врло повољним условима убрзано развија и има смену генерација у пролеће (што значи да је у неком „пренапрегнутом стању“ јер крајњим снагама одржава преобимно легло), не може да одговори и додатном захтеву да у најбржем року очисти убијено легло. Само зато што мора да сачува оно што је живо. Легло убијено пин тестом је у другом плану неко време.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #129 poslato: Februar 18, 2016, 18:12:34 »
(moj mali prilig diskusiji)
Žičane podnjače imam 12 god. i nikad nisam primetio da ih propolišu- ni u tragovima.

Šole, Brndu mi ne diraj!  :D
(Sećam se te njegove tvrdnje, bilo mi je baš čudno...)
Šalu na stranu, Brnda me je naterao na neka lepa razmišljanja...poštujem ga.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #130 poslato: Februar 18, 2016, 18:34:46 »
Дуле, мораш пажњиво да пратиш, јер се наследне особине хигијенског понашања у том смислу не могу тако брзо испољити. Морамо појаву да пратимо једно 100-150 година, па се чујемо  :) :) :)

Ма Дуле, нису пчелари типа Брндушића и Јевтића спорни када раде на својим пчелињацима. Јевтић је нпр. добар и вредан пчелар. Али када почну да држе предавања, то је бесмислено.

И један и други су нека врста прагматичних помодара или људи који су схватили да ће се одржати на површини преварантским ставом (један се чак позвао на чувену преварантску мисао: само магарац не мења став, али ја мислим да је јако зајебано када "магарац" под старе дане на брзину нешто прочита и потом крене у „просветитељску“ мисију да држи предавања о нечем што и не разуме – реч је о Јевтићу).

У једној расправи сам написао Живадиновићу да ће нам тровачи држати предавање о органском пчеларењу (Јевтић је живи доказ, јер човек који је инсистирао на целогодишњем третману амитразом сада предаје о оксалној!!!). Такође, не сели а тема предвања му је постављање пчелињака при сеоби.

Ово моје мишљење о Брндушићу се потврђује и на сајту СПОС-а где господин природњак сада мења став (баш у скалду са оним што сам написао).

Многе Брндушићеве тврдње су чудне, јер доказује да је "пчела пчела". У суштини, општепознате ствари се не доказују. Он гледа на "ритање пчеле" коју буши вароа као на одбрамбени механизам који може бити наследна одлика и томе придаје неки велики значај. Видео бих њега да му џукела рипи на леђа, како би бацао краке. :).

Не дирам ја њега. Свакога "дира" његов рад и дело.

Van mreže Dejan Stepanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kovacevac 200m
« Odgovor #131 poslato: Februar 19, 2016, 19:57:42 »
 Odavno sam uvideo kakvo je vasariste po forumima,u ponudi za svakog po nesto od najboljeg saveta do
neizmernih gluposti.Od najbanalnije stvari se napravi operacija mozga.Zasto?

Odredjena grupa ljudi po svaku cenu zeli da napravi ime prepoznatljivo i postovano .Neki od njih su vec pomenuti u predhodnom postu.
Sta moze motivisati ljude u poznim godinama takoreci pred sam kraj svog zivota za ovakvu potrebu.Odgovor jednostavan da prostiji ne moze biti.

PAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE............

Svi pocetnici hrle po kupovinu rojeva kod zvucnih imena i nije isto kupiti roj od nekog Mike iz Velike Krsne i izuzetno reklamiranog SPOS urednika
koji je ne sporim dobar pcelar ali takodje tvrdim jedan u hiljadama takvih po kvalitetu i jedan od prvih prepisivaca i COPY -PASTE majstora.

Sve oni znaju u sve se razumeju.Nemam nista protiv ,svak za sebe MOZE misliti da je najpametniji,najlepsi,sve naj naj.Ali kad
moram da slusam i gledam to onda osecam mucninu i tenziju jer mi proradi inat.

Svi mi ponesto znamo,neko ima manje a neko vise iskustva ali otkud pravo da krade postove prevodi sa ruskog jezika i prisvaja ko svoje?

Podnjaca mrezasta ili puna?

Kad je drustvo zdravo i pravo i kutija od televizora mu je dobra.Kad je drustvo mrljavo i jedva se vuce i Hajat mu ne pomaze a ni pozlacena podnjaca.
 Jedan proizvodjac kosnica iz Vlastotinca je reklamiran kao najbolji na svetu ODJEDNOM ne valja.Sad je drugi zauzeo njegovo mesto-sutra treci.

O cemu se ovde radi?Reklo bi se poznat sam ,veruju mi,reklamiram te - pravi prodaj a kad meni budes zatrebao kompezovacu ti ovu reklamu za popuste
na ramove i kosnice.
Isti  pod stare dane umislio da je DIRIGENT napravio neku urnebes frizuru stavio neke bele okvire i kad na sve dodamo ovo odozgore imamo predavaca
koji em sve zna em lep ko slika.

Da me urednici nebi ganjali jer odskocih od teme smatram da je dobro kad kosnica ima celu podnjacu jos lepse je ako je zasticena bojom a najlepsa mi je ona kroz koju ne izvire pcela

Najteze je biti covek medju ljudima.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #132 poslato: Februar 20, 2016, 08:15:31 »
Komša objasnio!

Van mreže Srdjan Savic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vinik, Nis.
« Odgovor #133 poslato: Februar 28, 2016, 01:51:50 »
Ja sam nov ali se slazem sa Dejanom.
Po meni uopste nije u pitanju izbor ili puna ili mrezasta.
Mrezasta uvek moze da bude i puna po potrebi a moze da se napravi i da puna po potrebi postane mrezasta na prima radi brojanja opalih varoa i slicno.
Ako pcelarstvo nije napredovalo barem stolarsvo jeste :)

Van mreže Nenad Prijić

• Mladi član foruma
  • **
  • Um je poput padobrana- funkcionira jedino otvoren
  • Lokacija pčelinjaka: Bilogora
« Odgovor #134 poslato: April 26, 2016, 13:45:33 »
 mrežasta ili puna podnjača?
« poslato: Januar 06, 2011, 14:52:46 »
Dakle, prije 5 godina sam postavio navedeno pitanje i od tada pratim navedeno.
Puna podnjača je bolja za pčele u više segmenata.
ako nekog zanima dodatni parametri napisat ću ih...
Neki problem se ne može riješiti istim načinom razmišljanja koji je i doveo do problema...