Hvala Esade, zaista pomoć kakva je potrebna.
Roj je imao maticu 30 dana koja je zalegala, a sada se na sredini rama sa leglom nalazi taj matičnjak.
Naš osnovni kiks je bio loš početni materijal - rojevi pred bagrem koji su kasno stigli i nisu se dovoljno razvili za bagrem, takvi otišli na Rudnik (2 bagrem), a tamo je presekla kiša. Kako su bile mlade matice nije se reagovalo adekvatno (pretpostavka - mlada matica se ne roji) i eto belaja. Za sada istrajavamo, a do kada reći će vreme.
Lažne matice me posebno inspirišu, pa ću definitivno pokušati da ih razbucam, posebno što je društvo još uvek dosta jako, ali i agresivno. Da li je bezmatak uvek dosta ljut?
Eh, pogrešno si se izrazio pa i ja pogrešno shvatio. Roj je roj, a velika je razlika roj u kojem je matica legla 30 dana. Nemoj me tako zezati više. Da li je baš samo 1 matičnjak i jesi li vidio da li je zaležen? To moraš tačno znati. Jer, ima matičnjaka koji su krupni i prekrasni, a nikad nećeš dočekati iz njega maticu pošto unutra nema ništa, osim braonkaste smjese koja nikad nije davala niti će dati maticu. Dalje, postoji mogućnost da je tiha smjene, ali onda ti je stara matica još tu i moralo bi biti otvorenog legla, posebno jaja. No, možda si ti prignječio maticu, a to onda nije tiha smjena i nema otvorenog legla niti jaja.
Kod lažnih matica, ako je društvo još uvijek srednje do jako, isplati se spašavati, drukčije ne, ali ima nešto što je nezamjenljivo, a to je praktično učenje: pokušavaš spasiti i tako učiš. No, reci ti meni, jesu li u pitanju lažne matice ili trutuša?
Bezmatak je nemiran, bruji i ne prestaje, neprestano lepezaju krilima, izgubljeno se i brzo kreću, ali da je ljut, JA još nisam doživio. Sretno!
Pozdrav, svako dobro!