Поздрав колега Миодраже ,
План који овде излажем сам прилагодио мојим пашним условима и још једној битној чињеници која се огледа у томе да пчелињак обилазим само викендом. Значи све што радим морам да уклопим у два , евентуално три дана. Пчелињак сам наменски за све ово почео да припремам од августа прошле године. Зазимио сам стога у чистој ЕВ формацији један број друштава , неке су у РВ а неке у РЕВ формацији. За сваку од комбинација имам посебан план рада али то нећу све овде износити да не бих оптерећивао ову тему.
Не знам какви су твоји пашни услови али сам мишљења да ово што сам ја замислио може да се испоштује и примени само ако постоји једна интезивна , јака и кратка паша. У Србији је то багрем , код мене на 220 - 230 метара надморске висине на локацији која је на размеђи Поморавља и Шумадије багрем је све и свја.
Кажеш да немаш багрема те ако нема ни неке друге јаке паше мислим да овако како сам ја замислио не треба радити. Ако на својој локацији имаш тиху и дугу пашу ( ливаду рецимо ) ја бих избацио елементе Севићевог метода јер ће се при таквој паши а при оваквој припреми друштава све неконтролисано изројити. Ту би се држао класичне Војине препоруке припремања друштава стим што бих применио и Ренсона ( ограничавање матице у другом наставку са две матичне решетке ). Но и ту би морао да размислиш јер се овако кошница не може бесконачно држати обзиром да си осим матице заробио и све трутове који се у том наставку налазе а и матица брзо напуни тај наставак леглом и ето опет ројевог стања за које је питање да ли ћеш успети да исконтролишеш. Не знам , размисли добро , можда је најбоље да са по неколико кошница пробаш и одједном примениш две -три технике па се касније определиш трајно за најоптималнију. Ја сам тако радио прошле године , свесно по цену мањег приноса пробао више ствари и као резултат тога је ово моје писаније.
Пратим твој рад и намера ми је да полако избацујем сатне основе из употребе те да ми пчеле саме изграђују саће као што и Ти радиш. Хоћу да мој начин пчеларења максимално приближим природном . Због тога сам и експериментисао се Ренсоном јер хоћу да производим пергу о којој се мало прича и ретко ко на њу обраћа већу пажњу.За њу бих користио старе рамове јер се они ионако оштећују када се перга вади зумбом.
Што се тиче плана Б наравно да га имам. Уколико година крене наопако ( киша у багрему као предпрошле године на пример ) све одмах иде у разројавање и проширење пчелињака. Амбалаже имам спремљене за тридесетак нових друштава и ту не би требало бити већих проблема. Наћи ће се нешто и за продају и то би било то.
Имам још неких идеја око продужетка паше сејањем одговарајућих биљака тик до пчелињака али нећу ни о томе да ме не бије малер. Немам механизацију и све што урадим морам и да измолим и да дебело платим па је питање да ли ћу у свему што сам замислио и успети. Поздрав Раковац .