Autor Tema: Мој план рада са ЕКО ВОЈА кошницама у 2016.години  (Pročitano 52994 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

Поздрав Борисе ,

Слажем се са тобом по питању распореда наставака при зазимљавању кошница. До сада сам их зазимљавао на по три ЕВ наставака те се и то добро показало али ипак сматрам да је боље - оптимално зазимљавати их на по четири ЕВ наставка. У мом писању од 18.овог месеца сам  навео алтернативно два начина са намером да се колеге укључе и прокоментаришу шта је и зашто боље иако сам лично за варијанту коју си и Ти изнео. Значи , плодишни наставци у средину на место другог и трећег наставка , на врху као четврти наставак пун меда ( нека врста медне капе ) а на подњачи наставак са рамовима са мање меда. Оне све то ако се уради на време у роковима које сам напред навео саме лепо распореде и са зимовањем нема никаквих проблема нити било каквих интервенција до пролећа.
                Знам да Ти радиш са отвореним подњачама ( пратим одавно сва твоја јављања и коментаре посебно што си највише баш Ти писао о ЕВ кошници ). Међутим , мени лично се више свиђају пуне подњаче и углавном њих користим. Једне године сам код пар кошница приметио појаву буђи . Те кошнице су биле са десет рамова и одмах сам уклонио по један и проблем је био решен. Од тада због боље вентилације у кошници увек у сваком наставку остављам по девет рамова и те проблеме више никада нисам имао без обзира да ли су у питању ЕВ , РВ или РЕВ кошнице.

Van mreže Rakovac Goran

Што се тиче другог питања како Ти рече : " ... идеје са извођењем и оплодњом младе матице у највишем наставку " мислим да твоја примедба не стоји. До смањења приноса меда би дошло ако би се овај начин разројавања урадио током паше . Међутим , ја сам ово радио на крају или још боље након завршетка багремове паше тако да ниуком случају није , нити може утицати на принос меда. Све радње око овог начина разројавања нисам могао описати одједном у делу коме сам назив дао Разројавање ..... већ сам завршетак тог посла навео и у делу који сам ставио под наслов Рад са ЕВ кошницом у летњим месецима у оскудним пашним условима. Морало је тако јер овај начин разројавања ( Пелет ) траје око месец дана. Ја сам у свом излагању изнео да би то временски било од 20.маја као времена завршетка багремове паше па до 20.јуна као времена када би младе излежене матице требале да пронесу. Оба ова датума нису фиксна већ су као таква наведена у контексту читавог излагања које је морало да буде једна логична целина. Ако би багрем поранио или каснио пар дана, што се наравно дешава, и овај датум би се у односу на то померао напред или назад. Овакво разројавање значи иде искључиво након завршене багремове паше.
                         Предности овог начина су по мом мишљењу и искуству вишеструке у односу на евентуалне потешкоће. Навешћу само неке :
                         - млада матица се изводи у оквиру исте кошнице у којој истовремено битише и нормално ради и стара матица. Уколико из било ког разлога нисмо добили младу матицу ( нпр. није се вратила са свадбеног лета ) или је неквалитетна друштво нам остаје са старом и није ништа изгубило ни на снази ни на радном елану ,
                         - уколико нам је излежена млада матица квалитетна и задовољни смо са њом имамо могућност избора више комбинација. Прва би била да уклонимо стару матицу ако је време за њено мењање и друштво оставимо са новом младом. Друга је да тај највиши наставак са младом матицом издвојимо као ново друштво постављањем на ново место. Уместо тога можемо први наставак са старом матицом пренети на ново место а у старој кошници оставити младу. У оба случаја се са старе кошнице може узети још један ЕВ наставак са пчелама и тако имамо фактички два солидна друштва ако селимо рецимо на ливаду или сунцокрет. Четврта би била да пчеле из тог највишег наставка продамо као рој који би био за класу квалитетнији од свега што се сада као рој нуди на тржишту јер би купцу дали свих десет рамова са отвореним и затвореним леглом и храном и пчелама свих старосних доба . Такав екстра рој би купац одмах по преношењу на свој пчелињак , буквално сутрадан проширио додавањем новог наставка.
                          - овако добијена млада матица мора бити квалитетна јер је одгајана у супер јаком друштву са одличном структуром пчела и на крају
                          - овај начин умножавања - разројавања захтева минимум рада а мени који пчелињак  могу обилазити само викендом је идеалан.
                          У току прошле године сам на мом малом пчелињаку овако направио десетак нових друштава и у ЕВ и у РВ наставцима и свуда ми је успело без по муке.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Omašio sam deo gde si pisao o razrojavanju pa ću ti samo napomenuti kako se meni pokazalo najbolje.

Posle bagremove paše kad dođe vreme uradim razrojavanje Taranovom daskom. Društvo se podeli, skoro optimalno, i ako ima paše (ili uz stimulativnu prihranu) do suncokreta imam dva proizvodna društva. Ako slučajno u društvu koje se razrojava ima više matičnjaka na više ramova, pokušavam da izvedem što više matica (opet zavisi i od karakteristika društva) i da ih držim dok ne vidim da su pronele,a onda menjam stare matice. Ako se ne oplode, uvek mogu spojiti..

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Posto se pripremama za ovu godinu da dupliram (najmanje) pcelinjak i posle proslogodisnjeg malecnog iskustva sa EV nastavcima plan je da doradim jos malo RV nastavaka (10-tak komada) i sve ostalo EV pa da tako nastavim. Citam sve ovo ali posto nemama bagrem moram da preracunavam prema mojim pasnim uslovima.

Svakako cu probati i Rensonovu metodu (a zbog perge ce verovatno biti najzastupljenija na pcelinjaku) ali je tu i problem sto ce verovatno kod mene sezona trajati do kraja juna jer po svim predvidjanjima ovo ce biti toplija godina od prethodne gde je kod mene susa trajala od jula do decembra meseca.

Kolega Rakovac da li pravite neki plan B ako se ponovi susa od prethodne godine ili bude malo izrazenija?

Van mreže Rakovac Goran

Поздрав колега Миодраже ,

План који овде излажем сам прилагодио мојим пашним условима и још једној битној чињеници која се огледа у томе да пчелињак обилазим само викендом. Значи све што радим морам да уклопим у два , евентуално три дана. Пчелињак сам наменски за све ово почео да припремам од августа прошле године. Зазимио сам стога у чистој ЕВ формацији један број друштава , неке су у РВ а неке у РЕВ формацији. За сваку од комбинација имам посебан план рада али то нећу све овде износити да не бих оптерећивао ову тему.
                 Не знам какви су твоји пашни услови али сам мишљења да ово што сам ја замислио може да се испоштује и примени само ако постоји једна интезивна , јака и кратка паша. У Србији је то багрем , код мене на 220 - 230 метара надморске висине на локацији која је на размеђи Поморавља и Шумадије багрем је све и свја.
                 Кажеш да немаш багрема те ако нема ни неке друге јаке паше мислим да овако како сам ја замислио не треба радити. Ако на својој локацији имаш тиху и дугу пашу ( ливаду рецимо ) ја бих избацио елементе Севићевог метода јер ће се при таквој паши а при оваквој припреми друштава све неконтролисано изројити. Ту би се држао класичне Војине препоруке припремања  друштава стим што бих применио и Ренсона ( ограничавање матице у другом наставку са две матичне решетке ). Но и ту би морао да размислиш јер се овако кошница не може бесконачно држати обзиром да си осим матице заробио и све трутове који се у том наставку налазе а и матица брзо напуни тај наставак леглом и ето опет ројевог стања за које је питање да ли ћеш успети да исконтролишеш. Не знам , размисли добро , можда је најбоље да са по неколико кошница пробаш и одједном примениш две -три технике па се касније определиш трајно за најоптималнију. Ја сам тако радио прошле године , свесно по цену мањег приноса пробао више ствари и као резултат тога је ово моје писаније.
                   Пратим твој рад и намера ми је да полако избацујем сатне основе из употребе те да ми пчеле саме изграђују саће као што и Ти радиш. Хоћу да мој начин пчеларења максимално приближим природном . Због тога сам и експериментисао се Ренсоном јер хоћу да производим пергу о којој се мало прича и ретко ко на њу обраћа већу пажњу.За њу бих користио старе рамове јер се они ионако оштећују када се перга вади зумбом.
                    Што се тиче плана Б наравно да га имам. Уколико година крене наопако ( киша у багрему као предпрошле године на пример ) све одмах  иде у разројавање и проширење пчелињака. Амбалаже имам спремљене за тридесетак нових друштава и ту не би требало бити већих проблема. Наћи ће се нешто и за продају и то би било то.
                     Имам још неких идеја око продужетка паше сејањем одговарајућих биљака тик до пчелињака али нећу ни о томе да ме не бије малер. Немам механизацију и све што урадим морам и да измолим и да дебело платим па је питање да ли ћу у свему што сам замислио и успети. Поздрав Раковац .

Van mreže Rakovac Goran

Поздрав  Борисе ,

Са Еко Воја кошницом сам се упознавао пратећи твоја и Војина излагања на овом форуму. Осим вас двојице мало ко је озбиљније  писао о овој кошници. Онда сам у задње две године и сам пробао да радим са њом , допала ми се и сада покушавам да унапредим рад са њом прилагођавајући га себи и својим могућностима.
                    Начин на који Ти радиш ми је познат и ту је све у реду. Међутим,  постоје значајне разлике пре свега у окружењу и пашним условима које , по мени , изискују и другачију технику рада. Код мене нема репице , нема сунцокрета , не селим , пчелињак обилазим само викендом а то су све фактори који изискују нешто другачији начин рада. Драгоцене су ми све твоје примедбе и сугестије те их и даље очекујем. Поздрав.

• Prijatelj foruma
Pozdrav kolega

Renson mi je na pameti jer ja imam samo tihu pasu - a stvar koju sam vide je da lepe kolicine perge smestaju ispod plodista. Renson spominjem jer ogranicenje sa dve maticne resetke upravo omogucava da najveci deo perge bude u tom nastavku na podnjaci. Moracu da vidim da prevesavam leglo u ogranicenom plodistu kao da je na podnjaci i po Vojinom nacinu rada a da otvorim leto na plodisnom nastavku da trutovi mogu napolje - znaci da donja maticna sluzi kao "podnjaca" za maticu. U tom sistemu pune ceo ram pergom...

Ako pokusavas da dobijes pergu ne racunaj na zumbu - to je mlacenje prazne slame. Meni jos u zamrzivacu stoje ramovi uz kojih ne mogu (mogu ali je mucenje) vaditi pergu zumbom. Najverovatnije cu te ramove koji imaju nesto i meda vratiti pcelama za koji dan. Ja cu probati da od starog zamrzivaca sanducara koji radi napravim hladnu komoru za mlevenje i sejanje perge jer na sobnoj temperaturi to nije moguce.

Da dalje ne skrecem sa teme...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Omašio sam deo gde si pisao o razrojavanju pa ću ti samo napomenuti kako se meni pokazalo najbolje.

Posle bagremove paše kad dođe vreme uradim razrojavanje Taranovom daskom. Društvo se podeli, skoro optimalno, i ako ima paše (ili uz stimulativnu prihranu) do suncokreta imam dva proizvodna društva. Ako slučajno u društvu koje se razrojava ima više matičnjaka na više ramova, pokušavam da izvedem što više matica (opet zavisi i od karakteristika društva) i da ih držim dok ne vidim da su pronele,a onda menjam stare matice. Ako se ne oplode, uvek mogu spojiti..

Pozdrav Borise,pošto imam sve RV košnice a ove godine planiram da naselim nekoliko EV planirao sam da to uradim razrojavanjem sa Taranovom daskom.Kad istresaš pčele ispred košnice na kosoj dasci da li istreseš sve ramove ili neke ostaviš.Pretpostavljam da dodaješ sparenu maticu.Ili?

Van mreže Rakovac Goran

Миодраже , најбоље решење за овај други наставак у коме је матица је да се на њему направи округло лето. С времена на време се ово лето изјутра на пар сати отвори да изађу трутови и мирна бачка.
                           Што се перге тиче до сада је нисам вадио. Купио сам јесенас зумбу али сам упознат и са осталим начинима вађења ( замрзавање рамова и после њихово млевење ). Опремам се а видећу шта ћу употребити.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Da se osvrnem malo na pergu i rensonov metod. Izgrađen ram bez satne osnove koji matica nije zalegala je rešenje. Nema potrebe vaditi pergu već iseći saće na kockice i staviti u teglu te zaliti medom. Ima li šta bolje?
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

• Prijatelj foruma
Miroslave to bih i ja voleo ali nekako pcele pune ramove sa pergom najbolje ako je izlazilo leglo pa mora da se melje a zumbom je suludo...

Ovakvih 8 u RV nastavku proletos sve ispod plodista bez resetki - i to uvek u jednom drustvu dve godine ... ali van teme ...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina

Pozdrav Borise,pošto imam sve RV košnice a ove godine planiram da naselim nekoliko EV planirao sam da to uradim razrojavanjem sa Taranovom daskom.Kad istresaš pčele ispred košnice na kosoj dasci da li istreseš sve ramove ili neke ostaviš.Pretpostavljam da dodaješ sparenu maticu.Ili?

Istresam SVE ramove izuzev onih sa matičnjacima, sa kojih četkom očistim pčele na dasku. Stara matica odlazi da formira novo društvo na novom mestu(naseljava se na prazne ramove sa SO). U razrojeno društvo nove matice ne dodajem, nego čekam da se izlegu matičnjaci. Ukoliko ima više ramova sa matičnjacima u društvu koje se razrojava, nakon par sati od istresanja jednostavno  formiram oplodnjak(e)  sa 2-3 rama (1 sa matičnjakom i leglom i ostalo hrana ( med i polen). Kad novoizlegle matice pronesu, u ostalim društvima menjam stare ili formiram novo društvo već prema tome koliko matica mi se uspešno oplodilo. Naravno da se tu gubi nešto vremena i društva stagniraju i slabe(ionako mi je to period sa gotovo nikakvom pašom), ali od bagrema do suncokreta ima vremena da stigneš dobiti i med i dva društva za zimu...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka

Istresam SVE ramove izuzev onih sa matičnjacima, sa kojih četkom očistim pčele na dasku. Stara matica odlazi da formira novo društvo na novom mestu(naseljava se na prazne ramove sa SO). U razrojeno društvo nove matice ne dodajem, nego čekam da se izlegu matičnjaci. Ukoliko ima više ramova sa matičnjacima u društvu koje se razrojava, nakon par sati od istresanja jednostavno  formiram oplodnjak(e)  sa 2-3 rama (1 sa matičnjakom i leglom i ostalo hrana ( med i polen). Kad novoizlegle matice pronesu, u ostalim društvima menjam stare ili formiram novo društvo već prema tome koliko matica mi se uspešno oplodilo. Naravno da se tu gubi nešto vremena i društva stagniraju i slabe(ionako mi je to period sa gotovo nikakvom pašom), ali od bagrema do suncokreta ima vremena da stigneš dobiti i med i dva društva za zimu...
*(samo da potvrdim ovo što je Boris rekao):
Prednost razrojavanja Taranovom daskom je u tome što ne moramo da tražimo maticu (a ko bi je našao u tom trenutku rojevog nagona - kad je društvo na vrhuncu...?). Zbog toga moramo istresti sve pčele, jer ne znamo gde je matica.
Još jedan je razlog zašto istresamo sve pčele: zato što ovim istresanjem mi odvajamo "rojeve pčele"(pčele koje su  inače već neko vreme plandovale, tavorile, spremale se za put). Kad ih istresemo na dasku, one će tu i ostati i zajedno sa maticom otpuzati ispod daske i formirati klube (one druge - odrasle pčele će se vratiti u košnicu). To klube ćemo preneti u novu košnicu...(to već znamo).
Svako dobro.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Hvala Borise i Dušane na objašnjenju,pošto nemamo izgrađene EV ramove već samo RV ramove šta ćemo onda.....ako formiram društvo kad nema rojevog nagona onda dodam novu maticu u kavezu posle nekoliko sati na ramove sa svim satnim osnovama.
A ako imam matičnjake u RV društvima šta ću onda.Da li će primiti isečen samo matičnjak ili da sečem saće veličine EV rama sa leglom i matičnjakom i ubacim ga u EV ram i tako sa ramom dodam u novi EV nastavak i u njega istresem ovaj novo formiran roj...

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Један од начина да пчеле изграде само радиличко саће је додавање сатних основа у јакој паши. Нема ни једне трутовске ћелије.

ПС

Нисам пратио тему пажљиво и надам се да некоме може користити ако већ није наведено.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).