Autor Tema: Protiv dijabetesa  (Pročitano 48867 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Protiv dijabetesa
« poslato: Avgust 13, 2016, 22:19:16 »
Kažu ljudi da pčele umiruju živce, a smireni živci umanjuju sadržaj šećera u krvi.
Dobro, hajd' i to da probam.

Nabavio sam u junu, posle lipe, 3 roja, na po 5 ramova i naselio ih u 3 LR košnice. Smestio sam ih na vikendicu, u parku prirode Ponjavica, izmedju Omoljice i Banatskog Brestovca. I tako smo počeli da brinemo jedni o drugima. Neki kažu da pčele ne treba svaki čas uznemiravati. Neki, opet, podstiču novopečene pčelare da svaki čas otvaraju košnice, prčkaju po saću, zavire u otvoreno i zatvoreno leglo, skidaju poklopčiće sa meda i tome slično. Kako ćeš naučiti, kažu, ako to ne radiš? I ja šta ću? Malo po malo, pa zavirim u njih.
Saaad, oženjen sam čovek i ne bih da pričam javno o svojim zaljubljivanjima i sličnim stvarima...

U medjuvremenu, saznam za košnice Rodna Voja, kao i za ovaj forum. "Proštudiram" njihove karakteristike, pogledam ih uživo kod gospodina Brstine i rešim da odmah, na proleće, posle bagrema, kada je pravo vreme, naselim dva roja i u njih. Pa, ako sve bude po očekivanjima, predstojaće i posao oko prebacivanja iz LR u RV, za ova 3 sad već društva.

Pčelinjak ( kako pretenciozan naziv ) mi je bio okružen parcelama suncokreta i u vreme cvetanja su vredno radile. Ali, sve što su uradile, to su i pojele  :D. Namnožile su se za sve pare, ali zaliha slabo. Nešto mednih kapa iznad legla, rekao bih normalne veličine, ali nema ramova samo sa medom.
Da bih malo potisnuo svoj strah od njihovog gladovanja, malo sam ih ( danas već treći put ) pošprajcovao sa po 1,5 l  3:2 šećernog sirupa, na svaki drugi dan i već se vidi stvaranje zaliha, pa makar i ovih veštačkih.

Malo sam danas i fotografisao. Nažalost, treći roj nisam, jer je već ušao u hladovinu, a nešto treba ostaviti i za drugi put. Inače, taj roj malo kasni sa razvojem, pa u drugom nastavku ima samo 5 ramova. Iskreno se nadam da će u narednih mesec dana izvući još koji ram.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
Odg: Protiv dijabetesa
« Odgovor #1 poslato: Avgust 13, 2016, 22:21:47 »
Još malo slika...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #2 poslato: Avgust 13, 2016, 22:23:34 »
I samo još malo.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #3 poslato: Avgust 13, 2016, 22:30:07 »
Ih, a ove nisam priložio...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #4 poslato: Avgust 14, 2016, 17:21:05 »
Pažljivo sam pregledao fotografije u 100% crop-u i nisam video nijednog malog gada...
Koristio sam u dva navrata ( juče sam postavio i treći put ) Brstivar na truleks trakicama, u skladu sa uputstvom o upotrebi.
Inače, 09. avgusta sam i zadimio, električnom dimilicom, svoje ljubimice papirićima namočenim Brstivarom.
Videćemo šta će u decembru reći oksalna...

Još jedno zapažanje...
Kad izvlače satne osnove, ne rade to ravnomerno.
Prvo izvuku saće u gornjoj polovini, ispod satonoše,počinju da ih pune nektarom, a tek kasnije izgradjuju donji deo.
E sad, sa čim to ima veze, zaključite sami...  ;)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #5 poslato: Avgust 16, 2016, 18:49:14 »
Видим ја Ненаде да ти шећера никад нећеш имати,а зато ће меда бити....сигуран сам...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #6 poslato: Avgust 17, 2016, 03:35:10 »
Miroslave, iz tvojih usta u Božije uši...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #7 poslato: Avgust 19, 2016, 08:27:16 »
Juče je nešto dobro "prašilo" a izgleda i medilo...
Devojčice su radile do mrklog mraka.Bilo je malo i udaranja glavicama u dasku pored leta. Kao da imaju kokošije slepilo  ;D  Polen je bio tamno narandžaste boje. Ne bih smeo da se zakunem, ali mislim da je nešto tamniji od suncokretovog.

A možda i nije. Po okolnim njivama je ona urodica suncokreta ( ono visoko sa sićuravim cvetovima, kojih ima puno na stabljiki ), koja i dalje besomučno cveta. Zvezdan je takodje pokazao svoje bele glavice. Nadam se da ga uz vodu ima dosta.

U Pančevu, na parkingu, ispred moje zgrade sve su šoferke ulepljene sitnim kapljicama. Izgleda da su se i lisne vaši provrednile.
Neko će imati šumskog meda iz centra grada  ;) :D ;D

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #8 poslato: Avgust 22, 2016, 08:06:53 »

Ненаде , видим да си врло активан на овом форуму. На већ по  мало заборавеној теми медоносног биља си унео право освежење и поставио одличне фотографије урађене готово професионално. Кад је већ тако дао бих једну малу сугестију. Постављај мало веће фотографије нешто мање од 200 кб. Поздрав из Шумадије одакле сам се синоћ касно вратио.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #9 poslato: Avgust 22, 2016, 11:57:09 »
Hvala na pozitivnim komentarima Gorane.

Znaš kako, starosedeocima su neke teme odavno "završene", a nama dodjošima je interesantno da sve čitamo. Pa da i nešto iskomentarišemo...
Sada, kada sam se uvalio  :D u pčelarenje, biće dosta fotografija na ovu temu. Nadam se da će biti i od koristi.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #10 poslato: Avgust 26, 2016, 00:50:29 »
Juče sam neočekivano, iznenada, obišao pčelinjak ( o kako pretenciozan naziv ) u prepodnevnim časovima. Naravno, ubedjen da nikad neću dobiti Pulicerovu nagradu, najčešće ne nosim foto aparat u važnim trenucima...
Pokušao sam nešto da uslikam pametnim telefonom, ali taj moj HTC daje baš loše fotografije, a usto i fokusira po sopstvenom izboru.
No, što je tu je, da malo dočara pašne prilike oko mojih košnica. Napominjem da su snimci načinjeni oko 100 metara od njih, a da na jednu duž rastojanja postoji velika tabla suncokreta, koja izgleda gotovo identično.
Kod fotografije "dve na jednoga" videćete sa desne strane neke mrljice, koje su u stvari vredne sakupljačice. A kod "puno pupoljaka" može se uočiti koliko će tu još cvetova biti otvoreno.
Oko mog pčelinjaka suncokret cveta od jula do novembra  :P

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #11 poslato: Avgust 29, 2016, 02:06:17 »
Dvadeset šestog avgusta sam malo slikao po tzv. pčelinjaku. Zapažena je buržoaska revolucija, kako u mojim košnicama, tako i kod komšije, od kojeg sam uzeo rojeve. Pčele su zaključile da im usluge momaka više nisu potrebne i da nema više mufte klope. Dečanci su panično leteli uokolo, pokušavajući da se vrate, ali su uvek veoma brzo dobijali fus u guz.

Malo sam stavio i herba strip, ali o tome u drugoj temi.

Evo slikica:

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #12 poslato: Avgust 29, 2016, 02:07:58 »
Kao i u svakoj drugoj zajednici, dok neki rade, drugi se slade...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #13 poslato: Avgust 29, 2016, 02:15:14 »
Masovno je cvetala ova biljka. Glavočika jeste, ali da li je vrsta astera - nisam siguran. Interesantno je da je pčele uopšte ne posećuju, ni radi nektara, niti radi polena.
Ima i puno cvetova divlje bele deteline, koja takodje nije posećena. Izgleda da naše ljubimice imaju odredjene prioritete, kojih se pridržavaju, prilikom prikupljanja hrane.
Radovao sam se kako će podivljali suncokret cvetati još dugo, dugo...
Ali, u ataru je zapaženo sumnjivo kretanje nekih velikih, gvozdenih šklopocija, posle kojih na poljima suncokreta ostaju samo nekakvi štapići.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #14 poslato: Septembar 01, 2016, 08:45:57 »
Prekjuče, 30.08.2016. kolega Nebojša Pešić i ja obidjosmo moje tri košnice ( neko bi rekao pčelinjak  :) ). Malo smo pregledali, a malo smo i premestili sve tamne ramove u drugi nastavak, da im obezbedimo toplo saće za zimu. Takvih je otprilike bilo tri po košnici, jer su u tom broju stigli uz rojeve.
Fino sam se okilavio skidajući nastavke ( na košnici sa brojem 2 je izvršena rotacija ), tako da već vidim ogromnu prednost RV nad LR, hahahaha.
Iskoristio sam Nebojšu da me malo i snimi u radnoj atmosferi, obzirom da nisam vičan selfijima...