Danas popodne sam skinuo SVOJ prvi roj sa drveta...
Kažem svoj, jer je izleteo iz moje košnice. Bio sam na putu ka Beogradu, da posetim brata od strica, koji leži na Kliničkom, posle teške operacije, kada je stari pozvao telefonom i prijavio incident.
Nakon posete, pokupili smo sina Nikolu, koji je danas na faksu "ubio dve banke". To nije moglo proći bez ručka u Evropi, pančevačkoj kultnoj kafani.
kada sam najzad stigao do kuće, zvrcnem starog i on potvrdi da je roj još uvek na jabuci. Odem, stresem šta se dalo stresti i tako u više navrata. Veliki roj, nema šta. Pčele, koje sam istresao na lesonit, prislonjen na poletaljku u koloni su ulazile u košnicu ( jedan nastavak ) u kojem je bilo pet izvrcanih ramova. Pčele se nisu vraćale na drvo, a ja sam ponavljao stresanje. Na kraju, ostalo je oko pola šake pčela na jabuci, a ja se nadam da matica nije medju njima.
Usput, otvorio sam jednu od košnica, pronašao belu maticu i prebacio je u novu. Tu sam povadio devet ramova sa pčelama, od kojih je sedam sa leglom, a dva su sa hranom.
Stara košnica je ostala bogata pčelom, a za 5 do 6 dana ću porušiti zatvorene matičnjake, ako sutra ne nabavim oplodjenu maticu.
Nisam danas pregledao košnicu iz koje je roj izleteo ( to je ona ljuta ), pa ću to obaviti sutra.
Oba roja su dobila 2:1 sirup u korist vode, da noćas ne žedjuju, a ujutru će kod komšije deda Svete, kako bi pokupile šta je od lipe ostalo i šta će uskoro procvetati. Dobiće i satnih osnova, da imaju zanimaciju...