Autor Tema: Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar  (Pročitano 56752 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Moj mali pčelinjak - Bojan Šušnjar
« Odgovor #180 poslato: Mart 07, 2018, 14:22:34 »
Zadnjih dana sam vodio trku sa vremenom u namjeri da napravim postolja za košnice prije otopljenja, koje je evo danas već stiglo, kako bih iskoristio mirovanje pčela u klubetu i promjenio položaj i raspored košnica.

Mislim da će se trka odlučivati u foto finišu jer su postolja tek ofarbana a danas nisam na pčelinjaku pa neznam dal je bilo izleta pčela tokom dana. Vrijeme je toplo i sunce grije a najavljuje se veliki porast temperatura narednih dana.

U prilogu nekoliko fotografija postolja u toku izrade...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #181 poslato: Mart 07, 2018, 14:23:49 »
...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #182 poslato: Mart 07, 2018, 15:14:47 »
Biće to odlično

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #183 poslato: Mart 07, 2018, 17:52:22 »
Citat
Biće to odlično

Već jeste odlično Anto.  ;)

Poslušao sam te i uzeo sam cijevi 30x50mm a noge sam uradio od okrugle cijevi prečnika 33mm. Ove kroz koje se provlače noge su prečnika 42mm. Stope sam uradio od lima debljine 4mm prečnika 120mm.
Isprva sam razmišljao da sve šaljem na cinkovanje ali kako su postolja ispala dosta masivnija i teža nego što sam prvobitno planirao cinkovanje bi bilo preskupo pa sam od toga odustao. Nisam vagao ali mislim da je svako postolje sa nogama teško 25-30kg pa bi cinkovanje koštalo približno 15€ po komadu a ja za cijenu od 15€ ofarbao sve sa Irkom-ovom farbom 3u1 kao sa linka
http://www.irkom.rs/2016/03/31/3u1-novi-efekat/.

Elem, bio sam na pčelinjaku oko 15h i pčele su me ipak pretekle. Priličan broj pčela je vani i već su vukle polen kada sam ih obilazio tako da sam malo zakasnio sa pretumbavanjem pčelinjaka. Kako je tako je. Znao sam da dolaze topliji dani ali nisam mogao da se izborim sa drugim obavezama.

Snijeg još nije potpuno okopnio i primjetno je da je dosta pčela tokom prvog izleta ostalo u snijegu što se može vidjeti i sa slika koje prilažem. Ipak sve su žive i zdrave koliko sam danas mogao vidjeti i unose polen što je dobar znak a za naredne dane će biti planiran detaljni pregled jer će to i vremenski uslovi dozvljavati. Ove koje su ostale u snijegu su vjerovatno prerano jurnule van izmamljene suncem dok je još vanjska temperatura bila relativno niska pa su tu pale i ostale u snijegu. Na snijegu su primjetne žute mrlje ispred košnica nastale uslijed pročisnog leta.

Na kraju jedna mala pčelica mi je natovarena polenom doletjela na ruku i zadovoljno pozirala...

Pozdrav svima...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #184 poslato: Mart 11, 2018, 08:20:29 »
Evo opet malo novosti...

Nova postolja su ofarbana i spremna za korištenje. Malo sam zakasnio pa će za sada ostati prazna ali će svakako biti stavljena u funkciju jer su stara improvizovana postolja od drveta već klimava a i nisu na pogodnom mjestu pa ću ih nadam se uskoro zamjeniti sa novim metalnim postoljima.

Prethodnih dana su se stvorili uslovi za otvaranje košnica pa sam prema raspoloživom slobodnom vremenu obavio pregled jednog dijela košnica. Tom prilikom sam zabilježio nešto fotografija EV nukleusa koji su zimovali na jednom nastavku.

Odmah ću reći da nije dobro da pčele zimuju na jednom nastavku sa ovako plitkim ramovima na šta su mi kolege ranije skretale pažnu pa je bilo prijedloga da ih stavim iznad neke druge jače zajednice ali ja sam se ipak odlučio da ih ostavim ovako kako jesu.
Zima nije bila sa pretjerano dugim hladnim periodom pa im je to vjerovatno išlo na ruku. Da nije bilo tako možda i nebi preživjele ali tako je kako je. Oba EV nukleusa su izašla iz zime zdravi i vitalni.

Pčele su tokom zimovanja zaposjedale 4-5 ulica zbijene do leta gdje se prije februarskog zahlađenja nalazilo i leglo. Kako su vjenčići tada već bili potrošeni a do zadnjeg zida košnice je ostalo dosta hrane izvršio sam rotaciju nastavka za 180 stepeni i namjeri da ih prisilim da se kreću horizontalno prema letu za preostalom hranom. Tada sam im dodao i šećernu pogaču kako bi im obezbjedio dodatnu hranu.

Na slikama koje slijede se vidi stanje prije tri dana. Slike moram rasporediti u više poruka i na njima je stanje samo jednog nukleusa. Drugi nukleus je sličan prvom.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #185 poslato: Mart 11, 2018, 08:21:17 »
...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #186 poslato: Mart 11, 2018, 08:22:28 »
...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #187 poslato: Mart 11, 2018, 08:32:46 »
Da napomenem da sam prilikom pregleda zatekao samo jaja starosti do dva dana što znači da je leglo bilo prekinuto u toku zahlađenja i da je matica krenula da polaže jaja tek sa prvim toplim danom i prvim unosom polena.

Drugi nukleus ima nešto manje pčela od početka zimovanja i pokrivao je jednu ulicu manje ali ima nešto više hrane od prvog. Kod njega sam na podnjači zatekao 2-3 izbačene lutke vjerovatno promrzle tokom hladnog perioda. Ovo sigurno ima veze i sa manjom količinom pčela koje su se mučile da zaštite leglo od hladnoće.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #188 poslato: Mart 11, 2018, 09:06:13 »
E sada malo o RV nukleusima od stirodura.
Dobra stvar je da su i oni preživjeli ali je stanje sa hranom kod njih dosta lošije. Ranije prije zahlađenja u februaru su imale leglo na tri okvira znatno veće površine nego EV nukleusi. Unutar stirodura je mnogo lakše kontrolisati temperaturu pa je produkt toga bila veća površina legla a samim tim i veća potrošnja hrane. Sa druge strane kontrolisati vlažnost u stiroduru je veliki izazov za pčele što će se vidjeti sa fotografija. Na zadnjem dijelu okvira suprotno od leta je primjetna buđ ali stvarni problem se vidi tek na dnu nukleusa. Ovaj nukleus nema pokretnu podnjaču pa je čišćenje moguće jedino kada se izvade okviti iz njega. Na podnici se pojavila izvjesna količina vode nastala kondenzacijom. Kako se vidi sa slika tu se stvara koktel od vode, mrtvih pčela i otpadaka pa to sve skupa izgleda jako loše, nehigijenski i potencijalno opasno za zdravlje zajednice.

Slijede fotografije u više poruka...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #189 poslato: Mart 11, 2018, 09:07:33 »
...

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #190 poslato: Mart 11, 2018, 09:12:04 »
Sad slijedi onaj ružniji dio...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #191 poslato: Mart 11, 2018, 14:13:32 »
Gledam ovo majkane , sva cast , pre svega na angazovanju i volji da pokazes i opises stanje. Gledam ove od stirodura, izgleda da su one odlicne za sam razvoj novih rojeva, i cenovno prihvatljivije, a zazimljavanje istih, samo u nuzdi.

Cekam obecanje, kada ih budes pravio da ces i dokumentovati izradu.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #192 poslato: Mart 11, 2018, 18:42:48 »
Majkane poučen ličnim iskustvom ja sam nekako došao do sličnih zaključaka mada po mom mišljenju ovakvi nukleusi mogu još da se unaprijede i poboljšaju kako bi se omogućilo bolje zimovanje, ali o tom po tom što bi se reklo...

Nikako da stignem da ispunim to obećanje majkane ali kada budem pravio gledaću da dokumentujem naravno.

Pozdrav svima...

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #193 poslato: Mart 12, 2018, 11:59:08 »

Све честитке за ентузијазам и великом труду који си уложио Бојане. Ипак , окрени се сезони и пролећном развоју. Време до багрема врло брзо пролази а треба урадити много тога. Волим да видим леп и уређен пчелињак али још више здрав и функционалан. Ти очигледно хоћеш да испуниш оба ова услова. Желим ти да успеш у својим намерама. Зато напред и медно. Поздрав Раковац.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #194 poslato: Mart 12, 2018, 17:56:30 »
Citat
Све честитке за ентузијазам и великом труду који си уложио Бојане. Ипак , окрени се сезони и пролећном развоју. Време до багрема врло брзо пролази а треба урадити много тога. Волим да видим леп и уређен пчелињак али још више здрав и функционалан. Ти очигледно хоћеш да испуниш оба ова услова. Желим ти да успеш у својим намерама. Зато напред и медно. Поздрав Раковац.

Горане хвала на савјетима и честиткама.

Ја некако мислим да сваки посао који човјек самовољно и добровољно ради би требало да је поред свега забаван и интересантан ономе који га чини. Ако није тако онда нешто није у реду.
Ја се трудим да ми је пчеларење некако и забавно поред свих обавеза које од мене захтјева.
Овај хоби није случајно претежно резервисан за људе у другој половини животне доби, бар је код мене у крају тако, јер такви људи имају много више слободног времена него ми млађи. Кажем хоби јер мени то и јесте тренутно.

Свашта бих ја још нешто у животу радио да имам времена али немам. Ни у три живота све неби стало...
И ово пчеларење ме много кошта јер бих вјероватно радећи друге ствари зарадио пуно више новца, што како сада ствари стоје и није тешко извести јер од пчеларства задње три године имам углавном само трошкове. Да сам само у хладу сједио већ бих био у плусу и профитирао. :)

Ипак мени није жао и знам да ће и овај труд да се на крају исплати у одређеној мјери, а у коликој није ни важно јер сам одавно научио да новац у животу значи али не у толикој мјери да му се потпуно подредим.

На крају све што радим мора некако да ме испуњава и забавља јер ако није тако ја то нећу ни да радим.

А багрем, ма стићемо ми на багрем без бриге, само ако га буде ове године...  ;)

Поздрав свима...