Autor Tema: Satne osnove  (Pročitano 14074 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Branislav Tancic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Povratnik u delo pcelarenja
  • Lokacija pčelinjaka: Zaseok Lalesevac, selo Strelac, Babusnica
Satne osnove
« poslato: Septembar 19, 2016, 19:12:07 »
Drage kolege,
posto smo preplavljeni ponudama jeftinih i skupih satnih osnova, mislim da bi bilo dobro da razmenjujemo svoja iskustva o proizvodjacima satnih osnova. Smatram da je to vazno kako bismo izbegli bofl, ali isto tako i dranje koze sa ledja.
Dakle, molio bih kolege da iznose svoja iskustva sa imenima i lokacijom proizvodjaca. Ukoliko neko to ne zeli da kaze, onda tema gubi smisao.
Elem, moj slucaj je sledeci.
Prvo sam kupio satne osnove iz Petrovca na Mlavi po ceni od 800 dinara, pcele ih izgradile odlicno. Onda sam posto su me prastari pcelari izkritikovali uzeo iz Apitrejda iz Leskovac.
Moram da priznam da kod izgradnje i kvaliteta nisam primetio nikakvu razliku!
Ajde da vidimo sta mislite?
Jel neko koristio SO Vanje Mihajlovic?

Pozdrav iz Munze........

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Satne osnove
« Odgovor #1 poslato: Septembar 19, 2016, 19:57:11 »
Munze konza i turistička ponuda: Dojite u Zemun, vaš auto je već tamo...

Dobra tema, pogotovo za one, kojima treba veća količina.

Još bih dodao i pitanja - kakva je razlika u kvalitetu, ili čemu već, izmedju hladno i toplo valjanih satnih osnova?
Ima li svrhe kupovati skuplje, hladnovaljane?

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #2 poslato: Septembar 19, 2016, 20:20:29 »
Kažu da su hladnovaljane manje krte tj. elastičnije su u odnosu na toplo valjane i ne lome se tako lako kao tople. Pitam se da li imaju još neke prednosti?

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #3 poslato: Septembar 19, 2016, 23:01:16 »
Куповао сам од три различита произвођача СО. Претпоследње су ми деловале најбоље, дебље од првих и последњих, тамније боје - уобичајене боје воска и мирисале су на восак (тако јако да су пчеле данима улетале кроз прозор у собу у којој сам их чувао), а не на разне мирисе које додају.

Последње које сам користио су топловаљане СО из Врњачке Бање, од гдина Вање. Моје искуство је: спрам претходних које сам описао ове су некако биле бледуњаве, тање и слабијег, далеко слабијег, мириса. Међутим, пчеле су их нормално прихватале и изграђивале истом брзином као и остале. Тако да, за сада ја се држим њих и њега, одговара ми цена. Ако се покаже да су лоше мењаћемо их, и то је то.

Из Петровца на Млави купити више никад нећу ништа. Ако су то она два брата...
Они су толико непрофесионални и на "о-рук" продавци да је то ван сваке полемике. Нпр: Диктирам му десет ствари које бих да купим, и питам га да ли пише, а он одговара: "Да, да, ништа не брините"...
А онда дође нешто што нисам поручио, уместо два комбинезона стигну три блузе, уместо флах ножа од инокса стигне амерички специјални повијени и незграпни нож и сл. Онда уследи смарање с враћањем два три пута, од трошковима поновног слања и враћања да не говоримо.

• Napredni član foruma
« Odgovor #4 poslato: Septembar 20, 2016, 19:33:57 »
Hvala kolege
Ajdemo dalje!!!!!!!!!!!!!!

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #5 poslato: Septembar 21, 2016, 08:49:18 »
Ja sam kupovao u Beceju,odlicne su,ali skupe 1 400 din. Mislim da kolega Miroslav ima dobro iskustvo sa Vanjinim pa cu probati ove god. Na poloskama su  Api Trade Leskovac,isto dobre..

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #6 poslato: Septembar 21, 2016, 09:20:54 »
Jedan slucaj sa satnim osnovama: solidan uhvaceni roj koji je se lepo razvijao, stavljen u nastavak RV sa SO. Hranjen sirupom, vrlo brzo je izvukao citav natavak, matica zalegla i dodat muje drugi nastavak takodje sa SO koji je isto ubrzano izvlacio i punio nektarom. Nakon izvesnog vremena, pregledavsi ga video sam da su mu nekoliko ramova u gornjem nastavku, inace puni zatvorenog meda, pri vrhu na 2-3.cm ispod satonose razvuceni na dole, pocepani. Nezanam da li je neko imao takav slucaj? Ramovi su sa novoizvucenim sacem a razvuceni, pocepani. Kako ih ima vise, moracu da ih menjam cim ih pcele oslobode od meda.
SO su kupljene u "Pcelici Maji" u Bgd-u, izgledale dobro, ramovi novi sa "nitnama" a prohromska zica lepo zategnuta grckalicom? Kosnica, iako tokom celog dana osuncana, brzo je dobila i treci nastavak sa SO, koji je stavljen na podnjacu, pretpostavljam, imala je dobru ventilaciju?
Zeleo bi` misljenje iskusnijih kolega, jer je jako nezgodno odmah naredne godine menjati i stavljati nove SO i to u vecem broju. Dodao bih i to da tih SO imam vecu kolicinu, pa ...
Pozdrav iz Sumadije

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #7 poslato: Septembar 21, 2016, 10:52:29 »
Rano proletos, ja sam izlio satne osnove od svog voska.
Sakupili smo, nas troica drugara, negde oko 100-tinak kg voska i odneli kod Nenada Savića u Ripanj.
Pred našim očima, naš vosak se topi na 110 st. c. i tako ostaje sat vremena. Zatim se (pred našim očima) izliva u beskrajnu traku, prolazi imeđu valjaka - hladno valjanje. Na kraju se iseca na meru, po želji i (pred našim očima) meri i pakuje.
       Usluga, poslovnost - krajnje korektno.

Mislim da je to jedini način da dođemo do čistih, ispravnih S.O.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #8 poslato: Septembar 21, 2016, 12:42:55 »
Dule u potpunosti se slažem z tobom. Također sam sa dva prijatelja našao čovjeka koji prerađuje vosak i ove godine nije bilo problema sa SO. Prerada vlastitog voska je najbolji put za kvalitetna saća u košnicama.

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Septembar 21, 2016, 13:17:08 »
Rano proletos, ja sam izlio satne osnove od svog voska.
Sakupili smo, nas troica drugara, negde oko 100-tinak kg voska i odneli kod Nenada Savića u Ripanj.
Pred našim očima, naš vosak se topi na 110 st. c. i tako ostaje sat vremena. Zatim se (pred našim očima) izliva u beskrajnu traku, prolazi imeđu valjaka - hladno valjanje. Na kraju se iseca na meru, po želji i (pred našim očima) meri i pakuje.
       Usluga, poslovnost - krajnje korektno.

Mislim da je to jedini način da dođemo do čistih, ispravnih S.O.

Ma znam ja to, ali dok ne nakupim kvantum voska...........
Pitanje teme je drugo.
Gde si do tada uzimao SO i kako si bio zadovoljan?

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #10 poslato: Septembar 21, 2016, 15:59:02 »
U svim satnim osnovama ima parafina ali nije to najcrnje  jer pcele izvlace sace i preko platike .Pitanje je koji je parafin odnosno koja mu je tacka topljenja i da li ima kineski" loj" odnosno kineki vosak koji smrdi na loj.A da se stavljaju "ucvrcivaci" to je i tekako pozeljno narocito za selece pcelare da im se nesfulja sace pod tezinom.Oni koji misle da od cistog voska rade najbolje SO mislim da treba da razmisle da osim voska u prirodnim celijama ima jos nekih stvari ne samo vosak.Da malo razjasnim da svima bude lakse ,kad se istope medni poklopci ne dobije se ista tezina voska vec ima otpad na dnu,e to je ucvrcivac voska .Zato i SO sa ogromnim procentom parafina  koje imaju ucvrcivac pokazu se dobre.Drugo oni koji svoj vosak nose na preradu pa i u njemu ima procenta parafina koji je tu zavrsio preko satnih osnova koje su kupovane .
Dakle ne postoje ciste SO osim ako praznite trmke i pretapate vosak ,a to skoro pa da niko ne radi u vecim kolicinama .

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #11 poslato: Septembar 21, 2016, 16:10:47 »
A kako stojimo sa plastičnim satnim osnovama?

• Napredni član foruma
« Odgovor #12 poslato: Septembar 21, 2016, 19:04:51 »
U svim satnim osnovama ima parafina ali nije to najcrnje  jer pcele izvlace sace i preko platike .Pitanje je koji je parafin odnosno koja mu je tacka topljenja i da li ima kineski" loj" odnosno kineki vosak koji smrdi na loj.A da se stavljaju "ucvrcivaci" to je i tekako pozeljno narocito za selece pcelare da im se nesfulja sace pod tezinom.Oni koji misle da od cistog voska rade najbolje SO mislim da treba da razmisle da osim voska u prirodnim celijama ima jos nekih stvari ne samo vosak.Da malo razjasnim da svima bude lakse ,kad se istope medni poklopci ne dobije se ista tezina voska vec ima otpad na dnu,e to je ucvrcivac voska .Zato i SO sa ogromnim procentom parafina  koje imaju ucvrcivac pokazu se dobre.Drugo oni koji svoj vosak nose na preradu pa i u njemu ima procenta parafina koji je tu zavrsio preko satnih osnova koje su kupovane .
Dakle ne postoje ciste SO osim ako praznite trmke i pretapate vosak ,a to skoro pa da niko ne radi u vecim kolicinama .
Kolega, hvala na poucnim recima sa kojima se slazem u potpunosti. Nego nisi rekao  od koga uzimas SO i kako si zadovoljan?

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #13 poslato: Septembar 22, 2016, 11:24:30 »
Za Nesu Savic iz Ripnja nema sta da se kaze. On satne osnove radi sasvim korektno, samo sto se od njega retko mogu kupiti. Ja sam ranije od njega kupovao iste i nisam imao nikakvih primedbi. Letos sam se cuo sa njim i covek lepo kaze, donesi 60.kg voska i izlicu ti SO. Nema racuna da pusta liniju u rad bez te kolicine, sto je od njega isto korektno.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #14 poslato: Septembar 22, 2016, 22:22:52 »
Ја сам ове године користио искључиво сатне основе купљене код Вање из Врњачке Бање,по цени од 780 динара по кг.Имао сам мало резервних Апитреидових купљених прошле године по цени 14оо динара по кг.Нисам приметио разлику у градњи од стране пчела.Купио сам прво 5 кг Вањиних ради пробе,показале су се добро па сам касније купио још тридесетак килограма.Не улазећи у њихову боју,мирис,дебљину задовољан сам са саћем изграђеним на њима.Рамове са његовим сатним основама сам обележавао са словом V и сваки од њих је коректно изграђен и положио је више испита ове године.Прво,пчеле добро граде саће на њима....друго,положиле су лето и екстремне топлоте без срозавања саћа.....треће,положиле су врцање и сасвим задовољавајуће су поднеле врцаљку,уз мало оштећења од стране мрежице лежишта рама у врцаљки..Ако неко не верује могу поставити овде и фотографије рамова који су неколико тренутака пре сликања изашли из врцаљке...Планирам следеће године да користим искључиво његове основе....јер цена је скоро дупло јефтинија,а квалитет није лошији да бих се одлучио за оне дупло скупље......
Поздрав драге колеге из Кикинде..