@Damir: Pa ono kraj priče mi je malo bez veze,možda je bila loša godina ili ko zna što.
Bez veze, ili ne, ali zapravo odražava naš mentalitet. Čovek napravi sanduk za jabuke, mi kažemo:"ne valja" i napravimo pola sanduka. Čovek napravi lek i napiše: "Pre upotrebe promućkati i uzeti pola sata pre jela", a mi pametno ne mućkamo i uzimamo posle jela. Čovek napravi RV košnicu i kaže: "Treba ovako", a mi kažemo: "Hej, 'ajde produbi plodište i prepravi konstrukciju da se radi kao sa AŽ." A neki opet kažu: "Ma ne treba tako, imam ja svoja iskustva..."
Naš čovek očas od dobre napravi lošu godinu. Ne znam da li ćemo doći nekad do toga da od loše napravimo dobru. 
Може Нешо и од лоше године да се направи добра.

Јави ми се ове године један наш колега пчелар који пчелари већ (ако сам добро запамтио) око 30 година са ЛР кошницама из околине Краљева и каже:
"Пролетос сам направио 5 РВ кошница и од мојих 95 ЛР кошница одвојим 5 и исечем саће онако како је то урадио неки македонац и приказао на јутјуб (како он пребацује-исеца саће из ДБ и пребацује у РВ рамове) па тако и ја из ЛР исечем саће са леглом и медом и пребацим у РВ рамове и населим 5 својих нових РВ кошница.
како је година била слаба од багрема није било ништа али на каснијој планинској ливадској паши где је одвезао пчеле од 5 РВ кошница цедио сам мед. Принос је био од 7-8 па до 10 килограма меда по кошници. Од ЛР кошница нисам цедио ни капи.
После цеђења у РВ кошницама је остало довољно меда за зимовање РВ заједница док сам ЛР кошнице морао да прихрањујем."
Ако је цена планинског ливадског меда око 1.000,00 динара ето прихода из РВ кошница по 7-8.000 динара што сам ја прокоментарисао као приход од преко 60 евра по кошници.
Да је наш колега Поповић уместо ЛР кошница имао све РВ кошнице само у овој години и само са једне паше имао би приход од око 6.000 евра док из ЛР кошница није имао ништа(како каже ни капи меда).Па то је огромна разлика на само једној паши. За десетак година у току којих сигурно имамо по две или три паше а од којих сигурно имамо по једну слабију пашу или за десетак година то је минимум десетак слабијих паша, разлика може бити и до 60.000 евра.
Ма шта је то, па то је мала разлика, то је за десетак година можда вредност једног просечног стана у Београду, Нишу или Новом Саду или неком другом граду или једна солидна кућа у било ком делу Србије.
Замислите колико је хиљада пчелара у Србији и колико милиона кошница и колико милиона евра штете током сваке године и какву штету правимо сами себи па и целој српској привреди ( на милион кошница сам Бог зна колико десетина милиона евра штете сваке године) само зато што пчеларимо неприлагођеним кошницама нашој раси пчела и нашим климатским и пашним условима и зато што не желимо да пробамо може ли то мало другачије. Овако имамо само лоше године и катастрофално лоше резултате.
Поздрав драгим пријатељима....