Autor Tema: Сува грађа тј. даске  (Pročitano 31631 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Сува грађа тј. даске
« Odgovor #15 poslato: Novembar 29, 2016, 23:04:04 »
Kako god Igore, ostajem pri konstataciji.
U društvu gde je već više decenije osnovni propagandni slogan "Najjeftinije u gradu", tržište guta sve. Niko više ne gleda na kvalitet, jer je ,u stvari, gotovo nemoguće identifikovati kvalitet u velikoj ponudi.
Proizvodjači se utrkuju u spuštanju cene, da bi došli do kupaca. Većina, pretpostavljam, cenu spušta na uštrb kvaliteta i tu se moje mišljenje ne razlikuje od tvoga. Imali smo čak i primer da je proizvodjač, koji je imao dobar kvalitet materijala i izrade, po, rekao bih solidnoj ceni, na kraju jako srozao kvalitet, a da nije smanjio cenu.
Zato smo došli do toga da ja, koji blage veze nemam sa stolarstvom, sada sebi pravim 50 košnica od OSB ploča, jer mi je i tih 35€ poveća investicija, te rizikujem da za sitnu uštedu ostanem bez prsta, dva... :-\

I na kraju, ipak se moramo složiti da cenu ne odredjuju kupci, već prodavci.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #16 poslato: Novembar 29, 2016, 23:25:26 »
I na kraju, ipak se moramo složiti da cenu ne odredjuju kupci, već prodavci.
Ja se sa ovim ne bih složio uopšte jer po mom mišljenju cenu određuju kupci tj. njihova platežna moć. U mom kraju npr. cena stanova je 500-700 e po kvadratu u gradiću od 5-6 hiljada ljudi koji nema nikakvu industriju itd. Po toj ceni mislim da se može naći mnogo stanova u mnogo većim gradovima koji su daleko, daleko razvijeniji i daleko privlačniji za život i rad. A šta je uzrok tako visokih cena? Pa ogroman procenat stanovništva ovde su gastarbajteri čija je platežna moć velika i samim tim diktira i cenu, a razlog više je i dobro poznato "što da komšija ima više od mene". Naveo sam samo primer jer mislim da prodavci ne diktiraju cenu. Džabe ja cenim košnicu 100e kao prodavac kad ona nema kupca.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #17 poslato: Novembar 29, 2016, 23:36:06 »
Ivice, ovo će se pretvoriti u raspravu bez smisla.
Ti navodiš klasične primere gde ponuda i tražnja diktiraju cenu, a kao protivurečiš takvom mom stavu...  :D
Da li je neko od tih gastarabajtera rekao prodavcu: Ne dam ti 500€ po kvadratu. Ako hoćeš 700 može, inače nema trgovine.
Dakle, prodavac je osetio da može da šiša i zato traži ( i dobija ) 700.
Ti vidiš da ne možeš dobiti 100 i zato tražiš onoliko, koliko možeš dobiti. Na čemu ćeš zakinuti ( hahahaha) to će kupac ustanoviti tek po
obavljenoj transakciji.

Ako već kupci diktiraju cenu, molim te, napravi mi 50 RV košnica od OSB ploča po ceni od 10€ po komadu. Ramove ću sam, a galantno ću platiti i transport.
Kada će biti gotove?

• Stari član foruma
« Odgovor #18 poslato: Novembar 30, 2016, 08:10:35 »
Što se tiče ponude i potražnje tu se slažem u potpunosti. Potražnju diktiraju kupci tako da u tom segmentu se ne slažem da cenu, kako si gore naveo, ne diktiraju kupci. Ako prodavac oseti, kako si isto naveo, da kupac ima lovu, onda on šiša. Uslov za šišanje je opet potekao od kupca. Složio bih se da je cena zavisna i od jednih i od drugih ili kao što si naveo od ponude i potražnje, ali da zavisi samo od prodavca sa tim se ne slažem.
Što se tiče 50 RV košnica od OSB, dovozim ti večeras. Spremi još po 10e po komadu za prevoz. :-)
Odosmo daleko, a čovek je na početku samo pitao gde da nabavi suvu dasku. :-) Pozdrav

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #19 poslato: Novembar 30, 2016, 08:38:11 »
Čamove daske,dužina 4 m,debljina 25 mm,širina 200 mm,kvalitet građevinski,na stvovarištima u BG se može naći i za 160 e kubik.Vrlo kvalitetne,ali je za košnice bolje da odstoje na sušenju još neki period,6 meseci do godinu dana.To je moje mišljenje.Što se matematike tiče 160 e podeljeno na 11 košnica RV,mada bih rekao da se može izvući bar 15 tak RV košnica,to je 14 e po košnici ako računamo 11 RV košnica,a ako računamo 15 komada što je moguće realno onda izadje 10,6 e po RV košnici.Dodajte još koji E za lim i td.Ovo je cena samo za telo,ramove je bolje napraviti od lipe,ili kupiti recimo 40 ramova po 0,25 e je 10 e.Drugim rečima za 20 tak e troškova za materijal i kupljene gorove ramove se može imati 1 RV košnica ako sami radite.

Zato sam se i ja od ove godine dao u samostalne stolarske delatnosti,isklučivo za sopstvenu namenu,nema govora da ću to raditi za drugog,čak i da mi plaća 15 e za rad po košnici,jer gde je onda pčelarstvo ako se toliko vremena mora provoditi u stolarskoj radionici?

To je neka moja logika,pozdrav kolegama.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #20 poslato: Novembar 30, 2016, 08:49:02 »
Citat
Spremi još po 10e po komadu za prevoz. :-)
Ovo me podseti:
Pre par godina, izlicitiram neki polovni Nikon-ov objektiv na E-bay za 30$, a poštarinu sam platio 31$. :) :D ;D
Daleko je zemlja California.

Ma svakako Ivice, da odosmo na sasvim drugu stranu. Nije ni meni bila namera da nagrdim proizvodjače, već više da ilustrujem stanje na našem tržištu, gde se ne zna ni ko pije. Ne plaća niko.
I meni bi najlakše, najlepše i najelegantnije bilo da isučem 2500 njinih novaca (50*50) i budemo i pčelice i ja zadovoljni kvalitetom njihovog stanovanja. Ili pak oštro protestvujemo i reklamiramo, ako je na kvalitetu "uštinuto". Nažalost, nismo u takvoj situaciji.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #21 poslato: Novembar 30, 2016, 09:37:48 »
Onaj ko ima masine i zna da radi,treba da kupi daske i radi ih za sebe..Ja koji to nemam,prosto mi se ne isplati,kada sve saberem..A to da li su skupe,treba pitati one koji po ceo dan stavljaju prste na cirkular..

Van mreže marko stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kololeč
« Odgovor #22 poslato: Novembar 30, 2016, 10:30:20 »
Da se malo ukljucim i kazem nesto.Ja za svoje potrebe sam pravim kosnice,i izadje me po nekoj racunici 20e sa kupljenim ramovima.Lr na tri tela ili Rv na cetri.Uracunat lim,srafovi,lepak,farba na vodenoj bazi,aluminijumska mreza za podnjace,2cm stiropol u krovove mozda sam nesto zaboravio.Ne racunam utrosene vreme i onako nemam posao pa mislim da se isplati sam praviti.A sto se tice rizika pa on postoji i u drugim poslovima,ciste misli i polako.Ovde su kosnice sa av podnjacom 42e pa i vise zavisi od kvaliteta.

• Stari član foruma
« Odgovor #23 poslato: Novembar 30, 2016, 10:48:05 »
Og koje daske Marko, 20e i još sa ramovima, ofarbane?

• Član foruma
« Odgovor #24 poslato: Novembar 30, 2016, 12:02:19 »
Od camove daske kubik je 150e.Ramovi 30komada 9e,lim ajde 1e a nije toliko ,daska 4m dva tela plus 2m tri tela(6e), krov 2e,mreza 1e,i ostalo 6e dodje 25e nije 20 ok.Ja kazem da mene toliko izadje.E sad mozda gresim,ja sam grubo racunao.Kad se uzima vise ramova cena je niza (500+ ) placao po 26centi.

Van mreže milutin peric

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Trsic Srbija Sepak R Srpska
« Odgovor #25 poslato: Novembar 30, 2016, 21:52:53 »
Meni se cini da vam je digitron nesto u kvaru.To moze tako ako za sebe radite.Ali kad zivis od tog rada i dajes garanciju na svoj proizvod onda moras da koristis stolarsku dasku od 300evrica, a ne gradjevinsku ili kraticu od 150 e.
Velika je nesreca kad covek ne zna sta hoce, a prava katastrofa kad ne zna sta moze.

• Član foruma
« Odgovor #26 poslato: Novembar 30, 2016, 22:47:37 »
Ja i jesam napisao da pravim samo za sebe i da ja toliko utrosim u materijal za jednu kosnicu .To sto ste rekli stoji slazem se sa vama,ali kolika bi bila onda realna cena jedne kosnice od stolarske daske?

Van mreže milutin peric

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Trsic Srbija Sepak R Srpska
« Odgovor #27 poslato: Novembar 30, 2016, 23:00:14 »
Realma cena je oko 70 e, ali to nema ko da plati u Srbiji.
Velika je nesreca kad covek ne zna sta hoce, a prava katastrofa kad ne zna sta moze.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #28 poslato: Novembar 30, 2016, 23:49:54 »
Realma cena je oko 70 e, ali to nema ko da plati u Srbiji.
Eeeee, ali zato se društvo iz Slovenije dosetilo, pa nudi AŽ na E-bay za 300+ USD  ;)
Naša žuta braća nude po online kupovina sajtovima opremu po duplo većoj ceni, nego što se ta oprema ovde krčmi...

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #29 poslato: Decembar 01, 2016, 11:48:39 »
300 dolara je baš cifra,al iz iskustva znam da Nemci i td i te kako gledaju na svaki Evro,tako da teško da će se naprodavati po tim cenama.

70 e za Srbiju je jako visoka cena,većina proizvođača kod nas imaju ponudu od 40 do 50 E po gotovoj košnici sa ramovima i koliko sam upoznat nije baš da je navala,ali neke tražnje i prodaje ima po tim cenama,koliko sam upoznat.

Građevinska čamova daska po ceni od 160 E je odličnog kvaliteta,ali kao što sam napomenuo za košnice valja da odstoji na suvom još 6 do 12 meseci,a kada se taj uslov ispuni,nema razlike izmedju stolarske od 300 e i te u kvalitetu.....sem da je ta stolarska spremna za rad odmah,a za građevinsku se mora sačekati....ko ima vremena i prostora za sušenje,što ja imam na svomjoj dedovini na Deli Jovanu,naravno da se duplo više isplati da sačeka malo,a ako je baš žurba,može se i raditi odmah s njom,kada su plići nastavci kao EV ili RV u pitanju,ne bi trebalo da bude većih problema.To pričam o kvalitetu koji sam lično video na stovarištu na Avalskom putu,verovatno na drugim stovarištima ima i sirovijih dasaka,koje se ipak moraju prvo sušiti.