Autor Tema: Сува грађа тј. даске  (Pročitano 31654 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Сува грађа тј. даске
« Odgovor #45 poslato: Decembar 09, 2016, 15:08:15 »
Citat
Ma Slocenci su uvek znali da naprave dobar posao za njih.
Evo i linka:
http://www.ebay.com/itm/Beekeeping-Equipment-National-Slovenian-AZ-beehive-30-frames-3-story-/272445572428?hash=item3f6f05854c:g:JFwAAOSwbsBXnNAH
Auuuuuu, licitacija na ibeju okončana sa "sold"!!! neko je kupio po 353.99 USD. Još četrdesetak komada i opremio je kamion...
Mašala.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #46 poslato: Decembar 09, 2016, 17:24:51 »
E kolege,ja prelomio juče  u BG kupio na stovarištu 12 čamovih dasaka od smrče dužina 3 m,širina 20 cm,2,5 cm debljina,prizmirane,ajde da kažem osrednje suvoće,tj nadam se da kad odleže do kraja marta početka aprila,da će biti ok za rad.CENA 350 dinara po komadu,nije baš jeftino ali nije ni loše s obzirom na kvalitet.Po mojoj kalkulaciji biće 21 RV nastavak,pa da nekako formiram prvih 7 RV košnica na po 3 nastavka,kakve su bile 3 od zadnje 4 godine,deluje mi da je ta zapremina taman bar za kraj gde je moj stacionarni pčelinjak.Ako se snadjem za još malo para,verovatno ću kupiti još koju,nek se nadje u rezervi,zatrebaće.Ramove planiram da kupim,gotove lipove.

Колега Ацо ја сам купио чамову даску на окретници код Орловаче. Купио сам 6 дасака од 4м. Били су љубазни и дозволили су ми да изаберем пар комада.
Гледао сам да буду бар 20 цм ширине. Малтретирао сам их да извлаче са треће палете.
Нису баш идеалне далеко је да су суве а прошаране су чворићима  ;D  Моћи ће надам се да се нешто искомбинује.
Узео сам их да мало вежбам, да за почетак направим кошницу две. Вишак ћу да однесем на плац док се добро не просуше.
Не би да одмах на почетку упропастим материјал од 300 е.

Na isti nacin na koji vi ismevate cenu suve daske ismevaju i vas med.
Nadjite paralelu izmedju necijeg ulozenog vremena i novca i svog koje cenite mnogo vise.
Treba biti realan i odmeren u komentarima ,a ovo je bezobrazno.

Tek onda kada pocnemo postovati jedni druge bice nam bolje.

Nazalost daleko smo od toga.

Na stovaristu u Borci ima prizmirane daske iz Ukrajine.

Kolega Igore,nadam se da ne mislite da sam se ja posmevao bilo kome,to mi zaista nije namera,ni u jednom postu.
Molim vas ako možete da kažete koliko su te prizmirane daske i od kog su materijala,isto čamovina ili neko drugo drvo.

Naime ja sam video negde u nekom oglasu da je navodno kubik suve kanadske topole 120 E.Ne znam da li je to bio oglas tog stovarišta,ili je to neko drugi koji nije dao svoju kontakt adresu.Hvala vam unapred,pozdrav,nemojte mi šta zameriti.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #47 poslato: Decembar 09, 2016, 20:10:07 »
Kolega Vasicu javicu vam nakon sto kupim jos koju,jer nisu imalii puno takvih dasaka,uglavnom se lako nalaze camove daske sirove ali raznih dimenzija,tj raznih sirina,cena 150 do 160 e uglavnom po stovaristima u bg...e sad ovih prizmiranih ima retko i malo,a narocito suvljih.nadam se da razumete,pozzzz

nema potrebe, hvala

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #48 poslato: Decembar 09, 2016, 20:19:32 »
Pa jeste.
Gde je Avala, a gde je Bajina Bašta...

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #49 poslato: Decembar 09, 2016, 20:27:20 »
Logicno, ali za svaki slucaj

Van mreže Бранко Гојковић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Boleč
« Odgovor #50 poslato: Decembar 09, 2016, 20:37:19 »
Поштовани колега Игоре није ми јасно на који начин исмевам цену суве даске ?

Изгледа да је дошло до неке забуне.
Нигде нисам навео да сам купио повољно суву даску.
То што сам ја купио је далеко од суве столарске даске. То је грађевинска даска не баш врхунског квалитета, скоро сирова у најбољем случају полу сува. 
Купио сам је јер никада раније нисам правио кошнице и нисам сигуран како ће изгледати крајни производ.
Ово је материјал за пробну серију.

Јасно ми је да квалитетна сува даска не може да кошта толико. Сушара не ради без струје, плина или неког другог енергента који мора да се потроши да би се осушило дрво а то кошта. Да не спомињем да неко мора да манипулише са тим дрветом. Наравно мора нешто и да заради.

Један столар ми је продао липове даске по 120 е, јер је одустао од прављења рамова, само је за глодала дао 500е.
Ја имам хоби алат у вредности од око 250е.
Ако успем да направим кошнице сигуран сам да неће моћи да се пореде са онима које је направио професионални столар са профи машинама и са квалитетним материјалом. Значи морају да коштају много више и да буду много боље.

Могао сам да купим готове кошнице и вероватно би ми било много једноставније него да јурцам по стовариштима и тражим материјал.
Правим кошнице не да би уштедео него што једноставно  волим да то радим и зато што ми је занимљиво.

Колега Игоре није ми намера да неког или нешто исмевам јер за то немам разлога.
Опростире ако је то тако протумачено.

Што се тиче меда има повољно да се купи. На етикети пише Made in PRC. :)
За сваки случај да појасним скраћеницу PRC " People's Republic of China" да неко не помисли нешто непристојно.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #51 poslato: Decembar 10, 2016, 08:38:13 »
Pa jeste.
Gde je Avala, a gde je Bajina Bašta...

Bilo bi dobro da kolega Milojko nabavi tu dasku i napravi RV, prenese nam iskustva i znanje, do sada su to bile uglavnom kritike... Vidi se da je pcelar sa iskustvom i znanjem.....
I jos kada bi se stvarno predstavio, mnogi bi se  iznenadili, cak mislim, da sam gledao par njegovih predavanja, koja su vise nego  dobra...

Van mreže Igor Ilic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Borca
« Odgovor #52 poslato: Decembar 10, 2016, 14:36:17 »
Daska je camova.
Ukrajinska.
Mislim 180e

Van mreže Dejan Lazic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bela Zemlja - Užice 750mnv
« Odgovor #53 poslato: Decembar 10, 2016, 17:57:24 »
Pozdrav kolegama pčelarskim stolarima :)
Nedavno sam kupio kombinirku. Planiram da tokom zime napravim još i frezer i uređaj za cink spoj pa na proleće ako Bog da izradim i po neku košnicu za sebe  ;)
Naravno, pre nego što sam ušao u ovaj poduhvat dobro sam se raspitao ali i sam preračunao da li se isplati raditi košnice u sopstvenoj režiji.
Cene daske u mom (Užičkom) kraju su sledeće:
1. Colara čamova dužina oko 1m (kratica) 80-100 eura kubik
2. Colara čamova dužina 1.5-2m (kratica) 120 eura kubik
3. Colara daska dužina 3-5m 150-170 eura kubik
Sušenje daske 50 eura po kubiku

Ja sam pre nedelju dana kupio 1.5 kubik daske kratice od dva metra dužine.
Daska je sirova i kao takva složena radi prirodnig sušenja. Kupio sam i vlagomer pa ću pratiti koliko je vremena potrebno da se daska osuši na ispod 10%-12% vlage.
Znam da od jednog kubika bez problema može da se izradi 11-12 komplet LR košnica. Naravno potrebno je značajno ulaganje u opremu i alate ali opet mislim da je računica jasna. Ove godine sam plaćao LR komplet košnicu 47 eura.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #54 poslato: Decembar 10, 2016, 20:40:13 »
Hvala vam puno kolega vrlo korisna info ,mozda cak i navratim cisto radi poredjenja da kupim i par tih dasaka,pozzz.

Van mreže SasaRadovanovic1977

• Stari član foruma
  • 060/323 70 75
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
« Odgovor #55 poslato: Decembar 11, 2016, 13:00:58 »
Dejane ako si zainteresovan prodajem jednu masinu za cinkovanje
pozdrav

Van mreže Dejan Lazic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #56 poslato: Decembar 11, 2016, 20:13:32 »
Gospodine Saša

Koliko sam ja po oglasima stekao utisak u vezi cena mašina za cinkovanje mislim da mi se isplati da je napravim.
Imam motor. Imam ploče. A imam i gde da napravim ostalo  ;)

Ako vam nije teško izbacite neku sliku mašine i cenu ili ovde ili na PP.
Kažem da izbacite ovde jer će možda zanimati i nekoga drugog...

Van mreže Ferluga Jovica

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Pakovraće -Čačak
« Odgovor #57 poslato: Decembar 13, 2016, 15:07:19 »
Dejane ! Tvoj post u vezi cene daske i svega ostaloga je potpuno tačan i izveden pravi račun. To se odnosi na naš kraj , a druga je matematika za BGD. Medjutim ja bi ih pravio i zbog zanimacije da se ubije vreme , pa makar jednu do dve košnice mesečno.

Van mreže Dejan Lazic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #58 poslato: Decembar 13, 2016, 19:59:49 »
Meni je interesantna priča da je kubik daske 300 eura.
Ima i kod nas daske za te pare. Suva i bez čvora. Ali to nije daska od koje se prave košnice. To je daska za nameštaj.
Ja ne znam koje su cene u okolini Beograda. Logično je da su nešto više ali ne verujem da je to 300 eura  :)

Van mreže milutin peric

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Trsic Srbija Sepak R Srpska
« Odgovor #59 poslato: Decembar 13, 2016, 22:14:05 »
Ima Dejane u Loznici jedna pilana gde cpc daska od 4m kosta 380 e.Imas srecu da u tvom kraju daska kosta toliko.Iz jednog kubika ja mogu da uradim deset kosnica.
Velika je nesreca kad covek ne zna sta hoce, a prava katastrofa kad ne zna sta moze.