Autor Tema: Dejan Lazić  (Pročitano 4493 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dejan Lazic

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Bela Zemlja - Užice 750mnv
Dejan Lazić
« poslato: Decembar 10, 2016, 17:38:14 »
Pozdrav kolege pčelari.

Zovem se Dejan Lazić, imam 33 godine, živim i radim u Užicu. Oženjen sam i imam dvoje dece.
Po struci sam diplomirani mašinski inženjer.
Pčelarstvom se bavim dve godine. Svakodnevno se edukujem i prikupljam informacije sa svih strana.
Pčelarim sa LR košnicama. Ove godine sam zazimio 43 društva.
Nedavno sam kupio i kombinirku pa planiram da počnem sa izradom košnica za sopstvene potrebe. Između ostalog i jedan broj RV.

Danas mi je stigla pošiljka Brstivara. Planiram da iz upotrebe izbacim Mitak a za oksalnu ćemo videti.
Nemojte mi zameriti što na prvom postu imam pitanje.  :)
JUče sam razgovarao sa domoćinom foruma i nameravam da prskalicom preprskam Brstivarom po satonošama.
Moja dilema je da li to da radim po hladnom vremenu kada su pčele u klubetu ili po toplijem kakvo će biti sutra kada će verovatno biti izleta pčela.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Dejan Lazić
« Odgovor #1 poslato: Decembar 10, 2016, 18:19:11 »
Dobro došao na forum,
Pozdrav iz Slavonije!
Na Beloj zemlji je i Slobodan Marjanović ako se ne varam?
Što se tiče tvog pitanja, ja to ne bih radio dok malo ne otopli.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2 poslato: Decembar 10, 2016, 19:20:45 »
Dobro dosao...Pozdrav iz Kule.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #3 poslato: Decembar 10, 2016, 19:59:01 »
lepo je videti da se pčelarstvu ne "okreću" samo sede glave. Dobrodošao.

Voja će ti odgovoriti, ali je bio u Novom Sadu na pčelarskom simpozijumu do popodne, pa kad stigne...

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #4 poslato: Decembar 10, 2016, 21:25:32 »
Dobro dosao, podrav iz Preseva.
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #5 poslato: Decembar 10, 2016, 22:17:35 »
Добро дошао колега Дејане.
Што се тиче те прскалице ... да ли си сигуран да се ради о брстивару? да није нозевој у питању?

Поздрав из Мале Моштанице  :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #6 poslato: Decembar 11, 2016, 00:32:45 »
Pozdrav kolege pčelari.

Zovem se Dejan Lazić, imam 33 godine, živim i radim u Užicu. Oženjen sam i imam dvoje dece.
Po struci sam diplomirani mašinski inženjer.
Pčelarstvom se bavim dve godine. Svakodnevno se edukujem i prikupljam informacije sa svih strana.
Pčelarim sa LR košnicama. Ove godine sam zazimio 43 društva.
Nedavno sam kupio i kombinirku pa planiram da počnem sa izradom košnica za sopstvene potrebe. Između ostalog i jedan broj RV.

Danas mi je stigla pošiljka Brstivara. Planiram da iz upotrebe izbacim Mitak a za oksalnu ćemo videti.
Nemojte mi zameriti što na prvom postu imam pitanje.  :)
JUče sam razgovarao sa domoćinom foruma i nameravam da prskalicom preprskam Brstivarom po satonošama.
Moja dilema je da li to da radim po hladnom vremenu kada su pčele u klubetu ili po toplijem kakvo će biti sutra kada će verovatno biti izleta pčela.

Добро нам дошао Дејо!

Радујем се што си одлучио да уведеш и РВ кошнице  на свој пчелињак. О њима сам ти доста рекао у нашем разговору а још много тога имаш да прочиташ овде на форуму како од мене тако и од колега који пчеларе са РВ кошницама. Ипак морам да кажем највише волим да читам упоредне резултате колега пчелара који имају и ЛР, ДБ или неке друге кошнице поред својих РВ кошница..
И данас сам слушао на сајму у Новом Саду искуства од једног нашег колеге пчелара Неше из Новог Сада са липове паше на Фрушкој Гори и великој разлици у приносу меда у његовим РВ кошницама у односу на ЛР које има. Још ми рече а колика би разлика тек била да сам поставио матичну решетку на РВ. рекао ми је да је у овим условима имао око 25 килограма меда кок је од нас сакрио колико је тачно имао у ЛР кошницама. рекао је само да је разлика велика. рекао сам му само да сам ја тако некада имао по 25 кг меда када пчелари са ЛР кошницама нису имали више од 20 кг у истим условима једних кошница поред других. Сложио се са мојим појашњењима и још додатно образлагао двојици својих колега новосадских пчелара који не раде са РВ кошницама о детаљима и стању у РВ кошницама које доводе до тако великих разлика.
Искрено речено изненадио сам се о тако позитивним причама и доживљају РВ кошница као и резултатима од човека који РВ кошницу пре коју годину није доживљавао као неку велику сензацију...
 Мени је јако важно да ови млади пчелари који су мислили и били уверени да мед не доноси кошница чују нешто управо супротно и то од човека који много година ради углавном са ЛР кошницама и који је добар пчелар и познавалац пчеларства.

Што се тиче Брстивара препоручио бих да се третман прскања пчела уради са прскалицом под већим притиском ујутро када је температура изнад 0 степени а идеално би било од 5-8 степени док су пчеле у клубету а изузетно је добро ако у истом дану пчеле после тога имају могућност прочисног излета.
Ако пчеле не би имале услове за прочисни излет онда би најбоље било да се пчеле препрскају концентованим делом Брстивара без уља.

Желим ти пријатан боравак и добро дружење са осталим колегама и пријатељима на форуму.

Поздрав из Новог Милошева...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #7 poslato: Decembar 11, 2016, 09:31:50 »
" Koju sam veliku grešku napravio prilikom pisanja:

"рекао сам му само да сам ја тако некада имао по 25 кг меда када пчелари са ЛР кошницама нису имали више од 20 кг у истим условима једних кошница поред других."

Trebalo je da glasi:  рекао сам му само да сам ја тако некада имао по 25 кг меда када пчелари са ЛР кошницама нису имали више од 10 кг у истим условима једних кошница поред других

Pozdrav dragim prijateljima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #8 poslato: Decembar 11, 2016, 15:50:05 »
Dobro dosao Dejo
Pozdrav iz Sanada

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #9 poslato: Decembar 11, 2016, 20:06:34 »
Kolega Dejane dobro došao na forum.Na dobrom ste mestu da upoznate različita gledišta i iskustva,koja će vam nadam se pomoći u svetu u oblasti pčelarstva,pozdrav,kolega Aca

Van mreže Dejan Lazic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #10 poslato: Decembar 11, 2016, 21:38:27 »
Hvala svima na dobrodošlici

Da Anto Slobodan Marjanović je sa Bele Zemlje. Znam ko je ali ga nažalost lično ne poznajem.  :)

Dragane ja sam do danas znao da se Nozevoj može dati pčelama samo u pogačama i sirupu. Prskalicom sam prskao samo sa jodom u proleće i jesen. Molim vas da navedete kada prskate prskalicom Nozevoj i sa kojom koncentracijom?

Hvala i domaćinu Voji na savetima. Jutros sam preprskao društva Brstivarom. Pčele nisu još izlazile iz košnica ali verujem da kasnije jesu. Napolju je bilo oko 9 stepeni tako da su pčele poprilično raširile klube. Bilo ih je u određenom broju po satonošama. Nadam se da im neće smetati što su neke ditektno preprskane Brstivarom. Podnjače sam sve prethodno očistio pa ćemo videti za koji dan rezultate. Ako Brstivar deluje očekujem da ima opale varoe jer sam poprilično siguran da je ima.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #11 poslato: Decembar 12, 2016, 23:37:25 »
... Da Anto Slobodan Marjanović je sa Bele Zemlje. Znam ko je ali ga nažalost lično ne poznajem.  :)
Dragane ja sam do danas znao da se Nozevoj može dati pčelama samo u pogačama i sirupu. Prskalicom sam prskao samo sa jodom u proleće i jesen. Molim vas da navedete kada prskate prskalicom Nozevoj i sa kojom koncentracijom?

Дејане,
Што се тиче тог твог земљака Слобе, то је један много фин младић. Када га упознаш, пренеси му моје поздраве  :)
А што се тиче прскања, нисам сигуран да је тај јод баш користан, мада не браним  ;)
Што се тиче нозевоја, ако си га набавио од Воје, разблажи га у односу 1/1 са дестилованом водом и прскај тим раствором пчеле. Пчеле можеш прскати и зими, када год пчеле излазе на прочисне летове. Ја користим Нозевој током целе године, често и уместо димилице. Током зиме испрскам пчеле бар 2-3 пута. Нозевој можеш направити и сам, Воја је дао рецепт који имаш на теми о нозевоју.
Поздрав и свако добро  :)

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #12 poslato: Decembar 13, 2016, 10:59:46 »
... Da Anto Slobodan Marjanović je sa Bele Zemlje. Znam ko je ali ga nažalost lično ne poznajem.  :)

Дејане,
Што се тиче тог твог земљака Слобе, то је један много фин младић. Када га упознаш, пренеси му моје поздраве  :)
А што се тиче прскања, нисам сигуран да је тај јод баш користан, мада не браним  ;)
Што се тиче нозевоја, ако си га набавио од Воје, разблажи га у односу 1/1 са дестилованом водом и прскај тим раствором пчеле. Пчеле можеш прскати и зими, када год пчеле излазе на прочисне летове. Ја користим Нозевој током целе године, често и уместо димилице. Током зиме испрскам пчеле бар 2-3 пута. Нозевој можеш направити и сам, Воја је дао рецепт који имаш на теми о нозевоју.
Поздрав и свако добро  :)
(izvinte za momenat...) :D
Mislim da je Voja preporučivao:na jedan litar nozevoja _ 0,5 l destilovane vode.

Van mreže Dejan Lazic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #13 poslato: Decembar 13, 2016, 20:02:37 »
Hvala još jednom na savetima.
Nozevoj sam napravio sam po Vojinom receptu ali mi je promakla informacija da se može koristiti pomoću prskalice.