Pozdrav kolege pčelari.
Zovem se Dejan Lazić, imam 33 godine, živim i radim u Užicu. Oženjen sam i imam dvoje dece.
Po struci sam diplomirani mašinski inženjer.
Pčelarstvom se bavim dve godine. Svakodnevno se edukujem i prikupljam informacije sa svih strana.
Pčelarim sa LR košnicama. Ove godine sam zazimio 43 društva.
Nedavno sam kupio i kombinirku pa planiram da počnem sa izradom košnica za sopstvene potrebe. Između ostalog i jedan broj RV.
Danas mi je stigla pošiljka Brstivara. Planiram da iz upotrebe izbacim Mitak a za oksalnu ćemo videti.
Nemojte mi zameriti što na prvom postu imam pitanje. 
JUče sam razgovarao sa domoćinom foruma i nameravam da prskalicom preprskam Brstivarom po satonošama.
Moja dilema je da li to da radim po hladnom vremenu kada su pčele u klubetu ili po toplijem kakvo će biti sutra kada će verovatno biti izleta pčela.
Добро нам дошао Дејо!
Радујем се што си одлучио да уведеш и РВ кошнице на свој пчелињак. О њима сам ти доста рекао у нашем разговору а још много тога имаш да прочиташ овде на форуму како од мене тако и од колега који пчеларе са РВ кошницама. Ипак морам да кажем највише волим да читам упоредне резултате колега пчелара који имају и ЛР, ДБ или неке друге кошнице поред својих РВ кошница..
И данас сам слушао на сајму у Новом Саду искуства од једног нашег колеге пчелара Неше из Новог Сада са липове паше на Фрушкој Гори и великој разлици у приносу меда у његовим РВ кошницама у односу на ЛР које има. Још ми рече а колика би разлика тек била да сам поставио матичну решетку на РВ. рекао ми је да је у овим условима имао око 25 килограма меда кок је од нас сакрио колико је тачно имао у ЛР кошницама. рекао је само да је разлика велика. рекао сам му само да сам ја тако некада имао по 25 кг меда када пчелари са ЛР кошницама нису имали више од 20 кг у истим условима једних кошница поред других. Сложио се са мојим појашњењима и још додатно образлагао двојици својих колега новосадских пчелара који не раде са РВ кошницама о детаљима и стању у РВ кошницама које доводе до тако великих разлика.
Искрено речено изненадио сам се о тако позитивним причама и доживљају РВ кошница као и резултатима од човека који РВ кошницу пре коју годину није доживљавао као неку велику сензацију...
Мени је јако важно да ови млади пчелари који су мислили и били уверени да мед не доноси кошница чују нешто управо супротно и то од човека који много година ради углавном са ЛР кошницама и који је добар пчелар и познавалац пчеларства.
Што се тиче Брстивара препоручио бих да се третман прскања пчела уради са прскалицом под већим притиском ујутро када је температура изнад 0 степени а идеално би било од 5-8 степени док су пчеле у клубету а изузетно је добро ако у истом дану пчеле после тога имају могућност прочисног излета.
Ако пчеле не би имале услове за прочисни излет онда би најбоље било да се пчеле препрскају концентованим делом Брстивара без уља.
Желим ти пријатан боравак и добро дружење са осталим колегама и пријатељима на форуму.
Поздрав из Новог Милошева...