Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205884 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #345 poslato: Januar 16, 2021, 20:14:34 »
О узроцима разних пчелињих болести по неком мом мишљењу не посвећује се довољно пажње.
Посвећује се пажња, то свакако али је то недовољно. Разна испитивања се врше са једне основе или више сличних основа и онда долазимо до некаквих резултата док би у неким другим условима били и другачији резултати.
У сваком случају са оваквих предавања наших уважених стручњака пуно се тога може научити.
Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #346 poslato: Januar 16, 2021, 21:46:35 »
Штета што нисам имао довољне перформансе да могу да снимам предавања. Имало се шта чути. Мада мислим и да је било доста реклама и самореклама.
Али Професори су показали да се нешто и ради и да се државни новац не баца узалуд. Мада ја и даље наивно мислим да та истраживања ништа не значе ако немају примену у пчеларству.

Прави пример је истраживање примене литијум цитрата против варое. Претпостављам да и то не би истраживали да нису промовисали суплемент или шта већ... Нисам истражио ко га је направио.
Углавном литијум цитрат врши посао и може да се примењује.
Професор Станимировић се држао проверених хемијских препарата.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #347 poslato: Januar 16, 2021, 23:53:29 »
Професор је ипак професор. Има одлична предавања и посвети се предавању да буде разумљиво за пчеларе. Концепт предавања, дијаграми, табеле све се врхунски прикаже и то је за сваку похвалу. Имао сам пре пар година прилику да будем присутан управо на темама које помињеш.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #348 poslato: Januar 17, 2021, 12:54:09 »

Одгледао сам синоћ цело предавање иако је трајало више од три часа. Део предавања доцента др.Уроша Главинића је био одличан и требало би га имати или бар погледати још једном. Ако неко има снимљено ово предавање било би добро да га постави на форум. Поздрав.

Поруком од пре неки дан ,коју  сам напред цитирао , сам позвао да се на форум поставио само део предавања и то онај који је одржао доцент др. Урош Главинић. Мишљења сам да остали део предавања не заслужује поновно преслушавање а ево и зашто :

Предавање уважене проф.др. Јевросиме Стевановић је по својој садржини подобније неком научном скупу или научном округлом столу о теми која је била предмет. По начину излагања и садржини личи на одбрану семинарског рада пред неком комисијом. Као такво оно је добро и ни мало не сумњам у аргументе које је професорка износила. Уосталом као лаик и немам права да судим о веродостојности података која је она износила.
Међутим , са становишта практичног пчеларења ово предавање је чист промашај јер је потпуно неупотребљиво.

Излагање проф.Станимировића је одличан маркетиншки потез и самореклама. Ту и тамо се могло по нешто извући али суштински човек је правио одличну рекламу за себе , своје сараднике и препарате чију је куповину препоручивао. Немам нешто посебно против оваквом приступу али то излагање сам саслушао са великом резервом.

На крају део предавања доцента др.Уроша Главинића ми се допао јер је сажет , јасан , поткрепљен примерима и примерен онима којима је и намењен - пчеларима. Штета је што није било одговора на евентуална питања у вези његове теме. Овај део у трајању око једног часа , по мени , заслужује сваку пажњу и треба га имати уз себе. Остало у " мутно Дунаво ".

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #349 poslato: Januar 17, 2021, 13:37:09 »
I ja imam skoro isto mišljenje...ali nisam smeo da odmah izreknem (da ne ispadnem glup u društvu)... :D

Naime, samo sam poslušao deo izlaganja prof.dr. J. Stevanović i odustao od daljeg slušanja...
Obećavam sebi da ću pronaći kompletan snimak (nadam se da će se negde pojaviti) i požljivo preslušati...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #350 poslato: Januar 17, 2021, 17:35:22 »
Ја бих се задржао на литијум цитрату.
Постоји препарат који се као суплемент даје пчелама и обара вароу. 1600 динара за 10 кошница. Мислим да то ради посао и моје је мишљење да је та концентрација толико мала да не штети пчелама и да не оставља резидуе. Ипак су и то професори испитивали.

Ја бих сада замолио Ненада Туцакова да напише своје мишљење јер мислим да је ушао у материју око литијума. И да је добро обавештен.

Да нам напише и своје мишљење о литијум цитрату али и о литијум хлориду. На Спос форуму је Златко Хорват испитивао литијум хлорид. И тврди да и он обара вароу.

Да ли се сада може наћи литијум цитрат и литијум хлорид у продаји па да правимо сами суплемент или ћемо морати да купујемо професорову специју?

Ето Ненаде, напиши коју... Хвала.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #351 poslato: Januar 18, 2021, 00:15:45 »
Може ли мало више података о том репарату? Колико пута се употребљава, да ли се ставља на трулекс траке или на картоне и колико диго се држи у кошници, колико му је дужина дејства, итд?

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #352 poslato: Januar 18, 2021, 09:22:05 »
Војо, чекамо Ненада да одговори. А после ћу и ја да напишем шта знам.

Данас је Крстовдан. Строги пост. Вечерас се отвара небо и Бог се обраћа оном ко је заслужио и завредио, оном који је достојан и коме Он жели.
Ипак у поноћ после молитве помислите жеље.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #353 poslato: Januar 19, 2021, 11:51:07 »

Бог се јави!

Наравно да се огласио. Синоћ сам дочекао поноћ и помислио жеље.
Јутрос сам на часак провирио да погледам какво је време кад зачух црквена звона. То су звона са цркве Светог Луке на Царини. Није далеко, пар километара ваздушном линијом.
Па ипак сам звона први пут чуо откад је направљена.
Мање саобраћаја и ово оштро хладно време су вероватно узроковали да се звук даље чује. Тако ја то тумачим.
Ди сада сам у то време био на послу па сигурно нисам чуо.

Звоњава је само потврдила моје жеље и дошапнула да сам заборавио да пожелим шлепере меда...  :)

Ваистину се јави!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #354 poslato: Januar 19, 2021, 12:16:55 »
Ваистину се јави!
Из твога пера пре Божије очи.
Дај нам Боже здравља, мира и радости и пуне кошнице багремовог меда.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #355 poslato: Januar 19, 2021, 17:42:33 »

Пошто нема Ненада....
На Спос форуму сам читао у једној теми о иситивању третирања варое са литијум хлоридом. У једну литру сирупа 1:1 се дода 1грам литијум хлорида и сипа се у хранилицу. Три пута се даје да покрије двадесетак дана. Вароа пада као луда.
Немци пробали па одустали јер нема зараде. Тако пишу. Нема литујум хлорида у слободној продаји и то пишу. Можда и има.
Колега из Хрватске је вршио експерименте и веома је задовољан.
Литијум цитрат који се налази у суплементу има три јона или чега већ више (нисам хемичар) исто обара вароу. Тако каже професор.
Ако је литијум цитрат сигуран препарат онда је сигурно и литијум хлорид. За хлорид сам био сумњичав али како је професор испитао цитрат онда сам мало мање сумњичав.
Пишу и да је неки пчелар из Швајцарске користио литијум хлорид и слао мед на испитивање и да је мед исправан.
Мало је времена прошло да би се могло нешто више писати и доносити закључке али мислим да ће се све више употребљавати.

Колика је концетрација 1грам на 1 литру сирупа?

Оно што ми се свиђа је једноставна употреба. Сипаш и не мислиш? И није опасно за употребу за пчелара. А за пчеле? А евентуални резидуи, остаци?

Толико о томе... оставимо ово за наредно време... до тада органске киселине и грађевњак.
« Poslednja izmena: Januar 19, 2021, 18:05:07 od strane Zoran Vučković »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #356 poslato: Januar 19, 2021, 18:15:53 »
Лепо звучи... 😁
Сад сам се сетио да сам рецептуру и још доста тога  записао у неку свеску а ко ће то наћи, треба доста времена..

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #357 poslato: Januar 20, 2021, 21:45:12 »
Beogradsko udruženje pčelara:

U četvrtak 21.01. u 19h predavanje će održati Momčilo M. Milojević na temu Proizvodnja matične mleči i uticaja pojedinačnih faktora na poboljšani prijem larvi i pojačano lučenje mleči.
https://forms.gle/iocU7T9CEFGx2AHw7

Ова адреса вас води до гугл странице за пријављивање преко гугл имејл налога и кратке регистрације где ћете написати име и презиме и имејл адресу на коју ће вам стићи линк ка зум онлајн састанку. На тај линк клинете у 19Ч да бисте приступили предавању. Наравно морате се пријавити и на зум апликацију.

За претходно предавање БУП није имао одобрење да га сними и постави на јутјуб канал.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #358 poslato: Januar 20, 2021, 22:10:49 »
Најава - Дебатни клуб 21. 01. 2021 у 18:00 ---> Гости: Ратко Павловић и Милета Марковић

О матицама....

https://youtu.be/QR0Mt6l8Ulo

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #359 poslato: Januar 21, 2021, 17:04:53 »
Па добро...
Неком је интересантно ово, неком оно.
Каже лепо Матија Бећковић, оном ко мало зна њему свако и Бог може бити.
😁😁😁

Три века испред света...