Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205853 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #600 poslato: Februar 08, 2023, 00:15:15 »

Дуго времена је било топло време и у касну јесен и до пред почетак календарске нове годене.
И то је направило проблем. Пчеле нису мировале.
Када сам радио оксалну стање ми се чинило много боље него кад сам додавао погачу пред Божић. После тога ни сам нисам сигуран како ће бити.
Ипак, остаје нам да се надамо добром исходу.

Важно је после... да се мало одмори, отресе прашина па да се настави даље још јаче и преданије.
Биће добро Зоко. Мислим да је добро што је овако захладнело. Није то толико много хладно али је управо довоно да се расхлади мед и унутрашњост кошница и да пчеле не покрећу или да престану са леглом, тамо где су га покренуле..
Само нека остане овако до краја месеца и биће све у реду.
Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #601 poslato: Februar 16, 2023, 10:08:05 »
Наравно да ће да буде добро... онако како и треба да буде. Како посејеш тако и пожњеш. Наши стари су нам оставили ''упутства за употребу'' преко народних умотворина. Само треба слушати ако се има од кога.

Мени је ово четврта година пчеларења и она је према неким истраживањима критична. У смислу да се пчелари почетници разочарају. Зато због тога а и иначе немам нека превелика очекивања. Ове године сам планирао, ако се неке коцкице сложе да више времена проведем у природи па ћу смањити узнемиравање пчела. Ипак увек волим да напишем да правим планове да ми се Бог смеје. Ја планирам али Бог одлучује шта је добро за мене.

Јуче сам провео један леп дан на колиби. Сунчано време, мало рада а мало уживања. Пчеле су излазиле али не масовно. И нисам видео да су доносиле полен али их је било на местима с којег сакупљају воду.
Ово мало топлих периода у данима ће бити довољно да се пчеле реорганизују и препакују храну тамо где им је потребно.

Временске прогнозе кажу да ће следећих дана бити изнад нуле са топлим сунчаним периодима али се све то може променити. Можда је то на кратак рок добро за пчеле али ако воће крене пре времена и пчеле ће патити ако воће измрзне и продужи се хладан период до маја месеца.
Ипак да се надамо да тако неће бити.

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #602 poslato: Februar 17, 2023, 17:17:04 »

Данас сасвим другачија слика на пчелињаку. Топло време измамило је пчеле које су масовно излазиле из свих кошница. Данас, за разлику од јуче, многе од њих су се враћале са жутим и црвенкастим поленом.

Оно што није добро је што је кајсија почела да ''пупи''. Изгледа да се ове године нећемо најести кајсија.

Оно што је добро је што је мој верни пас чувар направио симбиозу са пчелама па ем што их чува ем елиминише предаторе у близини....  ;)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #603 poslato: Februar 18, 2023, 21:21:39 »
Данас гледам неке мање мигавце које сам посадио да их "школујем" за калемљење па сам их заборавио и тако расту док не засметају. Прошле године су имали прве цветове. А сада тек почиње да им се назиру беле латице. Нисам гледао одрасла стабла како је код њих али ово стварно није добро.
Пратићемо, па ћемо видети.

Иначе, данас сам калемио неке шљиве на изданке испод већих стабала. Сигуран сам да сам поранио али било је лепо време, а нисам хтео да радим ништа друго.
Ако Бог да да се то омлади онда ће бити добро. У супротном поновићемо кад буду Младенци.

Пчеле данас веома активне, улазе, излазе, младе пчеле обигравају испред кошница.
Уносе полен са леске и мртве коприве. Пресађивао сам неке ранке на школовање поред оних мигаваца и док сам риљао ашовом једна пчела ме умало није убола у главу. А само пар минута пре тога сам стајао баш дуго времена испред кошница и пратио шта раде. Очигледно да им та обрада земље смета.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #604 poslato: Februar 19, 2023, 12:32:41 »
Мало им квариш и рушиш путоказе Зоко. Остављају своје феромоне на разним местима испред кошница па им риљање земље уништава постављене путоказе за правце кретања.

Поздрав драгим пријатељима...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #605 poslato: Februar 19, 2023, 12:57:17 »
Zoki, mislio sam, šta ti je to "migavac"? (nisam čuo taj naziv)
Onda pročitam: "Kad je mlad, zelen plod, pa kad ge zagrizeš - MORAŠ DA MIGNEŠ..."  :D :D :D
Dobra fora!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #606 poslato: Februar 19, 2023, 14:24:45 »
Па да, тако се зове у мом крају џанарика - мигавац. Ја кад сам први пут чуо џанарика мислио сам како да набавим ту подлогу за калемљење. Кад оно колико хоћеш у околини. Иначе изузетно занимљива биљка. Свака биљка која настане из семена је посебан клон који се тешко прилагођава другачијем микроокружењу.
Зато, према мојем размишљању, и не успевају кајсије произведене из околине Крушевца где су врсни калемари и калемарска производња. Мислим да они користе своје клонове подлоге које се тешко прилагођавају микролокацији засада и онда кајсије почињу да се суше после неког времена. Мада има и другачијих примера.
Када је кајсији подлога белошљива постоји огромна разлика.
Мени је кајсија тиха патња... Зато сам и толико ушао у проблематику а на крају одлутао у "агро-мета-физику", мислећи да ћу филозофијом да дођем до плодова.
Закључак је да ако буде мраза неће бити кајсија и обрнуто... :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #607 poslato: Februar 20, 2023, 10:09:07 »
И ја сам се питао шта ли је мигавац али сам мислио да је то нека ко зна каква биљка које нема у овом мом крају у Банату.  :D

Џанарика има изузетно квалитетан нектар и полен и веома је важна за наше пчелице. На пчелињаку где сам зимовао последњих ваљда 8 година испод Цера још током прве године почела је била са цветањем у фебруару па две године у марту па опет у фебруару па у марту и ево сада трећа година за редом да почиње у фебруару. Прекључе сам убрао прве цветиће.

Када тако почне да цвета у фебруару онда обично у марту наиђе захлађење и цветање појединих стабала траје до краја марта, док на другом пчелињаку овде у Банату на северу тек креће крајем марта или почетком априла.  :D

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #608 poslato: Februar 21, 2023, 12:45:10 »
И ја сам се питао шта ли је мигавац али сам мислио да је то нека ко зна каква биљка које нема у овом мом крају у Банату.  :D

Џанарика има изузетно квалитетан нектар и полен и веома је важна за наше пчелице. На пчелињаку где сам зимовао последњих ваљда 8 година испод Цера још током прве године почела је била са цветањем у фебруару па две године у марту па опет у фебруару па у марту и ево сада трећа година за редом да почиње у фебруару. Прекључе сам убрао прве цветиће.

Када тако почне да цвета у фебруару онда обично у марту наиђе захлађење и цветање појединих стабала траје до краја марта, док на другом пчелињаку овде у Банату на северу тек креће крајем марта или почетком априла.  :D

Тако је мигавац је домаће име за џанарику. А што се тиче назива ја пишем за себе и то онако како знам и умем (а мислим да умем). И пишем ћирилицом (а некад нисам) јер сам схватио да тако поштујем претке и потомке. И пишем због прадеда Животе што је Велики рат завршио тако што је добио тифус па му је вид ослабио толико да је могао само да разазнаје светло и који ми је толико пута говорио да чувам очи. И због прадеда Чедомира који је преко Албаније завршио у заробљеништву ал' њега нисам дочекао. И због свих који ће ово некада да прочитају и да барем нешто науче.

Тако да је за мене мигавац управо то - мигавац а никако показивач правца. Мада та биљка уме да буде веома добар показивач... одакле су нам опанци и гуњеви... шта са главе скидамо кад се прекрстимо па у цркву уђемо, да ли гајимо лука или празилука и где их гајимо... дал у градини или се с њима шепуримо ко пауни по варошима... Мигавац је увек ту, истрајан а тих, увек роди и увек можеш да рачунаш на њега... полако али сигурно се враћа на велика врата јер увек има рода... и шири се полако али истрајно... тамо где су се њиве испостиле од новотарија и трактора и хемије... надире мигавац... кад је зелен онда кисни... не да се лако... указује на стрпљење... кад сазри плодови су слатки... има неку снагу... може и у ракију а има и руску верзију која такође осваја... :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #609 poslato: Februar 23, 2023, 08:45:09 »

На мигавцу су цветови кренули да ''бубре''. Исто је и на старим и на младим стаблима.
На једној раној кајсији се појавио један цвет који се отворио. Неколико у фази ''белих балона''. Остали у фази ''розе балона''. Интересантно је да ране сорте отварају цветове касније а касније сорте цветају раније од раних.
И бадем је кренуо да бубри пупољке.
Надам се да ће захлађење ускоро али да буде хладно таман толико да успори вегетацију а да не оштети пупољке.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #610 poslato: Mart 06, 2023, 08:12:15 »

Пчеле у најсунчанијем делу дана актвине и уносе полен. Ипак иако је сунчано не значи и да је топло. Скоро да су однеле целу погачу. На понеким мигавцима се отворио понеки цвет и на једној раној кајсији.
Сад нисам сигуран да ли да додајем нову погачу или да сачекам да почну да уносе нектар из природе.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #611 poslato: Mart 07, 2023, 22:29:42 »

Пчеле у најсунчанијем делу дана актвине и уносе полен. Ипак иако је сунчано не значи и да је топло. Скоро да су однеле целу погачу. На понеким мигавцима се отворио понеки цвет и на једној раној кајсији.
Сад нисам сигуран да ли да додајем нову погачу или да сачекам да почну да уносе нектар из природе.

Зоко пријатељу, ништа нећеш изгубити ако им не додаш ниједну погачу више.
Прво легло након оног фебруарског захлађења пчеле би требале одгајати млечом произведеним на меду који имају у залихама, као и уз помоћ унетог полена па ако има и нектара из природе. 
И код мене ће џанарика да крене за који дан.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #612 poslato: Mart 07, 2023, 23:57:47 »

Хвала Војо што се интересујеш и саветујеш. И сам не волим  погаче али увек ме обузме страх па их ставим.
Не могу да ускладим слободно време јер радим преко недеље а за следећи викенд биће кишовито. Прошли викенд је било прохладно да би се отварале кошнице.
Зато и бринем. Бринем и што су овако однеле ту погачу јер су прошлих година помало односиле.
Углавном биће како Бог одлучи зато не би требало да бринем. Али ипак бринем :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #613 poslato: Mart 12, 2023, 14:25:18 »
Данас био на кратко до колибе. Сунчано али прохладно време. Тек понека пчела излази из и улази у кошнице. Мигавац је почео да цвета. Понеко дрво скроз у цвету а понеко тек неки отворени цвет.
Бадем је такође почео да отвара цветове. Мртва коприва се расцветала као и још неке биљке.
У току следеће недеље ако буде неки топлији дан требало би да отворим кошнице.

Понеки калем који сам калемио напољу показује знаке живота. Овим који су унутра нисам задовољан. Оним специјални калемима ће период калусирања истећи следеће недеље па ће тек тада бити познато какав је исход. Али ту је сваки успех благослов.

Јуче сам успешно истрчао оријентиринг трка 5.2км и испуниио први циљ за ову годину. По кишном и ветровитом времену и по блатњавом и мочварном терену победио сам себе и своје млитавости и малодушности.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #614 poslato: Mart 12, 2023, 14:53:34 »
Данас био на кратко до колибе. Сунчано али прохладно време. Тек понека пчела излази из и улази у кошнице. Мигавац је почео да цвета. Понеко дрво скроз у цвету а понеко тек неки отворени цвет.
Бадем је такође почео да отвара цветове. Мртва коприва се расцветала као и још неке биљке.
У току следеће недеље ако буде неки топлији дан требало би да отворим кошнице.

Понеки калем који сам калемио напољу показује знаке живота. Овим који су унутра нисам задовољан. Оним специјални калемима ће период калусирања истећи следеће недеље па ће тек тада бити познато какав је исход. Али ту је сваки успех благослов.

Јуче сам успешно истрчао оријентиринг трка 5.2км и испуниио први циљ за ову годину. По кишном и ветровитом времену и по блатњавом и мочварном терену победио сам себе и своје млитавости и малодушности.

Zorane, čestitam, divim se, zavidim... :)