Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205805 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #735 poslato: Jun 24, 2024, 09:19:35 »

Јуче сам поставио мрежице на сатоноше кошница и покушаћу да сакупим прополис.
Први пут то радим са мрежицама па ћемо видети да ли ћу имати успеха.
Сакупио сам већ неку количину струганог прополиса нешто скидајући са сатоноша испод најлона а нешто и са самих рамова.
Јавићу да ли сам имао успеха.

Иначе много пчела, браде свуда, има и нешто меда... Једна ЕВ има два наставка меда који би могао да се одузме. Ова друга ЕВ има мало меда. У РВ кошницама има меда довољно а понегде би могло и да се узме. Углавном чекам август па ако нешто преостане врцам на Преображење Господње.

Од три роја која сам направио један није успео. Један сам већ спустио у основно друштво да заменим матицу ако то пчеле дозволе. А један, у оплодњаку, нисам стигао да погледам.

Рано направљен рој сада друштво је било конфигурацији РВ+ЕВ. Нисам га одавно гледао само сам, још одавно, одрадио третман мрављом киселином кад и код свих осталих. Јуче гледам ЕВ наставак пун меда без матичне решетке. Поставим матичну и додам још један ЕВ наставак.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #736 poslato: Jun 24, 2024, 09:34:15 »

Е сада једна интересантна ствар...

У комшилуку је ове године поново процветало младо дрво керлеутерије. Из прошлогодишњих ''лампиона'', плодова тог дрвета сам скупио двадесетак семенки.
Семенке сам разлупао и извукао семе. Семе сам наклијао руском методом наклијавања у влажном папиру.
И сада имам мале биљке керлеутерије... које не пуштају корен некого расту још увек без коренчића.
Веома интересантно.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #737 poslato: Jun 24, 2024, 09:38:31 »

Добро је све то Зоки. Свакога дана у сваком погледу све више напредујеш. Баш као на филму.
Што се тиче врцања ја не бих чекао Преображење. Мислим да је боље да им свремена на време ( нпр. на сваких 15 дана ) одузимаш рамове са затвореним медом , изврцаш и вратиш им на чишћење. И сам кажеш да имаш један ЕВ наставак пун меда и да си додао и други наставак. Чему онда чекање. Врцај то што има у више наврата по мању количину. Накупиће се довољно зар не ?

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #738 poslato: Jun 24, 2024, 11:38:13 »
Dobro je ovo što ti Goran savetuje...
Ja sam se malo ulenjio, pa mi je lekše da oduzimam med pomoću bežalice; ceo nastavak(polunastavak) - odmah.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #739 poslato: Jul 05, 2024, 09:22:25 »

Сваке године све више и више цветова еводије.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #740 poslato: Jul 05, 2024, 09:53:55 »

Лепо Зоки. Сваки труд се исплати.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #741 poslato: Jul 07, 2024, 22:22:22 »
И моје би требале да почну са цветањем следеће године. Пре неколико година морао сам да посечем стабло еводије јер је било близу стуба за струју и близу стуба за кабловску телевизију.
Сада три њене ћерке расту на неколико метара даље. Ове године су доста порасле али још нису 
 процветале.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #742 poslato: Jul 08, 2024, 09:57:33 »

Само сам заборавио да напишем да ми је саднице еводије поклонио Душан Лазић.

А јуче смо нашли мало времена за опуштање.

"Шаран, штука, лињак, сом биће чорба као гром..."

Комбинација начина спремања рибље и аласке чорбе...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #743 poslato: Jul 08, 2024, 11:07:24 »
Zoki, baš me raduje - zbog evodije...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #744 poslato: Jul 08, 2024, 12:17:51 »

Ко је био мајстор за чорбу ?

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #745 poslato: Jul 09, 2024, 09:35:49 »

Ко је био мајстор за чорбу ?

Заједнички пројекат... Ове године смо је правили два дана. Првог дана смо направили такозвани темељац од рибе и темељац од поврћа а другог дана смо све то сјединили.... зато сам и написао да је то комбинација неколико рецепата и врсте спремања чорбе.

Док сам био момак умео сам да се осмелим да направим чорбу али супруга је прави и први мајстор. Ипак преузимам одговорност за  фина подешавања и завршну реч.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #746 poslato: Jul 09, 2024, 14:02:41 »
Ех што нисмо мало ближе па да испробамо те специјалитете. Поздрав.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #747 poslato: Avgust 06, 2024, 19:27:07 »
После дуго времена сам решио да направим декристализатор. Пре свега бих се захвалио Душану Лазићу на саветима, подршци и његовим фотографијама... Без њега бих ово направио далеко спорије.

Избегавао сам да продајем само течни мед али купци, поготово нови, нису и тешко прихватају да је мед кристализиран. И кад ми кажу ушећерен мени се подигне коса на глави.... И не вреди да им објашњавам...
Али понеки и прихвати...

Углавном, имао сам једну машину за судове која се покварила и неким чудом је избегла да се нађе у отпаду па сам њу искористио за овај подухват.
Купио сам преко купујем продајем апликације дигитални термостат аутомат са сондом који може да се подешава. Наместио доњу температуру на 28 а горњу на 35 степени.
Термостат сам учврстио на плочу машине а кабал сонде и каблове за сијалице сам провукао кроз рупу коју сам направио у цеви за напајање водом.
Температурна сонда ми за сада "виси" у ваздуху а можда би трбало да мери директно температуру меда у тегли. То још треба да разрадим.
Температуру унутар грејаног простора дају две сијалице од 60 вати.
Видећемо да ли ће да то функционише.

Ево пар фотографија....

Иначе, прошле недеље сам продао петнаест тегли меда и отворио још један круг купаца. Остало ми је још двадесетак тегли углавном кристализираног меда па ћу један део да "отопим". И ако Бог да да има вишка узећу да извцам мало на празник Преображења Господњег.
Они који су пробали тај прошлогодишњи лековити мед су се одушевили укусом и мирисом и квалитетом тог меда. А надам се да ће им и за здравље помоћи.

А следећи викенд планирам да скинем мрежице са прополисом.

Све више купаца ми тражи прополис капи и нисам сигуран да ли да кренем у тај посао. Имам већ једну количину струганог порополиса за можда две количине препарата и биће сигурно још најмање једна количина са мрежица.

Има посла ко хоће да ради... :)
« Poslednja izmena: Avgust 06, 2024, 19:57:33 od strane Zoran Vučković »

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #748 poslato: Avgust 07, 2024, 09:37:50 »

Тачно тако има посла ко хоће да ради.
Свакога дана у сваком погледу све више напредујеш.
Честитам.

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #749 poslato: Avgust 12, 2024, 12:25:23 »
Zoki, kako protiče dekristalizacija?