После дуго времена сам решио да направим декристализатор. Пре свега бих се захвалио Душану Лазићу на саветима, подршци и његовим фотографијама... Без њега бих ово направио далеко спорије.
Избегавао сам да продајем само течни мед али купци, поготово нови, нису и тешко прихватају да је мед кристализиран. И кад ми кажу ушећерен мени се подигне коса на глави.... И не вреди да им објашњавам...
Али понеки и прихвати...
Углавном, имао сам једну машину за судове која се покварила и неким чудом је избегла да се нађе у отпаду па сам њу искористио за овај подухват.
Купио сам преко купујем продајем апликације дигитални термостат аутомат са сондом који може да се подешава. Наместио доњу температуру на 28 а горњу на 35 степени.
Термостат сам учврстио на плочу машине а кабал сонде и каблове за сијалице сам провукао кроз рупу коју сам направио у цеви за напајање водом.
Температурна сонда ми за сада "виси" у ваздуху а можда би трбало да мери директно температуру меда у тегли. То још треба да разрадим.
Температуру унутар грејаног простора дају две сијалице од 60 вати.
Видећемо да ли ће да то функционише.
Ево пар фотографија....

Иначе, прошле недеље сам продао петнаест тегли меда и отворио још један круг купаца. Остало ми је још двадесетак тегли углавном кристализираног меда па ћу један део да "отопим". И ако Бог да да има вишка узећу да извцам мало на празник Преображења Господњег.
Они који су пробали тај прошлогодишњи лековити мед су се одушевили укусом и мирисом и квалитетом тог меда. А надам се да ће им и за здравље помоћи.
А следећи викенд планирам да скинем мрежице са прополисом.
Све више купаца ми тражи прополис капи и нисам сигуран да ли да кренем у тај посао. Имам већ једну количину струганог порополиса за можда две количине препарата и биће сигурно још најмање једна количина са мрежица.
Има посла ко хоће да ради...