Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205873 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #765 poslato: Oktobar 19, 2024, 15:43:34 »
Одлично Зоко, прави приказ неконтролисаног дешавања у природи.
Астер, јоргован и трешња у истом периоду, цветају у октобру.
Шта рећи.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #766 poslato: Novembar 12, 2024, 13:33:25 »

Мислио сам да сам писао нешто кад оно већ скоро месец дана нема порука.
Искористио сам последње трзајеве лепог времена да урадим завршне ствари на пчелињаку. У суботу сам склонио поклопце са мрављом киселином и поставио најлоне на сатоноше. Стиропор сам ставио у батине прстенове и све то опет у најлон па на најлон. И тако постављено чека оксалну киселину.
Видећемо шта ће да ме дочека.
Али у суботу је то био само један од послова које сам урадио.

Субота:

Око девет сати сам још по магли кренуо пут Младеновца до расадника да бих купио саднице крушака.
Ишао сам преко околних села Водањ, Мало Орашје, Дубона... па до расадника.
Магла, прилично јака али дозвољава да се вози а нисам хтео ни смео аутопутем.
Сам сам у ауту и мисли ми преврћу по буџацима сећања и покушавају да открију све оно што сам годинама гурао под тепих. Што само кад си сам и кад те нешто ''чачне'' крене да извире и помаља се а ти се плашиш и стрепиш шта ће то и на шта да изађе.

Возим а срце ми се цепа на пола. Душа ми и пева и плаче. На највишљим тачкама пута сунце пробија и дословно се бори са маглом. Магла као облак преврће преко пута час с једне час са друге стране. Неда се, ''жилави'' и хоће да обузме, да остане, да је светлост не потера и отера.

На највишим превојима је сунце освојило и чкиљи по воћњацима, по јаругама испод брдашаца, допире до багремара, бори се да брда добију лепоту а не само обрисе... тек где год пукне линија и назре се лепота Шумадије окупана јесењим златним бојама и нијансама села.
Мени душа заигра и одмах се сетим оне плаховите среће кад сам се аутобусом од Крагујевца до Паланке враћао са Хиландара а октобарско сунце ми је представило шумадиска села и брда и обронке и како сам чудно изгледао тим сапутницима кад ми се осмех није скидао са лица гледајући ту лепоту. Препорођена душа...

Па онда, даље, обузме магла, заокрене пут, заклони брдо или облак, наиђе доља врати се проклетиња и унесе зебњу и стрепњу... Тада се повлачим у себе, претурам по мислима... са колико сам њих кренуо, какве су биле, што су се промениле. Одакле сад баш такве и колико ћу успут да их покупим и како да их се отресем...

Пребирам и по мислима и по новчанику... колико ћу успети да купим, да посадим... оћу ли наћи на дивљој подлози иако су ми јуче потврдили да има, комбинујем, правим распоред, сакупљам их на скупове, групишем, три четири ове на једну ову да би се опрашиле... да она тамо није много далеко...

Наиђе сунце а моје крушке већ родиле и стављене у буриће као кљук и чекају казан и већ видим како ракија цури низ лулу кад, мало даље, низ пут, обухвати магла и већ видим сушу и како без вајде вучем канте са водом ко ове године и како зец грицка кору са младог стабла и како ми локлни сељаци прелазе трактором преко садница и како...

Наиђе Дубона и сетим се пропасти и видим црнину исред очију, видим насликану децу на једном зиду и онда ми се јави новосадска железничка станица и видим како ми ћерка седи испод надстрешнице само седам дана раније... и сломим се ко сува баштенска трска (што рече покојни панонски морнар)...

А онда се тргем, молим се у себи, мрмљам свашта понешто и кажем Христос Воскресе... и кренем даље да се састављам и да слажем коцке самога себе јер малодушан нисам никоме од користи... И слабост хоћу да претворим у јакост и тугу да претворим у радост и страх и бес да претворим у наду, у веру...
љубав претварам у молитву а молитву каква год да је опрезно склапам јер шта ако претерам...
Хвала ти Господе што ми на слабашна леђа бацаш само онолико колико могу да поднесем... Помилуј мене грешнога...

Утом ће Младеновац и проналазим расадник. Људи чекају пуни наде баш као и ја. Да то дрво крене нови живот и буде корисно. Дођем на ред и одабирам шта ми треба и при крају се сетим и питам да ли има саднице друге класе. Има за трећину јефтиније што значи више садница... Одмах се извињавам и нестрпљиво пожурујем радника да одемо да видимо те саднице. Јесу мање али на крају их има више. Одаберем и више него што сам хтео и што сам ископао рупа.
Спакујем саднице у ауто и опет ме обузме сада већ нестрпљење да стигнем на време, да не окасним и да ме не ухвати мрак јер много посла има.
Окренем ауто путем и на путу до воћњака само свратим да купим мрежице за фасаду да бих направио заштиту од зечева.

Завршим пчеле и онда се бацим на воћке.

Серијски радим... сипам у сваку садну јаму кашичицу хидрогела па онда по две шаке пелетираног стајског ђубрива па онда четврт џака од 20 литара глистењака па онда прођем мотиком да то промешам.
Пред сваком се рупом поклоним, клекнем и посадим садницу... и тако двадесетак пута...

Скоро ће и мрак... завршим све, покупим алатке затворим кокошке и нахраним пулинку Бебу која ми је све време ''помагала''... остатак садница које сам планирао за у башту заровим међу саднице купина и полијем водом.

Стигнем кући сав сломљен... али онда узмем и изрежем мрежицу, исецкам ''паљену'' жицу и направим двадесетак заштита за воћке.
За недељу пада одлука да посетимо ћерку.

Недеља:

Ујутру цупкам да прође магла јер посао нисам завшио... Одлазим и свакој посађеној садници додајем литру и мало више воде. Прогноза је казивала да ће у уторак бити кише па је то промењено. Углавном додао сам мало влаге да се не осуши корен. Поставио на сваку садницу мрежицу са надом да проклетиња неће да се дигне на задње ноге и да свуче мрежцу и да изгрицка садницу...

Идемо у Нови Сад и ту се опет сломим у ходу, на ногама седећи на фотељи мале студентске гарсоњере... само што морам да глумим камено срце и челичну душу... Безобразно откидам од те светлости, од тог стремљења од те посвећености од свих тих надања и зебње... певам на сав глас и дерем се у себи јер сам срећан, изашао бих да вичем по тим улицама... лечим се поносом и љутим се на себе јер се сетим свих оних недостајања и ограничења... тешим се да сам клесао и ковао онако како сам знао... убеђујем да није време... да је циљ важан... да сам сам дао младост и снагу беспотребно и бесповратно... да моја генерација треба да прихвати да је имала историјску шансу да уреди државу како треба... сетим се Корена, сетим се књиге Време зла и Вукашина Катића и његове дилеме...
Свађам се са самим собом и против себе... непомично и безговорно...

Возимо се назад, ћутим, гутам кнедлу целим путем...

Понедељак:

Устајем сломљен јер ме је стигла упала мишића од суботе, корачам тешко и покрети су ми успорени и болни... Напољу је хладно и види се да је јесен стигла онаква какву је памтим из дугачких килавих и суморних дана детињства...

Сетих се да имам посао. Убацим колица у ауто и правац Дунав. Ископам рупе за престале саднице убацих мало ђубрива и мало глистењака и посадим крушке што ће да стижу у јулу. Сваку садницу залијем са по кантом воде.
У плану је да и саднице у воћњаку залијем. Натоварим четири канте на колица и штрафта од око 180 метара. Креће киша. Кажем и Бог залива и помаже ми... па ћемо заједно... После прве туре сам већ био наквашен.
Нађем пелерину и наставим... на трен промичу веома ретке пахуље... И тако још четири пута... Што ми је више било хладно то сам јаче запињао... што сам више био мокар то сам већу жељу имао... што сам више малаксавао то сам спорије гурао... али сам изгурао...

Седим тако увече, загрејан, пијем чај од ђумбира са лимуном и медом и прополисом... мислим се... шта год ми је у овој представи која се зове живот понуђено да играм добро је да имам некога да ми асистира, да ме води и гура са странпутица... размишљам да би неки све дали да могу овако... да на тренутак све то осете... можда су и у праву кад кажу да је туђа срећа много већа... али је туђа... твоја је само твоја и таква ти је дата...
Такав ти је Крст додељен и у здрављу и у тешкоћи да га носиш. И кад је добро и кад није. А увек је добро.

И као што сам и написао...
Хвала ти Господе што ми на слабашна леђа бацаш само онолико колико могу да поднесем... Помилуј мене грешнога...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #767 poslato: Novembar 12, 2024, 14:45:58 »

Не дај се Зоки. Леђа су довољно широка и јака да понесу и поднесу све што ти је живот натоварио. А што се твог писања тиче капа доле. Ни Добрица се не би застидео твоје реченице - кратке , јасне и језгровите. Свака част.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #768 poslato: Novembar 12, 2024, 16:19:58 »
Uživao sam...
Hvala.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #769 poslato: Novembar 12, 2024, 20:51:32 »
Uživao sam...
Hvala.
Такође.
Хвала ти Зоки што си са нама.
Прелепо...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #770 poslato: Novembar 13, 2024, 14:08:16 »

Копија поруке са Гооранове теме... па нек ћути и овде...

Ево и ја да додам кад већ редовно читам ову Горанову тему... моје буренце има славину кроз коју тече мед у тегле. Када напуним теглу затворим славину и одмах подметнем другу и тако редом... буде прилично уредно*.
Из центрифуге мед одлази у пластичне канте кроз два цедила које задржавају крупније делове воска.
А када мед сипам у буренце он пролази кроз цедило које сам купио од фирме из Вршца. Задржава све оно што цедиљка пропусти.

Мед у буренцету држим пар дана да ситне честице воска испливају на површину. Буде као беличасти танак слој мада је тај слој занемарљиве дебљине.
Такође мислим и да се мед прилично сталожи па гушћи буде на дну бурета. Такав гушћи мед иде у тегле за продају а себи остављам тек три четири последње тегле.

*Наравно да увек понешто заврши на рукама па перем руке сваки час.
А ако заврши на тепиху... е онда... зна се шта следи :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #771 poslato: Novembar 15, 2024, 16:38:14 »
Колико је коштала ова тканена цедиљка Зоране?
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #772 poslato: Novembar 18, 2024, 09:05:04 »
Војо, кликни на линк који води до продавнице па ћеш видети цену. Ово је у ствари као нека врећа са закачкама а ја сам буренце додатним канапима са спољне стране прилагодио да могу да закачим цедиљку. 

кликни овде

Јуче сам мало био вредан па сам посетио колибу у најтоплијем делу дана. Бацио поглед на кошнице и видео да понека пчела излази а да стража уредно дежура.

Писао сам раније да сам произвео саднице лаванде из резница. Успешно сам их сачувао током летњих дана до сада па сам решио да их засадим на стално место.

Успут сам пресадио пар изданака старе сорте шљиве али нисам сигуран да ли је Ранка или Моравка. Ја сам је добио као шљива Ранка али мислим да се у мом крају одржао и прилагодио и боље успева клон који се зове Моравка а неки је зову и Бугарка.
Углавном за ту шљиву имам места а кад га немам увек га пронађем јер мислим да је размножим што више. Биће добре ракије од ње кад дође време.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #773 poslato: Novembar 18, 2024, 09:23:33 »
Хвала Зоко. Пише да је 490 динара.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #774 poslato: Novembar 18, 2024, 16:42:15 »
Kad porastem, ja ću biti kao Zoki...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #775 poslato: Novembar 25, 2024, 11:39:36 »

Хвала Душане, али прво мораш да имаш једног Силвана да ти помаже у свакодневној борби као што ја имам Бебу :).

Војвођански овчарски пас - пулин.

Изузетно веран и радан пас. Код мене се показала тако што построји кокошке да не иду тамо-амо.

Кад одем на Дунав другујемо а кад нисам тамо чува колибу.

Помаже у свему а највише да ми прави друштво кад нешто радим.

Јуче сам мало шетао воћњаком и видео да зец ради свој посао. Нек ради кад му је то посао.
У околини колибе имам неколико сорти јабука и крушака па сам мало орезивао ''водопије'' и превелике гране, мало скраћивао вршне гране које су отишле у висину и гране које иду унатар стабла.

У једном делу плаца где је колиба имам посађено неколико старих сорти крушака. Посађене су у земљи која је мешавина песка и неке слабе земње па полако напредују. У близини су велика стабла каталпи и једно стабло праске па иако су калемљене на дивљој крушки ипак слабије напредују.
То ми је поклон од једног доброг човека коме сам изгубио контакт.

Једно од највећих стабала које је баш отишло у вис можда и три и мало више метара дало је свој први род. Цело лето је због пуно гранчица које то стабло има било препуно лишћем па плод нисам видео. А била је цветала. На крају кад је лишће опало на највишој грани појавио се један неугледни плод. Мени недоступан а ни мердевинама не бих могао да дохватим јер не би било безбедно. (Плод је сигурно кисео :) )

Погледах данас у евиденцију која каже да је то крушка водењача. Интернети кажу да стиже крајем септембра што значи или да је тај плод некако остао или да то није та крушка.

Видећемо следећих година кад буде више плодова.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #776 poslato: Decembar 01, 2024, 21:20:49 »

Третирао сам данас пчеле раствором оксалне киселине у шећерном сирупу.
Време хладно и влажно а температура је могла и мало мања да буде али пошто прогноза каже да ће следећих дана бити до 10 степени нисам имао дилему да ли да урадим или не.

Пчеле у благо чврстом клубету и нису излетале приликом третирања.

Количина пчела различита у кошницама.
Има једне која има седам улица има са шест има са пет. Има једне од три улице и њу рачунам као зимски губитак.

Количина хране довољна а понегде има и превише.

Видећемо шта ћемо затећи када традиционално погледам пчеле на Божић.

Искористио сам прохладан дан па сам у воћњаку пресадио неколико садница ораха које сам сам "школовао". Саднице сам посадио онако на "голу земљу" без неке претеране бриге јер тај орах је посађен између већ постојећих садница.
План је да полако расте и да своју вредност достигне онда када то затреба следећој генерацији Вучковића.

Умало да заборавим... остатак течности од третирања сам просуо у воду каналића... традиционално.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #777 poslato: Decembar 01, 2024, 21:40:30 »
Честитам Зоране!

Надајмо се да ће и та мала заједница са три улице пчела презимити.

Радујем се када видим да неко сади орахе а још је лепше када чујемо да је то за наредне генерације.

У овом периоду најмања је потрошња хране код пчела и до Божића не би требале да потроше и испразне више од три дециметра саћа са медом. Ако га троше са 5-6  рамова онда је то по пола квадратног дециметра саћа из сваког рама или по 5 пута 10 центиметара саћа.

Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #778 poslato: Decembar 22, 2024, 18:25:43 »

Данас су Детињци.
Данас нисмо везали своју децу.
Деца су власништво државе.
Држава ће да их веже.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #779 poslato: Decembar 22, 2024, 19:12:37 »
Срећан празник своје деци и родитељима.  :-* :-* :-*

Три века испред света...