Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205855 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #795 poslato: April 24, 2025, 07:55:07 »
Опрости ми Боже... anaxios - ἀνάξιος... најгоре тужибабе иду и тужакају своју отаџбину ван своје куће...

Ових дана мало сређивао око колибе... расте трава ко из воде :)

У граду је процветао багрем и видео сам један цвет на неколико огромних дрвета. Моји багремчићи тек кренули пре пар дана...
Пчела добра има легла пет рамова затвореног легла плус рамови са отвореним и спрема се да сиђе у доњи наставак.
Ускоро разројавање кад прође ово нестабилно време.

Шљиве, трешње, кајсије без плодова јер је мраз однео род.

Јабуке у прецветавању а процветале су дуње.

Посадио сам силне крушке где год да сам имао пар квадрата слободног простора. Неколико кајсија се осушило и посађене су нове саднице.

Такође сам накалемио пар комада немачке и руске шљиве мада није време за то и добрано сам закаснио. Рачунам биће довољно топлих дана и ноћи без мраза па ће се ''омладити''. Ако Господ Бог дозволи примиће се.

Сећате се да сам калемио шљиве у октобру? Богу се свидело па се примило... немачка шљива на два места а на једном месту чак три калема... руска шљива на три места и грму мигавца... касније ћу да посечем све изданке мигавца па ћу да оставим само руски мигавац :)
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #796 poslato: April 24, 2025, 08:32:54 »
interesuje me na koje tužibabe si mislio. pozdrav.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #797 poslato: April 24, 2025, 11:35:36 »

Моја матуранткиња кренула у Нови Сад.

Уживо за сада...

• Stari član foruma
« Odgovor #798 poslato: April 24, 2025, 11:47:43 »
Za ovo svaka čast. Znači -pretpostavljam- na onog što je otišao kod Putina da tuži svoju decu i da ih pogrdno naziva. pozdtav.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #799 poslato: April 24, 2025, 11:54:38 »
Славољубе, и студенти су ишли да се тужакају у Брисел. Бициклама. Па сад трче до тамо. Али једна групица је кренула и на Хиландар.
Никога са стране не интуресује наше страдање. Само се радују томе. И доприносе и свакакви њихови савети и наредбе су на нашу штету.
Наше неспоразуме морамо да распетљавамо у кући. Тихо и за дуга времена. Тако раде домаћини у домаћинским кућама.
Барем је некада тако било.

• Stari član foruma
« Odgovor #800 poslato: April 24, 2025, 12:03:32 »
Sa ovim ološima mora motka. pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #801 poslato: April 24, 2025, 12:05:58 »
i ovo je za mene kraj rasprave na ovom forumu, jer je on u vezi očelarstva a ne politike. pozdrav.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #802 poslato: April 24, 2025, 13:35:11 »
Тако је Славољубе, пишите шта желите а ја ћу на својој теми да пишем шта желим.
У принципу овде на мојој теми пишем своја искуства и догађаје као неку врсту дневника у чему ми помажу добри људи који имају да напишу паметни савет или искуство.

другарски поздрав

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #803 poslato: April 25, 2025, 11:24:48 »

Преузето са интернета....

''Слушаћеш ме и поштовати.
– Родила сам те, Србољубе, док су падале гранате. Ћаћа ти је био у планини с војском, три мјесеца нисмо знали ништа о њему... Обући ћеш ношњу ујутро и право у цркву. Обичај чувамо стотинама година и нећеш га прекидати – рођен си да будеш Христов чувар.

– Кево, ја то нећу облачити, нећу ко Ћале ићи у планине да се борим. Смејаће ће ми се ортаци, неко ће ме видети. Зар ја, градски лик, да верујем у старе обичаје? Девојка би ме оставила кад би чула да то помишљам да обучем. Ти и ћале сте старински људи, ја живим модерно. Одох у Нови сад са девојком... Доћи ћу ујутро, кажи ћалету да ћу тетовирати леђа, хоћу бре Викинге преко целих леђа.

Те ноћи, раном зором, враћајући се из Новог Сада, ухватило га је невријеме код Нових Бановаца – олуја као никад. Громови су парали небо. Излетио је с аутопута и преврнуо се са својим спортским аутом. Изгубио је свијест, дјевојка је изашла без повреда, изашла на аутопут, оскудно обучена... Стао је ауто, ушла је и оставила га. Сам, повријеђен у олуји, као напуштено вучје младунче у планини. Ал’ неко је имао други план с њим – Бог је умијешао своје прсте.

Млада Ђурђица је раном зором устала да крене на посао, иако је била недјеља. Одрасла је као да је из Далмације – часно и домаћински. Пошто живе близу аутопута, чула је шкрипу гума и туп ударац. Ћаћа јој се спремао за лов...

– Ћаћа, неко се сударио на аутопуту – рече тихо. – Чула сам шкрипу гума... Ајмо видјети, можда је некоме живот у опасности.

За минут су били тамо, ћаћином старом ладом... Стари је разбио прозор и извукао момка. Од кише је одмах дошао себи, дозивао је дјевојку – "Мрвицу", ал’ ње није било. Ђурђица му је помогла да се придигне, позвала хитну, али није успјела – нестало је струје, сигнала... Одвели су га кући. Кад су питали одакле је, рече да живи у Београду, улица Кеве Јевросиме, да му је ћаћа дошао из Далмације гдје је рођен у поноћ августа деведесет пете у Книну– живио само један дан тамо.

Ђурђица заплака кад је чула – рођени су истог дана, у исто вријеме, у Далмацији, Книну, у истој соби...

– Ти мора да си Србољуб из Цетине – мајка је причала да смо рођени исти минут.

Србољуб се зачуди, није могао проговорити... Шта му се све десило те ноћи – спасили га људи који му знају име, родитеље.

Замолио их је да га одвезу кући, да се осјећа добро. Оставили су Ђурђицу у Батајници и кренули према граду. Србољуб је слушао старог који му је причао о Далмацији, селима Буковице, војничкој части и обичајима. Оставио га је испред зграде и наставио својим путем.

Кад је Србољуб отворио врата, мајка му је заплакала – крвава глава, модрица испод ока.

– Србољубе, црни Србољубе, докле ли ће мајка лити сузе због тебе...

– Кој’ је враг, што бугариш, ког врага вичеш? – рече ћаћа излазећи из собе.

Пришао му је и загрлио га:

– Србољубе мој, ово ти је опомена. Извукао си живу главу, к’о ја твојих година. Причај сад – шта је било, ђе ти је цура?

– Идем да је зовем... Кево, дај ми тел – мој сам изгубио. Мрвица се јавила – каже, уплашила се и побјегла с неким ликом из Миријева ког је стопирала.

– Ало... гуско! Оставила си ме... Да нису дошли неки људи, скончао бих тамо! – прекинуо је, видно узнемирен.

– Сине, ајмо у хитну – говорила је мајка. Он је одбио.

– Преви ми рану. Она девојка ми је замотала чело марамом. Знаш, кево, она је знала како се зовем. Рођени смо истог дана, у истој соби u Книну.

Мајка се сјети:

– Је л’ Ђурђица? Да ли је могуће. Њену мајку сам упознала у болници – Буковчанка од Кистања.
То ти, сине, није обична марама – то је дио од цурске спреме. Мораћеш јој то вратити.

Тог дана се живот промијенио. Србољуб прве недјеље обуче своју ношњу и оде у цркву. Захвали се Свевишњем што га остави у животу. Другог дана оде с родитељима да захвали Ђурђици и њеним родитељима на помоћи.

Кад јој је враћао мараму, она одби – уз изговор да је задржи за срећу. Он се стидљиво насмијеши, а стотине варница синуше у његовом тијелу. Није знао шта га је снашло – није успио изустити ни ријеч, остао би вјечно и гледао је.

На излазу, кад су кренули, рече:

– Ја сам Христов чувар. Сутра идем за Далмацију. Враћам се за седам дана – за Ускрс ћу бити у земљи предака.

Ђурђица к’о вила – разгрну рукама облаке и полети у свемир.Не зна шта се десило с њом – заљубила се први пут.
Викну:
– Мајко! Ћаћа! Одох и ја са њим за Далмацију!

Они се зачудише, ћуте и гледају... Благословише је .

А ја – чујем, запишем. Кад сањам – сањам Далмацију.''

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #804 poslato: April 26, 2025, 19:54:36 »

Јуче су средњошколци на маршу слободе под називом "Онлајн настава није решење" упали у олују испред Петроварадина:

Сам Бог их је чувао.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #805 poslato: April 27, 2025, 10:29:31 »
Малолетну децу не треба злоупотребљавати у политичке сврхе.
Они су ипак само деца.

Нама су ставили петокраке на чело још у првом разреду основне школе и због тога ми данас имамо све ово што нам се дешава.

Комунистичка партија доведена од стране запада и плаћена од стране запада имала је основни циљ уништења српског идентитета и српског народа и данас имамо рефлексију тих догађаја.

Унуци скојеваца чује су деде силом дошли на власт данас поново без воље народа на исти начин желе да дођу на власт са улице.

Још од 1944 године до данас имамо партијску послушност и партијску подобност као основе за свако напредовање, корупцију у свим секторима друштва, законе који разбијају породице, села и достојанство једног народа али све је то само последица комунизма и погрешног васпитања свих генерација рођених и одгајаних у комунизму и посткомунизну.
Не можемо променити овај народ.

Доћи ће боље време за наш народ и за ову болест коју болујемо треба да прође доста времена да би се дошло до излечења. Постоје избори сваке четврте године а некад и раније па ћемо полако, корак по корак.
Комунизам је био најгори, социјализам мало бољи, демократе још мало боље, напредњаци још  мало бољи и чека нас још мало боље време.
Полако али сигурно степеник по степеник излазимо из комунистичког пакла у коме смо колико јуче живели и одгајани.

Пустимо да деца одрастају без политичке острашћености и да одрастају у животним радостима.

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #806 poslato: April 27, 2025, 11:46:41 »
Овако је ово време и ова дешавања коментарисао баш славни Александар Берчек.
https://www.facebook.com/share/r/1FuGQsbTw2/
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #807 poslato: April 28, 2025, 11:04:22 »
Овако је ово време и ова дешавања коментарисао баш славни Александар Берчек.
https://www.facebook.com/share/r/1FuGQsbTw2/

Уз дужно поштовање као глумца... исто социјалистичко говно које је учествовало у понору СрБског народа које је резултирало бомбардовањем 1999. године:

Малолетну децу не треба злоупотребљавати у политичке сврхе.
Они су ипак само деца.

Пустимо да деца одрастају без политичке острашћености и да одрастају у животним радостима....''

Нису они деца... сви су пунолетни и виде какву им државу остављамо... Немају комоцију да оду у свет јер и свет полако пропада са разноразним педерастијама и некрофилијама... они желе да живе овде, овде да направе свој свет као боље место за живот.

Избори... на једним изборима владајућа партија је изашла са слоганом За нашу децу! И испунили обећање... Њихова деца се школују по Лондонима и Америкама, живе по Немачкама и Швајцарскама са обезбеђењем и златним картицама, возе бесна аута по Србији, имају купљене дипломе, имају фирме за реконструкције финансиране из буџета који се пуни зајмовима и могу слободно да газе и убијају осталу децу... толико о изборима....

Пустимо да деца поново дођу у градове...

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #808 poslato: Maj 02, 2025, 22:01:04 »
Ne znam zašto je isključe zvuk...?

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #809 poslato: Maj 05, 2025, 10:08:31 »

Душане, звук је увек и проблем. Што мање звука а што више лепих речи и живот одмах изгледа боље.

Празнике сам провео ''момачки'' али веома радно. Радио нешто код куће, посетио пријатеље и рођаке а нашао сам и времена за пчеле а и да са Гораном направимо једну комбинацију када сам га посетио у његовом дому у Велкој Плани.

Разројио сам оно своје једно друштво у суботу а у недељу сам додао матичњаке. Видећемо да ли ће да изађе на добро.

Пас и ја смо прошли заједно око 300 километара. Важно је да је пас жив :) .