Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205878 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #825 poslato: Jul 17, 2025, 16:10:04 »
Zašto je bolje sa flašom...?

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #826 poslato: Jul 18, 2025, 10:04:39 »

Душане, нисам питао. Али моје размишљање иде ка томе да много више пчела дође да преноси сируп. На флаши се пробуше две рупице па пчеле преносе сируп. И да је тај положај храњења ближи извору испарења мравље киселине.
Даље размишљам, та испарења из улошка су ипак мање количине/величине. Киселина се лаганије испушта из гела у улошку него када се стави у пластични поклопац од тегли у којем је трулекс крпа.
И претпостављам да више делује на вароу која је на пчелама него на ону која је у леглу.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #827 poslato: Jul 18, 2025, 21:48:01 »
Pitam zato što i sam planiram da tretiram mravljom...
Kupio sam "Furmitom O"(kartoni natopljeni mr. kiselinom) ali nije naznačeno, kog je procenta mravlja(?)
Ja inače prihranjujem "ram- hranilicom" (nabavio mi Rakovac).
Sačekaću da prođe ova vrućina...
Pozdrav...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #828 poslato: Jul 18, 2025, 22:34:34 »
Да, те рам хранилице су моја тиха патња... Али одлично одговарају за оне "наше приче"...

Моје искуство каже да за третирање мрављом киселином (није важно да ли је трулекс или картон) када се користе на температури до 25 степени није битно да ли је 60% или 85%.

Е, када се третира мрављом киселином на бони улошку онда се користи 60% мада ми је Мирјана писала да она понекад користи и јачу варијанту. И као што сам писао да се лаганије испуштају испарења из улошка у којем има гела....

Читао сам по интернетима да се прихрана даје и због тога што киселина исцрпљује односно оштећује пчеле... нико није навео ниједан научни рад... А и што би шећерни сируп помогао да се пчела опорави?...

Моје схватање је да се прихраном пчеле доведу у зону деловања испарења мравље киселине а да се друштво натера да ради и даље и производи нове генерације пчела...

Данас сам поставио флаше од 1.5 литара и од 1 литара па ми је остало да чекам понедељак за наставак третмана и додавање нове туре киселине... И ако набавим бони да заменим улошке...

Тачно постоји разлика у количини испарења киселине из улошка у односу на трулекс у поклопцу.
Рецимо данас сам поставио мрављу у поклопцу са трулексом на један "комин" ЕВ наставака са саћем на рамовима и тачно се испарења випе осећају иако је температура пред веће била сигурно мања од 25 степени....

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #829 poslato: Jul 21, 2025, 12:09:36 »
Да појасним још мало око уложака с обзиром да нисам (био) експерт. Не користе се са гелом већ обични најједноставнији који се производе од памука.

Као на фотографији са интернета:

Мирјана третира тако што уложак стави изнад плодишта склони неколико рамова у наставку и ту стави прихрану у флашу. Ја сам ставио изнад медишта. И не могу да урадим као Мирјана јер немам довољно наставака а и не желим да нарушавам пчелињу заједницу.

Ја ћу данас да променим улошке... колико год да то смешно звучи... :)

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #830 poslato: Jul 21, 2025, 17:15:57 »
 :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #831 poslato: Jul 24, 2025, 08:43:19 »

Јуче сам направио радну акцију поподне да опет залијем младе саднице... моторна пумпа за воду од шмрка (ручна пумпа) гура воду кроз разноразна црева ту поред пчелињака... Онда напуним канте и у ручна колица и штрафрта 100 метара... одгурам воду и залијем саднице.
Скупо је још сто метара црева...

Кренуо предвече завршио кад је пао мрак. Из кошница се шири миомирис... баш лепо мирише... пчеле вентилирају... врућина... нема брада.

У суботу је Свети Арханђел Гаврило - Аранђеловдан. Допунићу мрављу киселину у улошке и молићу се да у недељу падне киша. Прогнозе час кажу оће час кажу да неће... оно што је сигурно је да ће у суботу да буде много вруће.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #832 poslato: Jul 25, 2025, 22:33:08 »

Сад кад сам мало размислио не морам у суботу ујутру да сипам мрављу киселину кад ће бити најтоплији дан.
Поподне нећу моћи јер не могу да стигнем на пчелињак.

Ипак ћу одложити допуну кравље киселине за недељу... ионако најављују неку килаву кишу пре подне.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #833 poslato: Jul 30, 2025, 07:40:22 »

Будућност увек прво долази Србима...

''Ko je bio Ludvig Hiršfeld (1884-1954)?
Hiršfeld je 1910. dokazao da pripadnost nekoj krvnoj grupi zavisi od naslednih faktora. Na osnovu njegovog otkrića je postalo moguće dokazivanje očinstva na osnovu seruma krvi. Uveo je današnji način oznaka krvnih grupa: nulta, A, B, AB i definisao je pravila njihovog nasleđivanja.

Zadužio je čovečanstvo kao značajan naučnik, a Srbe je zadužio kao lekar dobrovoljac u srpskoj vojsci. Valjevo je 1915. bilo označeno kao "glavni centar za razboljevanje i umiranje", središte epidemija. Hiršfeld je tražio da bude poslat iz bogate Švajcarske u Valjevo, suzbijao je epidemije i držao predavanja o zaraznim bolestima, bio bakterolog. Njegova supruga, takođe lekarka, dr Hana Hiršfeld pridružila mu se u toj humanoj misiji. Hiršfeldovi su delili sudbinu srpske vojske, i napade tri vojske i povlačenje preko Albanije. Posle dolaska srpske vojske na Krf, uz Hiršfeldovu pomoć je osnovana je Srpska bakteriološka laboratorija, on je imao zadatak da u Švajcarskoj kupi svu neophodnu opremu. Dr Hiršfeld je 1916. u Solunu izolovao iz krvi jednog vojnika do tada nepoznati soj paratifusa, a novu bakteriju nazvao Bacillus paratyphi C. Danas se ovaj izazivač paratifusa naziva Salmonella hirszfeldi.

U proleće 1917. je Hiršfeld je u laboratoriji proizveo vakcinu koja je štitila od trbušnog tifusa, paratifusa A, B i C, te kolere. Njome je vakcinisano preko 110.000 boraca, a prvi vakcinisani vojnik bio je vojvoda Živojin Mišić. Zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska se vratila u Srbiju bez trbušnog tifusa, paratifusa i kolere. Hiršfeld je postavljan za šefa bakteriološkog odeljenja Vojne bolnice u Beogradu i dobio počasni čin pukovnika Srpske vojske i odlikovan je Ordenom Belog orla.

Tek 1919. su Hiršfeldovi napustili Srbiju, vratili se u svoju Poljsku 1920. godine. Kada je nacistička Nemačka osvojila Poljsku 1939, Hiršfeld, Jevrejin preobraćen u katoličanstvo je bio uklonjen sa svih položaja. Ponuđeno mu je nekoliko naučnih mesta u inostranstvu, ali je on odbio i ostao u Varšavi. Zajedno sa ženom i ćerkom Marijom je 1941. poslat u jevrejski geto. Tada je Jugoslavija hitno dodelila Hiršfeldu počasno državljanstvo Kraljevine Jugoslavije, da bi Ivo Andrić, kao jugoslovenski poslanik u Berlinu neuspešno zahtevao njihovo puštanje. Dan pre nego što je trebalo da Hiršfeldovi 1943. budu poslati u koncentracioni logor, uspeli su da pobegnu. U kasnijem skrivanju, ipak umire njihova ćerka jedinica od tuberkuloze. Posle rata, Hiršfeld je imao veoma značajnu ulogu u medicini u Poljskoj. 1950. mu je izmakla Nobelova nagrada, između ostalih, za otkriće principa kada krvne grupe dovode do toga da majka odbaci plod.''

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #834 poslato: Jul 30, 2025, 15:54:44 »
Nedavno mi je došla do ruku omalena knjiga dr. Ačibalda Rajsa - čujte Srbi.
Preporučjem...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #835 poslato: Avgust 01, 2025, 09:25:07 »
Имам је Душане у библиоте(ки)ци али се, право да ти напишем, плашим да је прочитам.
Али прочитаћу је једном.

Данас се слави Свети Деспот Стефан Лазаревић и много ће људи бити у Копорину, ја ћу ипак мало погледати у кошнице.

Сутра је Свети Илија па се мора и жртва принети....

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #836 poslato: Avgust 01, 2025, 11:36:41 »
Ne moraš ni da čitaš...dovoljno je da živiš ovo vreme - kao da je sad pisao... :( :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #837 poslato: Avgust 02, 2025, 12:47:35 »
Душане, да ти верујем на реч... али да верујем и да ће бити боље ...

Гледао мало пола пчеле јуче... Има легла, има полена а имаће и пар рамова за врцање...мало овогодишњих поклопљених две трећине. Једна мало заостаје али је направила рам младог легла.

Данас ћу да отворим другу половину да видим да ли ће остати нешто до Преображења Господњег.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #838 poslato: Avgust 13, 2025, 09:33:18 »

Завршио сам третман мрављом киселином на улошцима. Покрио сам период од 21 дан. Није било последица по пчеле али се видно смањило легло. Али га има. Овакав третман ћу следеће године урадити у јуну месецу. Баш сам био неповерљив према оваквој врсти третмана мравље киселине јер сам сматрао да ће и из уложака да испарава силовито. Остаје да се још мало доштелује начин третирања јер мислим да се може чешће сипати киселина у зависности од спољашње температуре.
Наравно и спустити улошке изнад плодишта.

Један рој је мењао матицу и изгледа није успео да покрене легло. Остало је мало пчела а мед сам поделио другим друштвима. Преостале пчеле ћу пребацити у неку другу кошницу или ћу расформирати кошницу.

У следећи уторак је Преображење Господње. Видећемо где се налазимо.

Велике су врућине. За викенд планирам заливање садница. Кад одем на Дунав помало кантам саднице еводије које су близу колибе али то није довољно.
За заливање садница у воћњаку купићу још 20 метара окитена али ни то неће бити довољно. Али ће барем приближити саднице за толико.

Данас такође мислим да покренем моторну пумпу за воду.

Има посла за будале за оне који хоће да раде :) .

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #839 poslato: Avgust 13, 2025, 10:20:54 »

Добар си Зоки. Не прецртавај него бриши погрешно написано. Мада , кад боље размислим и ниси много погрешио. У пчеларству у овим условима и при овим ценама изгледа истрајавају само они које си означио.
Поздрав.