Autor Tema: Matematika u pčelarstvu  (Pročitano 15518 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Matematika u pčelarstvu
« poslato: Februar 06, 2017, 11:24:00 »
Ne sećam se, ali trebalo bi otvoriti temu matematika u pčelarstvu. Naime rekao si nam na predavanju da na osnovu broja zaleženog saća možemo izračunati: kada će se i da li će se PZ razrojiti, koliku snagu PZ ima...

Da Edi prijatelju,
Sve se mora posmatrati matematički.
Skoro kao u šahu, moraš da vidiš šta te čeka posle prvog poteza, šta posle drugog, šta posle trećeg i od mogućnosti i realnog sagledavanja trenutnog stanja zavisi i uspešnost i kvalitet procene stanja koje nas očekuje.

Uvek treba izračunavati na primer koliko imamo legla u košnicama ne kroz broj ramova nego kroz prosečnu količinu zaleženog legla u hiljadama x broj ramova. tako tačno znamo kolika će nam biti snaga neke zajednice za oko 10 a kolika za 15 ili 20 dana.
Opet možemo tačno izračunati ako su povoljni vremenski uslovi u nekom periodu i ako npr u košnici imamo 8 ramova pčela i 6 ramova legla sa prosečnom zaleženošću oko dve trećine RV rama to znači da imamo 6 x 3.200 ćelija legla i to je oko 19.200 ćelija i ako su nam pčele u prethodnom periodu postepeno širile leglo to znači da nam je u prvih 10 dana leglo zaleženo u proseku oko 40 % a ostalih oko 60 % zaleženo je u drugoj polovini tog 21.dnevnog ciklusa.
To znači da će nam u narednih 10 dana iz legla izaći oko 19.200x 40% = oko 7.680 mladih pčela ili oko 5 ramova mladih pčela.
To bi trebalo da znači da ćemo za narednih 10 dana u košnici ( ako je u pitanju početak aprila a pčelama nisu dodvane pogače tokom zime) imati najmanje 7 preživelih ramova pčela od onih 8 +novih 5 ramova i dobijamo snagu od oko 12 ramova pčela.

Isto tako u proseku za dve nedelje imaćemo u košnici npr. izlazak oko 60% pčela u odnosu na ovu pomenutu količinu legla od oko 19.200 (ili 6 ramova legla sa oko 2/3 zaleženosti) i dobićemo oko 11.520 mladih pčela ili oko 7 ramova mladih pčela
I obzirom da će od onih 8 ramova pčela preživeti oko 6,5-7 ramova pčela ( ako su pčele sa leglom krenule npr krajem februara onda će od onih 8 prezimelih ramova pčela svih 8 ramova pčela biti tu ili će možda najviše nedostajati pola rama pčela) znači imaćemo 7 ramova mladih pčela+6,5-7 starih i to nam je oko 13,5 do 14 ramova pčela.

Takođe za 21 će nam izaći svo leglo od onih 19.200 zaleženih ćelija i u košnici ćemo imati izlazak oko 12-13 ramova mladih pčela + najmanje 6 ramova pčela (od onih 8 prezimelih) i to znači da ćemo za 21 dan u košnici imati 18-19 ramova pčela.

To takođe znači da u normalnim vremenskim uslovima nakon tih zamišljenih 21 dan u košnicama treba da imamo oko 18-19 r. pčela i oko 12-13 ramova legla. U tom periodu kada u košnicama imamo stanje da zajednica VLADA POPREČNIM PRESEKOM KOŠNICE i sa LAKOĆOM ODRŽVA MIKROKLIMU  u košnici tada u ramovima legla imamo u proseku oko 3/4 zaleženih radiličkih ćelija legla.

Obzirom da RV ram ima oko 4.800 ćelija to je pomenutih 3/4 rama pod leglom oko 3.600 zaleženih ćelija.

To opet znači da u košnici tog novog datuma imamo leglo 3.600x 12-13 = 43.200-44.800 ćelija. To opet znači da smo na granici ROJIDBENOG NAGONA i da će nam zajednica koja ostane u ovoj snazi duže od 2 nedelje krenuti u rojevi nagon i rojenje.

Kada vidimo da imamo tih 12-13 RV ramova legla vreme je za blokadu matice i usmeravanje pčela na iskorišćenje pčelinjih paša.

Eto malo matematike... Međutim sve je ovo opisano u nekim normalnim uslovima a sve nam pože poremetiti neki gubitak izletnica pčela, razna trovanja, loši vremenski uslovi koji sve ovo mogu da uspore ako nemamo dovoljnih zaliha hrane u košnicama.

Od ove računice nemamo ništa ako su nam pčele u januaru othranjivale leglo, ako su tokom januara prerađivale pogače i tako dalje..

Pozdrav dragim prijateljima..

PS: Nije baš tema ( ali će nekom ipak da koriste ovi podaci) ali matematika je isto tako važna i u smrtnom prostoru...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
Odg: Matematika u pčelarstvu
« Odgovor #1 poslato: Februar 07, 2017, 00:25:15 »
Писао сам још раније да у неким књигама има мноштво података у вези отхрањивања првог легла и уопште количини пчела која отхрањује количину легла а који немају везе са стварностима и резултатима на нашим пчелињацима. 

На пример пише се да око 7 пчела отхрањује у почетку 1 пчелињу ларву па се после постепено та разлика смањује и на крају једна пчеле отхрањује око 4-5 ларви.

Шта је стварност?

Веома често код мене у Банату или у највећем броју година нормално зазимљене и здраве неоштећене пчелиње заједнице покрећу легло крајем фебруара или почетком марта и после петнаесатак до двадесет дана у Родна Воја кошницама имамо по око 4 рама легла са око 2/3 рама под леглом или око 3.200 ћелија у просеку на тих 4 рама.
Ту заправо имамо укупно око 12.800 ћелија легла или нешто мало више од укупне количине презимелих пчела у том периоду.

Значи код мене је тај однос 1:1 и ема никакве везе са описаним односом 7:1.

Ето за почетак теме мало личних искустава а од вас очекујем разна питања, податке и представљање такође личних искустава и мишљења... Наравно са различитих терена имаћемо и различита искуства.

Поздрав драгим пријатељима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #2 poslato: Februar 07, 2017, 21:53:44 »
Hvala Vojo na pokretanju ove teme. Kada bi matematikom prevazišao graditeljske sposobnosti pčela gde bi mi bio kraj :)
Pitanje glasi: koja je idealna razdaljina za smeštaj košnica od izvora paše.
I ako može broj saća kod LR košnica.
Unapred zahvalan.
Edi
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #3 poslato: Februar 07, 2017, 23:26:19 »
Хвала профо  Еди на постављеним питањима..

1.) Pitanje glasi: koja je idealna razdaljina za smeštaj košnica od izvora paše.

Све зависи од врсте пчелиње паше то јест потребе пчела за прерадом...  :D

Ово никада у науци није обрађено, колико ја знам, а знам да треба извршити то дефинисање..  :D

2.) I ako može broj saća kod LR košnica.

Нисам до краја разумео али ево неке опште познате ситнице.. ЛЛ ( Лоренцио Лангстрот је имао кошницу са 1 плодиште + 1 медиште са нижим рамовима), затим ЛР кошница има 2 плодишна наставка и једно медиште са оним мањим рамовима.
 То медиште је веома мало и због тога је дошло до неких нових мера и увођења трећег ЛР медишта које је исте величине као и она два плодишта али ни та кошница НЕМА СВОЈЕ ИМЕ а зове се ЛР.

Међутим сада се прибегава стварању плодишта са једним наставком и још два или три медишна наставка.

Значи Лоренцио је давно умро, покој му диши, Рот који је уводио трећи наставак  такође а пчелари који пчеларе са ЛР плодиштем уводе нове медишне наставке И ТА КОШНИЦА ЈОШ НЕМА СВОЈЕ неопходно ново ИМЕ! То више није онај стари ЛЛ (Лоренцио Лангстрот) нити ЛР( Лангстрот Рот). То је нешто недефинисано.

Значи код оног старог ЛР имамо 2 ЛР плодишта са по око 86 дециметара саћа али ипак искористљивог око 202мм унутрашње висине рама минус - око 7мм неискористљивог празног простора од доње летвице до саћа = 195мм по висини рамова пута 432 мм по дужини саћа или око 84, 24 дециметра искоритљивог простора за саће пута око 800 ћелија по раму = 67.392 ћелије.

Медиште је исто толико у једном наставку + око 1 мањи медишни наставак а у неким књигама помињу и два.

Медишни наставци су са рамовима чија је унутрашња висина 107 мм ( 20 сатоноша+10доња летвица=30 +107= 137мм спољна висина рама) или 147мм спољна висина медишног наставка.
Значи 107мм висине пута 432мм дужине =4,62 квадратна дециметра саћа пута 800 ћелија = око 3.700 ћелија пута 10 рамова = 37.000 ћелија.

Ако узмемо у обзир нову технику рада са ЛР кошницама које имају једно плодишно тело + 3 медишна тела онда долазимо до закључка:
Плодиште чини око 84 искористљива квадратна дециметра саћа + 3 пута 46 квадрата саћа за мед = 84+138= 222 дециметра саћа у кошници.

У Родној Воји имамо око 239-240 дециметара саћа или нешто више од  15 дециметара саћа у односу на ЛР коју пропагирају у последње време за ЛР контејнере.

Значи РВ са 4 наставка у контејнерима по величини саћа налази се испред ЛР кошница а осим тога у контејнеру је шире него када су ЛР кошнице у питању али то сада није тема.

Ето Еди пријатељу мало података а имај у виду да су све настављаче настављиве ( када имају по 10 рамова ширине а када имају 8 рамова није препоручљиво настављање јер их ветар лако обара..)   :D

Три века испред света...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Februar 08, 2017, 07:40:07 »
Vojo hvala, temeljno, kao i uvek, uz obilje informacija.  :)
Ako bih, recimo trebao da se orijentišem oko matematike plodišnog prostora LR ( nama bliže vremenski), kao što si nam objasnio oko RV košnica, ne mogu bez tvoje pomoći. Dakle imam, recimo, 2/3 zaleženog LR rama i koliko je to onda u brojkama izraženo legla?

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #5 poslato: Februar 08, 2017, 08:38:32 »
Oko 4500 celija legla

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #6 poslato: Februar 08, 2017, 19:24:03 »
Upravo tako. Bravo Saša, to je to...

Pozdrav dragim prijateljima..

Три века испред света...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #7 poslato: Februar 08, 2017, 20:19:09 »
Oko 4500 celija legla
Znači ceo ram oko 6750 ćelija saća sveukupno. sa obe strane.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #8 poslato: Februar 08, 2017, 20:40:52 »
А ко зна тачно колико је то, не морамо баш најпрецизније да проценимо... Сто ћелија мање више, ништа се не мења.. Отприлике око 6.600 до око 6.800 ћелија имамо у једном ЛР раму..

Све је отприлике, значи две трећине су око 4.400-4.500..  Пар стотина ћелија чак и ако погрешимо у процени није нека велика грешка.
Грешка је ако заједници која има око 40.000 лега додамо још два рама са затвореним леглом на коме је око 80% затворено легло то јест додајемо још преко 10.000 давно затвореног легла из кога ће нам убрзо изаћи младе пчеле и за десетак дана када почне паша наиђе киша. Тада уместо искоришћења паше наступа ројеви нагон.

Ту морамо знати колико имамо легла и колико ћемо имати за десетак дана а управо ту многи пчелари греше.

Поздрав драгим пријатељима..   

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Februar 08, 2017, 20:47:17 »
Petar Dragojlovic je na svom pcelinjaku takođe primetio da je granica za rojenje oko 52500 celija legla, kada leglo predaje tu cifru PZ ide u rojenje ako se ne intervenise nesto

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #10 poslato: Februar 09, 2017, 07:43:39 »
Petar Dragojlovic je na svom pcelinjaku takođe primetio da je granica za rojenje oko 52500 celija legla, kada leglo predaje tu cifru PZ ide u rojenje ako se ne intervenise nesto
Da li ovu količinu legla može postići krajinska pčela? Ako matica zaleže čak 2000 jaja dnevno, za to je potrebno 26, 2 dana. Ili se ovde radi o pčelarevoj "pomoći" zajednici ( Sević )?

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Februar 09, 2017, 09:47:31 »
Nenade, ne znam da li ste citali na drugom forumu ja mislim da taj prosek nije svakodnevno vec da matica moze znatno vise da polaze kad ima uslova(polen, nektar), ako je 2000 jaja dnevno onda ne bi nikad ne bi imali od 42000 pod leglom, a to mu dodje 6 lr rama punih

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #12 poslato: Februar 09, 2017, 10:29:56 »
Некада матица полаже и преко 3.000 јаја на дан..  :D

Посебно када се пчеле спремају за ројење..

Пчеле по некад под утицајем великог ЛР плодишта и пчелареве жеље за јаком заједницом са леглом у два наставка врши ревешавање рамова легла и под утицајем прихране сирупом доводи заједницу у позицију у којој матица залеже и преко 3.000 јаја на дан у дужем периоду..

Када у ЛР кошници имамо легло у та два наставка на пример у доњем наставку 6 рамова + у горњем 7 рамова и у доњем наставку имамо по око 80 % легла на рамовима то је у просеку у рамовима око 5.000 ћелија пута 6 рамова = 30.000 ћелија+ у горњем наставку испод медних капа у рамовима буде по око 70% лелга или око 4.500 ћелија у просеку пута 7 рамова= 31.500 ћелија= 61.500 ћелија.

И ово стање сам имао крајем прошлог века у једног ЛР кошници у којој сам вршио истраживање о дужини живота пчела.
Ко жели да зна када се то тачно десило могу да му помогнем тако што ћу навести да је то била следећа сезона после употребе црвене боје за обележавање матица. То је била матица обележена црвеном бојом са црвеном налепницом на глави и бројем 55 и ово је њој била друга сезона.
У оваквим условима великог легла у кошници пчеле донесу значајно мање полена и нектара од оног што им је потребно за квалитетно отхрањивање ларви и долази до сталног пада у количини хране у кошници а полена уопште нема у залихама. Стално су у дефициту са поленом и нектаром.

Ту нема ројења јер су све лерве слабије храњене, такође и младе пчеле након што се излегу слабије су храњене и зато што пчеле не отхрањују легло на квалитетан начин а због великог броја отхрањених ларви себи значајно скраћују живот и веома кратко учествују у искоришћењу паше..

Тада сам утврдио да је у тој кошници  дужина живота пчела била свега 11,5 дана.

После завршене сунцокретове паше пчеле су имале тек само неколико килограма меда у залихама и морао сам до им додам око 8-10 литара густог сирупа да би преживеле зиму...

Ето мало математичких података...  :D

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #13 poslato: Februar 09, 2017, 22:06:03 »
Bravo Vojo za ove podatke i zaključak da je dužina života pčele vezana sa brojem jaja koje matica polaže. Tamo negde u Belgiji pčelar amater ili hobista Renson je uradio suprotno od tebe. Ograničio je maticu na 30000ćelija. Zbog manjeg broja položenih jaja u odnosu na kapacitet matice te larve su vrhunski odgajene i život tih pčela je trajao 70 dana. Javlja se i značajan višak perge. Radio sam ovaj metod.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

• Stari član foruma
« Odgovor #14 poslato: Februar 09, 2017, 22:27:53 »
Miroslave nema da opisujete Belcica,  jel ste odustali od te metode ili ne?