Kod mene situacija slična,bilo je izbacivanja trutovskog legla i pored prihrane od 400ml koja je dodata u četvrtak. Proširivanje plodišta sam radio spuštanjem krajnjih ramova sa medom u prvi nastavak.Juče i danas masovan izlet, nema štete a količina legla zadovoljavajuća.
Ove godine nisam društva "mučio" velikim brojem satnih osnova.
Pitao bih starije kolege,pre svega po stažu,sta misle,kako će uticati izbacivanje trutovskih larvi na brojnost varoe u ovoj sezoni?
Ivan je odlično uradio i tako se to radi, jer su i uslovi bili takvi.
Pisao sam u
ovoj poruci o uklanjanju varoe pri odbacivanju trutovskog legla, usled različitih uslova koji utiču na ponašanje pčela (citat dela poruke):
Postavljanje rama na gradnju novog trutovskog saća na bokove (ili na jedan bok) gnezda, ovo ne da ublažava, već svodi na najmanju meru. Pčele inače nerado zaležu mlado saće koje se ubaci u oblast gnezda pri nepovoljnim uslovima. Novoizgrađeno trutovsko saće će biti zaleženo tek kada je društvo potpuno spremno za taj poduhvat i tada ga održava bez većih napora. U slučaju vrlo jakog zahlađenja pčele mogu vrlo brzo otklopiti dobar deo tog građevnjak (ili ceo). Pri tome se odstrani i deo varoe, ali u svakom slučaju (i sasvim sigurno) se omete razvoj jer sve mlade jedinke budu uništene.
Što se tiče mogućnosti pojave krečnog legla na građevnjaku, sa gledišta borbe protiv varoe, to je i neka vrsta prednosti (sa gledišta veterinarske prakse, ovo je manje prihvatljivo i razumem stav prof Stanimirovića). Zato je bolje ne koristiti građevnjake velike površine. Građevnjaci manje površine daju slobodu raznovrsnijeg korišćenja, sa većim vremenskim razmacima postavljanja.
Ovu pojavu sam zapazio 1988. godine. U skladu sa tim i sledi moj savet da se građevnjaci postavljaju na periferiju legla.
Kod mene situacija slična,bilo je izbacivanja trutovskog legla i pored prihrane od 400ml koja je dodata u četvrtak. Proširivanje plodišta sam radio spuštanjem krajnjih ramova sa medom u prvi nastavak.Juče i danas masovan izlet, nema štete a količina legla zadovoljavajuća.
Ove godine nisam društva "mučio" velikim brojem satnih osnova.
Pitao bih starije kolege,pre svega po stažu,sta misle,kako će uticati izbacivanje trutovskih larvi na brojnost varoe u ovoj sezoni?
Pozdravljam ja Sosicevo pisanje jer je covek kao otvorena enciklopedija i sve na bazi iskustva koje
na izuzetno slikovit nacin iznosi i u detalj objasnjava.Jos nesto jedino njegove tekstove mogu da citam a da se ne nerviram.
Ali i Sole zna da previdi neke stvari i pojave i omane u proceni.
Evo na primer Iva je delimicno razotkrio pozadinu uvecanja pcelinjih zajednica na kako Sole kaze 70 iljada pcela-bioloski nacin protiv varooe.
Ljudi se ozbiljno spremaju za Dobru pcelarsku praksu i ulazak u Evropsku uniju bez ikakvih sredstvava.
Da priblizim malo -nasirupiras ,iscedis pceli dusu sirupom kao da je bila mesec dana na suncokretu ,pocepas te silne iljade na pola gor -pola dol-ovakav recnik
upecatljivije prikazuje silu pcelara i znanje a onda CEKAS zahladjenje i pad temperature.
E tu sad ide ono najvaznije -pcela je pametna i prehladjena i sve sama radi,izbacuje i trutove i varoou zajedno napolje..
tehniika kurafte sad ako imate vremena da se pozabavimo krstavanjem ove tehnike i udjemo i mi po necemu u knjige,a Boga mi mozda se neko
opredeli i da odrzi online predavanje na ovu temu.
Ocekujem da se kolega Sosic ukljuci i da svoj komentar na ovaj bioloski nacin borbe protiv varoje.
Otprilike tačno, g. Stepanoviću. Ovog puta se i naši naučili u ne istrčavaju se kao što je to slučaj sa stalnim amitraziranjem od ranog proleća pa do kraja godine. Ranije je mnoge učila kompartija da se istrčavaju, a sada u skladu sa normalnom državnom politikom svojih ličnih interesa, mudrije se postupa. To je za pohvalu.
Dobro, i dalje se malo sirupira, ali to više nije važno. Na snazi je pravilo kako DB košnica daje čist sortni med. Objašnjenje da pčele mogu prenositi i taj sirup u medište se čuva da se iskritikuje neko drugi (kada za to dođe čas). A to me podseti na DPP, kada je jedan naš pisac knjiga nakon mog pisanja o krajnjoj mogućnosti dodavanja „obogaćene“ pogače, krnuo i svojim pčelama baš takvu pogaču. I to nije problem. Problem je što je za par dana otoplilo i krenuo je "uraganski unos sa voća). Takođe dodatni problem je što je taj isti insistirao na tome da se takav med mora izvrcati i držati godinu dana, da se pokaže da li je ispravan ili nije. Tek potom se dodaje pčelama, kao prihrana.
U skladu sa DPP, nije bilo kasnijih informacija da je sklonio takav med iz košnica. Takođe je zaboravio da prvo pogleda u nebo, pre no što je uradio takvu glupost. Ali on je „vođa“ dobre pčelarske prakse (1703741.38¥ , što kada se sa japanskog jena preračuna u dinare iznosi 12.000 € - toliko će neko da mazne para i da podeli sa nekim).
Tako, da je biološki način borbe protiv varoe, prehlađivanjem legla u stvari ekološki koncept. Očekujemo da će biti svrstan u niz gluposti koje su objavljene kao DPP (DPP 1.1 Lokacija pčelinjaka; To treba pročitati, ali pre upotrebe detaljno procitati uputstvo! O indikacijama, merama opreza i nezeljenim reakcijama na čitanje pojedinih stavki, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom, jer inače može da se rikne).
PS
Skraćenica DPP je dobra pčelarska praksa, čisto da bude jasnije.