Поштоване колеге,
Данашњи леп дан пчеле су користиле за прочисне излете, као и за скупљање полена, углавном маслачка.
Овај децембар је за сада, сличан оном прошлогодишњем али ипак има значајних разлика. На пример у данашњи дан, прошле године, температура је на мом пчелињаку била +4 степена, а данас је код мене било +14 степени.
Сунчано је било и прошле године и данас, али је температурна разлика ипак значајна.
Када погледам температуре од прошлог децембра и досадашњег тока овог месеца, овај децембар је ипак топлији.
Прошле године први снег је пао 26. новембра. Иако се није задржао дуго, било је знатно хладније у јутарњим часовима и током новембра и током децембра ове године. Прошле године је било прилично јаких јутарњих мразева, а ове године мразеви су за сада врло ретки.
И прошле године у децембру било је јако топлих дана, а за разлику од овог децембра, прошле године било је више топлијих ноћи него у овом. Такође је приметно на мом пчелињаку да су прошле године у ове дане, а при релативно сличним температурама, пчеле масовније излазиле из кошница, прошле године него ове.
Прошле године пчеле нису покретале легло, а први зимски преглед радио сам 12 јануара ове године. Тада сам само у једној кошници нашао двадесетак ларви. Са обзиром да је време врло слично, први зимски преглед планирам поново негде у јануару месецу. Додуше то зависи од временске ситуације.
Углавном све кошнице су активне, посматрањем пчела на лету, рекао бих да је у кошницама све у реду, а хране сасвим сигурно имају довољно. Приликом пар хладнијих дана, обишао сам све кошнице и лаганим куцкањем у наставке проверио стање у кошницама и положај клубета у кошницама. За сада је све у најбољем реду.
Пчеле су имале довољно дана за прочисне излете, а доносиле су и нови полен тако да би требале да буду у одличном стању и да без икаквих проблема прођу преостали део зиме.
Ево још пар фотографија које сам данас направио испред кошница. Полена маслачка има мање него прошле године, али га ипак има и сасвим сигурно ће много значити пчелама у наредном периоду.
Поштоване колеге, надам се да је на вашим пчелињацима све у реду и да ће преостали део зиме код свих нас проћи без икаквих проблема.
Желим Вам свако добро и пуно поздрава свима из Мале Моштанице