Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401881 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #300 poslato: Decembar 20, 2014, 17:03:30 »
Поштоване колеге,
Данашњи леп дан пчеле су користиле за прочисне излете, као и за скупљање полена, углавном маслачка.
Овај децембар је за сада, сличан оном прошлогодишњем али ипак има значајних разлика. На пример у данашњи дан, прошле године, температура је на мом пчелињаку била +4 степена, а данас је код мене било +14 степени.
Сунчано је било и прошле године и данас, али је температурна разлика ипак значајна.
Када погледам температуре од прошлог децембра и досадашњег тока овог месеца, овај децембар је ипак топлији.
Прошле године први снег је пао 26. новембра. Иако се није задржао дуго, било је знатно хладније у јутарњим часовима и током новембра и током децембра ове године. Прошле године је било прилично јаких јутарњих мразева, а ове године мразеви су за сада врло ретки.

И прошле године у децембру било је јако топлих дана, а за разлику од овог децембра, прошле године било је више топлијих ноћи него у овом. Такође је приметно на мом пчелињаку да су прошле године у ове дане, а при релативно сличним температурама, пчеле масовније излазиле из кошница, прошле године него ове.

Прошле године пчеле нису покретале легло, а први зимски преглед радио сам 12 јануара ове године. Тада сам само у једној кошници нашао двадесетак ларви. Са обзиром да је време врло слично, први зимски преглед планирам поново негде у јануару месецу. Додуше то зависи од временске ситуације.
Углавном све кошнице су активне, посматрањем пчела на лету, рекао бих да је у кошницама све у реду, а хране сасвим сигурно имају довољно. Приликом пар хладнијих дана, обишао сам све кошнице и лаганим куцкањем у наставке проверио стање у кошницама и положај клубета у кошницама. За сада је све у најбољем реду.
Пчеле су имале довољно дана за прочисне излете, а доносиле су и нови полен тако да би требале да буду у одличном стању и да без икаквих проблема прођу преостали део зиме.

Ево још пар фотографија које сам данас направио испред кошница. Полена маслачка има мање него прошле године, али га ипак има и сасвим сигурно ће много значити пчелама у наредном периоду.

Поштоване колеге, надам се да је на вашим пчелињацима све у реду и да ће преостали део зиме код свих нас проћи без икаквих проблема.

Желим Вам свако добро и пуно поздрава свима из Мале Моштанице  :) :D 

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #301 poslato: Decembar 20, 2014, 17:46:39 »
Dragane, uglavnom je tako kao što pišeš, samo što daješ pogrešne temperature. To ti zavisi i od tačnosti termometra, ali i od mesta gde meriš temperaturu. Danas sam izmerio samo nešto više od 11°C. Primer su temperature od prošle nedelje. Imao si greške od nekoliko stepeni i to ne daje pravu sliku stanja. 13. Decembra si izmerio temperaturu od 17°C, a bilo je nešto više od 13°C. Tek sutradan je bilo više, ali samo 16 °C.

Inače, pčele su prošle godine imale više vezanih sunčanih dana nego ove i zato je izlet bio masovniji i dugotrajniji. Danas su kod mene izletale pčele iz manje od pola društava. Bilo ih je i na pojilicama. Izlet je zavisio od boje košnice i naravno od osunčanosti mesta gde se košnica nalazi.

To najbolje možeš videti na prve dve fotografije, ali i na četvrtoj fotografiji u ovoj poruci, gde na beloj (ili svetlije obojenoj košnici) nema ni jedne pčele ili se pojavi tek neka.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #302 poslato: Decembar 29, 2014, 09:10:53 »
Sneg u Beogradu, duva vetar a na selu kako kazu i -18 nocu oko -10 danju... Za ceo januar najavljuju minus preko noci a do +6-7 max dnevnu ali par dana. Zivim u nadi da ce se sneg ispadati u januaru i februaru a ne u aprilu i maju kao ove godine ...

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #303 poslato: Decembar 29, 2014, 17:27:18 »

Od sinoć do sada +20cm snega, sneg, polako, prestaje da pada. Danas jak severozapadni vetar nakrivio je kape na košnicama.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #304 poslato: Decembar 29, 2014, 19:08:38 »
Kod mene sneguljak zatrpao leta. . Danas je bilo i malo sunca pa je sa nekih poletaljki sklizuo sneg. Možda je bolje kada su temperature ispod -10 da ostane sneg na poletaljkama i da su leta zatrpana.
Dok sam bio nešto mlađi kada su temperature bile ispod -15 ili -20 C stepeni išao sam na pčelinjak i lopatom nabacivao sneg na leta. Rastopi se on za koji dan a u košnicama u kojim je medno saće na podnjači pčele imaju dovoljno vazduha. Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #305 poslato: Decembar 29, 2014, 21:25:08 »
Данас ујутру смо видели биланс нападаног јучерашњег снега!
Кичево,54 см,Тајмиште 73 см мерио лично!

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #306 poslato: Decembar 29, 2014, 21:50:53 »
Kada neko kaze Kicevo odmah se setim decembra 90.i svakodnevnog ciscenja snega.Nikad u zivotu nisam video vise snega nego tad........a i vise uzivao u divnoj belini.......i divnom gradu i ljudima.......

• Stari član foruma
« Odgovor #307 poslato: Decembar 30, 2014, 00:04:45 »
Kada neko kaze Kicevo odmah se setim decembra 90.i svakodnevnog ciscenja snega.Nikad u zivotu nisam video vise snega nego tad........a i vise uzivao u divnoj belini.......i divnom gradu i ljudima.......
Мирославе,значи били смо комшије,касарна је иза моје куќе одма насупрот команде,да те потсетим сликаќу сутра па закачичу слике овде!
Ништа није промењено,чак ни име и даље се исто зове Чеде Филиповски-Даме!
Поздрав комшија! ;) ;D

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #308 poslato: Decembar 30, 2014, 09:10:58 »
Evo Blagoja Kicevo bilo i u vestima ovde u Bg kao i Ohrid i jos par mesta lep sneg samo da ne pravi probleme ...

Nadam se da ovih mesec dana (ceo januar ...) minusa i nule nece nastetiti pcelama. Ako je verovati starim poslovicama - med na ledu radja (ima jos i med na medu radja) itd ... sto ja bas ne smatram merodavnim ali ajd nek bude ...

Mozda da kaze neko nesto o tih -20 na planinama i pcelama - nesto raditi ili nista?

• Stari član foruma
« Odgovor #309 poslato: Januar 01, 2015, 17:19:44 »
Тако је Миодраже,стање у Кичево је ових дана било баш завејано,али полако се нормализујемо!
Мирославе ево слике улаза,једино је само застава нова,све је друго по старом!

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #310 poslato: Januar 01, 2015, 19:31:49 »
Hvala Blagoja,vratio si mi secanja na mesto gde sam proveo oko 2 meseca.Isto je tako bilo sve belo a mi se dosetili pa umesto lopatama okretali onaj metalni sto iz ucionice pa po trojica gurajuci ga kao mali bager cistili sneg,i tako danima i nocima izmedju obuke voznje.Nikada vise snega nisam video...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #311 poslato: Januar 02, 2015, 02:25:43 »
I kod mene sve zujkaju u košnicama pa i u ona dva nukleuza gde su mi male zajednice sa po 3 rama pčela i mladom sparenom maticom.Nisam ih hteo spajati pa ako prežive prežive.U njima čuvam rezervne matice.  Za sada je sve u redu ali ko zna, duga je zima. Obzirom da su zdrave nadam se da će prezimeti. Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #312 poslato: Januar 02, 2015, 19:47:52 »
Danas sam pogledao par košnica i stanje je odlično.

Na 2 LR nastavka mi zimuje samo nekoliko košnica. Jedana je i dalje u prvom nastavku. Sutra ću, samo da ne bude neke kiše koju najavljuju, da je malo „razmrdam“. Mora se prebaciti u drugi nastavak. Razlog zbog kojeg je ostala u prvom nastavku je taj što je bilo prilično hrane i u prvom nastavku. Sve dok ima hrane, neće biti problema, ali je to količina koja je nedovoljna za duže vreme zimovanja, jer su ipak bili samo venci hrane.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #313 poslato: Januar 18, 2015, 15:22:04 »
Juče sam zamenio prazne ramčiće sa medom i stavio pune u pomoćnim društvima. Stanje je dosta različito u odnosu na stanje prethodnih nekoliko godina. Obično u doba kada ima toplijih dana, tokom zime, kod njih uvek bude legla. Sada sam leglo video u 3 od 9 društava.

Razlog je verovatno nedostatak polena iz prirode, koji bi stimulisao društva na zaleganje, tako da tu nema nekih iznenađenja. Zanimljivo je da uticaj zaliha perge nema nikakav uticaj na pojavu legla. U jednom od ovih pomoćnih društava je u prvom nastavku svih 8 ramčića sa pergom i nema legla iako pčele troše tu pergu, vrlo umereno (pisao sam o tome da samo unos spolja može uticati na pojavu i širenje legla).

To je svakako uticalo i na mnogo manje (skoro zanemarljivo) prisustvo vlage unutar košnice, jer je potrošnja hrane i aktivnost društava u skladu sa tim doprinelo ovome. Takođe, ne treba zanemariti ni činjenicu da je bilo uglavnom vetrovito i strujanje vazduha je uticalo na sušenje unutrašnjosti košnica. I povećana mogućnost da se pčele kreću po košnici takođe doprinosi smanjenju vlage u košnici.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #314 poslato: Mart 17, 2015, 15:59:39 »
Danas lepo vreme i konačno sam primetio da pčele unose nešto polena....