Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 402103 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nikola Milenkovic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Vranovo
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #330 poslato: April 01, 2015, 15:44:51 »
Pozdrav svima,

Juce je kod mene bio izuzetno lep dan sa malo slabog vetra. Milina raditi sa pcelama. Pa reko' sebi, ugrabi priliku dok se vreme nije promenilo i odradi prvi detaljan prolecni pregled :). Sto se ispostavilo kao odlicno :), posto je danas katastrofa od vremena duva vetar, hladno, pada kisa - kao da je novembar mesec.
Od 7 kosnica, 3 DB 12 i 4 DB 10, 6 kosnica je po mom veoma skromnom misljenju, izaslo iz zime odlicno, od tih 6 kosnica samo u jednoj ima legla na 3 rama u ostalim je na 4 rama, s'tim sto je zalezena i jedna i druga strana rama. Na svakom ramu gde je leglo, zatvorenog ima malo vise od velicine sake ali je svaki ram kompletno zalezen od letvice do letvice. Kod sedme kosnice imam jednu nedoumicu, tretirana je potpuno isto kao i ostale kosnice, ni iz jedne nije vrcan med, jesenas sve su tretirane protiv varoe, ali kod nje ima jako malo pcela i legla zalezenog taman onoliko koliko ima pcela.
Moje pitanje da li bi bilo dobro da je malo pojacam sa zatvorenim leglom iz drugih kosnica ili da je ostavim da se sama razvija.
Umalo da zaboravim u jednoj kosnici skoro da uopcte nema meda ima polena ali meda nigde, sta tu raditi da li je jos uvek rano za sirup ili ne?

Malo sam oduzio nadam se da necete zameriti :)

Pozdrav svima

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #331 poslato: April 01, 2015, 21:21:55 »
Kod mene juce lep dan (Cemernik 1000 mnv) malo otvarao kosnice svuda tri cetri rama sa zatvorenim leglom nisam gledao otvoreno ali kako pcele pojrivaju ramove bez napustanja istih i kod pokusaja da se sklone nozem rekao bih da matica zaleze uveliko. Leglo je na juznoj strani do pola rama severna strana je pod medom unose polen sta cveta ne znam ali je to manje bitno. Vidim da posecuju i otvaraju med i sa udaljenijih ramova.

Danas sneg hladno za sutra najavljuju oko 11 C pa tako do 15 aprila sto se poklapa sacvetanjem fzanarike kod mene. Pogace nisam davao a hrane ce biti valjda fo dzanarike.

Dva drustva su izimila samo na jednom nastavku a za sledecu zimu cu probai bar na desetak drustava RV na podnjaci a EV gore da vidim rezultat.

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #332 poslato: April 02, 2015, 17:20:05 »
Danas je bio lep i sunčan dan
Temperatura oko 15*C sa slabim vetrom.Pčele su odlično
radile,unos polena je bio odličan .Da nam je malo više ovakvih dana

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #333 poslato: April 02, 2015, 18:59:05 »
Kod mene danas oko 11-12 stepeni ali pretežno sunčano do negde poslepodne oko 3 sata. Pčele su i ako je duvao jak vetar ipak u sunčanom periodu na tih 11-12 stepeni donosile polen i vodu u košnice. Malopre sam došao iz obilaska sa drugog pčelinjaka. Tamo je mnoštvo pčela smrznutih iza košnica. Na cvetovima džanarile takođe mnoštvo ih je ostalo ukočeno bez mogućnosti da se vrate nazad u košnice. Šta da se radi, stanje nije ni malo lepo ali mi tu ništa ne možemo. Pozdrav svima..   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #334 poslato: April 02, 2015, 23:07:26 »
Danas sam nešto radio kod par košnica. Leglo odgovara uslovima iz prirode: 11 ramova legla (8 punih, sa nešto manje od 6000 ćelija legla i 3 sa po pola rama legla). Košnica prvi put pogledana ove godine. Nešto čudno se tu dešava  :).

Izgleda daće biti spremna za bagrem, ako krene za - par dana.  :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #335 poslato: April 02, 2015, 23:30:54 »
Naravno, mala šala. Košnica je „zakonski“ jedna košnica, a u stvari je dvojno društvo koje sam u nedelju (29. marta) pripremio za dvomatično udvajanje (stavljanjem zbega na donje društvo, što je loše ali nemam drugi tip zamrežene pregrade).

Zanimljivo je da donje društvo ima više legla i ne oseća što sam je malo „ohladio“ stavljanjem zbega. Naravno, ne bih to radio da sam znao da će biti hladnije i vetrovito, ali sve je u redu. Čak je prešla na sedmi ram i zanela leglo.

Još je zanimljivije da gornje društvo ima 4 rama legla i celi ramovi su zaposednuti leglom (nema hrane na njima). Po količini pčela bi trebalo da bude više legla. Širenje je zaustavljeno zbog toga što su ramovi do legla devičansko saće popunjeno polenom. Zahlađenje i smanjenje unosa je uslovilo da pčele ne šire leglo na te bočne ramove, što ne znači da narednih dana ne bi prešle na ramove do legla.

Razlog je takođe što ipak treba stabilnijeg unosa da bi pčele prešle na drugu stranu rama gde je polen i gde ima mesta za leglo. Ovo pokazuje da ne treba seći leglo ubacivanjem praznog rama u središte gnezda, jer može imati više štete nego koristi. Ako se nešto želi postići, najbolje je uraditi kako sam pisao u temi Razna pitanja u ovoj poruci. Reč je o vrlo umerenom sečenju legla, gde postoji mogućnost da se eventualno ugrozi malo nepoklopljenog legla – vrlo malih larvica ili jaja, ako jako zahladi (mada ne treba gore od ovoga sada  :) ).

PS

Dve matice su ipak dve matice. Za društva koja su udvojena i prebace se na dvomatično nema problema sa postizanjem snage za bagrem.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #336 poslato: April 03, 2015, 00:30:34 »
Naravno, mala šala. Košnica je „zakonski“ jedna košnica, a u stvari je dvojno društvo koje sam u nedelju (29. marta) pripremio za dvomatično udvajanje (stavljanjem zbega na donje društvo, što je loše ali nemam drugi tip zamrežene pregrade).

Zanimljivo je da donje društvo ima više legla i ne oseća što sam je malo „ohladio“ stavljanjem zbega. Naravno, ne bih to radio da sam znao da će biti hladnije i vetrovito, ali sve je u redu. Čak je prešla na sedmi ram i zanela leglo.

Još je zanimljivije da gornje društvo ima 4 rama legla i celi ramovi su zaposednuti leglom (nema hrane na njima). Po količini pčela bi trebalo da bude više legla. Širenje je zaustavljeno zbog toga što su ramovi do legla devičansko saće popunjeno polenom. Zahlađenje i smanjenje unosa je uslovilo da pčele ne šire leglo na te bočne ramove, što ne znači da narednih dana ne bi prešle na ramove do legla.

Razlog je takođe što ipak treba stabilnijeg unosa da bi pčele prešle na drugu stranu rama gde je polen i gde ima mesta za leglo. Ovo pokazuje da ne treba seći leglo ubacivanjem praznog rama u središte gnezda, jer može imati više štete nego koristi. Ako se nešto želi postići, najbolje je uraditi kako sam pisao u temi Razna pitanja u ovoj poruci. Reč je o vrlo umerenom sečenju legla, gde postoji mogućnost da se eventualno ugrozi malo nepoklopljenog legla – vrlo malih larvica ili jaja, ako jako zahladi (mada ne treba gore od ovoga sada  :) ).

PS

Dve matice su ipak dve matice. Za društva koja su udvojena i prebace se na dvomatično nema problema sa postizanjem snage za bagrem.

Moje skromno mišljenje je da ga u toj fazi i situaciji ne treba nikako dirati.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #337 poslato: April 03, 2015, 01:02:54 »
Za ove uslove i ovakvu godinu najbolje je ne dirati. Dodati hranu* (ako treba) i malo sačekati bolje vreme.

Postoji i nešto što pčelar namerava da uradi i ako želi da sprovede tu svoju nameru, najbolje je sa što manje rizika ili gubitka. Naravno da ne pišem ono što ne bih radio. Već sam jednom broju društava ubacio i dva polurama do legla ili sekao leglo tako da je van gnezda odvojen ram sa nešto malo larvica ili jaja (kako gde se zadesilo).

* Smatram da su naša nastojanja protiv dodavanja pogača tokom zime, koja su čak dovela do nekih nerazumnih primedbi kolega koji su napustili forum (nadam se na opšte zadovoljstvo), usmerena na mogućnost da bude neophodno opet prihranjivati društva šećerom (što je sada vrlo moguće). Ako su pčele dobile prilično šećera za zimnicu, pa potom dobile silne pogače tokom zime i sada opet dobiju sirup, ne treba se čuditi što se postavlja pitanje: "...Sta ima za pcele... od lijekova..." 8) kao u ovom videu sa predavanja.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #338 poslato: April 03, 2015, 12:39:25 »
Juce otoplilo do podneva sneg nestao jutros oko 4 ponovo napadao...

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #339 poslato: April 03, 2015, 22:46:42 »

Danas vreme kao iz filma, dok sunce sija, sneg veje!
  Jak i hladan severo-zapadni vetar, naleti vejavice, periodi sunca. Na visini većoj od 700m i sada ima snega a Rtanj se beli kao u decembru. Trenutno - 1. Na kolima ima leda. Dženarika počinje da se otvara.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #340 poslato: April 04, 2015, 20:09:05 »
Ako sačuvaš društva, biće dobro i možeš imati voćnog meda i za vrcanje. I imaš veće šanse da bagrem opstane. Problem je kod nas gde je džana praktično gotova. Ima je još u cvetu, ali su neka stabla potpuno precvetala. Bagrem je u stalnoj opasnosti da propadne.

Danas vidim jednu zanimljivu poruku „stručnjaka“ sa Rudnika. Video čovek i kruške u cvetu, orasi pustili rese a „BAGREM NE MRDA“.  Pretpostavljam da je mislio da bagrem treba da pretrčava Ibarsku magistralu (voz'o se čovek Ibarskom)  ;D ;D. „Mrda“ bagrem kada i svo rastinje u proleće. To je inače onaj stručnjak kome je miš pojeo saće i on je mislio da će saće u „narednom periodu“ nići kao gušteru rep.  ;D

PS

Pripazite se zapažanja i znanja tih stručanjak koji o onome na šta se pozivaju (pčelarstvo) nemaju pojma, ali vrlo dobro znaju da se nameste kao BOT-ovi na forumu i pluckaju vas jer umete da mislite. Vrlo su priležni i stručni u političkim temama „naskačući“ na ljude ko veprići u tovu, a za pčelarstvo tupsoni (molim da se ne menja pažljivo odabrana reč).

• Prijatelj foruma
« Odgovor #341 poslato: April 07, 2015, 08:52:43 »
Nista se ne desava mir tisina sneg pada Bozic ce skoro .... izvinite Uskrs ...

a ja na krenuo pa mi prtinu napravila jedna Niva koja pobeze na sigurnije - na nesrecu pre mog polaska

Ono sto me raduje da nista od voca jos nije krenlo a od vikenda najavljuju toplo oko 20C pa cemo videti ... i imaju hrane dovoljno oteo sam jedan ram meda za mene da se malo zasladim ...

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #342 poslato: April 07, 2015, 11:50:53 »
I kod mene je potpuno ista situacija
Ovo već prelazi u neki vid elementarne nepogode.Nisu ovde
u pitanju samo pčele i pčelarstvo.Kod mene je toliko zemljište
natopljeno vodom da padne litar kiše odma se pravi potok,tako
da u njive,bašte neće moći da se udje bar za mesec dana  :(

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #343 poslato: April 07, 2015, 12:16:17 »
Ista drzava sasvim druge vremenske prilike.Kod mene suncano sa mestimicnim oblacima,temperatura rekao bih otprilike desetak stepeni sa jakim udarima ledenog vetra.I pored toga pcele su od pre nekih dva sata pocele da izlaze iz kosnice i donose polen.Velike probleme pri povratku im pravi vetar... 

• Prijatelj foruma
« Odgovor #344 poslato: April 07, 2015, 13:57:48 »

ko ovo ...
« Poslednja izmena: April 07, 2015, 22:02:40 od strane Global Moderator 3 »