Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401896 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #255 poslato: Januar 19, 2014, 01:29:52 »
Slikana danas RV, gornji nastavak skoro pun meda, pre tri dana nije bilo legla, maticu sam slučajno ugledao i dobro je uhranjena, sigurno će početi sa leglom uskoro.

Ovo je za svaku pohvalu.
Bravo prijatelju Jano! Raduju me ovakve slike a još više komentar..

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #256 poslato: Februar 07, 2014, 21:40:42 »
Upoređenje RV i LR, u RV ravnomerno troše hranu i nema prenošenja a u LR prenose sa krajnjih ramova u sredinu u zonu legla. Danas slikano:

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #257 poslato: Februar 08, 2014, 10:17:42 »
Jano baš tako i ja sam skontao čak da su se sa klubetom povukle malo unazad na med koji je sad više pozadi

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #258 poslato: Februar 08, 2014, 10:30:43 »
Brat i ja smo juče obišli naše pčelinjake gde je na 4 pčelinjaka smešteno oko 280-290 pčelinjih zajednica. Ovom prilikom smo otvorili nekoliko košnica da bi pogledali i procenili količinu hrane u košnicama kao i položaj klubeta.
Našli smo ono što smo i očekivali, hrane u košnicama ima poprilično i pčele su smeštene uglevnom po sredini košnica. Mnoge zajednice imaju po skoro pun nastavak meda (osim krajnjih ramova) iznad klubeta i uglavnom zahvataju drugi i treći nastavak dok im je prvi prazan, zapravo sa ramovima u kojim je prazno saće.
Sve pčelinje zajednice su žive i zdrave i iz svih košnica izlaze pčele.

Temperatura je bila oko 10-11 stepeni i ovo je bio treći pročisni izlet pčela ove zime (ako ne računamo one u novembru).
Za 20 godina mog pčelarenja na ovom prostoru nikada nismo imali pročisne izlete u svim mesecima tokom zime kao ove zime u novembru, decembru, januaru i februaru.
Obično pčele na pročisni izlet ne izlaze oko 85-90 dana a pretprošle gode to je bilo 117 dana a ove godine najduži period neizlaska pčela je bio, od negde oko sredine novembra do 27-28 decembra što je nešto oko 40 dana.
Posle tog perioda pčele su ponovo imale pročisni izlet sredinom januara ili nakon dvadesetak dana, da bi ponovo sada nakon novih dvadesetak dana juče vršile pročisni izlet.
Ovaj jučešnji i nije bio neki veliki pročisni izlet ali mislim da im skoro nije ni bio potreban.
Voleo bih da malo zahladi i da pčele do početka marta ne izlaze kako ne bi nepotrebno pokretale leglo.

Pozdrav svima....
« Poslednja izmena: Februar 08, 2014, 19:56:02 od strane Moderator 2 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #259 poslato: Februar 08, 2014, 18:21:40 »
Baš ovako kao što ste napisali Vojo i ja imam isto vaše mišljenje i stanje je kod mene slično ,pčele nikad jače čak i malo me streh kako ću im stati u kraj ali nadam se da ću uspjeti

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #260 poslato: Februar 12, 2014, 18:40:52 »

8.2.2014. dodao sam kristalisani med pojedinim rojevima i drustvima. Kratko pregledana i proizvodna drustva. Slikao sam jedan od ekstrema po jacini zajednice.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #261 poslato: Februar 12, 2014, 22:05:16 »
Ovo kod tebe Ivane baš prelepo izgleda..

Kod mene je danas bilo 12-13 stepeni ali sa vetrom tako da su pčele vrlo slabo izlazile.
Posle podne oko 15 i 30 kada sam došao ponovo da obiđem pčelinjak već je temperatura pala na 8.5 stepeni i sve pčele su bile u košnicama.
Juče se temperatura bila popela do 15 stepeni i pčele su po vetrovitom i oblačnom vremenu ipak uspevale doneti po koje zrnce polena, mada je to za sada veoma malo ili bolje reći beznačajno.

Možda je tako i bolje..

Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #262 poslato: Februar 12, 2014, 22:13:09 »
   Danas dobrim delom prepodneva i popodneva bilo jako lepog unosa polena od kukureka i leske.Isao sam do kolege na vecoj nadmorskoj visini, pcelinjak na planini Ozren nadmorska visina oko 800m i tamo je bilo jako lepog izleta i aktivnosti .Evo i dva snimka od 8.2.

https://www.youtube.com/watch?v=IkJAYGWMJH4
« Poslednja izmena: Februar 12, 2014, 23:22:10 od strane Moderator 1 »

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #263 poslato: Februar 12, 2014, 22:13:50 »

« Poslednja izmena: Februar 12, 2014, 23:15:08 od strane Moderator 1 »

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #264 poslato: Februar 12, 2014, 22:25:01 »

Evo necega sto sam upravo zavrsio,ide na susenje. Druga po redu koju sam napravio.

Van mreže Sinisa Jelisavac

• Napredni član foruma
    • How much is apple healthy
  • Lokacija pčelinjaka: Radomirovac
« Odgovor #265 poslato: Februar 26, 2014, 15:47:21 »
Danas sam letimicno pregledao pcelinja drustva u LR kosnicama.

Ona kojima sam ostavio oko 20kg hrane jos uvek imaju dovoljno, a onima koima sam ostavio 10-15 kg imaju tanke medne vence.

Ima malog unosa nektara od Ive.

Leglo u redu.

Drustva zauzimaju od 7-9 ulica.

Jako su ljute da nisam obukao odelo zavrsio bi u hitnoj.

Ispred kosnica ima uginulih pcela sa tovarima polena.

Pozdrav iz Radomirovca.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #266 poslato: Mart 21, 2014, 22:49:50 »
Danas sam uradio glavni proljećni pregled na mom pčelinjaku.

Temperatura je bila18-20 stepeni.
Inače džanarika je pri kraju sa cvjetanjem,ali otvara sa bijela šljiva,trešnja ranka i divlja trešnja.

Kod mojih 5 RV stanje je sljedeće:
RV 1,2,3 i 4 su gotovo identične sa stanjem:
Četiri rama uglavnom zatvorenog legla,smještenog na centralnim ramovima.Leglo je kompaktno
i zdravo.Meda ima na po dva cijela rama i još na tri po 1/2 rama.Perge 1-2 rama.
Pčela na 9-10 ulica,pun nastavak.

RV 5 se razlikuje od ostalih: leglo na 6 r. uglavnom zatvoreno,sa malim količinama otvorenog legla.Površina legla je  gotovo preko čitavog rama.Na centralnom ramu,pri vrhu,ima trutovskog legla veličine dlana,sa obe strane rama.Inače primijetio sam i trutove u ovoj košnici.
Meda ima na dva čitava rama i na 3-4rama po 1/2 rama,perge na 2 rama.

RV su mi zazimljene na dva nastavka i leglo je u gornjem nastavku kod svih.
Danas sam kod RV 5 zamijenio mjesta nastavcima i leglo spustio na podnjaču.
Sve RV sam utoplio sa par listova novinskog papira i dodao im po 1/2 litre sirupa 1:1.

Pozdrav svim kolegama!

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
« Odgovor #267 poslato: Mart 22, 2014, 18:41:54 »
Драге колеге,данашњи дан сам искористио за детаљан преглед  15 РВ кошница (укупно 28) и стањем сам презадовољан.Друштва су углавном на 13-15 рамова пчела(пар дрштава имају пуна два наставка),легла има од 6-9 рамова (9 рамова има само у једној,а просек је 7 рамова).Генерално,друштва су здрава,нема трагова ноземе,све су препрскане нозевојем.Меда има више него довољно,а има и свежег уноса нектара,до 16 h мали број пчела на води,пчеле се црвене од мртве коприве :).Пратићу развој временске ситуације,али за сада мислим да нема потребе за прихрану шећерним сирупом,меда имају у просеку 5 рамова ,и сигуран сам да ће се овим темпом на време спремити за багрем.Чак се бојим да мало и не поране па да се морам пењати по дрвећу :).Пре него што сам почео са радом планирао сам да заменим места наставцима код друштава где је матица кренула са леглом у најгорњем,али сам установио да за то нема потребе јер се код свих матица сама спустила у доњи наставак (и обрнуто).Значи,кад друштво достигне оптималну снагу за експанзивно ширeње легла матица сама прелази из наставка у наставак и легло шири кроз мед.
Joш кад би ми неко шапнуо кад ће багрем :)
Велики поздрав свима :)

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #268 poslato: Mart 24, 2014, 20:02:12 »
Драге колеге,данашњи дан сам искористио за детаљан преглед  15 РВ кошница (укупно 28) и стањем сам презадовољан.Друштва су углавном на 13-15 рамова пчела(пар дрштава имају пуна два наставка),легла има од 6-9 рамова (9 рамова има само у једној,а просек је 7 рамова).Генерално,друштва су здрава,нема трагова ноземе,све су препрскане нозевојем.Меда има више него довољно,а има и свежег уноса нектара,до 16 h мали број пчела на води,пчеле се црвене од мртве коприве :) .Пратићу развој временске ситуације,али за сада мислим да нема потребе за прихрану шећерним сирупом,меда имају у просеку 5 рамова ,и сигуран сам да ће се овим темпом на време спремити за багрем.Чак се бојим да мало и не поране па да се морам пењати по дрвећу :) .Пре него што сам почео са радом планирао сам да заменим места наставцима код друштава где је матица кренула са леглом у најгорњем,али сам установио да за то нема потребе јер се код свих матица сама спустила у доњи наставак (и обрнуто).Значи,кад друштво достигне оптималну снагу за експанзивно ширeње легла матица сама прелази из наставка у наставак и легло шири кроз мед.
Joш кад би ми неко шапнуо кад ће багрем :)
Велики поздрав свима :)
ssssuutra, pssst ;)

• Stari član foruma
« Odgovor #269 poslato: Mart 25, 2014, 09:14:40 »
Od juče liči na pravi mart jutros sa susnežicom i hladno pčele su sigurno u klubetu,izgleda da do subote nema ljepote a po prognozi ako je tačna mrka kapa u aprilu