Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 402207 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #480 poslato: Septembar 26, 2016, 10:54:28 »
 Uglavnom sam PZ na pcelinjaku zazimio. Osalo mi je da na podnjacu ispod plodista kod nekih stavim nastavke sa nesto malo nezatvorenog nektara, kako bi ga pcele prenele u gornje nastavke. Formacija je zimska, na podnjaci nastavak sa praznim ili sa nesto nezatvorenog nektara, plodiste i nastavak sa hranom. Nakon nesto dodavanja sirupa pojedinim drustvima i to uglavnom rojevima, sve imaju dovoljno hrane za prezimljavane. Prethodnih godina sam na podjnacu ostavljao ram sa MR, pa onda iznad zimsku formaciju nastavaka a sada sam svima poskidao MR(sa ramovima). Dvoumim se jos da li da ih vratim, jer su mi do sada odlicno sluzile da se u kosnice u zimskom periodu ne uvuku "nezeljeni gosti".
Pisao sam pre izvesnog vremena da sam imao velikih problema sa bezmacima, kao i sa tihim smenama krajem leta u PZ, pa cak i kod rojeva. Primetio sam pre dve nedelje da mi jedna PZ nema mladoga legla a nisam mogao ni maticu da nadjem. Pustio sam je bio da vidim sta ce se desiti, pa je i proslog vikenda stanje kod nje bilo nepromenjeno. Juce sam je pregledao, maticu nisam mogao da nadjem a video da ima zalezenih jajasaca koja su bila stara dan ili dva. Primetio sam da u pojedinim celijama ima i po par jaja. Ista su polozena u samo dno celija, sto govori da ne bi trebalo da je lazna matica. Medjutim kako u poslednje vreme nisam vidjao trutove, neznam da li je, vrovatno novoizlezena matica, oplodjena. Povrsine sa jednodnevim i dvodnevnim jajima na cetiri rama su velicine dlana, okruzene medom i u kontinuitetu zalezene. Vec iduceg vikenda, kada celije sa jajima budu zatvorene, znacu da li je oplodjena ili nije? Ne bi trebalo da je imala toliki prekid u polaganju jaja u ovom periodu.
Jos jedan kuriozitet, nesto nesvakidasnje! U jednoj PZ sa kojom sam imao problema sa maticom i kojoj sam dodao sparenu, belom bojom obelezenu maticu, pored nje ima vec tri nedelje neobelezenu, mladu maticu. Legla ima raznog a ovom prilikom matice sam nasao na ramovima koji su jedan do drugog. Konsultujuci se sa jednim iskusnim kolegom, resili smo da ih ostavim obadve i pratim sta ce se desavati. Hrane imaju oko 12-13.kg u nastavku iznad a zaledja u plodistu su isto bogata.
Interesantno zar ne, pa bi`molio iskusne kolege za komentare.
Pozdrav iz Sumadije
Milosav 

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #481 poslato: Septembar 26, 2016, 20:36:07 »
Писах о убиству матице из заседе пре који дан и питах за савете.

Један добар човек и засигурно "регионални" стручњак за пчеле ми је великодушно понудио своју матицу из 2015. и објаснио зашто се догодило оно што сам описао. Научио сам нешто важно. Хвала.

Данас, отидох на пчелињак да видим шта ћу с тим обезматиченим друштвом и веома се изненадих. Некако сам као у бајци, вадећи први рам помислио да ћу затећи ону несрећну матицу од петка... Да се некако регенерисала, да су је оне оштроконџе оставиле на миру, али вадећи трећи рам с десна на доњој сатоноши видех већу групу пчела које приликом вађења рама падоше на сатоноше два рама до ивице наставка. Погледах мало боље, кад оно лепа велика матица коју су такође покушавале да уклупчају Падоше у тој борби између ивице наставка и десетог рама сдесна и несташе ми с видика. Нисам хтео да гледам тужну сцену по други пут, па сам остајући изненађен, одакле ова нова матица и то велика, у том бившем роју коју су данас "асасинирале"?

Да напоменем, то је рој након багрема, пре крај јуна одвежен на сунцокрет и тамо боравио 50 дана. За то време, будући да сам био спречен да уопште посетим свој пчелињак на сунцокрету, тај рој је имао ројеви нагон. Затекао сам више од десет прогрижених матичњака. Вратио се с матицом наравно. У петак је изгубио, а данас поново убио. Само коју матицу!?
Будући, да сам га двапут прегледао комплетно од доласка с те паше, никаквих матичњака нигде није било. Изволите "регионални" стручњаци, помозите мени "нерегионалном" стручњаку. ;D

Van mreže Миливоје Филиповић

• Član foruma
« Odgovor #482 poslato: Septembar 26, 2016, 20:39:30 »
Још сам нешто хтео да кажем: онај добар човек и регионални стручњак  ;D ради с слабим друштвима баш као и ја. Ја их никада не спајам с јаким, него их редовно пуштам, па шта им Бог да. И редовно презиме, а у пролеће неке не могу и да препознам, то нису слаботиње, већ узнапредовала јака друштва. Има неке мистике у пчеларству.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #483 poslato: Decembar 27, 2016, 08:39:20 »

Питање за све колеге којима је пчелињак у близини : Има ли изласка пчела јуче и данас и прочисног лета ?

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #484 poslato: Decembar 27, 2016, 11:46:46 »
Imam jednu PZ u bašti i malopre su izletale.
Ako stignem, u planu je, da odem danas na pčelinjak javiću.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

• Stari član foruma
« Odgovor #485 poslato: Decembar 27, 2016, 12:01:27 »
 Sto sde mog pcelinjaka tice, na moje insistiranje komsije su pogledale, temperatura je 6C, po nekoliko pcela izlece iz DB kosnica. Kako imam i nesto DB a imaju i gornja leta i njih koriste. RV, koje su mi sve na tri sprata, jos nisu izlazile. Informaciju imam od pre pola sata i nadam se da ce i one do 14.h "protegnuti krila".
Pozdrav iz Sumadije

• Stari član foruma
« Odgovor #486 poslato: Decembar 27, 2016, 12:46:11 »
 Kako u susednom selu, Belosavcima(vazdusna linija oko 5.km od mog glavnog pcelinjaka), kod mog burazera(koji je inace vetrinar), imam 4. PZ RV, javljeno mi je da pcele u vecem broju izlecu iz kosnica. Vreme je suncano a informacija je od pre par minuta.
 Informacija sa prvog pcelinjaka je od pre jednog sata pa se nadam da su sada i na njemu pcele iz svih kosnica u procisnom letu.
Gorane, pretpostavljam da se i tvoje Radovanje sada "kupa" u suncu, te da i tvoje pcele trenutno "protezu" krila i rade jos sto-sta od kucnih poslova.
Jos jedan pozdrav
Milosav

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #487 poslato: Decembar 27, 2016, 12:53:33 »
Bio sam sada, samo pogledao. Suncano je i pcele su izasle..

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #488 poslato: Decembar 27, 2016, 13:10:58 »

Лако је вама. Ја морам моје да надгледам на даљину. И није много далеко , само 100.километара . Овог тренутка је баш стигао извештај. Стање уредно , прочисни лет у пуном јеку , пчеле излазе из свих зазимљених кошница .

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #489 poslato: Decembar 27, 2016, 16:22:29 »
Stigao na Ponjavicu par minuta pre 15 časova. Dosta jak vetar, izletanja nema ni kod mene ni kod komšije. Košnice već u hladovini  tako da je možda i bilo pročisnog leta, ali ranije u toku dana.

Naravno da sam skidao poklopce i smakavši novine, zavirio kroz zbeg. Tu su! U sve tri. I žive su, a u onoj najjužnijoj su nešto i aktivne.

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #490 poslato: Decembar 27, 2016, 16:56:33 »
Данса су пчеле по сунчаном дану направиле прочисни лет. То нисам лично видео, јер сам кући стигао око 15,30 часова, тако да незнам која је била температура у тренутку излетања.   

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #491 poslato: Januar 01, 2017, 15:45:20 »
Oko 13,ooh prošetao do bašte da obiđem jednu PZ i vidim par pčela izletelo. Sutra ću do pčelinjaka, najavljuju toplije vreme od današnjeg.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #492 poslato: Januar 01, 2017, 19:56:49 »
Поздрављам све пчеларе и желим вам сретну и медну 2017 годину !
Данас је јутарња температура у Качареву била -4. Био је сунчан и миран дан, тако да се температура подигла код осунчаних кошница неколико степени изнад нуле па су из неких пчелице излетале на прочисни лет. Ослушнуо сам их и из свих се чуло тихо зујање. Мислим да је за сада све у реду. Надам се да је тако и код осталих колега.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
« Odgovor #493 poslato: Januar 04, 2017, 20:40:36 »
Drugog januara bio sam na pčelinjaku oko 14,oo h i pčele su izletale iz svih košnica. A evo sada pada sneg! (Moram da obilazim plastenike i skidam sa njih vlažan sneg inače će popadati).

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #494 poslato: Januar 13, 2017, 12:42:17 »
Upravo sam dosao sa pcelinjaka, stanje sl.. Sve cetiri RV na broju, jedino sto su pcele na satonosama a na ramovima ima meda, dodao sam im po pogacu objasnicu i zasto... Sto se tice poloski, jedna dvomaticna je u redu i dve jednomaticne su u redu, na okolnim ramovima  ima meda, dao im pogace.  E sada razlog dodavanja pogaca. U jednoj poloski sam zatekao mrtve pcele na podnjaci i na ramovima, znaci sve su mrtve, na ramovima gde je bilo smesteno klube nema meda i u sacu ima mrtvih pcela sa glavama u celijama, na okolnim ramovima, levo i desno od klubeta ima dosta meda,kao da nisu presle na njih. Mene ovo navodi na to da su uginule od gladi zato sto iz nekog razloga nisu dosle do meda iz okolnih ramova. Kada sam to video, odmah sam svima stavio po pogacu... Ako neko od kolega ima  misljenje..