Uglavnom sam PZ na pcelinjaku zazimio. Osalo mi je da na podnjacu ispod plodista kod nekih stavim nastavke sa nesto malo nezatvorenog nektara, kako bi ga pcele prenele u gornje nastavke. Formacija je zimska, na podnjaci nastavak sa praznim ili sa nesto nezatvorenog nektara, plodiste i nastavak sa hranom. Nakon nesto dodavanja sirupa pojedinim drustvima i to uglavnom rojevima, sve imaju dovoljno hrane za prezimljavane. Prethodnih godina sam na podjnacu ostavljao ram sa MR, pa onda iznad zimsku formaciju nastavaka a sada sam svima poskidao MR(sa ramovima). Dvoumim se jos da li da ih vratim, jer su mi do sada odlicno sluzile da se u kosnice u zimskom periodu ne uvuku "nezeljeni gosti".
Pisao sam pre izvesnog vremena da sam imao velikih problema sa bezmacima, kao i sa tihim smenama krajem leta u PZ, pa cak i kod rojeva. Primetio sam pre dve nedelje da mi jedna PZ nema mladoga legla a nisam mogao ni maticu da nadjem. Pustio sam je bio da vidim sta ce se desiti, pa je i proslog vikenda stanje kod nje bilo nepromenjeno. Juce sam je pregledao, maticu nisam mogao da nadjem a video da ima zalezenih jajasaca koja su bila stara dan ili dva. Primetio sam da u pojedinim celijama ima i po par jaja. Ista su polozena u samo dno celija, sto govori da ne bi trebalo da je lazna matica. Medjutim kako u poslednje vreme nisam vidjao trutove, neznam da li je, vrovatno novoizlezena matica, oplodjena. Povrsine sa jednodnevim i dvodnevnim jajima na cetiri rama su velicine dlana, okruzene medom i u kontinuitetu zalezene. Vec iduceg vikenda, kada celije sa jajima budu zatvorene, znacu da li je oplodjena ili nije? Ne bi trebalo da je imala toliki prekid u polaganju jaja u ovom periodu.
Jos jedan kuriozitet, nesto nesvakidasnje! U jednoj PZ sa kojom sam imao problema sa maticom i kojoj sam dodao sparenu, belom bojom obelezenu maticu, pored nje ima vec tri nedelje neobelezenu, mladu maticu. Legla ima raznog a ovom prilikom matice sam nasao na ramovima koji su jedan do drugog. Konsultujuci se sa jednim iskusnim kolegom, resili smo da ih ostavim obadve i pratim sta ce se desavati. Hrane imaju oko 12-13.kg u nastavku iznad a zaledja u plodistu su isto bogata.
Interesantno zar ne, pa bi`molio iskusne kolege za komentare.
Pozdrav iz Sumadije
Milosav