Мислим да, шта год да расправљамо о појави грабежи или нестајања пчела из кошнице,
неће бити сарадње пчелара јер тешко да ћемо имати потпун и искрен приказ поступака и урађеног посла.
Неко ће несвесно, а неко свесно прећутати све појединости и одосмо у погрешном смеру.
Ово не говорим напамет, јер то посматрам годинама на свом пчелињаку („интензивно посматрам“

последње две године када немам могућности да пуно утичем на поступке мојих „пчелара“).
За многе ствари које раде (или намеравају да раде), потребан је „изнуда признања“

. Једноставно неће да кажу шта намеравају, шта су тачно урадили или су већ заборавило оно што су радили пре сат времена. У разговору, након само пар реченица, јасно ми је шта су урадили...али је потребан напор да до тога дођем иако је кратко време разговора, осећам се као да сам истоварио камион цемента.
Ако лоше раде потребно је насиље да их зауставиш (јесенас, иако ми је било јако лоше) морао сам да уз помоћ штапа одем и шутнем и изврнем тела оплодњака где су одлагали рамчиће са медом да их зауставим – другог начина није било. Могу само да замислим колико ми је ситних крвних судова у мозгу попустило тог момента (примети се по замрачењу у очима и сличним појавама).
Последњи случај је случај медна погача (пре само 7 дана): са интернета и код мене у кући. Преко интернета сам упутио човека којег је занимало додавање медне погаче (чист кристалисан мед). И када сам помислио да смо на путу успеха, понуди се други колега у доброј намери да му пошаље видео-снимак како он то ради. За пар дана овај први се силно разочарао (иако је признао да је сам крив) јер је мед стигао до подњаче. Лепо човек отворио медне погаче као шећерне, тако што је прорезао отворе који се мере у центиметрима, а не у милиметрима.
Нажалост, покушавам да упутим друге а не успевам да упутим рођеног сина. Он урадио исто! Питам га ко ти је то рекао да тако урадиш и одговори ми да нема проблема и да пчеле лепо троше мед. Поуздано знам да није погледао има ли шта на подњачи и да остаје тајна колико су потрошиле и могу ли даље користити тај мед. Онда питам Биљану зашто је тако отварао погачу (знам да се они договарају, а ни једно не зна и НЕ ПАМТИ шта су радило прошле зиме – или пре пар сати, дође му на исто), а она туц-муц. Питам је директно како се отвара медна погача и она ми „лепо објасни“ како направи прорез и одстрани траку као да је то тврђа шећерна погача која неће цурити...због здравствених разлога се склоним јер више немам снаге да проговорим.
Да не говорим о начину рада који прети да се претвори у трагедију на пчелињаку...Што оно рече Воја и ови моји се уздају у божију помоћ односно случајно добре ствари. Шта онда да говорим другима када то нема утицаја на ове који су уз мене.
Зато кажем да је непотпуна сарадња саговорника или слабо знање је препрека да нађемо решење. Додатно, доприносе убеђења која се шире по интернету да пчеле излазе због заражености вароом (има 1000 вароа и то је као разлог напуштања кошнице – имао сам у друштвима више од десет пута толико и није имало никаквог утицаја на дату појаву), онда научни додатак у виду разних вируса и микроороганизама пресудних за исто и сличне, даћу себи слободу да будем безобразан - сличне глупости.