Autor Tema: Zimski gubici 2020/2021 god.  (Pročitano 29369 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #60 poslato: Februar 13, 2021, 12:06:28 »
Aca:"...definitivno čim dođu prvi prolećni dani selim pčelinjak na drugu lokaciju..."

Nije mi jasno, kako si ti povezao grabež - i lokaciju?
Šta ne valja na toj lokaciji?
Grabež je posledica...!

Kad bi Šole teo malo da se raspiše na ovu temu...?!
(Zamoli ga)  :)

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #61 poslato: Februar 13, 2021, 15:41:13 »
Место на којем је пчелињак може имати утицај на грабеж – не само у смислу самог места, него у смислу постојања пчелињака у околини. Што би се оно рекло, људски фактор има утицаја.

Како не знамо шта није у реду са Ациним местом пчелињака тешко да можемо закључити било шта. Али, ако познати „људски фактор“ има утицаја (пчелари који врло лоше раде са пчелама и на пчелињаку или неке пратеће послове) могу разумети његову намеру да бежи одатле. Ако мисли да је нешто друго у питању онда сеоба у пролеће није разуман потез (претпостављам да пчелињак није на „бетону“ односно на месту где скоро да нема ничега за пчеле).

Када сам писао раније своја искуства са „нестајањем“ пчела из кошнице мислим да сам и написао неку врсту закључка, а то је да сам једва чекао да крене неки унос (цветање) у рано пролеће и тада престаје појава грабежи и напуштање кошнице. Опстајала су чак и „друштва“ са неколико стотина преосталих пчела и матицом и није било трага грабежи надаље (иако је имало шта да се однесе – биле су препуне хране).

Значи, чекамо да Аца каже зашто мисли да нешто није у реду са местом пчелињака и има ли неке личне закључке шта се десило. Наравно, покушаћу да напишем нешто што би имало значај и пре његовог обраћања. Мало ми треба времена јер ми временски услови „не иду на руку“ (у ствари иду ми на руку – тресу ми се руке :) ).

ПС

Нисам сигуран да тунели могу бити решење...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #62 poslato: Februar 13, 2021, 16:38:26 »
Мислим да, шта год да расправљамо о појави грабежи или нестајања пчела из кошнице, неће бити сарадње пчелара јер тешко да ћемо имати потпун и искрен приказ  поступака и урађеног посла.
Неко ће несвесно, а неко свесно прећутати све појединости и одосмо у погрешном смеру.

Ово не говорим напамет, јер то посматрам годинама на свом пчелињаку („интензивно посматрам“ :) последње две године када немам могућности да пуно утичем на поступке мојих „пчелара“).

За многе ствари које раде (или намеравају да раде), потребан је „изнуда признања“ :). Једноставно неће да кажу шта намеравају, шта су тачно урадили или су већ заборавило оно што су радили пре сат времена. У разговору, након само пар реченица, јасно ми је шта су урадили...али је потребан напор да до тога дођем иако је кратко време разговора, осећам се као да сам истоварио камион цемента.

Ако лоше раде потребно је насиље да их зауставиш (јесенас, иако ми је било јако лоше) морао сам да уз помоћ штапа одем и шутнем и изврнем тела оплодњака где су одлагали рамчиће са медом да их зауставим – другог начина није било. Могу само да замислим колико ми је ситних крвних судова у мозгу попустило тог момента (примети се по замрачењу у очима и сличним појавама).

Последњи случај је случај медна погача (пре само 7 дана): са интернета и код мене у кући. Преко интернета сам упутио човека којег је занимало додавање медне погаче (чист кристалисан мед). И када сам помислио да смо на путу успеха, понуди се други колега у доброј намери да му пошаље видео-снимак како он то ради. За пар дана овај први се силно разочарао (иако је признао да је сам крив) јер је мед стигао до подњаче. Лепо човек отворио медне погаче као шећерне, тако што је прорезао отворе који се мере у центиметрима, а не у милиметрима.

Нажалост, покушавам да упутим друге а не успевам да упутим рођеног сина. Он урадио исто! Питам га ко ти је то рекао да тако урадиш и одговори ми да нема проблема и да пчеле лепо троше мед. Поуздано знам да није погледао има ли шта на подњачи и да остаје тајна колико су потрошиле и могу ли даље користити тај мед. Онда питам Биљану зашто је тако отварао погачу (знам да се они договарају, а ни једно не зна и НЕ ПАМТИ шта су радило прошле зиме – или пре пар сати, дође му на исто), а она туц-муц. Питам је директно како се отвара медна погача и она ми „лепо објасни“ како направи прорез и одстрани траку као да је то тврђа шећерна погача која неће цурити...због здравствених разлога се склоним јер више немам снаге да проговорим.

Да не говорим о начину рада који прети да се претвори у трагедију на пчелињаку...Што оно рече Воја и ови моји се уздају у божију помоћ односно случајно добре ствари. Шта онда да говорим другима када то нема утицаја на ове који су уз мене.

Зато кажем да је непотпуна сарадња саговорника или слабо знање је препрека да нађемо решење. Додатно, доприносе убеђења која се шире по интернету да пчеле излазе због заражености вароом (има 1000 вароа и то је као разлог напуштања кошнице – имао сам у друштвима више од  десет пута толико и није имало никаквог утицаја на дату појаву), онда научни додатак у виду разних вируса и микроороганизама пресудних за исто и сличне, даћу себи слободу да будем безобразан - сличне глупости.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #63 poslato: Februar 14, 2021, 18:43:10 »
Место на којем је пчелињак може имати утицај на грабеж – не само у смислу самог места, него у смислу постојања пчелињака у околини. Што би се оно рекло, људски фактор има утицаја.

Kolega Šole da,u pravu ste.Ljudski faktor je uglavnom suština problema.Naime na kilometar i po vazdušnom linijom je kolega sa 150 pološki,dvadesetoramne,a drugi kolega sa 30tak dvadesetoramnih pološki je na 1 km vašdušnom linijom od mene.Oni prihranjuju pčele preko hranilica od 4 do 5 dl zapremine koji su iznad u poklopcu košnice.Iako sam im skrenuo pašnju da praktično stalno samo stimulišu maticu da još polaže,a da tako ne mogu da stvore zimsku zalihu u godinama kada je to neophodno,oni me naravno ne zarezuju.I oni sami imaju gubitke od grabeži od 2016 godine na ovamo.To su ipak znatno jača društva od mojih i ne vidim rešenje sem da preselim ja svojih preostalih 18 društava.Već sam pogrešio što to nisam uradio još preprošle godine kada mi je krajem oktobra,početkom novembra stradalo 4 društva od grabeži.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #64 poslato: Februar 14, 2021, 19:46:44 »
Ацо а како то утиче на твој пчелињак. Ипак је то далеко.

ПС

Иначе и ја храним са 0,45 Л и остваре се залихе за зиму. Ако је година лоша (као што је ова), повремено иде двострука порција и то тамо где је у почетку допуне зимнице слабије стање хране. Проблем количине додатог сирупа, трајно сам решио употребом кофица у прихрани: ако им треба више, однеће и добијају следећу а ако не треба нека срчу лагано.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #65 poslato: Februar 14, 2021, 20:49:00 »
Ја сам разумео да су Ацине пчеле одлазиле у грабеж код комшије који је имао губитке пчелињих заједница и да су у тој грабежи преносиле вароу и да је то касније узроковало слабљењем и умирање Ациних заједница.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #66 poslato: Februar 14, 2021, 21:12:53 »
Нема нигде речи о варои. Ако се посматра како смо разумели на основу написаног, може се сматрати да Аца мисли да оне јаке нападају његове. Сам је написао да су тамо знатно јача друштва.

На основу премало података можемо само шпекулисати...

ПС

Када сам уочавао грабеж на мом пчелињаку, не сматрам да су суседне кошнице вршиле грабеж него моје јер се то могло приметити. Само да би се покренула грабеж треба „леп“ подстицај, а мој стриц је мајстор за то: скине наставке и стави на кровове кошница. Чим изађеш на врата око тебе рој пчела – свуда круже и где треба и где не треба.

Не креће грабеж тек тако лако, али када крене онда може бити јако опасно све док нешто не замеди.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #67 poslato: Februar 14, 2021, 21:44:12 »
Гледао сам праву грабеж код једног другара негде око
2000-те. године када јаке заједнице нападају мало слабије али мора да је постојао неки јачи узрок јер је грабеж само последица. Од тада никад више у некој већој  мери.
И да, то што кажеш Шоле може комшија или неко други својом непажњом у беспашном периоду изазвати јаку грабеж.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #68 poslato: Februar 15, 2021, 15:01:02 »
Ацо а како то утиче на твој пчелињак. Ипак је то далеко.

ПС

Иначе и ја храним са 0,45 Л и остваре се залихе за зиму. Ако је година лоша (као што је ова), повремено иде двострука порција и то тамо где је у почетку допуне зимнице слабије стање хране. Проблем количине додатог сирупа, трајно сам решио употребом кофица у прихрани: ако им треба више, однеће и добијају следећу а ако не треба нека срчу лагано.

Kolega Šole utiče iz razloga što ja na vreme u avgustu prihranom od po nekoliko doza od litar do litar i po sirupa u turi uveče, obezbedim dovoljne zimske zalihe u godinama kada to mora,a kolege sa pološkama od 2016 godine na ovamo imaju redovne gubitke od grabeži ali i od varoe.Razlog je da u septembru,oktobru imaju košnice pune gladnih i ljutih pčela sa zalihom koja varira od 2 do 6 kg,pa ih i tada drže na infuziji sa prihranom od 2 do 4 dl,a pogače dodaju već od novembra,pa decembar,januar ,februar i mart dok ne krene ponovo priroda i sirup.Ne koriste matiče rešetke uopšte,dok ja redovno blokiram matice u svim,i u RV,i u LR i u DB društvima.Kolega sa 30tak pološki mi je rođak pa me je više puta zvao ujesen da vidim društva,koja su redovno u to vreme sa armijom gladnih pčela i gotovo nikakvim rezervama meda.Inače košnice ne otvaram kada nema paše,a naročito ne u te jesenje dane.S druge strane,zašto da ih otvaram tada,kad znam da je sve uradjeno na vreme i po težini odizanjem košnice se vidi da je u njima 15tak do 20 kg meda.Sada po hladnom vremenu sam tretirao prskanjem Vojvira i u preostalim vidim stanje s jeseni da imaju količine meda sa kojima sam ih zazimeo,naravno umanjene za količinu potrošenu i društva iste snage kakva su i bila.Jer u ovim opljačkanim nema pčela,ako se izuzme prosečno po 100tinak mrtvih razbacanih po košnici sa ostatcima poklopaca razbacanih na sve strane i osučenih,bez meda,sem perge koja je tu.Savetovao sam kolegama da nabave ram hranilice za pološke ali oni to neće i smatraju da im je ovih 4 do 5 dl u poklopcu kočnice dovoljno.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #69 poslato: Februar 15, 2021, 17:11:20 »
Слажем се да то може имати утицаја на дешавања на твом пчелињаку. Само што би на тим пчелињацима које посматраш, данима било покоља пчела и питање је шта би тамо уопште опстало.

Гледам да увек полазим од себе и колико ја доприносим некој појави, па тек онда гледам около, шта је ко лоше урадио (или ради). Зато сам и навео да нећемо имати "добру сарадњу" пчелара по овом питању – сви тврде да су они урадили (или раде) како треба.

Посматрао сам моје пчеле које иду у грабеж (удаљеност је нешто око 100 метара). Опљачкају кошницу која је предмет пљачке и после се то смирује, ако остала друштва успевају да се одбране. Никада нисам приметио да има последица ако неко на већем растојању има неки проблем где настаје грабеж (свакако да се то дешава на пчелињацима). Највећи проблем је када на свом пчелињаку већ постоји проблем или се ради на пчелињаку а не прате временски услови (тиме и услови паше, наравно а и остали услови који би могли имати значаја).

Не говорим онако уопштено него знам по томе јер посматрам моје „пчеларе“ (мислим на чланове моје породице и ставио сам под наводнике јер не сматрам да су још пчелари – само рад са пчелама не значи да је неко пчелар и то би требало да подразумева неко знање и вољу да се то знање надограђује и да се узима у обзир сваки услов и појава при раду). Они не узимају у обзир промене времена у таласима (пара дан топло па онда хладно и тако редом), истрче на пчелињак и навале (вредноћу у послу не могу да им оспорим). То су најбољи услови за појаву грабежи јер биљкама треба пар дана да поново луче нектар (зависно од тога колико је трајала промена времена и колико је захладило).

Како су усмерени на „норму“ (да ураде оно што су намерили по сваку цену) не престају са радом иако се део пчелињака „подигао“ (пчеле све више нападају сваки делић воска друштва које се отвара). Када са пуно среће све изађе на добро, сматрају да је то правилан рад. При томе, када наиђу на понеко друштво које је „ничим изазвано“  отишло негде или је ослабљено то је слабљење „из непознатих разлога“.

У беспашним условима не треба пуно да то лоше стање потраје и да се претвори у грабеж, али грабеж која не мора да се оконча потпуним пљачкањем друштва него само губитком дела пчела (одлазе са туђицама). Касније такво друштво може поново бити предмет грабежи јер нема снаге да се брани, али се грабеж може преносити и на друга друштва.

Ово је процес за који не знамо када почиње (то би била права тиха грабеж а не оно када „пчеле хране кроз мрежу туђице“ и тако оде храна) и не знамо како и када ће се завршити. Ако пчелињак није прегледан редовно (не по критеријуму „зазимио сам и не отварам до марта“) невоље су јако могуће. У условима када је потребно, врши се чешћа контрола друштава, али не да се врши „смотра“ споља него се вирне шта има унутра (што није велики посао).

Рецимо, баш синоћ сам мало гледао на YouTube и видим случај из 2018. године са друштвом где има нешто пчела на подњачи и ту је и матица. храна није опљачкана и нисам запазио да ли је човек добро закључио шта се десило. Јер лоше посматра а и не снима добро, тако да је оно главно лоше видљиво (а то је разлог пропасти друштва). На једном раму сам виде једну и по ћелију трутовског легла (али баш једну и по јер је једна већ оштећена). Већ на следећем се види јединствено збијено трутовско легло мале површине (односно остаци таквог легла)...и приде понеки трут на лету. Матица је постала трутуша и то је разлог пропасти друштва (није било обнове друштва). Још су занимљивији коментари испод где неки лик каже да је „развалио клубе и дошло до подхлађења клубета“... Да не наводим друге коментаре (тај глупи коментар је довољан за сада :)).

При томе пчелар мора да зна шта стварно гледа и када гледа (за право стање клубета сам препоручивао време када наступе први мразеви). Друштво је погледано почетком децембра када је примењена оксална киселина а закључено да је страдало у последњој декади децембра. Било је вероватно могућности да ослаби због одласка дела пчела, али ипак трутовско легло је неки показатељ...

Van mreže NikolaMatic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Голочело
« Odgovor #70 poslato: Februar 20, 2021, 18:40:30 »
 Pozdrav za kolege pcelare . Zazimio sam 33 drustva u jednom drustvu sam primetio da se pcela osipa krajem avgusta a na tom drustvu je najvise i spadalo varoe. Na pcelinjak nisam odlazio do tretmana beevitalom u decembru i onda nastupa sok sest praznih  kosnica sa medom , nema mrtve pcele na podnjaci i jos dva drustva sa po dve sake pcela. Ostale zajednice su u top stanju. Starije kolege na mom terenu smatraju da je varoa, ja ne delim njihovo misljenje iz razloga sto sam pratio opadanje varoe posle svakog tretmana i nje bila neka invazija varoe. Na tom drustvu sto je pcela nestajala vec krajem avgusta u proseku je spadalo po 50 varoa. Od tih sest zajednica koje su otisle bilo je i dva roja koje sam tretirao odmah po izlasku pcela iz  zatvorenog legla.
 Voleo bih da cujem misljenje starijih kolega?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #71 poslato: Februar 20, 2021, 19:31:44 »
Шта да ти кажем а да не буде тужно?
Најбоље је прихватити стање онакво какво јесте и извући поуке.
То што си навео то је садашње стање и дај Боже да останеш на тим губицима.
Међутим, обично се дешава да када током јесени страда неки број заједница још толико их страда током марта јер не могу да одрже мартовском легло уколико крајем фебруара и почетком марта наиђе неко јаче захлађење.
Треба само молити Бога да се у тим евентуално слабијим и оштећеним заједницама излеже два рама пчела и да заједнице тиме добију нови живот који ће наставити даље.
Мислим да је вароа главни узрок..
Поздрав и срећно.

Три века испред света...

Van mreže NikolaMatic

• Član foruma
« Odgovor #72 poslato: Februar 20, 2021, 20:34:28 »
 Hvala na brzom odgovoru. Evo malo razmisljam na glas: 1.U mom okruzenju nije bilo gubitaka 2. Sa kolegama sam pratio opadanje varoa i sve je bilo priblizno isto kod svih. 3. Kako odose rojevi na kojima je spadalo po 4 5 varoa po tretmanu? 4. Kako nije bilo grabezi a bila topla jesen? 5.kako ostala drustva za sada super zimuju sa dovoljnom kolicinom pcele(osim te dve sa po dve sake pcela)? Mnogo pitanja a odgovor uvek varoa! Nesto razmisljam da 15 jula ove godine u par zajednica isecem svo zatvoreno leglo i da krenem polako da brojim koliko to ima varoe. Imam solidnu letnju  polensku pasu i mislim da nece biti neko opterecenje za drustva? Da li je mozda neko probao ovako da radi? 

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #73 poslato: Februar 20, 2021, 21:32:34 »
Ниси написао оно што је битно. Не може се неки закључак доносити са тако мало података.

1) Чиме си третирао?

2) Како и када си пратио отпадање вароа (после којег времена од третмана)? Број отпалих вароа није знак да си нешто потпуно добро урадио: битно је колико их остаје у кошници.

3) Да ли си проверавао другим средством у моменту када се легло свело на најмању меру или потпуно нестало?
Како су ти узимљене кошнице (где је гнездо, а где мед) и на колико наставака? Где су пчеле претежно биле током јесени (у којем наставку ако их има више)? Да ли грешим ако претпоставим :) да су кошнице ЛР?

4) Зашто толико дуго ниси проверавао стање на пчелињаку? Колико се сећам, писао сам да се пчелињак прати ако је топла јесен и да се правовремено реагује ако се нешто уочи.

5) Да ли си приметио има ли пуно оса.

ПС

Не прати се стање вароа у друштву тако што ћеш да га осакатиш. Мени је на пчелињаку увек при руци виљушка за отклапање меда. Стоји на једном крову кошнице и увек проверим какво је стање варое у трутовском леглу. Отклопи се део трутова на неколико рамова и углавном се понешто запази. Изуби се мало времена, али вреди.

Неће бити само одговор вароа. Следе вируси :)  (мислим, када то чујем кукао бих на сав глас :) ).

Претпостављам да ниси у потпуном губитку. Ако нема пчелињака који су много близу, друга друштва су појачана том пчелом из оних која су напуштена.

Да...заборавио сам да питам да ли си верник? За случај да оставиш  те две са „шаком пчела“...
Наравно, шалим се, то треба склонити са пчелињака и сачувати храну од грабежи, а послужиће за ројеве или када врцаш багрем (можеш више да изврцаш, а друштвима даш те рамове са храном).

« Poslednja izmena: Februar 20, 2021, 21:53:56 od strane Dragan Šošić »

Van mreže NikolaMatic

• Član foruma
« Odgovor #74 poslato: Februar 21, 2021, 08:41:37 »
 Hvala na odgovoru. Evo ovako tretman sam poceo 20 jula dodavanjem fluvalinat traka, koje sam drzao 15 dana, posle toga sam radio cetri dimljenja mitakom u razmaku od po 6 dana i na kraju u decembru beevitalom. Opadanje sam pratio drugi dan posle svakog dimljenja(av podnjaca) trake su takodje lepo obarale. Posle beevitala nije bilo neko opadanje 20 komada sam nasao najvise na jednom drustvu koje sad ima osam ulica pcela.  . Nazalost nisam stigao u jesen da iskontrolisem zbog obaveza na poslu i selu >:(. Pcelarim sa lr kosnicom,pocetkom avgusta sam podigao maticu na drugi nastavak koja je bila ogranicena na prvom nastavku a mediste spustio na podnjacu i suzio leta. Osa je bilo ali nije neka invazija. Verujem u kreaciju a ne ovim nazovi duhovnicima  :) . A te dve cu koliko veceras da ih skratim za glavu :) Najblizi pcelinjak mi je na kilometar ipo vazdusnom linijom :)  Hvala na savetu kolega Sole,tako cu i da radim ove godine.