Autor Tema: Багрем 2023. године  (Pročitano 12117 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Багрем 2023. године
« Odgovor #15 poslato: April 28, 2023, 20:57:44 »
Кид мене опет јутрос 2 степена и приземни мраз. Надајмо се да ти слаби мразеви нису оштетили багрем на нижим теренима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #16 poslato: April 28, 2023, 21:31:03 »
    Jуче је био изузетно хладан и ветровит дан код мене, а јутрос и приземан мраз. Гледао сам данас није нашкодио багрему на стационару, гроздићи су сада 3, 4 цм. Ових дана видећу какбо је стање багрема у пешчари и околини Вршца.
    Данас је био сунчан дан без ветра, па су пчеле биле изузетно мирне. Репица је коначно почела да меди, а пошто у појединим заједницама има преко 12 рамова легла време је за матичну решетку.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #17 poslato: Maj 01, 2023, 15:35:32 »
Скоро цео април је био јако ружан и лош за пчелиње заједнице.

Ипак багрем иде неким својим развојем..

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Jovan Radulović

• Stari član foruma
  • Pčelarim RV košnicama.
  • Lokacija pčelinjaka: Dragovac, Velika Morava, oko 70mnv, Srbija
« Odgovor #18 poslato: Maj 01, 2023, 16:57:10 »
Bagrem u Kučevu je, izgleda, u velikoj meri izmrzao. Cvasti suve, otkidaju se sa grane, žute, mrtve...
Na nekih 30km od Požarevca bagrem je u mnogo boljem stanju, zelene cvasti duge 3-4cm, čvrste, zdrave.

Kasnije ću postaviti fotografije, prevelike su da bi ih postavio sa telefona, moram im prvo smanjiti rezoluciju.
Моје представљање:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2839.new#new

0652213733

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #19 poslato: Maj 01, 2023, 19:08:48 »
  Исто је у Делиблатској пешчари, потез Девојачки бунар. Пре 3, 4 дана овде је био озбиљан мраз, тако да од багрема опет ништа. Идемо на другу дестинацију.

• Stari član foruma
  • Pčelarim RV košnicama.
« Odgovor #20 poslato: Maj 01, 2023, 19:25:11 »
Ako imate mogućnosti za selidbu, onda je to odlično. Ja još uvek vagam o selidbi, nemam baš adekvatno vozilo, a i društva su mi tek na 7 ramova legla, bojim se da takva društva ne bi dobro iskoristila pašu, ali svakako je bolje nego da ne iskoriste ništa....
Моје представљање:

0652213733

• Stari član foruma
  • Pčelarim RV košnicama.
« Odgovor #21 poslato: Maj 01, 2023, 19:41:54 »
Evo fotografija koje sam ostao dužan.
Моје представљање:

0652213733

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #22 poslato: Maj 01, 2023, 20:54:18 »
    Тај на сликама се изгледа извукао после мраза. Немогуће да у околини Кучева багрем нигде није преостао, наћи ће се нешто.

• Stari član foruma
  • Pčelarim RV košnicama.
« Odgovor #23 poslato: Maj 01, 2023, 21:02:04 »
Mislite da se bagrem sa prve tri fotografije izvukao? Nisam siguran...

Sutra treba da dobijem informaciju sa druge lokaciju u Kučevu, sa brda, pa ću imati bolji uvid.
Моје представљање:

0652213733

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #24 poslato: Maj 01, 2023, 21:13:44 »

Данас је цвет багрема 3цм.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #25 poslato: Maj 08, 2023, 11:40:16 »

Његово величанство - БАГЕМ - се окрунило и ове године.
Баш као по предвиђању запасуљао на сам Ђурђрвдан а почео да отвара јуче по међашима који су на осунчаним местима.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #26 poslato: Maj 08, 2023, 11:59:48 »
Код мене у Поцерини синоћ лепо замирисао али тек само по неки осунчани полако почео да отвара своје цветове.
Стабла која су прошле године почела да отварају за ЂУрђевдан синоћ још нису почела а само што нису и колико могу да видим данас ће почети и могу да закључим да на том терену касни око два а можда и три дана за прошлом годином.
Тек после заласка сунца стигао сам на тај пчелињак и нисам имао прилику да отварам кошнице које су ту довезене на недељу дана раније али сам обавештен да су пчеле претходних дана фино радиле па претпостављам да су имале довољно уноса за потребе одржавања легла.

Током ове седмице најављују се кише и не знамо заправо какво ће бити време а ако већ треба да буде кише онда је можда боље да се испада ове седмице па да следећу пчеле могу да раде.
На багрему као и увек све је у Божијим рукама.

Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #27 poslato: Maj 11, 2023, 11:17:11 »

Јуче сам обишао обе локације , моравску и радовањску , на којима су ми друштва спремљена за багрем.

Крај Мораве багрем отворио око 30 %. У Радовању више од тога. У задњих 24 сата је експлодирао. Синоћ мирно превечерје са опојним мирисом. Ово је оно што је добро , бар што се багрема тиче.

Е , сад оно што је лоше.

Од јутрос кошава завија као прегладнели вуци. Кад продува она траје 3 , 7 или 14 дана. Тако је одувек било. Наши метеролози овога пута предвиђају 7 дана. Таман толико , колико је багрем у најјачем цвету. Ако се томе дода и чињеница да је у том периоду најављена и свакодневна киша , релативно ниске дневне температуре , хладне ноћи онда је тешко очекивати неке веће вајде од овогодишње паше. Година личи на 2014. када је мед био редак , пун воде без шансе да га пчеле на време и добро извентилирају и затворе.

Вага је тренутно у минусу 300  до чак 500 грама дневно. Јуче на " негативној " нули. А сутра је св. Василије традиционално дан са рекордним уносима. Годинама ми је овај дан био један од репера за багремову пашу. Даће Бог да сутра коначно уђемо у какав такав плус ма колики био.

Велики пчелари ( камионџије ) који су набуџили друштва до бесвести се хватају за главу. Пчеле су гладне , појеле су и своје уши и по овом ветру и хладном времену су љуте као дивље звери. Они који су дошли са репице и оставили мед маре и рачунају минусе по пар пута дневно . Остали јуре шећер по маркетима. Канистери са сирупом се довлаче али ће и то слабо помоћи. Довлачи се и амбалажа за разројавање јер пренапрегнута кошница без посла лако склизне у ројење. Пуне руке ћорава посла.

Опет гледам прогнозу да убодем бар пар лепих дана. Субота би требала да донесе какво такво смирење те ће бити интересантно погледати шта ће тог дана вага да каже. Након тога је остало да се помолимо за везаних 3 - 5 добрих дана ако их уопште буде било. Има наде она ионако поседња умире.

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #28 poslato: Maj 11, 2023, 15:33:10 »
Nezgodno vreme, izgleda da će ceo maj biti ovakav. Pa kako se kome zalomi, mikrolokacije mogu da naprave razliku. Moje tri kosnice čekaju da se bagrem tek otvori pa se nadam  da ce mozda vreme da ide na bolje. Mada mi ovo miriše da neće biti neke vajde. Ali ajde nemam ja iskustva po pitanju medenja bagrema. Donele su nešto meda tokom aprila ali ga nisam dirao, rekoh da sačekam da vidim sta ce biti sa vremenom. Ako za vikend vidim da najavljuju kišu i hladno i sledeće nedelje neću ga dirati sigurno.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #29 poslato: Maj 11, 2023, 16:57:53 »
Nezgodno vreme, izgleda da će ceo maj biti ovakav. Pa kako se kome zalomi, mikrolokacije mogu da naprave razliku. Moje tri kosnice čekaju da se bagrem tek otvori pa se nadam  da ce mozda vreme da ide na bolje. Mada mi ovo miriše da neće biti neke vajde. Ali ajde nemam ja iskustva po pitanju medenja bagrema. Donele su nešto meda tokom aprila ali ga nisam dirao, rekoh da sačekam da vidim sta ce biti sa vremenom. Ako za vikend vidim da najavljuju kišu i hladno i sledeće nedelje neću ga dirati sigurno.

Добра одлука.  :)

Сећам се када ме је један омладинац питао шта да ради са медом од репице јер иде багрем. С обзиром да је време било исто варљиво (више гадно него варљиво), река осам му да може и да склони тај мед, али да је по мени боље да га остави у кошници.

Поред сигурности што пчеле имају „гориво“ за одржавање друштва, имаће мед који може одвојити као мешани мед. Мој савет је био да тај мед стави изнад матичне решетке (јер је користи) и ту подигне 2-3 рама са леглом. Када багрем крене, пчеле ће допуњавати те рамове и да га подигне када паша појача као трећи наставак (касније као четврти ако буде потребно уз „мало среће“ :) ако замеди добро), а легло врати изнад МР.

Поред неколико савета од искусних пчелара, прихватио је мој савет...и добро је прошло.

ПС

Када је мед одмах изнад МР, нема преношења меда ако би се мед подигао високо (као трећи наставак или још вишље ако је друга кошница у питању, а не ЛР). Пчеле теже да сместе тај мед одмах „изнад главе“ па се мед развуче по целој кошници...тек онда долази до мешања багрема и осталог меда.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).