Autor Tema: Пчелињак Александар П Савић – Рипањ  (Pročitano 8244 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
Пчелињак Александар П Савић – Рипањ
« poslato: Septembar 15, 2023, 11:39:17 »

На основу примедбе Горана Раковца, променио сам назив теме, водећи се чињеницом да сам од апсолутног почетника „порастао“ у нешто мало више од почетника.

Велики поздрав од моје „маленкости“ из Рипња под Авалом  :)
Горе наведени цитат, само је повезница са мојом темом "Ја почетник..."
Пошто се назив теме провлачи приликом сваког одговора, отварам нову (исту) тему, под другим именом.

Тренутно стање на мом пчелињаку је стандардно  за ово доба године. Третман против варое је у фази мравље киселине. Некако ми се чини да је још увек топло, па ме плаши угинуће матица, али како је - тако је.
Хране бећ има довољно. Видим да су пчеле и даље вредне и да уносе нектар од ко-зна-чега, као и полен, додуше у ограниченим количинама...
Велики поздрав до новог (и надам се мање досадног) писања.  :)

• Stari član foruma
Odg: Пчелињак Александар П Савић – Рипањ
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 27, 2023, 08:17:55 »
Пре два дана (25.10.2023.) због забринутости зараженошћу вароом, урадих димљење Амитразом. Јуче проверавах 5 друштава, на којима су постављене жичане подњаче и ... пренеразих се  ???
Слике говоре више од хиљаду речи...

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 27, 2023, 09:16:21 »

Ово ништа не ваља. Велика штета је већ учињена.

Разлози :

-  ове године је забележен најтоплији септембар и октобар од када се мере температуре на нашим просторима ,
-  због оваквог времена продужена је активност пчела , њихово општење са природом и што је најгоре продужено је легло а самим тим и одржавање             варое у кошницама,
-  у друштвима , посебно оним са више легла у септембру дошло је до реинвазије варое ,
-  при оваквим околностима једини спас је био продужени третман током целог септембра па и делом октобра.

П. С.

Картоне са мрављом киселином сам извадио из кошница тек викенда 14 / 15 октобар. У међувремену сам више од месец дана држао ове картоне у кошницама и сваког викенда додавао 85 % мрављу киселину у количини у прва два третмана по 20 кубика а у задња два по 15 кубика. И сам сам био у дилеми да ли претерујем ? Због оволиког третмана дешавало се да пчеле сиђу у доњи наставак и то ме је посебно нервирало јер сам неке морао два пута да превешавам. Редовно сам пратио шта се дешава на суседним пчелињацима и добијао извештаје сличне овом твом - да варое има много , да је очигледно постала отпорна на поједине препарате и до поједина друштва већ средином октобра нагло слабе. Један колега чији рад са пчелама изузетно ценим је од 80 кошница протеклог викенда затворио петнаестак комада јер је проценио да због инвазије варое неће имати снаге да презиме ( АЖ кошнице на камиону ).
Сада ми је жао што о овоме нисам раније писао на овом форуму раније али обзиром на то да се овде у последње време јавља тек неколико људи као да пчеле никога не интересују нисам желео да смарам . На овом форуму сам пре пар година отворио тему Михољско лето које је овако продужено смрт за пчеле али се ту мало ко јавио. Како сејемо тако ћемо и пожњети на пролеће.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 30, 2023, 21:03:06 »
Да, има доста варое али ако је нестало легла сада је сва вароа на пелама и обзиром да она у овом периоду своју бројност за само месец дана увећава за око 10 до чак 25 пута онда то и није тако страшно.    :D
На само 15 дана раније ако је у кошници било 2-3 варое оне се намноже на десетак вароа а онда за месец дана имамо од 150-250 вароа и то је све у реду ако престане легло.  :D

Пчеле се мало препрскају Војвиром да се неутралишу вируси и већи део варое и све се доведе у ред. После може да иде још и оксална киселина и све буде у најбољем реду.  :D

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Novembar 01, 2023, 14:31:09 »
У недељу, 29.10.2023, одрађен је други третман димљењем. У понедељак, приликом прегледа кошница које имају мрежасту подњачу (5 кошница), проверена је бројност опале варое. На моју велику срећу, бројност се смањила са петстотинак по друштву, на 30-50 вароа, зависно од друштва. Четвртог дана од последњег третмана, радићу још један, па ако се бројност опале варое сведе на 3-5, престаћу, а ако има више, поновићу третман након још 4 дана.
Људи моји, ова календарска година је баш тешка (снег, киша, вароа...) Бог свети зна како ће друштва презимити, без обзира на довољну количину хране. Чувајте своје пчеле од овакве пошасти на све могуће начине.
Поздрав и медно  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #5 poslato: Novembar 17, 2023, 08:17:41 »
Јуче, 16.11.2023., обишао сам око кошница један круг (пчелињак је иначе у дворишту где живим) чисто знатижеље ради.
На свим летима (20 друштава) било је доста пчела, обзиром да је у том тренутку било 19°, са сунцем без облака. За сада од формирња клубета нема ништа. Нисам отварао, али се надам да нема више легла.
Отварање кошница планирам половином децембра, ради накапавања оксалном киселином.

Поздрав из Рипња под Авалом од моје "маленкости"  ;)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #6 poslato: Novembar 17, 2023, 09:23:45 »

Сале не одуговлачи са оксалном . Знам да си скоро димио али независно од тога са оксалном заврши почетком децембра. Нема потребе да чекаш. Скидај гамад што пре то боље.

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Novembar 27, 2023, 08:26:35 »
Субота, 25.11.2023. Хладно, 3°С, без ветра, облачно. Одлична прилика за оксалну киселину.
Нисам био лењ, и за сат времена одрадих третман. Пчела има између 3 и 6 улица.
Задовољан сам одрађеним послом и виђеним стањем  :)  Сада могу мирно да чекам пролеће  ;)

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #8 poslato: Novembar 27, 2023, 10:54:32 »
Aleksandre, ne možeš još mirno da spavaš...
Moraš da pratiš opadanje varoe, nakon tretmana sa OK! Dali si planirao?

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Novembar 27, 2023, 13:18:45 »
Не, Душане. Нисам планирао проверу опадања варое. После третмана оксалном киселинок, нема више понављања, па провера опадања може само да ми направи стрес. Шта буде биће (Quel che sara sara)
На конту тога, пре извесног времена на Јутјубу одгледах клип Марјана Ковачевића о третирању пчела против варое без стреса. Баш ме је заинтригирао. А оно...каже Марјан: не стављати жичане подњаче, већ само пуне. Кад третираш против варое, на пуној подњачи не може да се види ништа и онда се не стресираш... ;D
А, да. Нисам криминалац ни било какав деликвент. И да, стварно могу мирно да спавам  ;)
Велики поздрав  :)

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #10 poslato: Novembar 27, 2023, 18:05:27 »
Aleksandre, grešiš...!
Treba Ti da pčelariš i sledeće godine...Kako ćeš znati dali si, ove godine, dobro radio? Dali si odabrao dobru strategiju u borbi protiv varoe? (a to nije mala stvar) To se stiče iskustvom, nikako drugačije!
Tretman oksalnom kiselinom, upravo zato i služi - kao rekapitulacija svega do sada...(za sve drugo je - kasno!)
Sretno!
p.s.
I nije tačno da se punom odnjačom ne može izvršiti kontrola...Pažljivo izvadiš regulator leta, gurneš beli papir veličine podnjače(predhodno ga tanko namažeš jestivim uljem).
p.p.s.
Najveći broj opalih varoa će biti tećeg, četvrtog dana...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #11 poslato: Novembar 27, 2023, 18:14:23 »
То је случај код мене: све кошнице имају пуну подњачу и само сам једном стављао бели календарски папир не би ли видео резултат третмана оксалне, међутим нисам видео ниједну вароу тада...  Али да напоменем: да не селим пчеле, да нема велики број кошница у близини стационара и да нисам имао губитака од варое.

• Stari član foruma
« Odgovor #12 poslato: Novembar 28, 2023, 08:38:04 »
Aleksandre, grešiš...!

Sretno!

Добро. Узмимо за пример да установим да има опадајуће варое. И шта сад? Да димим, да поново постављам плочице, поново радим мрављу или да поново накапавам оксалну? По мени, сада је за све то касно.

Поздрав  :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #13 poslato: Novembar 28, 2023, 13:52:49 »

Свршеном послу мане нема. Шта си урадио , урадио си. Не дирај ништа до Божића. На Божић ( ваља се започети неки посао на тај дан ) отвори и погледај какво је стање. За твој број кошница  то је пола сата до четрдесет минута одокативног прегледа преко сатоноша. Одигни мало кошнице и према тежини ћеш осетити ако је нека са мање хране. Таквој можеш додати погачу. Остале не узнемиравај превише.
Поздрав.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #14 poslato: Novembar 28, 2023, 15:46:30 »
Мислим да је чика Дуле мислио на проверу овогодишњег третмана: ако оксална "покаже" да је учинак претходних средстава био слаб (не дај Боже), онда да се догодине промене (појачају) средства против варое током августа и септембра.