Autor Tema: Пчелињак Александар П Савић – Рипањ  (Pročitano 8245 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак Александар П Савић – Рипањ
« Odgovor #30 poslato: April 29, 2024, 12:36:22 »

Пелет рој погледај шестог дана и провери да ли су матичњаци повучени , колико их је и какви су. Поруши затворене матичњаке ( они су на јајима од трећег дана ) а остави отворене. Ако имаш више добрих отворених можеш и њих да искористиш за нове ројеве али ћеш их исећи и пресадити једанаестог - дванаестог дана.
Поздрав.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #31 poslato: April 29, 2024, 15:45:16 »
Goran - doktor za Pelet... :)

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #32 poslato: Februar 15, 2025, 20:39:35 »
Juče (14.02.2025), izašao sam ranije sa posla. Naime, prema trenutnom stanju i prognozi, planirano je da temperatura bude oko 15°C. Idealno vreme za postavljanje pogača.
Jesenas sam zazimio 23 društva na po 2 nastavka. Na Bogojavljenje, postavio sam po 1/2 pogače svim društvima. Juče, prilikom otvaranja stanje je bilo sledeće:
- sva društva su u dobroj kondiciji, bez uginuća
- prethodno postavljene pogače pojedene ~2/3 do 3/4, osim u jednom društvu "izjelica" koje su pojele kompletnu pogaču (zamalo i najlon  ;D )
- sva društva dobila su po 1/2 vitaminske pogače (23 kom)
- pčele su na satonošama vrlo aktivne
- deo pčela iz svih društava izleće (ne baš u velikim količinama) i vraća se sa polenom
- na gornjim ramovima primećeno da ima zatvorenog meda. Ramovi nisu puni, ali ima po bar 1/2 rama sa medom.

"Duboki zaron" iliti "kopanje po košnicama" planiram tek u drugoj polovini Marta.

Pozdrav od moje "malenkosti" i naravno medno!

Sale

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #33 poslato: Februar 16, 2025, 12:04:45 »
Свака част колега Сале на овим одличним резултатима !
У овако лошој години бити без губитака је за сваку похвалу.

Срећно зимовање .

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Пчелињак Александар П Савић – Рипањ
« Odgovor #34 poslato: Februar 16, 2025, 19:34:28 »
Александре, да ли ти је пчелињак близу извора Топчидерске реке? Видео сам кошнице на суседном брду.
(Зарадио сам сандук пива од другара - кладио се да ћу попити чашу воде из Топчидерке, која је код ушћа у Чукарички рукавац најзагађенија вода у Србији и шире; наравно попио сам близу извора а не где су они претпоставили*...)

*претпоставка је извор већине грешака

• Stari član foruma
« Odgovor #35 poslato: Februar 16, 2025, 19:39:14 »
Možda, nemam pojma gde izvire topčiderska reka.

• Stari član foruma
« Odgovor #36 poslato: Mart 09, 2025, 19:05:04 »
Јуче, 8. марта, био је диван дан – топло око 18°С, сунчано, са нешто ветра. Идеалан дан за први пролећни преглед.
Наравно, нисам могао да одолим и не кренем у акцију. Приликом отварања кошница, циљ ми је био да проверим количину хране и присуство матице/легла, без копања у комплетне наставке.
Јесенас сам зазимио 23 друштва, са (по мени) недовољно хране – око десетак кг. по друштву.
Сва друштва сам зазимио на по два наставка, укрштањем и подизањем легла у горње наставке.
Наравно, урадио сам третман против Варое, а третман оксалном киселином сам прескочио.
На Богојављење (19. јануар) сам ставио по ½ витаминске погаче. Тада сам закључио да су сва друштва на броју.
Следеће отварање поклопаца и збегова, обавио сам 14. фебруара, када сам поставио и другу половину погача. Тада сам нашао једно умрло друштво, које је имало 6 рамова меда и погачу на сатоношама, делимично поједену.
Приликом јучерашњег прегледа, нашао сам још једно умрло друштво, у којем је имало ПЕТ рамова комплетно пуних пергом, као и 4 пуна рама затвореног и један рам отвореног меда, као и до пола начету погачу.
Остало 21 друштво је у доброј, а неколико њих у одличној кондицији! Сва друштва имају легла, од два до пет рамова. У свим друштвима сам визуелно уочио матице.
Први наставак ближи подњачи нисам гледао, односно 20 друштава је у другом наставку. Једно друштво је у првом наставку, па сам њега ипак проверио.
У свим друштвима има један до два рама перге и 3 до 4 рама меда. Примећује се и унос свежег полена, као и непоклопљена храна, која је вероватно од пребацивања меда или од прерађених погача.
Све-у-свему, за сада сам задовољан. Ако и буде неко (најављено) захлађење, не би требало да траје дуго, надам се без јутарњих мразева.
Код мене, у подножју Авале, почело је да цвета дивље воће, тако да ускоро планирам стимулативно сирупање „танким“ сирупом у мањим количинама, да бих пчеле натерао да доносе више полена.

Толико од моје „маленкости“ из Рипња под Авалом.
МЕДНО.
Сале J

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #37 poslato: Mart 09, 2025, 19:34:34 »
Сале пријатељу код тебе је стање одлично.

И ја имам заједница које су последњих петнаестак дана потрошиле доста меда на отхрањивање и ширење легла и остале сада на 3-4 кг меда па се мислим да ли да кренем са мало сирупа јер је ове године далеко до репице а код мене овде воће уопште не меди као у брдским крајевима и од њега
 осим за потребе легла никада није било вишка.

Све преко 200 метара надморске висине је одлично за лучење воћног нектара и у тим условима готово да прихрана није ни потребна.

Ипак сируп помаже заједницама да се смањи број пчела водоноша а поврћа број поленарица.

Добро би било да се утврди колико легла има која заједница као и квалитет легла то јест однос радиличког и трутовског легла.

Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #38 poslato: Mart 09, 2025, 21:37:04 »
Било би предугачко да сам описивао друштва појединачно. Ипак, сваке године на почетку пролећа при првом прегледу, испод сваког крова имам табелу са свим неопходним подацима о сваком наставку, за свако друштво.
Поздрав, Сале  : ;)

• Stari član foruma
« Odgovor #39 poslato: Mart 10, 2025, 19:09:56 »
ПОНУДА за 2025.годину - РОЈЕВИ на РВ рамовима

1. РОЈ на 5. РВ рамова ( три рама легла: рам на коме је матица, два рама затвореног легла, као и два рама хране ), са младом овогодишњом оплођеном матицом  50€
      2. РОЈ НА 6. РВ РАМОВА ( четири рама легла: два рама отвореног , два рама затвореног легла као и два рама хране ) са младом  овогодишњом оплођеном матицом 55€

Испорука на пчелињаку у Рипњу (под Авалом).
Купац не доноси рамове у замену јер цена обухвата рамове са пчелама и матицом.
Време испоруке  у зависности од изабране опције почев од 15 маја па надаље по времену наруџбине. Купац сам одабира рој из више понуђених кошница.     
Понуде достављати  овде , путем пп порука или на тел. 063 83 83 357

Сале

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #40 poslato: Mart 10, 2025, 21:08:09 »
Браво Сале.
Сасвим коректне цене.
Срећна продаја.

Три века испред света...

• Stari član foruma
« Odgovor #41 poslato: April 28, 2025, 15:55:14 »
Od juče, još dve godine do penzije, proslava sa dedinim unucima  ;)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #42 poslato: April 28, 2025, 20:31:19 »
Срећан ти рођендан Сале!
У здрављу и радости да ожениш унуке и дочекаш праунуке! ❤️❤️❤️

Три века испред света...